Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Când începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani? Primele doze de vaccin ajung în România la finalul acestei luni

Publicat

in

​Primele doze de vaccin pediatric împotriva COVID-19 vor ajunge în România în perioada 21-25 ianuarie, anunță Ministerul Sănătății. Prima tranșă livrată în România va fi de 114.000 de doze de vaccin care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru a fi administrate copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani.

Ministerul Sănătății nu a precizat deocamdată data exactă de la care va începe campania de vaccinare a copiilor, însă cel mai probabil copiii se vor putea vaccina fie de la finalul lunii ianuarie, fie de la începutul lunii februarie.

Singurul vaccin aprobat în acest moment pentru copiii mai mici de 12 ani este Comirnaty, vaccinul produs de Pfizer-BioNTech.

Vaccinarea copiilor se va face cu vaccin pediatric, un alt tip de vaccin decât cel pentru adulți.

Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani se va face în cabinete de vaccinare organizate în centre de vaccinare – vorbim doar despre centre de vaccinare care folosesc vaccin Pfizer – a precizat luna trecută Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

De asemenea, vaccinarea se va putea face și în cabinetele medicilor de familie care administrează vaccin Pfizer.

Platforma de programare și registrul național de vaccinări au fost optimizate pentru debutul vaccinării la această grupă de vârstă.

Schema de vaccinare la copiii de 5-11 ani înseamnă două doze de vaccin la interval de 21 de zile.

Țara noastră se așteaptă însă să vaccineze doar 20% dintre copiii sub 12 ani, potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, document elaborat de Ministerul Sănătății, “date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală”, se arată în document.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Metoda „Accidentul” face ravagii în Spania. Peste 100 de persoane au fost arestate pentru înşelăciune pe WhatsApp

Publicat

in

De

Peste 100 de persoane au fost arestate în Spania, fiind acuzate că au furat mii de euro de la utilizatori WhatsApp pretinzând că sunt rude aflate în dificultate, relatează BBC și News.ro.

politia din SpaniaFoto: OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia

Poliţia a declarat că persoanele arestate făceau parte dintr-un grup infracţional care a obţinut în mod fraudulos aproape un milion de euro în total prin această metodă de înşelăciune.

Arestările au avut loc în perioada februarie-aprilie, potrivit cotidianului El Pais. Toţi au fost acuzaţi de fraudă, spălare de bani şi apartenenţă la o organizaţie criminală, a precizat ziarul.

Garda Civilă, una dintre forţele naţionale de poliţie din Spania, a declarat marţi că transferurile de bani obţinute de escroci de la victime au variat între 800 şi 55.000 de euro.

Cel puţin 238 de victime au fost identificate numai în provincia Alicante, potrivit El Pais. Arestările au fost efectuate în etape în Alicante, Barcelona, Girona, Madrid, Malaga şi Valencia.

Cele mai recente arestări au avut loc după ce, în ianuarie, Policia Nacional, cealaltă forţă naţională de poliţie din Spania, a anunţat că a arestat 59 de membri ai unei bande criminale care şi-a înşelat victimele cu peste 460.000 de euro folosind aceeaşi metodă a „fiului cu probleme”.

Cum e comisă înșelăciunea

În cea mai simplă formă a înşelăciunii, escrocii pretind că sunt o rudă care foloseşte un număr nou din cauza unei urgenţe şi cer victimei să le trimită bani. Aceştia pretind adesea că telefonul lor a fost pierdut sau deteriorat şi că nu mai au acces la bancă.

O versiune mai complexă presupune ca escrocul să păcălească o persoană să îi dea codul de autentificare cu doi factori pentru contul său. Acesta se poate da drept o persoană de contact şi poate pretinde că a trimis din greşeală solicitarea codului pe telefonul persoanei respective. Odată ce au acces la contul persoanei respective, pot contacta rude şi prieteni pentru a le cere bani.

Echivalentul a peste 65.000 de lire sterline au fost pierdute din cauza unor mesaje WhatsApp false de tip „membru de familie”.

Rezidenţii din Marea Britanie au căzut, de asemenea, pradă înşelăciunii. În noiembrie, poliţia din Nottinghamshire a emis un avertisment după ce a înregistrat un „vârf” în ceea ce priveşte rapoartele despre infractori care încearcă să obţină controlul conturilor WhatsApp pentru a-şi viza contactele. Action Fraud – un centru britanic de raportare a fraudelor – a declarat că a primit 1.235 de rapoarte despre infractori care s-au dat pe WhatsApp drept persoane dragi aflate în nevoie, între 3 februarie şi 21 iunie 2022. Este aproximativ aceeaşi perioadă în care escrocheria a început să apară în Spania – ajungând la o pierdere financiară totală de 1,5 milioane de lire sterline. Nu se ştie însă dacă escrocheriile din Spania şi din Marea Britanie sunt legate între ele.

Citeste mai mult

NATIONAL

Bulgarii sunt tot mai puţini şi mai bătrâni

Publicat

in

De

Procesul de reducere și îmbătrânire a populației Bulgariei continuă, potrivit unei analize a Institutului Naţional de Statistică (INS). La 31 decembrie 2023, populația Bulgariei a fost de 6.445.481 de persoane, adică cu 2.229 de persoane mai puțin decât în anul precedent. Acest lucru duce și la o creștere a vârstei medii – de la 40,6 ani în 2002 la 45,2 ani la sfârșitul anului trecut, potrivit Duma.

steagul BulgarieiFoto: Sunny Celeste / imageBROKER / Profimedia

Doar 3.769.000 de persoane sunt la vârsta aptă de muncă, citează Rador Radio România.

Numărul persoanelor care au murit în cursul anului a fost de 101.006, adică cu 17.808 mai puțin decât în anul precedent, dar, în ciuda acestui fapt, rata mortalității rămâne ridicată, informează INS.

De obicei, femeile sunt mai multe – aproape 52%. Numărul bărbaților predomină în rândul persoanelor de până la 55 de ani. Pe măsură ce vârsta crește, crește şi numărul femeilor.

Numărul persoanelor de peste 65 de ani este, de asemenea, în creștere, iar spre finalul anului erau 1.530.909 persoane, ceea ce reprezintă 23,8% din populația țării. Cei mai mulți adulți sunt în regiunea Vidin – 31,3% din întreaga populație, iar cei mai puțini sunt în capitală – 19,2%.

În țară sunt 911.025 de copii sub 15 ani, ceea ce reprezintă 14,1% din totalul populației, cei mai mulţi fiind în regiunea Sliven – 18,9%, iar cei mai puţini sunt în Smolian – 10,6%.

Potrivit analizei INS, natalitatea este în creștere și în Bulgaria au fost înregistrate 57.197 de naşteri, iar numărul acestora a crescut cu 601 față de anul precedent.

Cea mai mare rată a natalității este în regiunea Sliven – 12,5 la 1000 și în Sofia și Iambol – 9,9 la 1000, iar cea mai scăzută în regiunea Smolian – 5,1 la 1000.

În 2023, 34.357 de copii s-au născut în afara căsătoriei, peste 81% dintre ei dețin date despre tată, ceea ce înseamnă că acești copii sunt cel mai probabil crescuți într-un mediu familial de părinți care conviețuiesc. (Rador Radio România)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend