Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lucian Romașcanu, mesaj de Ziua Minorităţilor Naţionale: Diversitatea trebuie să reprezinte un factor de coeziune

Publicat

in

Protejarea patrimoniului cultural, inclusiv a celui care aparţine minorităţilor naţionale, reprezintă o prioritate a Ministerului Culturii care preţuieşte cultura minorităţilor ca adjuvant pentru modelarea culturii româneşti, aşa cum o ştim astăzi, se arată într-un comunicat al instituţiei transmis, sâmbătă, AGERPRES.

“În acest an se împlinesc 29 de ani de la adoptarea ‘Declaraţiei cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice’, de către Adunarea Generală a ONU, un instrument pentru apărarea drepturilor minorităţilor naţionale. Diversitatea, în cultură, trebuie să reprezinte un factor de coeziune şi un izvor de creativitate în ceea ce priveşte creaţia artistică. Este esenţial să reiterăm angajamentul de toleranţă pentru toţi semenii şi importanţa minorităţilor pentru un stat, mai ales din perspectiva culturii”, declară ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, potrivit comunicatului citat.

În contextul celebrării Zilei Minorităţilor Naţionale, Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului şi Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” a lansat ROM(a)NOR Interferences, cel mai important proiect cultural dedicat revitalizării patrimoniului minorităţii rome din România, care beneficiază de un buget total de peste 1,3 milioane euro (100% nerambursabil) şi se va derula pe parcursul a 24 de luni, începând cu 1 ianuarie 2022.

De asemenea, sâmbătă, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” găzduieşte evenimentul de diplomaţie publică dedicat Zilei Minorităţilor Naţionale, care se va desfăşura, în incinta muzeului, între orele 11,00-15,00.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate filmele documentare şi o expoziţie de desene şi picturi ale copiilor de la Liceul Teoretic “Dante Alighieri”. Pe parcursul întregii zile, pe scena Sălii Victor Ion Popa, vor evolua ansambluri aparţinând diverselor etnii.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Lumina Sfântă ajunge, sâmbătă, de la Ierusalim

Publicat

in

De

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 4 mai, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional „Otopeni”, anunţă Biroul Patriarhiei Române, informează News.ro.

Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor.

Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de la Bucureşti la Chişinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

În aceeaşi seară, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Citeste mai mult

NATIONAL

Motorina a devenit mai ieftină decât benzina. De ce nu este neapărat o veste bună

Publicat

in

De

​Motorina costă astăzi mai puțin decât benzina, ceea ce este un lucru inedit. Aceasta nu doar în România, ci pe plan internațional, pe fondul scăderii cererii de diesel. Analiștii spun însă să nu ne bucurăm prea mult, pentru că acest lucru poate prevesti o încetinire a economiilor.

Carburanti – pompa benzinarieFoto: DreamsTime

Luni dimineață, în majoritatea benzinăriilor analizate de HotNews.ro, pe baza informațiilor din Monitorul Prețurilor la carburanți (aplicație lansată de Consiliul Concurenței), motorina este mai ieftină decât benzina.

Spre exemplu, la stația Petrom Drumul Taberei din București, motorina standard costă 7,36 lei/litru, față de 7,39 lei pe litru benzina.

La Rompetrol Valea Oltului, un litru de diesel este 7,42 lei, față de 7,47 lei litrul de benzină standard.

La Lukoil Lujerului, motorina este 7,42 lei, iar benzina, 7,47 lei.

În ceea ce privește benzinăriile OMV, stația din Șoseaua Alexandriei avea un preț de 7,43 lei pe litru la motorină și 7,46 lei la benzină.

În unele stații, precum Lukoil Ghencea, benzina și motorina au același preț: 7,39 lei/litru.

Prețurile depind de la o benzinărie la alta (chiar și din același lanț) în funcție de costurile fiecărei benzinării.

De ce ieftinirea motorinei nu este neapărat o veste bună

Situația nu este doar în România, ci la nivel internațional. Explicația principală este legată de creșterea producției și de reducerea consumului.

Toamna trecută, analiștii estimau că cererea va crește mai mult decât va putea fi susținută de actualele capacități de producție, însă aceste așteptări nu s-au adeverit, se arată într-o analiză a Oil Price, citată de e-nergia.ro.

Acest lucru pare să reflecte o încetinire a creșterii economice globale, întrucât economiile funcționează de regulă cu diesel, carburant folosit cel mai mult în transporturile de marfă și industrie.

În plus, editorialistul John Kemp de la Reuters a scris recent că speculatorii instituționali și-au lichidat pozițiile pe motorină, pe măsură ce prețurile au început să scadă.

Acest declin, la rândul său, a fost rezultatul ajustărilor fluxurilor comerciale globale după șirul de atacuri ale navelor efectuate de Houthis din Yemen în Marea Roșie. A durat ceva timp pentru ca această ajustare să se finalizeze, dar acum pare a fi un fapt, iar acest fapt presează prețurile la motorină.

De asemenea, se pare că producția de motorină s-a accelerat, eliminând în mare măsură îngrijorările legate de o penurie, așa cum se estima toamna trecută. Cu toate acestea, nu se poate spune același lucru despre activitatea economică.

Sursa foto: Dreamstime

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend