Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv și consilier în Ministerul Sănătății: În ultimele decenii, specialiștii noștri în tratarea arsurilor s-au reorientat către chirurgie estetică

Publicat

in

​România are, la aproape 6 ani de la incendiul din clubul Colectiv, doar câteva paturi care pot asigura “un nivel de îngrijire corect doar cazurilor de complexitate medie” de pacienți arși, precum și un mecanism de transfer în străinătate al pacienților cu arsuri prea grave pentru a putea fi tratați în țară, declară, într-un interviu acordat Revistei Politici de Sănătate, Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv, în prezent consilier în Ministerul Sănătății, la cabinetul secretarului de stat Monica Althamer.

“Realitatea cruntă e că la 30 octombrie 2015 nu exista nici un pat pentru pacienți critici cu arsură severă care să îndeplinească măcar tangențial un minimum de cerințe de siguranță a acestora (arsura severă este cea mai dificilă patologie din sfera traumatologiei). Nu existau protocoale de îngrijire, nu exista nici un fel de interes pentru soarta acestor pacienți care, în marea lor majoritate, proveneau și provin din medii sociale defavoriza(n)te. La Colectiv, lucrurile acestea s-au văzut în toată grozăvia lor pentru că, în acea tragedie, victimele nu au mai fost niște persoane defavorizate pentru care nimeni nu se lupta să fie ajutate”, declară Mihai Grecea.

“Căutarea originilor acelei situații dezastruoase ne duce spre constatarea unei revoltătoare dezangajări totale a disciplinei Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă, așa cum se numește ea la UMF, față de tratarea arsurilor severe. În ultimele decenii, tendința a fost aceea de orientare masivă a specialiștilor către chirurgia estetică, din motive evidente pentru toată lumea”, adaugă Mihai Grecea.

Supraviețuitorul incendiului din clubul Colectiv vorbește despre faptul că “lipsa de viziune și interes la nivelul administratorilor sănătății publice, dar și în mediul universitar a creat o întârziere uriașă față de ce se întâmplă cu tratarea arșilor astăzi în lumea civilizată, unde tehnologia a evoluat, protocoalele terapeutice sunt bine puse la punct, se alocă resurse adecvate pentru salvarea acestor pacienți, iar rata de mortalitate s-a diminuat spectaculos. În România însă, la acea dată, în mod curent toate arsurile ajungeau la Spitalul de Arși din Calea Griviței, o structură spitalicească deloc adecvată destinației din titulatură, în care tehnicile și procedurile „medicale” erau de o barbarie și un primitivism crunte, așa cum reiese și din descrierile supraviețuitorilor de la Colectiv. Toate cazurile severe ajungeau acolo ca urmare a unui ghid foarte vechi postat pe site-ul Ministerului Sănătății, ce recomanda transferul imediat spre București. Un document care, fără să aibă caracter de normă, a devenit ‘lege’ pentru urgentiștii români. Se trimitea la București orice fel de caz de arsură, în orice condiții, iar personalul de specialitate din toate celelalte spitale din țară a ajuns, încet, încet, să nu mai trateze nici măcar arsura simplă.”

“Pe acest fond a apărut tragedia de la Colectiv, când cei aflați în funcții de răspundere au mințit o națiune întreagă, spunând că sistemul de sănătate publică poate face față tragediei, deși, așa cum au declarat public, consternați, medici străini veniți să ne ajute, 88 de pacienți critici cu arsură severă apăruți simultan ar fi fost foarte mulți pentru întreaga Europă”, afirmă Mihai Grecea, la aproape 6 ani de la tragedie.

Unde suntem acum, aproape 6 ani mai târziu? “Consecința directă a tragediei de la Colectiv a fost totuși recunoașterea din partea autorităților, în 2016, a incapacității României de a trata adecvat arsura severă. Iar primul pas pentru remedierea situației a presupus schimbarea legislației în domeniu, care să permită ulterior construirea de centre de arși și o organizare adecvată a sistemului de îngrijire existent.”

Țara noastră are, astăzi, doar câteva paturi care pot asigura “un nivel de îngrijire corect doar cazurilor de complexitate medie” de pacienți arși, precum și un mecanism de transfer în străinătate al pacienților cu arsuri prea grave pentru a putea fi tratați în țară.

“Pe lângă toate aceste unități spitalicești care pot asigura un nivel de îngrijire corect doar cazurilor de complexitate medie, există astăzi mecanismul de transfer rapid către centre de arși din străinătate a pacienților cu arsură care îndeplinesc criteriile de internare în centre de arși descrise de OMS 2063/2020. Până la construirea și operaționalizarea primelor centre de arși românești, acesta va fi o soluție care poate salva vieți”, afirmă Mihai Grecea.

Citește interviul integral în Revista Politici de Sănătate.

Citește povestea lui Mihai Grecea aici:

  • 4 ani de la Colectiv Povestea unui supraviețuitor: A stat aproape o lună în comă și e al 7-lea mare ars din lume salvat cu ajutorul unui aparat experimental. Am reușit să schimbăm mult prea puțin față de ce ar fi trebuit

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

De unde au tinerii din România finanțe să cumpere apartamente scumpe cu ‘banii jos’ (Expert)

Publicat

in

De

Un expert arată cine îi finanţează pe cumpărătorii care cumpără de multe ori ”cu banii jos” apartamente la preţuri de peste 100.000 de euro în Bucureşti. În mare parte, tinerii sunt cei care fac achiziţiile, cu banii părinţilor, fiind vorba despre corporatişti, IT-işti, medici.

Interesul pentru achiziţii imobili­are a crescut uşor la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2024, iar perioada anterioară sărbătorilor poate accelera achiziţiile, este de părere Emil Bordei, cofondator şi CEO al Imoneria, agenţie imobiliară din Bucureşti specializată pe zona de est a oraşului, conform Mediafax.

„În ianuarie şi februarie am avut contracte, iar pe ultima sută de metri mulţi clienţi s-au răzgândit. Din mar­tie, când începe primăvara imobiliară, s-a simţit un interes mai mare, dar cli­enţii au fost mai mult persoane califi­cate. În trimestrul al doilea, interesul din nou a crescut, dar se ştie că în peri­oada sărbătorilor îşi asumă o achiziţie dacă reuşesc să negocieze un preţ mai bun“, a spus Emil Bordei la emisiunea online de business ZF Live.

Între preţul apartamentului la stadiul de fundaţie şi cel pentru apar­ta­mentul finisat, diferenţa este de mini­mum 10%. Scăderi s-au văzut mai degrabă sub forma promoţiilor decât sub forma reducerilor reale, în con­diţiile în care unii dezvoltatori tind să mărească preţurile din inerţie, fără a face studii privind costurile.

„Diferenţa de preţ dintre aparta­mentele vechi şi noi este de circa 20.000-30.000 de euro, preţul mai mare fiind la cele noi. La un aparta­ment vechi însă, trebuie să te înhami la şantier şi până la urmă tot cheltui acei bani în plus.“

Citeste mai mult

NATIONAL

Principalul rival al lui Erdogan, pe poziții radical diferite: Hamas este o organizație teroristă, a comis acte de terorism (VIDEO)

Publicat

in

De

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, un rival al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, numește Hamas un grup terorist și spune că Turcia este “profund întristată” de masacrul din 7 octombrie, într-un interviu acordat CNN.

“Orice structură organizată care desfășoară acte teroriste și ucide oameni în masă este considerată de noi o organizație teroristă”, spune el.

Imamoglu adaugă că crime similare li se întâmplă și palestinienilor și face apel la Israel să pună capăt războiului împotriva Hamas.

Poziție radical diferită față de Erdogan

Victoria lui Imamoglu în alegerile municipale din martie a marcat cea mai mare înfrângere pentru Erdogan și Partidul său AKP în cele peste două decenii de când se află la putere și ar putea semnala o schimbare în peisajul politic divizat al țării.

Guvernul turc condus de Erdogan susține în mod deschis Hamas, denunță Israelul pentru ofensiva sa în Fâșia Gaza și a cerut o încetare imediată a focului.

Anul trecut, liderul turc a comparat tacticile premierului Benjamin Netanyahu cu cele ale liderului nazist Adolf Hitler și a numit Israelul “stat terorist” din cauza ofensivei sale împotriva Hamas în Gaza.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend