Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„De ce trageți în noi?” „Am venit să vă eliberăm”: În căutarea de dovezi ale crimelor de război rusești

Publicat

in

Tamila Pehyda, o profesoară pensionată, a privit în lacrimi cum groparii exhumau rămășițele soțului ei și cum un medic legist le examina pentru a stabili cauza morții, scrie Reuters.

Atac asupra unor clădiri rezidențiale în apropiere de KievFoto: Maxym Marusenko / Zuma Press / Profimedia

După cum se bănuia, Serhiy, care avea 70 de ani când a murit în iunie în satul Vysokopillia din sudul Ucrainei, a fost ucis de șrapnel în timpul bombardamentelor de artilerie grea, în timp ce Ucraina încerca să recucerească teritoriul de la ruși.

Procesul macabru este organizat de autoritățile ucrainene, care adună dovezi privind modul în care au murit oamenii și dacă au fost comise potențiale crime de război de către forțele rusești care luptă în Ucraina.

Acestea, precum și multe dintre rudele implicate, doresc să tragă Rusia la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat de la invazia sa la scară largă în Ucraina, la 24 februarie.

„Bineînțeles, trebuie să fie responsabili pentru tot, atât din punct de vedere moral, cât și fizic”, a declarat Tamila pentru Reuters luni, în timp ce se afla lângă mormântul temporar al soțului ei decedat. „Câtă suferință au adus aici. La copii, la nepoți”, spune ea.

La fel ca mulți ucraineni din satele și orașele care au fost în mare parte aplatizate în schimburi de artilerie și lupte corp la corp, ea a fugit din Vysokopillia când a putut. Serhiy a decis să rămână în urmă.

La fel a făcut și Tetiana Muzychko, în vârstă de 58 de ani, șefa adjunctă a municipalității locale, care a alergat la casa lui Serhiy când a auzit explozii puternice. Ea a spus că acesta era conștient când l-a găsit, dar rănile la picioare și în partea inferioară a corpului erau atât de grave încât a murit.

„Rănile erau incompatibile cu viața”, a spus ea în timp ce o consola pe Tamila într-o zi rece și fără soare.

Zăpada pudra mormintele săpate în grabă unde Muzychko a spus că mai mult de 20 de săteni uciși în lupte au fost probabil îngropați.

„Ei (forțele rusești) au spus: “De ce trageți în noi? Am venit să vă eliberăm’. I-am întrebat: ‘Să ne eliberați de ce? De faptul că noi trăim bine, mai bine decât voi?”.

Ea a declarat că speră că Rusia va fi trasă la răspundere la cel mai înalt nivel pentru presupusele abuzuri din timpul războiului, inclusiv de către Curtea Penală Internațională de la Haga.

Moscova a negat anterior acuzațiile că ar fi vizat civili și a respins acuzațiile de crime de război. Zeci de mii de oameni – atât combatanți, cât și civili – au fost uciși în lupte.

„Sub bombardamente neîntrerupte”

Ruslan Gavrylov, șeful biroului procurorului districtual din orașul vecin Beryslav, a supravegheat exhumarea și examinarea. Deoarece cauza morții a fost clară, el a declarat că nu va fi necesară o autopsie.

El și ceilalți care investighează potențiale crime se confruntă cu sarcina neobișnuită și uneori periculoasă de a face acest lucru în timp ce conflictul este în plină desfășurare.

Săptămâna trecută, procurorul Oleg Palagniuk făcea fotografii ale pagubelor provocate de un atac cu rachete lansat în timpul nopții asupra unui bloc de locuințe din orașul Herson, când o salvă de rachete de peste râul Dnipro a căzut într-un cartier din apropiere.

El și-a pus instinctiv casca pe cap, dar nu avea unde să se ascundă, așa că a continuat să lucreze.

Munca lui Palagniuk s-a intensificat de când forțele rusești s-au retras din Herson pe malul estic al râului Nipru luna trecută. După ce s-au retras, forțele rusești au bombardat nemilos Hersonul.

„Echipa de investigație sosește, înregistrează totul și părăsește rapid locul, deoarece există riscul unor bombardamente repetate”, a declarat el pentru Reuters.

„După bombardamentele de ieri, jumătate din oraș nu are din nou electricitate, apă și comunicații. Este într-adevăr foarte dificil. Dar trebuie să muncim”, mai spune el.

În perioada de când orașul a fost eliberat, procurorii locali au înregistrat 1.500 de infracțiuni suspecte în orașul Herson, a adăugat el. Sunt prea multe pentru ca el și echipa sa să le analizeze în mod corespunzător.

În Ucraina sunt în curs de desfășurare mai multe anchete privind crime de război împotriva presupușilor autori ai conflictului care datează încă de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014.

Se așteaptă ca autoritățile judiciare locale copleșite să transmită cazurile care implică făptuitori la nivel înalt, atrocități în masă și încălcări pe scară largă ale dreptului umanitar către organul judiciar permanent din lume pentru crime de război, Curtea Penală Internațională.

Ce cazuri specifice vor ajunge în cele din urmă la Haga vor fi stabilite de procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, cu ajutorul unei echipe de experți în drept umanitar internațional care lucrează alături de procurori precum Palagniuk.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Activitatea cu publicul la Registrul Comerţului Bucureşti, suspendată marţi, în urma unui protest spontan

Publicat

in

De

Activitatea cu publicul este suspendată marţi la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ţară, după ce membri ai Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) au declanşat un protest spontan, pentru a doua zi consecutiv, nemulţumiţi de salarii.

Oficial National al Registrului Comertului (ONRC)Foto: AGERPRES

“Blocul Naţional Sindical informează că, astăzi, 30 aprilie 2024, membri ai Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC), afiliat la Federatia Publisind şi la Blocul Naţional Sindical, au intrat în protest spontan pentru a doua zi consecutiv. Activitatea cu publicul este suspendată la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ţară. Acţiunea nu este organizată de SAONRC, dar membri sindicatului iau parte la aceasta.”, precizează BNS, printr-un comunicat.

Salariaţii ONRC au protestat vineri în faţa Ministerul Justiţiei solicitând majorări ale salariilor de bază şi acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică. În perioada 18-22 aprilie, angajaţii au fost în grevă japoneză, iar în intervalul 23-25 aprilie au avut loc mitinguri la nivel naţional în toate judeţele, în faţa instituţiilor ONRC. (Agerpres)

Citeste mai mult

NATIONAL

România a intrat în ‘viteza turbo’: proiectele gigant care schimbă total fața țării noastre

Publicat

in

De

România a intrat în viteza turbo la capitolul investiții, iar proiectele de infrastructură vor schimba, în câțiva ani, fața țării noastre. În 2024, fondurile alocate investițiilor sunt cu 70% mai mari față de aceeași perioadă din anul 2023, iar asta se vede ”în teren”. În cursul acestui an vom circula pe primii kilometri din Autostrada Moldovei și se construiește Autostrada Sibiu-Pitești, care va traversa Carpații. Sunt investiții care schimbă România, iar regula economică ne arată faptul că investițiile în proiectele de infrastructură aduc cu sine oportunități de afaceri și locuri de muncă.

Citește și: VIDEO| Se dau în circulație primii kilometri din cea mai așteptată autostradă de către toți românii

“Avem cel mai mare volum de investiții alocat din fonduri naționale și europene pentru acest an. Execuția cheltuielilor pentru investiții a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru, cu 70% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, după o ședință de lucru cu miniștri responsabili pe zona investițiilor.

Totodată, Marcel Ciolacu a anunțat menținerea ritmului alert al investițiilor pentru finalizarea proiectelor majore anul acesta. Investițiile vor continua în domenii esențiale precum infrastructura de transport, medicală, educațională, sectorul energiei și digitalizare, pentru a răspunde nevoilor cetățenilor. Totodată, Guvernul va acorda o atenție deosebită eficientizării utilizării resurselor disponibile.

Investiții record în infrastructură

Guvernul a alocat fonduri record pentru Ministerul Transporturilor, cu aproape 30% mai mult față de anul trecut. În 2023 au fost inaugurați aproximativ 80 km de drum de mare viteză cu care s-a atins pragul de 1.000 km de autostrăzi și drumuri express de pe teritoriul României. Anul acesta urmează să se inaugureze alți 180 km de drum de mare viteză, poate cele mai așteptate fiind loturile din Autostrada A7, de la Ploiești la Focșani, dar și drumul Express Galați-Brăila.

În anul 2023 România a avut investițiile de aproximativ 190 miliarde de lei, în creștere cu 16,6%, comparativ cu anul 2022, conform Institutului Național de Statistică. Totodată, anul trecut a fost primul an când am avut creștere economică bazată pe investiții, cu o alocare de 12% din PIB.

Ajutor de stat de la Comisia Europeană pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat planurile Guvernului României de a acorda transportatorului aerian național deținut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro. Această măsură va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în același timp la minimum denaturările concurenței.

”Am obținut acceptul Comisiei Europene pentru a sprijini TAROM cu aproape 100 de milioane de euro! Este un brand național în care eu voi continua să cred! Cu acești bani, vrem să construim o companie modernă și eficientă, complet digitalizată și adaptată unei piețe în care concurența este mai dură ca oricând. În următorii doi ani, TAROM poate redeveni un transportator aerian capabil să-și susțină dezvoltarea prin propriile performanțe economice. Ca premier, este datoria mea să susțin o companie națională românească de tradiție. Fiindcă pentru mine și colegii mei din PSD, TAROM înseamnă simplu: Călătorește românește!, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, după anunțul Comisiei Europene.

Cu acești bani, TAROM va putea reînnoi flota de aeronave; va putea optimiza destinațiile și politicile comerciale, dar va putea aplica și unele soluții pentru eficientizarea activităților de mentenanță a aeronavelor sau va putea digitaliza compania.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend