Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Oamenii de știință au creat un șoarece cu șase picioare, în loc de organe genitale: Se caută, de fapt, eliminarea cancerului

Publicat

in

Un grup de cercetători portughezi a făcut o descoperire uimitoare: un embrion de șoarece cu șase picioare, rezultat întâmplător al unui experiment genetic. Cele două membre suplimentare au crescut în locul organelor genitale, demonstrând rolul crucial al unei singure gene în dezvoltare.

Embrionul de șoarece cu 6 picioare a fost obținut de un grup de cercetători de la Institutul Științific Gulbenkian din Oeiras, Portugalia.

Cele două picioare suplimentare au crescut în locul organelor genitale, demonstrând că o singură genă contribuie la dezvoltarea acestor structuri aparent foarte diferite.

“Este o lucrare interesantă, care ar trebui privită ca unul dintre numeroasele repere ale biologiei noului mileniu”, a declarat pentru agenția ANSA Carlo Alberto Redi, director al Laboratorului de Biologie a Dezvoltării de la Universitatea din Pavia.

„Deschide ușa pentru investigarea în continuare a acestui mecanism”, adaugă acesta

Autorii cercetării, publicată în Nature Communications, își propun acum să înțeleagă dacă aceeași genă și proteina pe care o „codifică” sunt implicate și în alte procese, cum ar fi dezvoltarea metastazelor în cancer.

Echipa cerceta inițial influența genei respective asupra dezvoltării măduvei spinării. Cu toate acestea, rezultatul neașteptat i-a uimit: embrionul de șoarece prezenta două membre posterioare suplimentare în locul organelor genitale.

Investigațiile ulterioare au identificat receptorul Tgfbr1 ca fiind responsabil pentru direcționarea dezvoltării membrelor. Practic, prin modularea plierii ADN-ului în interiorul celulelor, Tgfbr1 decide dacă o structură va deveni membru posterior sau organ genital.

content-image

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Xi Jinping vine în turneu în Europa, decis să pună stop strategiei anti-China

Publicat

in

De

Xi Jinping va vizita Franța, Ungaria și Serbia săptămâna viitoare, prima dată în ultimii cinci ani. Vizita vine în contextul în care China încearcă să evite un război comercial cu UE, pe fondul criticilor tot mai crescânde legate de spionaj și sprijinul pentru Rusia în Ucraina.

Prima oprire a lui Xi va fi la Paris. Luni, el se va întâlni cu președintele francez, Emmanuel Macron, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Conducerea chineză este destul de clară în ceea ce dorește”, spune Abigaël Vasselier, director de relații externe la Merics, un thinktank german care se concentrează pe China. Xi s-ar concentra asupra lobby-ului împotriva probelor antisubvenție ale UE, în special în ceea ce privește vehiculele electrice (VE) și asupra stabilizării relației bilaterale, a spus Vasselier.

În septembrie, von der Leyen a declarat că piețele globale au fost „inundate de mașini electrice mai ieftine al căror preț este menținut scăzut în mod artificial prin subvenții de stat uriașe”. Ancheta a provocat o consternare generalizată la Beijing, care o consideră nedreaptă și motivată politic.

Macron speră ca Xi să-l facă pe Putin să oprească războiul

Joi, șeful Comisiei Europene pentru comerț a sugerat că ar putea fi impuse tarife pentru vehiculele electrice chinezești până în iunie, după lansarea unei anchete privind sprijinul acordat de stat pentru producția de mașini electrice în China. Termenul limită pentru impunerea oricăror măsuri este 4 iulie.

China „nu își poate permite să aibă din ce în ce mai multe restricții pe piața europeană”, spune Vasselier, dar, în același timp, „China nu are o ofertă pentru Europa în acest moment”.

Asta pentru că una dintre solicitările de lungă durată ale Europei – și ale lui Macron – față de China este ca Xi să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, pentru a pune capăt războiului din Ucraina. „După doi ani de război, europenii și-au dat seama… că acest lucru nu se va întâmpla”, spune Vasselier.

China are treburi mai importante în Taiwan, decât în Ucraina

Profesorul Shen Dingli, un cercetător în domeniul relațiilor internaționale cu sediul la Shanghai, spune că, pentru China, problema Taiwanului a fost mai importantă decât cea a Ucrainei.

Macron, von der Leyen și Xi s-au întâlnit ultima dată în persoană în aprilie anul trecut, când europenii au zburat la Beijing. Macron, care a sosit cu o delegație de afaceri de 50 de persoane și a plecat cu 18 acorduri de cooperare încheiate între companii franceze și chineze, a provocat o furtună în acea călătorie când a declarat reporterilor că Europa nu ar trebui să devină „urmașii Americii” în problema Taiwanului.

Președintele american, Joe Biden, a declarat în repetate rânduri că SUA ar apăra militar Taiwanul în cazul unei tentative de anexare de către China.

„Când președintele francez a vizitat China anul trecut… a fost foarte clar: în chestiunea Taiwanului, Franța ar trebui să aibă propria poziție independentă”, spune Shen. “China apreciază poziția sa”.

Xi, prima oprire în Franța

Relația personală dintre Xi și Macron a fost îmbunătățită anul trecut, când președintele chinez l-a dus pe omologul său francez într-o rară călătorie personală la Guangzhou, un oraș din sudul Chinei. Săptămâna viitoare, Macron va întoarce favoarea cu o vizită în Hautes-Pyrénées, o regiune muntoasă a Franței.

Dar, în ciuda „chimiei personale” dintre Xi și Macron, „liderii partidului comunist chinez nu au prieteni. Ei au interese”, spune Charles Parton, membru asociat senior la Royal United Services Institute și fost diplomat britanic în China. „Este un mod de a promova fără milă propriile interese”.

„Ori de câte ori China vede un beneficiu în a trata cu Europa ca întreg, o face. Când vede beneficiul de a trata cu indivizi, uneori pentru că subminează întregul, atunci tratează cu indivizi”, spune Parton.

Citeste mai mult

NATIONAL

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu: Bucuria noastră să nu o lăsăm să fie umbrită de nimic, căci ea este nădejdea noastră

Publicat

in

De

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu, arhiepiscop al Sibiului, îi îndeamnă pe credincioşi, în Pastorala de Paşte, să se bucure de Învierea lui Hristos, pentru că “este nădejdea noastră cea mare”, conform Agerpres.

“Aceasta este noaptea şi ziua Învierii Domnului, ziua veşnică a Învierii Sale pe care a făcut-o Domnul ca să ne bucurăm şi să ne veselim în ea, ziua în care ne îndulcim de dragostea şi lumina pe care ni le-a dat nouă Preabunul nostru Stăpân. Bucuria noastră să nu o lăsăm să fie umbrită de nimic, căci ea este nădejdea noastră cea mai mare. Toate greutăţile le vom birui prin Hristos cel Înviat din morţi, Care este Hrana noastră veşnică, întru Care ne întărim. În această biruinţă credem că vom trece peste toate încercările vieţii acesteia, vom dobândi încă din această lume lumina Sa cea cerească, cântând de-a pururi în inimile noastre imnul biruinţei creştine asupra păcatului, asupra diavolului şi a morţii: ‘Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din mormânturi viaţă dăruindu-le!’ “, spune ierarhul în Pastorală.

Lumina Învierii ne face pe fiecare “apostoli şi ucenici ai Celui Înviat”, mai arată mitropolitul Ardealului.

“Această lumină pe care o purtăm cu toţii astăzi ne face şi pe noi apostoli şi ucenici ai Celui Înviat şi ne obligă să ne schimbăm vieţile, ne cheamă să umblăm întru lumină, să fugim de întunericul patimilor şi al păcatelor, să ieşim de sub stăpânirea întunericului, din împărăţia celui rău şi să facem trecerea noastră – Pesahul nostru – cu Hristos spre lumina dragostei Sale. Să nu uităm că El ne pregăteşte la Sfânta Liturghie mereu cina bogată a dragostei Sale, în care ne umplem de puterea Învierii Lui pentru a putea să ne luptăm cu toate greutăţile şi necazurile acestei lumi. ‘Îndrăzniţi! Eu am biruit lumea!’ ne spune El mereu când stăm la masă cu El şi ştim că doar prin El, ascultând de poruncile Lui, vom putea trece peste toate încercările viitoare”, a subliniat ÎPS Laurenţiu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend