Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Semnal de alarmă tras de omul de afaceri Dragoș Damian: ‘Există o posibilitate reală ca energia să devină mai scumpă’

Publicat

in

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj și director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România – PRIMER, atrage atenția că reglementarea prețului la utilitati prin stabilirea unui nivel impus poate conduce la „efecte perverse”.

„Orice guvernare poate fixa preturile la orice serviciu sau produs, cu atat mai mult in conditii de forta majora. Ceea ce nu poate face insa nici o guvernare este sa oblige furnizorii sa vanda acel serviciu sau produs la pretul impus fara sa ofere o forma de compensare. Cel mai bun exemplu al unei piete reglementate disfunctional este piata medicamentelor generice din Uniunea Europeana. Fiecare tara utilizeaza formule de calcul prin care impune furnizorilor sa vina la cel mai mic sau la unul dintre cele mai mici preturi pentru fiecare medicament”, a declarat Dragoș Damian, pentru STIRIPESURSE.RO.

„Rezultatul este vizibil la nivelul intregii uniuni,

– penurii de medicamente uzuale, cele care sunt de regula (fortate sa fie) ieftine, pentru ca medicamentul devine nerentabil si este scos din nomeclatorul furnizorului;

– cresteri paradoxale de preturi: nu sunt cresteri reale ci este inlocuit medicamentul ieftin cu o varianta mai scumpa;

– export paralel, in cuvinte simple, este luat medicamentul dintr-o tara in care pretul este mic si este revandut intr-o tara in care pretul este mare si,

– specula “legala”, medicamentul este adus din alta tara pacientului disperat, la preturi exorbitante.

Asa va fi si intr-o piata reglementata a surselor de energie, fie ele lemn, gaz, carbune, petrol, apa, vant, soare, hidrogen, etc. Furnizorii de energie au aceleasi variante precum furnizorii de medicamente,

– nu vor mai livra daca vor fi obligati sa vina cu un pret neverosimil, generand penurie severa;

– se vor duce in alta parte sa vanda mai scump, nimeni nu-i poate opri;

– vor inlocui forme de energie cu pret reglementat cu unele nereglementate;

– vor recurge la sisteme “legale”de specula, vor vinde la un pret mai mare de comun acord cu clientul, care nu are incotro.

Atunci cand dispare un medicament autoritatile aduc pe nevoi speciale, de la un alt furnizor, un medicament similar, insa la un pret mult mai mare. Se creeaza astfel o situatie ridicola, il loc de a se plati mai putin se plateste mai mult.

Asa se va ajunge si in cazul energiei, daca se trece la preturi reglementate, impuse. Exista o posibilitate reala ca energia sa devina mai scumpa.

Problema are radacini mai adanci. UE considera a fi simple “marfuri” o serie de servicii si produse absolut vitale – inclusiv medicamentele si energia – lasand sa functioneze “libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar”, desi acestea au preturi impuse la niveluri diferite in multe tari. Iar asta nu poate duce decat la efecte perverse”, a concluzionat Dragoș Damian.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ce înseamnă că Rusia și-a intensificat atacurile împotriva Ucrainei: Câte rachete, drone și bombe ghidate a folosit Kremlinul în doar o luna – Zelenski

Publicat

in

De

În timp ce Kievul încă așteaptă sosirea noului ajutor militar din partea SUA, Rusia și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei, folosind potrivit președintelui Zelenski sute de rachete și drone și mii de bombe ghidate.

lansarea unei rachete Zircon de pe frgata Amiral GorskovFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Astfel, Rusia a folosit peste 300 de rachete, aproximativ 300 de drone de tip Shahed şi peste 3.200 de bombe ghidate doar în atacurile din luna aprilie asupra Ucrainei, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

“Doar forţa poate opri această teroare – forţa poporului nostru, forţa unităţii lumii, forţa presiunii asupra Rusiei, forţa sistemelor de apărare aeriană furnizate Ucrainei, forţa soldaţilor noştri care ţin linia frontului”, a scris Zelenski pe Telegram.

Cu toate acestea, martie pare să fi fost și mai neagră pentru ucraineni, întrucât potrivit aceluiași Zelenski, forțele Kremlinului au lansat în această lună peste 3.000 de bombe aeriene ghidate, 600 de drone și 400 de rachete asupra Ucrainei.

Rusia și-a sporit utilizarea bombelor ghidate lansate din aer în zonele de pe linia frontului în ultimele luni. Acestea sunt lansate din avioane de război în interiorul teritoriului controlat de Rusia și planează spre ținte cu viteză mare.

Pentru Moscova, acestea au devenit o modalitate eficientă de a lansa cantități mari de explozibili asupra tranșeelor și clădirilor ucrainene din apropierea frontului, o abordare care favorizează puterea exploziei în detrimentul preciziei.

Câte rachete au lansat rușii în doi ani de război

Asta în contextul în care potrivit unei informări din februarie a Ministerului ucrainean al Apărării, Kremlinul a lansat de la începutul războiului în 2022 peste 8.000 de rachete și 4.600 de drone.

În această primăvară, Rusia şi-a intensificat loviturile asupra infrastructurii civile şi energetice a Ucrainei, în timp ce Kievul aştepta un ajutor suplimentar din partea aliaţilor săi, iar apărarea sa aeriană era la limită.

Atacurile rusești au afectat jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba într-un interviu publicat miercuri în Foreign Policy, potrivit The Kyiv Independent.

„Voi îndrăzni să spun că, dacă o altă țară ar suferi această distrugere a sistemului energetic, ar arăta mult, mult mai rău decât Ucraina. Rezistăm pentru că am învățat multe”, a declarat Kuleba pentru Foreign Policy.

„Jumătate din sistemul nostru energetic este avariat și noi încă trebuie să conducem țara, să conducem efortul de război și să adunăm sprijinul lumii”, a mai spus Kuleba.

Câte rachete avea Rusia în stoc la sfârșitul lunii aprilie, potrivit Ucrainei

Conform estimărilor serviciilor de informații militare ale Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie 2024, armata rusă avea la dispoziție aproximativ 40 de unități de rachete hipersonice 3M22 Zircon. Ritmul de producție pentru aceste rachete este de până la zece unități pe lună, relatează Ukrainska Pravda.

De asemenea, Rusia mai deținea dețin 400 de unități de rachete de croazieră Oniks, precum și 270 de rachete de croazieră Kalibr 3M-14. Rata de producție este de 30-40 de unități pe lună pentru Kalibr și de 10 pentru Oniks.

Armata rusă mai deținea la sfârștiul lunii aprilie 45 de rachete aer-sol Kh-69, în contextul în care se produc 1-3 unități pe lună.

La începutul lunii aprilie, Direcția de informații militare a Ucrainei a raportat că Rusia avea aproximativ 950 de rachete operativ-tactice și strategice cu o rază de acțiune de peste 350 de kilometri și ar putea fi capabile să efectueze mai multe atacuri combinate până când va avea nevoie de o pauză pentru a acumula resurse.

Citește și:

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina

Citeste mai mult

NATIONAL

Accident cumplit în Argeș, cu doi morți și doi răniți – Mașina în care se aflau a lovit un stâlp şi apoi s-a răsturnat / Foto

Publicat

in

De

Accident cumplit în Argeș, cu doi morți și doi răniți – Mașina în care se aflau a lovit un stâlp şi apoi s-a răsturnat / Foto

Două persoane au murit şi alte două au fost rănite după ce şoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcţiei de mers pe un drum din judeţul Argeş, iar maşina s-a răsturnat.

Accidentul a avut loc în comuna Căldăraru, unde un autoturism a lovit un stâlp şi apoi s-a răsturnat în afara şoselei.

Patru bărbaţi se aflau în autoturism

Patru bărbaţi se aflau în autoturism, iar doi dintre ei erau morţi în momentul în care echipajele medicale au ajuns la locul accidentului.

Ceilalţi doi au scăpat teferi, fiind evaluaţi medical la locul accidentului. Ei nu au fost duşi la spital.

Poliţia urmează să stabilească împrejurările în care a avut loc evenimentul rutier.

content-image

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend