Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ALRO: Costurile cu electricitatea ne-au afectat activitatea din ce în ce mai mult în ultimii ani, atingând cote nesustenabile în ultimul an

Publicat

in

Grupul Alro anunţă că salută decizia Guvernului de a adopta măsura pentru compensarea costurilor indirecte cu emisiile încorporate în preţul energiei, iar implementarea Ordonanţei de Urgenţă pentru companiile româneşti energo-intensive nu are niciun impact asupra costurilor cu energia electrică suportate de alţi consumatori români. Costurile cu electricitatea au afectat activitatea producătorului de aluminiu din ce în ce mai mult în ultimii ani, atingând cote nesustenabile în ultimul an, spun reprezentanţii Alro, potrivit news.ro.

”Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, salută adoptarea OU privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte încorporate în preţul energiei electrice. Schema de sprijin a fost elaborată în conformitate cu prevederile Ghidului Comisiei Europene privind anumite măsuri de ajutor de stat în contextul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră post-2021 şi a vizat sectoarele expuse unui risc real de relocare a emisiilor de CO2 din cauza costurilor indirecte semnificative încorporate în preţul energiei”, arată compania.

UE finanţează în fapt această schemă de compensare prin veniturile obţinute de România din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite de legislaţia UE ţării noastre. Astfel, implementarea OU pentru companiile româneşti energo-intensive nu afectează costurile cu energia electrică suportate de alţi consumatori români, spun reprezentanţii Alro.

„Adoptarea OU este un pas normal către echilibrarea condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea companiile româneşti şi concurenţii acestora din UE care beneficiază de prevederile Ghidului Comisiei Europene încă din luna martie a acestui an. Dorim să transmitem mulţumirile noastre Guvernului României pentru eforturile depuse în implementarea acestei scheme atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Având în vedere costurile mari cu energia electrică care au adus multe companii aproape de închidere şi le-au forţat pe altele să îşi reducă semnificativ activitatea, aceasta este o decizie binevenită care necesită o punere în aplicare rapidă”, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

Potrivit acestuia, deşi condiţiile de piaţă au fost foarte dificile, Grupul Alro a reuşit să îşi menţină prezenţa pe pieţele internaţionale şi locale, fiind forţat, în acelaşi timp, să ia măsuri fără precedent, cum ar fi oprirea temporară a trei hale de electroliză şi a producătorului său de alumină din Tulcea. Toate aceste decizii au fost în legătură foarte strânsă cu costurile nesustenabile ale energiei care au ameninţat multe companii din UE şi au dus la închiderea unui număr semnificativ de afaceri în întreaga Uniune Europeană

„Costurile cu electricitatea ne-au afectat activitatea din ce în ce mai mult în ultimii ani, atingând cote nesustenabile în ultimul an. Cu toate acestea, am luat toate măsurile posibile pentru a reduce costurile şi pentru a ne continua activitatea, pentru a investi în echipamente critice şi a ne menţine cota de piaţă la nivel local şi internaţional. Considerăm că această OU este o recunoaştere atât a importanţei companiilor industriale pentru economia românească, cât şi a eforturilor acestor companii de a-şi continua activitatea în ciuda nenumăratelor crize prin care am trecut în ultimii ani”, a adăugat Marian Năstase.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Imagini din satelit cu momentul atacului ucrainean asupra aerodromului Djankoi din Crimeea ocupată

Publicat

in

De

Radio Europa Liberă a publicat imagini din satelit ale companiei Planet Labs care arată consecințele atacurilor cu rachete ale Forțelor Armate ucrainene asupra aerodromului militar rus Djankoi din Crimeea ocupată temporar, în noaptea de 29-30 aprilie.

un sistem S-400 Triumph distrus la aeroddromul Djankoi din Crimeea pe 17 aprilieFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Proiectul de jurnalism de investiagații al Europa Liberă, Schemes, a remarcat că satelitul a înregistrat cel mai probabil pagubele produse sistemulului rusesc de apărare aeriană S-300/S-400, care constă din lansatoare și radare.

„Judecând după fotografiile din satelit, unul dintre sistemele S-300/S-400 a fost lovit, în timp ce celelalte au fost redistribuite din zonă”, au spus jurnaliștii.

Oficialii ruși au declarat marți, pe 30 aprilie, că Ucraina a atacat Crimeea cu rachete ATACMS produse de SUA, în încercarea de a străpunge apărarea antiaeriană rusă a peninsulei anexate, dar că șase au fost doborâte.

„Zece vehicule aeriene ucrainene fără pilot, șase rachete tactice ATACMS fabricate de Statele Unite și două bombe „Hammer” fabricate de Franța au fost doborâte de apărarea antiaeriană”, a spus ministerul.

Statele Unite au dat undă verde Forțele Armate ale Ucrainei să lovească ținte din pensinula Crimeea cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune care au fost transferate recent Kievului, au declarat oficiali de rang înalt ai Pentagonului pentru New York Times. notează The Moscow Times.

Potrivit NYT, Ucraina a primit versiunea ATACMS cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Anterior, NYT a relatat că Statele Unite au transferat în secret peste 100 de rachete ATACMS în Ucraina. Armata ucraineană a folosit deja unele dintre ele, în special în timpul atacului din Crimeea din 17 aprilie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat un atac asupra aerodromului Djankoi, dar nu a precizat ce arme au folosit trupele sale.

Citește și:

VIDEO Drone ucrainene au lovit două rafinării și un aerodrom militar din Krasnodar. Moscova susține că a respins atacul

Citeste mai mult

NATIONAL

Au venit rezultatele preliminare în cazul fetiței de 4 ani din Călărași, care a decedat după consumul de pește la grătar: Ce substanțe conținea alimentul

Publicat

in

De

Primele analize efectuate asupra cărnii de pește care a ucis-o pe fetița de 15 ani din Călărași, au dezvăluit mari probleme. Carnea era plină de o substanță toxică, despre care se presupune că i-a cauzat și decesul.

În urma investigațiilor legate de decesul tragic al fetiței în vârstă de 4 ani, din Călărași, care a survenit după ce a consumat carne de pește la grătar, pregătită de familie, au fost obținute primele rezultate. Conform acestora, mâncarea congelată conținea o concentrație ridicată de bacterii dăunătoare. În acest moment, nu este clar cu ce anume era contaminat peștele, însă rezultatele finale sunt așteptate să fie disponibile până la sfârșitul zilei de vineri.

Inspectorii sanitari au prelevat mai multe mostre din toate alimentele

Inspectorii sanitari au prelevat mai multe mostre din toate alimentele, atât din gospodărie, cât și din magazinul de unde au fost achiziționate produsele, după decesul cutremurător al copilei în zilele precedente.

Conform rezultatelor preliminare, se pare că atât peștele, cât și micii consumați de fetiță erau contaminați. Mai exact, în carnea respectivă s-au găsit niveluri mai ridicate decât cele normale ale unei substanțe toxice.

Momentan, se consideră că fetița a suferit de o toxiinfecție alimentară. Cu toate acestea, rezultatele finale vor fi disponibile mâine, când vom ști cu certitudine dacă decesul a fost provocat într-adevăr de o toxiinfecție sau de o substanță mai periculoasă.

Este important să subliniem că fetița și-a simțit rău acasă, după ce a consumat pește, iar primele simptome au fost specifice unei toxiinfecții. Tragedia a fost amplificată de faptul că bunica copilei a decedat la aflarea veștii despre moartea nepoatei sale. Aceasta suferea de probleme cardiace, ceea ce a complicat și mai mult situația familială deja tragică, scrie romaniatv.net.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend