Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România a intrat în ‘viteza turbo’: proiectele gigant care schimbă total fața țării noastre

Publicat

in

România a intrat în viteza turbo la capitolul investiții, iar proiectele de infrastructură vor schimba, în câțiva ani, fața țării noastre. În 2024, fondurile alocate investițiilor sunt cu 70% mai mari față de aceeași perioadă din anul 2023, iar asta se vede ”în teren”. În cursul acestui an vom circula pe primii kilometri din Autostrada Moldovei și se construiește Autostrada Sibiu-Pitești, care va traversa Carpații. Sunt investiții care schimbă România, iar regula economică ne arată faptul că investițiile în proiectele de infrastructură aduc cu sine oportunități de afaceri și locuri de muncă.

Citește și: VIDEO| Se dau în circulație primii kilometri din cea mai așteptată autostradă de către toți românii

“Avem cel mai mare volum de investiții alocat din fonduri naționale și europene pentru acest an. Execuția cheltuielilor pentru investiții a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru, cu 70% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, după o ședință de lucru cu miniștri responsabili pe zona investițiilor.

Totodată, Marcel Ciolacu a anunțat menținerea ritmului alert al investițiilor pentru finalizarea proiectelor majore anul acesta. Investițiile vor continua în domenii esențiale precum infrastructura de transport, medicală, educațională, sectorul energiei și digitalizare, pentru a răspunde nevoilor cetățenilor. Totodată, Guvernul va acorda o atenție deosebită eficientizării utilizării resurselor disponibile.

Investiții record în infrastructură

Guvernul a alocat fonduri record pentru Ministerul Transporturilor, cu aproape 30% mai mult față de anul trecut. În 2023 au fost inaugurați aproximativ 80 km de drum de mare viteză cu care s-a atins pragul de 1.000 km de autostrăzi și drumuri express de pe teritoriul României. Anul acesta urmează să se inaugureze alți 180 km de drum de mare viteză, poate cele mai așteptate fiind loturile din Autostrada A7, de la Ploiești la Focșani, dar și drumul Express Galați-Brăila.

În anul 2023 România a avut investițiile de aproximativ 190 miliarde de lei, în creștere cu 16,6%, comparativ cu anul 2022, conform Institutului Național de Statistică. Totodată, anul trecut a fost primul an când am avut creștere economică bazată pe investiții, cu o alocare de 12% din PIB.

Ajutor de stat de la Comisia Europeană pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat planurile Guvernului României de a acorda transportatorului aerian național deținut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro. Această măsură va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în același timp la minimum denaturările concurenței.

”Am obținut acceptul Comisiei Europene pentru a sprijini TAROM cu aproape 100 de milioane de euro! Este un brand național în care eu voi continua să cred! Cu acești bani, vrem să construim o companie modernă și eficientă, complet digitalizată și adaptată unei piețe în care concurența este mai dură ca oricând. În următorii doi ani, TAROM poate redeveni un transportator aerian capabil să-și susțină dezvoltarea prin propriile performanțe economice. Ca premier, este datoria mea să susțin o companie națională românească de tradiție. Fiindcă pentru mine și colegii mei din PSD, TAROM înseamnă simplu: Călătorește românește!, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, după anunțul Comisiei Europene.

Cu acești bani, TAROM va putea reînnoi flota de aeronave; va putea optimiza destinațiile și politicile comerciale, dar va putea aplica și unele soluții pentru eficientizarea activităților de mentenanță a aeronavelor sau va putea digitaliza compania.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Biserica care atrage tinerii cu o lturghie pe tema Taylor Swift: Toată lumea este binevenită!

Publicat

in

Biserica din Heidelberg atrage tinerii cu o liturghie pe tema Taylor Swift. Rezultatele au fost imediate: două slujbe de duminică au trebuit să fie oficiate pentru a face față mulțimii, notează Mediafax.

Duminică, cei care au mers la biserica istorică din Heidelberg, Biserica Sfântului Duh din Heidelberg, au avut parte de o slujbă surpriză care a avut mai mult decât liturghia obișnuită și înțelepciunea biblică – muzica care a însoțit ceremonia a fost compusă din imnurile pop ale cântăreței americane Taylor Swift.

Cântecele au fost interpretate de Tine Weichmann – o cântăreață din Hamburg, în prezent profesoară de muzică populară bisericească la Heidelberg – și de formația sa.

O pancartă în culorile curcubeului, amplasată în spatele muzicienilor, a întâmpinat oamenii la concertul gratuit cu următoarele cuvinte: „Toată lumea este binevenită!”.

Biserica Sfântului Duh a constatat că este mai greu să motiveze generațiile tinere să meargă la liturghie, așa că a încercat să intre în ton cu ceea ce îi pasionează pe tineri. Alegerea cântecelor lui Taylor Swift nu a fost întâmplătoare, deoarece vedeta pop americană nu și-a ascuns niciodată educația religioasă creștină și importanța pe care aceasta o are pentru propria viață, relatează The Mayor.

Parohul Vincenzo Petracca a studiat versurile cântecelor lui Swift și a constatat că, deși acestea pot fi deschise interpretărilor, conțin un puternic ton creștin, abordând subiecte precum credința, drepturile femeilor, rasismul și egalitatea de gen.

Pusă în scenă sub numele „Anti-Hero – Taylor Swift Church Service”, liturghia de duminică a atras un public mult mai tânăr. 1.200 de enoriași au venit să se roage și să asculte șase dintre cântecele lui Taylor Swift, ceea ce a însemnat că biserica a trebuit să țină două slujbe în acea zi.

Citeste mai mult

NATIONAL

OpenAI renunță la una dintre vocile folosite de ChatGPT pentru că seamănă cu timbrul vocal al actriței Scarlett Johansson

Publicat

in

OpenAI spune că va elimina una dintre vocile folosite de ChatGPT după ce a fost asemănată cu glasul actriței Scarlett Johansson, relatează BBC.

Scarlett JohanssonFoto: CNP/AdMedia / ADMedia / Profimedia

Utilizatorii au observat asemănarea în opțiunea vocală „Sky” a chatbot-ului, care citește răspunsurile cu voce tare utilizatorilor, când OpenAI a prezentat caracteristicile noului său model.

Upgrade-ul chatbot-ul său a atras comparații cu filmul Her din 2013, unde personajul lui Joaquin Phoenix se îndrăgostește de sistemul de operare al telefonului său, în timp ce Scarlett Johansson era vocea AI-ului Samantha.

OpenAI a spus că vocile disponibile în modul vocal al ChatGPT au fost „selectate cu atenție printr-un proces amplu de cinci luni”.

În noiembrie, Johansson a dat în judecată o aplicație de inteligență artificială (AI) care i-a folosit asemănarea fără permisiune într-o reclamă.

OpenAI a declarat luni că vocea sa „Sky” nu este destinată să fie o „imitație” a vedetei.

„Credem că vocile AI nu ar trebui să imite în mod deliberat vocea distinctivă a unei celebrități”, se spune într-o postare pe blog

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend