Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Număr redus de vaccinări anti-COVID în Harghita, în ultimele două săptămâni

Publicat

in

Numărul persoanelor care au fost vaccinate în Harghita în ultimele două săptămâni este redus, în contextul în care numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut semnificativ, iar specialiştii recomandă vaccinarea anti-COVID-19, potrivit Agerpres.

Datele făcute publice de Instituţia Prefectului, arată că în perioada 23 decembrie 2021- 5 ianuarie 2022 au fost imunizate cu prima doză doar 617 persoane, în vreme ce 780 au primit doza rapel, iar 1.452 s-au vaccinat cu doza booster.

Potrivit sursei citate, procentul de vaccinare cu schema completă este, în judeţ, este de 28,87%, la care se adaugă un procent de aproape 3% de persoane din alte judeţe sau din alte ţări, care s-au imunizat în Harghita.

Instituţia Prefectului a mai informat că, de la începerea campaniei de vaccinare în judeţ, au fost raportate 53 de reacţii adverse post-vaccinale, dintre care una severă.

Cei 46 de medici de familie din judeţ implicaţi în procentul de vaccinare au imunizat un număr de 8.575 de persoane.

Datele statistice mai arată că în ultima săptămână s-au înregistrat zece cazuri de copii infectaţi cu SARS-CoV-2, unul dintre ei fiind internat în spital.

În prezent, în spitalele din judeţ sunt internate 33 de persoane diagnosticate cu COVID-19, iar una se află la terapie intensivă.

În ultimele 24 de ore, în Harghita s-au înregistrat 80 de noi cazuri de îmbolnăviri, creşterea fiind una semnificativă, ţinând cont că luni, 3 ianuarie, au fost raportate 12 cazuri.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Studiul care confirmă mitul despre durata de viață a femeilor și bărbaților: problema pe care o întâmpină mai des femeile

Publicat

in

De

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, dar au mai mulţi ani de sănătate precară, potrivit unei analize a diferenţelor de sănătate între femei şi bărbaţi la nivel mondial, care, potrivit experţilor, subliniază nevoia urgentă de acţiune pentru a îmbunătăţi sănătatea femeilor, informează News.ro.

La nivel mondial, există diferenţe substanţiale între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte sănătatea, cu progrese limitate în ceea ce priveşte reducerea diferenţelor în materie de sănătate în ultimele trei decenii, potrivit studiului care examinează impactul celor 20 de cauze principale de boală din lume.

Constatările au fost publicate în revista Lancet Public Health, fiind citate de The Guardian.

Problemele care afectează în special femeile

Cercetătorii au constatat că afecţiunile care nu sunt fatale şi care provoacă boli şi dizabilităţi, cum ar fi problemele musculo-scheletice, problemele de sănătate mintală şi tulburările de cap, afectează în special femeile.

În acelaşi timp, bărbaţii sunt afectaţi în mod disproporţionat de afecţiuni care cauzează moartea prematură, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile respiratorii şi hepatice, Covid-19 şi accidentele rutiere.

Diferenţele de sănătate dintre femei şi bărbaţi continuă să crească odată cu vârsta, lăsând femeile cu niveluri mai ridicate de boală şi dizabilitate pe tot parcursul vieţii, deoarece ele tind să trăiască mai mult decât bărbaţii.

Autorul principal al studiului, dr. Luisa Sorio Flor de la Institutul pentru Metrici şi Evaluare în Sănătate (IHME), Universitatea din Washington, a declarat: „Acest raport arată în mod clar că, în ultimii 30 de ani, progresul global în domeniul sănătăţii a fost inegal”.

„Femeile au o viaţă mai lungă, dar trăiesc mai mulţi ani cu o stare de sănătate precară, înregistrându-se progrese limitate în ceea ce priveşte reducerea poverii afecţiunilor care duc la îmbolnăvire şi invaliditate, ceea ce subliniază nevoia urgentă de a acorda o mai mare atenţie consecinţelor non-fatale care limitează funcţia fizică şi mentală a femeilor, în special la vârste înaintate. În mod similar, bărbaţii se confruntă cu o povară mult mai mare şi în creştere a bolilor cu consecinţe fatale”.

Studiul reprezintă, de asemenea, un apel pentru ca ţările să îşi sporească raportarea datelor privind sexul şi genul, a declarat Sorio Flor. „Momentul este potrivit pentru acest studiu şi pentru acest apel la acţiune – nu numai din cauza locului în care se află acum dovezile, ci şi pentru că Covid-19 ne-a reamintit în mod clar că diferenţele de sex pot avea un impact profund asupra rezultatelor în materie de sănătate”.

„Un punct cheie pe care studiul îl evidenţiază este modul în care femeile şi bărbaţii diferă în ceea ce priveşte mulţi factori biologici şi sociali care fluctuează şi, uneori, se acumulează în timp, ceea ce face ca aceştia să se confrunte cu sănătatea şi boala în mod diferit în fiecare etapă a vieţii şi în diferite regiuni ale lumii. Provocarea de acum este de a concepe, implementa şi evalua modalităţile de prevenire şi tratare a principalelor cauze de morbiditate şi mortalitate prematură în funcţie de sex şi gen, de la o vârstă fragedă şi în rândul unor populaţii diverse”.

Femeile au mai multe probleme de sănătate

Studiul a analizat disparităţile dintre bărbaţi şi femei în cele 20 de cauze principale de îmbolnăvire şi deces, la diferite vârste şi regiuni.

Cercetarea de modelare a utilizat date din Studiul Global Burden of Disease 2021 şi nu a inclus afecţiuni de sănătate specifice fiecărui sex, cum ar fi afecţiunile ginecologice sau cancerele de prostată.

Analiza estimează că, pentru 13 din primele 20 de cauze de boală şi deces, inclusiv Covid-19, leziuni rutiere şi o serie de boli cardiace, respiratorii şi hepatice, rata a fost mai mare la bărbaţi decât la femei în 2021.

Dintre afecţiunile evaluate, concluziile au sugerat că cele mai mari contribuţii care dezavantajează femeile sunt durerile lombare, tulburările depresive, durerile de cap, tulburările de anxietate, tulburările osoase şi musculare, boala Alzheimer şi alte demenţe, precum şi HIV şi SIDA.

Studiul a constatat că aceste afecţiuni contribuie la îmbolnăvire şi la dizabilităţi pe tot parcursul vieţii, spre deosebire de cele care duc la moarte prematură.

Analiza a fost limitată la date privind femeile şi bărbaţii şi nu a putut produce estimări pentru grupuri de genuri sau de sexe diferite, subliniind necesitatea de a dispune de mai multe date care să acopere spectrul de sex şi gen.

Citeste mai mult

NATIONAL

Mitropolitul Ioan al Banatului îndeamnă, în Pastorala pascală la încrederea în iubirea Tatălui

Publicat

in

De

Mitropolitul Ioan al Banatului îndeamnă, în Pastorala pascală din acest an, la încrederea în iubirea Tatălui, iar pe tineri îi sfătuieşte să lupte cu moartea albă, conform Agerpres.

Acesta îndeamnă totodată la iubirea şi ajutorarea aproapelui, aşa cum Iisus a făcut pe cruce, mântuindu-l pe tâlharul care s-a smerit în ultimul ceas şi alături de care Cel Înviat a treia zi I S-a arătat Tatălui.

“Hristos Şi-a biruit moartea Sa, dar şi moartea noastră. Moartea nu ne îngăduia să ne întoarcem în Casa Tatălui Ceresc. Până la Învierea lui Hristos, Tatăl aştepta trist la porţile Cerului întoarcerea noastră. Tristul Dumnezeu azi Se bucură cu toate cetele îngereşti văzând că Fiul Său, chiar purtând rănile piroanelor, Se întoarce biruitor ‘Acasă’ şi nu Se întoarce singur, ci cu un tâlhar. (…). Nu Îi aduce un sfânt, ci pe cel mai căzut dintre pământeni: un tâlhar. Mare taină şi mare semn de iubire a Fiului faţă de tot omul cel căzut în robia morţii! De ce oare n-a intrat Hristos în Cer împreună cu un sfânt, cu un drept? Însuşi El ne spune: ‘N-am venit să chem pe cei drepţi, ci pe păcătoşi la pocăinţă’ (Marcu 2, 17). (…). Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin aceea că, pentru noi, Hristos a murit când noi eram încă păcătoşi” (Romani 5, 7-8). Iată nemărginita şi nepărtinitoarea iubire a lui Dumnezeu! Hristos duce lupta cu moartea tuturor, Se jertfeşte pentru toţi, buni şi răi. De aici învăţăm că Iisus Hristos S-a jertfit şi pentru mine şi pentru tine, n-a privit la faţa noastră, ci pentru Hristos noi suntem comoară lui Dumnezeu aici, pe pământ”, spune mitropolitul Ioan al Banatului.

Arhiepiscopul Timişoarei li se adresează şi tinerilor, cărora le cere ca adevărul de necontestat al Învierii Domnului Hristos să-l ducă mai departe, peste veacuri, iar la a Doua Sa Venire, Hristos să găsească în ţara Carpaţilor credinţă ortodoxă şi români buni şi iubitori de Dumnezeu.

“Luptaţi cu moartea albă, fiţi biruitori în faţa ei şi salvaţi-vă fraţii din lanţurile ei! Iubiţi-L pe Dumnezeu, ţara şi familia!”, arată înaltul prelat ortodox.

Mitropolitul Ioan al Banatului remarcă faptul că ne naştem pentru a deveni fii ai veşniciei împărăţiei Tatălui ceresc, iar moartea pământească are sens, prin ea trecând şi Hristos spre Înviere.

Odată cu Învierea Domnului Hristos, nimeni nu trebuie să se mai teamă de moarte, căci “precum în Adam toţi mor, aşa şi în Hristos toţi vor învia”, îl citează mitropolitul Ioan pe apostolul Pavel.

“Ce-ar fi vântul dacă n-ar bate şi ce-ar fi omul dacă nu ar învia? De azi să nu vă mai căutaţi loc în morminte, ci să vă căutaţi loc în cer. Stejarul uită primăvara că e bătrân. De ce atunci unii dintre noi uităm în clipa morţii că suntem veşnici?
Omul nu este nici tânăr, nici bătrân, ci este veşnic. Şi iară zic: nu vă fie frică de veşnicie, fie-vă frică de a păcătui. Când moare omul? Când nu mai iubeşte. Mintea omului are rădăcinile în sus. Nu le smulgeţi, nu le răsădiţi în alt ogor decât în cel al lui Dumnezeu în Treime lăudat. Necontenit să nu încetăm lupta de a uita, lupta de a iubi şi lupta de a trăi în duhul Evangheliei lui Hristos. Timpul se odihneşte în om, apoi trece în veşnicie. Pentru noi, cei ce credem în Înviere, de azi începe trecutul. Aşadar să ne bucurăm împreună cu cetele îngerilor, care, după ce L-au văzut pe Hristos pe Cruce şi în mormânt, acum Îl văd biruitor revenind Acasă, la Tatăl. Hristos a Înviat!”, încheie ÎPS Ioan al Banatului Pastorala de Paşti.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend