Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Raed Arafat afirmă că suntem la începutul unui nou val al pandemiei: Dezavantajul faţă de precedentul val

Publicat

in

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că se așteaptă să existe o presiune în acest moment al pandemiei și atrage atenția că nerespectarea regulilor poate duce la reguli mai severe, transmite Mediafax.

Întrebat, luni seară, la Digi24, despre experiența israeliană, care arată că răspândirea virusului poate fi încetinită mai devreme de vaccinarea a 70% din populație, iar după vaccinarea a 50% din populație au scăzut internările, Raed Arafat a spus că la 30-40% din populație vaccinată începe să scadă impactul: „Sunt lucrurile logice pe care le așteptăm. Dacă vom continua vaccinarea, nevorbind de un tip de vaccin sau altul, poate că vom reuși până la toamnă să limităm răspândirea”.

Întrebat, de asemenea, în ce moment al epidemiei suntem, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a răspuns: „Suntem într-o creștere, într-un nou val. Dezavantajul este că la terapie intensivă sunt 900 de bolnavi comparativ cu valul trecut, când erau vreo 500 în momentul în care a trebuit să creștem capacitatea”.

În privința așteptărilor, Raed Arafat a spus: „Ne așteptăm să existe o presiune. (…) Riscul este să avem impactul mai mare pe internări și pe terapie intensivă. Revin la necesitatea respectării regulilor și a înțelegerii situației. Unii nu înțeleg situația în care suntem. Să găsească Poliția 100 de persoane într-un apartament e mult. Apelăm la populație să înțeleagă: dacă nu vrem măsuri mai stricte, trebuie să respectăm regulile”.

Întrebat, de asemenea, despre păreri exprimate în spațiul public, care susțin posibilitatea scoaterii măștii afară, când e cald, Raed Arafat a răspuns că este devreme pentru acest gest: „Masca nu era pentru frig. Prezența unei tulpini agresive justifică purtarea măștii în zone publice”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

„Există cu siguranță și alte victime”. Gerard Depardieu va fi judecat în octombrie pentru agresiuni sexuale

Publicat

in

De

O nouă etapă importantă în ancheta privind acuzaţiile de agresiune sexuală care îl vizează pe Gerard Depardieu: actorul francez, deja cercetat pentru viol, va fi judecat în octombrie 2024, la Paris, pentru agresiuni sexuale comise asupra a două femei în timpul unor filmări din 2021, scrie AFP.

Actorul Gerard DepardieuFoto: Bruno Murialdo / Zuma Press / Profimedia

„La finalul arestului său preventiv (…), Gerard Depardieu a primit o convocare pentru a se prezenta în faţa Tribunalului Corecţional”, a anunţat luni seară Parchetul din Paris, scrie Agerpres, citând AFP.

Conform procurorilor francezi, actorul în vârstă de 75 de ani va fi judecat în octombrie 2024 pentru agresiuni sexuale care ar fi fost comise în septembrie 2021 asupra a două victime, în timpul filmărilor de la pelicula „Les Volets Verts”, de Jean Becker.

„Există cu siguranţă şi alte victime”

„Este o uşurare”, a declarat avocata Carine Durrieu-Diebolt, care o reprezintă în instanță pe o decoratoare ce îl acuză pe starul de cinema că a agresat-o sexual în timpul filmărilor de la „Les Volets Verts”.

„Există cu siguranţă şi alte victime. În acest stadiu, între 20 şi 25 de femei au denunţat fapte care variază de la ultraj la violenţe sexiste şi până la hărţuire sau agresiuni sexuale. A venit timpul ca el să fie judecat”, a adăugat aceeaşi avocată, care apără totodată în instanţă o altă femeie care a denunţat fapte comise de Gerard Depardieu în 2014.

Interogatoriu de peste opt ore

Gerard Depardieu, vizat de mai multe plângeri pentru agresiune sexuală, a fost convocat luni dimineaţă pentru a fi audiat în arest preventiv la sediul Poliţiei Judiciare din Paris. Unul dintre avocaţii lui, Christian Saint-Palais, a anunţat în jurul orei locale 18:30 că regimul de arest preventiv în care se afla celebrul actor a fost ridicat.

„Atunci când cineva este acuzat, vine inevitabil un moment în care trebuie să dea explicaţii. Şi astfel, astăzi a fost una dintre acele zile în care trebuie să explici acuzaţiile împotriva ta, pe care le conteşti”, a adăugat avocatul.

Cel puţin trei femei au depus plângeri împotriva actorului Gerard Depardieu.

O decoratoare care lucra în echipa filmului „Les Volets Verts” a depus o plângere în februarie 2024 pentru agresiune sexuală, hărţuire sexuală şi insulte sexiste. Faptele ar data din septembrie 2021 şi s-ar fi petrecut într-o vilă privată din Paris.

Potrivit unui articol publicat în cotidianul Mediapart, Gerard Depardieu ar fi pronunţat mai multe fraze grosolane în timpul filmărilor, apoi ar fi atins-o într-o manieră nepermisă pe reclamantă.

Conform Mediapart, o altă femeie, asistentă de regie în timpul aceloraşi filmări, îl acuză pe starul francez de violenţe sexuale şi a depus la rândul ei o plângere.

Procesul în care Gerard Depardieu urmează să fie judecat în octombrie va viza aceste două cazuri.

„De dimineaţă şi până seara aveam parte doar de fraze grosolane”

În timpul acelor filmări, „de dimineaţă şi până seara aveam parte doar de fraze grosolane”, a declarat actriţa Anouk Grinberg, într-un interviu pentru AFP. „Când producătorii de film îl angajează pe Depardieu pentru un film, ei ştiu foarte bine că angajează un agresor”, a acuzat ea.

O altă plângere a fost depusă de o fostă asistentă de regie. Ea l-a acuzat pe Gerard Depardieu de agresiune sexuală în timpul filmărilor de la „Le Magicien et les Siamois”, un lungmetraj regizat de Jean-Pierre Mocky în 2014.

Faptele semnalate de reclamantă, care avea pe atunci 24 de ani, s-au prescris şi starul francez nu va trebui să le explice în cadrul procesului său din luna octombrie.

Totodată, celebrul actor este inculpat din 2020 pentru viol şi agresiune sexuală asupra unei tinere actriţe, Charlotte Arnould.

Investigaţiile au fost finalizate pe 17 aprilie, iar Parchetul din Paris trebuie să ia acum o decizie finală, au precizat reprezentanţii săi. Judecătorul de instrucţie va fi apoi cel care va decide dacă va dispune sau nu un proces.

Alte două plângeri au fost depuse împotriva actorului. Una dintre ele, depusă de actriţa Helene Darras pentru agresiune sexuală în timpul unei filmări în 2007, a fost respinsă pentru prescripţie. Cea de-a doua a fost depusă în Spania de jurnalista şi scriitoarea Ruth Baza, care l-a acuzat pe starul francez că a violat-o în 1995.

În total, aproximativ douăzeci de femei au depus mărturie în presă sau în faţa instanţelor.

„Niciodată, dar absolut niciodată, nu am abuzat o femeie”

Depardieu şi-a apărat întotdeauna nevinovăţia şi a făcut-o cu vehemenţă într-o scrisoare deschisă publicată în octombrie 2023 în ziarul Le Figaro. „Niciodată, dar absolut niciodată, nu am abuzat o femeie”, a declarat actorul francez, în vârstă de 75 de ani, în acea scrisoare.

Universul cinematografiei franceze a fost zguduit în ultimele luni de o succesiune de acuzaţii de violenţă sexuală din partea unor actriţe şi actori.

După Gérard Depardieu, cineaştii Benoît Jacquot şi Jacques Doillon sunt vizaţi de o anchetă pentru viol comis asupra unei minore, în urma unei plângeri depuse de actriţa Judith Godreche.

CITEȘTE ȘI:

Citeste mai mult

NATIONAL

De ce a rămas economia Europei în urma Chinei și SUA? Trei probleme principale

Publicat

in

De

​Economia Europei crește mult mai lent față de cea a SUA sau China, potrivit estimărilor. Ce face Europa greșit? La această întrebare, Fredrik Persson, președintele Business Europe, a răspuns că “energia este cheia pentru readucerea Europei pe drumul cel bun”. Acesta a explicat că mari afaceri pleacă din Europa din cauza prețurilor prea ridicate la energie.

Crestere economicaFoto: Andrii Yalanskyi / Panthermedia / Profimedia

  • Banca Centrală Europeană a estimat pentru Europa o creștere de 0,6% în 2023 și prognozează 0,8% în 2024, arată Euronews.
  • În schimb, PIB-ul Statelor Unite a crescut cu o rată anuală de 3,3% în al patrulea trimestru al anului 2023, iar creșterea economiei Chinei în 2023 este estimată la 5,2%, în 2023, potrivit evaluărilor Băncii Mondiale.
  • Președintele Business Europe spune că trebuie abordate trei subiecte principale, când se discută despre creșterea redusă a economiei și despre blocarea competitivității: energia, reglementarea și comerțul liber.

Fredrik Persson: Mari afaceri pleacă din Europa din cauza prețurilor la energie

Costul energiei a dezavantajat Europa, a afirmat președintele Business Europe, Fredrik Persson, într-un episod The Big Question, de la Euronews Business. Acesta a explicat că prețul energiei a crescut foarte mult din cauza invadării Ucrainei de către Rusia. Chiar dacă în ultimul an au scăzut, nivelurile actuale tot sunt prea mari. “Deci pierdem în fața concurenților noștri din SUA și Asia”, a precizat Fredrik Persson.

Dacă nu este rezolvată problema costului cu energia, vom continua să vedem afaceri, precum BASF, cel mai mare producător de produse chimice din lume, plecând din Europa, pentru prețuri mai favorabile, spune președintele Business Europe.

„Acum decid să investească 10 miliarde de euro în China, în ciuda provocărilor legate de riscurile politice din China și de distanță”, a spus Fredrik Persson.

Reglementările excesive afectează firmele: Primim un nou regulament la fiecare două zile

Noile date Eurostat arată că întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) reprezintă peste 99% din companiile din UE.

Fredrik Persson vorbește despre o suprareglementare în Europa. „Suntem atât de dornici în Europa să reglementăm lucrurile. De exemplu, în ultimii cinci ani am avut aproape 100 de legi noi care au fost adoptate la nivel european, ceea ce înseamnă că adaugă firmelor 5.000 de noi pagini de reglementări. Practic, înseamnă că în prezent primim un nou regulament la fiecare două zile”.

„Pentru o companie mare, aceasta este o bătaie de cap, dar au structură, au departamente care să se ocupe. Dar dacă ești IMM – ce se întâmplă cu ele? Fie ies din afaceri, fie decid să nu intre pe o nouă piață”.

Președintele Business Europe speră la o reglementare mai redusă, dar mai eficientă. „Dacă facem asta, sunt sigur, atunci Europa va reveni pe primul loc”, spune Persson.

Fredrik spune că, fără schimbare, perspectivele pentru Europa sunt sumbre. El a lăudat avansul SUA în sectorul tehnologic, care a ajutat la creșterea față de Europa.

Business Europe reprezintă 36 de federații naționale de afaceri din Europa, din statele membre UE, Marea Britanie și Ucraina.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend