Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Studiul care confirmă mitul despre durata de viață a femeilor și bărbaților: problema pe care o întâmpină mai des femeile

Publicat

in

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, dar au mai mulţi ani de sănătate precară, potrivit unei analize a diferenţelor de sănătate între femei şi bărbaţi la nivel mondial, care, potrivit experţilor, subliniază nevoia urgentă de acţiune pentru a îmbunătăţi sănătatea femeilor, informează News.ro.

La nivel mondial, există diferenţe substanţiale între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte sănătatea, cu progrese limitate în ceea ce priveşte reducerea diferenţelor în materie de sănătate în ultimele trei decenii, potrivit studiului care examinează impactul celor 20 de cauze principale de boală din lume.

Constatările au fost publicate în revista Lancet Public Health, fiind citate de The Guardian.

Problemele care afectează în special femeile

Cercetătorii au constatat că afecţiunile care nu sunt fatale şi care provoacă boli şi dizabilităţi, cum ar fi problemele musculo-scheletice, problemele de sănătate mintală şi tulburările de cap, afectează în special femeile.

În acelaşi timp, bărbaţii sunt afectaţi în mod disproporţionat de afecţiuni care cauzează moartea prematură, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile respiratorii şi hepatice, Covid-19 şi accidentele rutiere.

Diferenţele de sănătate dintre femei şi bărbaţi continuă să crească odată cu vârsta, lăsând femeile cu niveluri mai ridicate de boală şi dizabilitate pe tot parcursul vieţii, deoarece ele tind să trăiască mai mult decât bărbaţii.

Autorul principal al studiului, dr. Luisa Sorio Flor de la Institutul pentru Metrici şi Evaluare în Sănătate (IHME), Universitatea din Washington, a declarat: „Acest raport arată în mod clar că, în ultimii 30 de ani, progresul global în domeniul sănătăţii a fost inegal”.

„Femeile au o viaţă mai lungă, dar trăiesc mai mulţi ani cu o stare de sănătate precară, înregistrându-se progrese limitate în ceea ce priveşte reducerea poverii afecţiunilor care duc la îmbolnăvire şi invaliditate, ceea ce subliniază nevoia urgentă de a acorda o mai mare atenţie consecinţelor non-fatale care limitează funcţia fizică şi mentală a femeilor, în special la vârste înaintate. În mod similar, bărbaţii se confruntă cu o povară mult mai mare şi în creştere a bolilor cu consecinţe fatale”.

Studiul reprezintă, de asemenea, un apel pentru ca ţările să îşi sporească raportarea datelor privind sexul şi genul, a declarat Sorio Flor. „Momentul este potrivit pentru acest studiu şi pentru acest apel la acţiune – nu numai din cauza locului în care se află acum dovezile, ci şi pentru că Covid-19 ne-a reamintit în mod clar că diferenţele de sex pot avea un impact profund asupra rezultatelor în materie de sănătate”.

„Un punct cheie pe care studiul îl evidenţiază este modul în care femeile şi bărbaţii diferă în ceea ce priveşte mulţi factori biologici şi sociali care fluctuează şi, uneori, se acumulează în timp, ceea ce face ca aceştia să se confrunte cu sănătatea şi boala în mod diferit în fiecare etapă a vieţii şi în diferite regiuni ale lumii. Provocarea de acum este de a concepe, implementa şi evalua modalităţile de prevenire şi tratare a principalelor cauze de morbiditate şi mortalitate prematură în funcţie de sex şi gen, de la o vârstă fragedă şi în rândul unor populaţii diverse”.

Femeile au mai multe probleme de sănătate

Studiul a analizat disparităţile dintre bărbaţi şi femei în cele 20 de cauze principale de îmbolnăvire şi deces, la diferite vârste şi regiuni.

Cercetarea de modelare a utilizat date din Studiul Global Burden of Disease 2021 şi nu a inclus afecţiuni de sănătate specifice fiecărui sex, cum ar fi afecţiunile ginecologice sau cancerele de prostată.

Analiza estimează că, pentru 13 din primele 20 de cauze de boală şi deces, inclusiv Covid-19, leziuni rutiere şi o serie de boli cardiace, respiratorii şi hepatice, rata a fost mai mare la bărbaţi decât la femei în 2021.

Dintre afecţiunile evaluate, concluziile au sugerat că cele mai mari contribuţii care dezavantajează femeile sunt durerile lombare, tulburările depresive, durerile de cap, tulburările de anxietate, tulburările osoase şi musculare, boala Alzheimer şi alte demenţe, precum şi HIV şi SIDA.

Studiul a constatat că aceste afecţiuni contribuie la îmbolnăvire şi la dizabilităţi pe tot parcursul vieţii, spre deosebire de cele care duc la moarte prematură.

Analiza a fost limitată la date privind femeile şi bărbaţii şi nu a putut produce estimări pentru grupuri de genuri sau de sexe diferite, subliniind necesitatea de a dispune de mai multe date care să acopere spectrul de sex şi gen.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Situație dramatică pe frontul din Ucraina! Locuitori din oraşele de graniţă sunt luaţi captivi de forţele ruse, pentru a fi folosiţi ca scuturi umane

Publicat

in

Forţele ruse au capturat zeci de civili în oraşul de graniţă Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, un ofiţer de poliţie regional acuzând că cei capturaţi au fost folosiţi ca „scuturi umane”, relatează CNN, potrivit news.ro.

Moscova şi-a intensificat ofensiva în nordul Ucrainei. Săptămâna trecută a lansat cea mai surprinzătoare operaţiune din doi ani de război, trecând graniţa de nord în încercări reînnoite de a captura Harkov, al doilea cel mai populat oraş al ţării.

Vovchansk, în nordul regiunii Harkov, s-a confruntat cu un atac, forţele ruse pretinzând că controlează satele din jur şi forţând civilii să fugă.

Serhii Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii al poliţiei regionale din Harkov, a declarat vineri pentru postul public Suspilne News că soldaţii ruşi au ţinut aproximativ 40 de civili într-un subsol, în apropierea „centrului lor de comandă”.

Oamenii sunt interogaţi, iar „cei care efectuează interogatorii se prezintă ca angajaţi FSB”, a spus Bolvinov, referindu-se la agenţia de securitate internă a Rusiei, adăugând că captivii sunt folosiţi ca „scuturi umane”.

El a spus că captivii erau în mare parte bătrâni care „nu au vrut să se evacueze” şi au fost capturaţi când au decis în cele din urmă să plece spre teritoriul controlat de forţele ucrainene.

Bolvinov a spus că un locuitor în vârstă de la Vovcensk a fost ucis de soldaţii ruşi după ce a refuzat să se supună ordinelor lor şi a încercat să scape.

Detaliile au venit la o zi după ce ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko, a declarat că ruşii iau prizonieri civili în nordul Vovcensk.

„Cunoaştem primele cazuri de execuţii de civili de către armata rusă”, a anunţat Klymenko pe canalul său Telegram, adăugând: „În special, unul dintre locuitorii din Vovchansk a încercat să evadeze pe jos, a refuzat să se supună comenzilor invadatorilor. – l-au ucis ruşii.”

Anchetatorii poliţiei au deschis un dosar penal pe motiv de încălcare a regulilor de război, a spus el, adăugând că evacuările au fost în curs în acea zonă până joi.

CNN nu poate verifica în mod independent afirmaţiile lui Bolvinov şi a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii. Rusia nu a comentat cu privire la trupele sale care folosesc civili ca scuturi umane sau care vizează pe cei care încearcă să se refugieze..

Forţele ruse au lansat vineri atacuri aeriene la Harkov

Forţele ruse au lansat vineri atacuri aeriene la Harkov, ucigând cel puţin trei persoane şi rănind 28, a declarat primarul Ihor Terekhov într-o postare Telegram.

Oleh Syniehubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov, a declarat vineri într-o postare Telegram că districtul a fost lovit de două ori de bombe aeriene ghidate.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a amânat săptămâna trecută toate vizitele externe, în timp ce ţara se confruntă cu noua ofensivă.

Într-un interviu acordat AFP, difuzat vineri, Zelensky a spus că ofensiva rusă din regiunea Harkov „nu este stabilizată, este controlată”.

El a afirmat că forţele ucrainene controlează rutele de intrare ale trupelor ruse în regiune, dar că operaţiunea rusă continuă.

Preşedintele Ucrainei a mai declarst că ar putea exista mai multe valuri de atacuri ruseşti asupra regiunii şi a subliniat necesitatea sistemelor de rachete Patriot pentru a îndepărta trupele ruse din Harkov.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută un pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari în muniţii de apărare aeriană şi alte arme.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ştafeta torţei olimpice, programată pentru 11 iunie în Noua Caledonie, a fost anulată

Publicat

in

Ştafeta torţei olimpice programată pentru 11 iunie în Noua Caledonie a fost anulată din cauza revoltelor din acest teritoriu, potrivit BFMTV, conform news.ro.

Această decizie a fost anunţată de premierul Gabriel Attal după o reuniune la Matignon, potrivit BFMTV. Această anulare este rezultatul crizei politice pe care arhipelagul o traversează începând de marţi.

Miercuri, Guvernul francez a instaurat starea de urgenţă în Noua Caledonie.

În urma votului de marţi al parlamentarilor în favoarea extinderii electoratului în Noua Caledonie, au izbucnit revolte soldate cu moartea a cinci persoane.

În acest climat tensionat, trecerea flăcării olimpice, care ar fi trebuit să aibă loc peste mai puţin de o lună, a fost anulată de Matignon din motive de securitate, potrivit BFMTV.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend