Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ziua apostolilor Petru și Pavel: tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi

Publicat

in

Apostolii Petru şi Pavel, patronii spirituali ai penitenciarelor, sunt sărbătoriţi pe 29 iunie, ziua în care amândoi au murit, în timpul prigoanei creştine declanşate de Nero, sărbătoarea fiind denumită popular Sânpetru.

Sf. Petru, marcând cea de‑a doua jumătate a anului (care poate începe puţin mai devreme, la Sânziene), este patronul agricultorilor. El este răspunzător de starea finală a recoltelor, el este cel care patronează căldura şi ploaia, putând trimite grindină pe hotarele celor nerespectuoşi. Fiind o sărbătoare de mare însemnătate pentru calendarul agricol, paza împotriva grindinei se realiza prin venerarea sfântului în cele trei zile de nelucrare, cu începere din 29 iunie.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos, la cererea sa, spre a se deosebi de modul de răstignire a lui Iisus. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru se află astăzi Basilica San Pietro din Vatican.

Conform unei legende din secolul al XIII-lea, Petru l-ar fi revăzut ultima dată pe Iisus în momentul în care voia să fugă din Roma, pentru a scăpa de martiriu. Petru l-ar fi întrebat pe Iisus: “Quo vadis, Domine?” (“Încotro te-ndrepţi, Doamne?”), la care Isus i-ar fi răspuns: “Vado Romam venio iterum crucifigi” (“Am venit la Roma spre a fi din nou crucificat”). Ruşinat, Petru s-ar fi întors la Roma, primind martiriul. În prezent, în apropierea locului unde s-ar fi petrecut această întâmplare se află capela “Quo vadis, Domine?”, pe Via Appia, din Roma.

Sfântul Apostol Pavel a străbătut, în trei călătorii misionare, toată Asia, Spania, Britania şi Italia, înfiinţând comunităţi creştine şi hirotonisind episcopi, preoţi şi diaconi. El a murit la Roma, în aceeaşi zi cu Petru, tot ca martir, prin decapitare.

Cei doi apostoli ar fi fost ţinuţi închişi în Carcera Mamertinică, situată între Capitoliu şi Forumul Roman.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt consideraţi patronii spirituali ai penitenciarelor.

Sfântul Apostol Pavel, spre deosebire de Petru care s-a numărat printre cei care au petrecut alături de Mântuitor, s-a adăugat cetei apostolilor după Înălţarea Domnului la cer şi Pogorârea Duhului Sfânt. Pe drumul Damascului, el a fost chemat la noua slujire a lui Hristos.

După Sfintele Evanghelii, Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona şi frate mai mare al lui Andrei, cel dintâi chemat de Domnul la lucrarea apostoliei. El s-a numit Simon până când Mântuitorul i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru.

Sfântul Apostol Pavel, supranumit “apostolul neamurilor”, pentru că a predicat Evanghelia mai ales păgânilor, s-a născut într-o familie de iudei bogaţi în Tarsul Ciliciei, primind o educaţie strălucită în şcoala rabinului Gamaliel.

La început, Saul, căci aşa fusese numit la naştere, a fost un adept înfocat al legii mozaice şi un duşman de moarte al creştinilor. Este cunoscută întâmplarea petrecută pe drumul Damascului, când, plecat să-i persecute pe creştini, Saul se întâlneşte cu Iisus cel înviat şi se converteşte la creştinism, devenind, cum spune Fericitul Augustin, “din lup, miel, din persecutor înfocat, un vestitor neobosit al Evangheliei, învăţător şi apostol al popoarelor”.

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în mod special pe cei doi apostoli, rânduind o perioadă de post specială. Postul Sfinţilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an, alături de cele ale Paştelui, Sfintei Maria şi Crăciunului.

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, postul Sînpetrului are o durată variabilă, în funcţie de data variabilă a Paştilor. Acest post începe luni, la o săptămână după Rusalii, care sunt sărbătorite la 50 de zile după Paşte. În vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.

În tradiţia populară, Sânpetru apare fie ca personaj pământean, fie ca divinitate celestă.

În povestirile şi snoavele populare, Sânpetru este un om obişnuit: se îmbracă în straie ţărăneşti, se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic şi bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer, unde îi încredinţează porţile şi cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste cămările cereşti, împarte hrană animalelor sălbatice, în special lupilor, şi fierbe grindina pentru a o mărunţi.

Se crede că, la marile sărbători (Crăciun, Anul Nou, Boboteaza, Mucenici, Sângeorz, Sânziene), Sânpetru poate fi văzut de pământeni la miezul nopţii, când se deschide pentru o singură clipă cerul, stând la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Sânpetru este cel mai cunoscut “sfânt” al calendarului popular.

În unele zone, sărbătoarea era anunţată de anumite repere cosmice şi terestre: apariţia licuricilor, amuţitul cucului, răsăritul constelaţiei Găinuşei şi altele.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ambasadoarea SUA în România face instrucție cu presa: Are obligația să informeze corect

Publicat

in

De

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, transmite, într-un editorial publicat vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că într-un an în care mai mulţi alegători decât oricând în istorie vor merge la urne, jurnaliştii au un rol-cheie în a furniza cetăţenilor informaţii esenţiale pentru luarea deciziilor informate, cu atât mai mult cu cât furnizorii de dezinformare, naraţiuni false şi propagandă caută să manipuleze sistemul transparent şi democratic pentru câştigul personal.

Obstacolele în calea libertăţii presei rămân, iar era digitală a adus noi provocări, atrage atenţia, pe de altă parte, Kathleen Kavalec, pledând pentru păstrarea eticii şi integrităţii jurnalistice şi dând asigurări că SUA rămân angajate în a promova şi apăra libertatea presei.

Redăm integral textul editorialului semnat de Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei:

„Ziua Mondială a Libertăţii Presei este o şansă de a aprecia şi de a mulţumi jurnaliştilor, editorilor, instituţiilor media, celor care verifică informaţiile, scriitorilor, fotoreporterilor şi altora, pentru munca extrem de importantă pe care o desfăşoară în promovarea valorilor democratice şi dezvăluirea ştirilor false. Jurnalismul liber şi independent la nivel global protejează valorile democratice şi promovează societăţi informate. Astăzi, însă, munca presei libere este contestată, deoarece publicul se confruntă din ce în ce mai mult cu naraţiuni false şi dezinformare.

În 2024, mai mulţi alegători decât oricând în istorie vor merge la urne în alegerile naţionale din 64 de ţări, precum şi pentru Parlamentul European, cuprinzând aproape 50% din populaţia globală. Rezultatele acestor alegeri se vor dovedi semnificative în anii următori. Modul în care cetăţenii se informează despre problemele locale, naţionale şi globale şi modul în care dezinformarea şi actorii maligni încearcă să profite de spaţiul informaţional sunt mai importante ca niciodată. Jurnaliştii joacă un rol cheie în asigurarea responsabilităţii guvernelor şi a instituţiilor şi în a furniza cetăţenilor informaţii esenţiale pentru luarea deciziilor informate.

Libertatea presei este vitală. Jurnaliştii investighează, analizează şi informează despre probleme de interes public. Munca lor permite cetăţenilor să se implice în dezbateri semnificative, modelează discursul public şi promovează transparenţa. Cu toate acestea, obstacolele în calea libertăţii presei rămân, iar era digitală a adus noi provocări.

Furnizorii de dezinformare, naraţiuni false şi propagandă caută să manipuleze sistemul nostru transparent şi democratic pentru câştig personal. Ca în multe alte democraţii, Statele Unite au văzut încercări ale guvernelor străine şi ale altor actori maligni de a ne induce publicul în eroare, de a răspândi naraţiuni false despre evenimente globale şi de a submina sistemele democratice. Alături de alte democraţii occidentale, România joacă un rol important în abordarea acestor provocări globale. Jurnaliştii români se numără printre cei care au scris cu curaj despre faptele şi consecinţele tragice ale războiului nedrept şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Acestea sunt provocări dificile, dar ştim că există şi soluţii, care necesită colaborare. Jurnaliştii, educatorii, ONG-urile şi guvernele lucrează pentru a dezvolta educaţia media şi gândirea critică şi pentru a consolida rezistenţa împotriva manipulării. Jurnaliştii trebuie să depună eforturi pentru a păstra etica şi integritatea jurnalistică. Organizaţiile de verificare a informaţiilor pot demasca naraţiunile false, dezinformarea şi imaginile modificate.

În această Zi Mondială a Libertăţii Presei, ne înnoim angajamentul de a apăra şi promova libertatea jurnalistică. Nu numai pentru a ne asigura că cetăţenii noştri sunt informaţi, ci şi pentru a promova un viitor bazat pe adevăr, pe valori democratice şi pe informaţii transparente. Libertatea presei nu este doar un drept – este o responsabilitate comună; toţi trebuie să ne aducem contribuţia”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Armata israeliană lovește Siria: opt soldaţi sirieni răniți în apropiere de Damasc

Publicat

in

De

O serie de atacuri aeriene israeliene au rănit opt soldaţi sirieni în apropiere de Damasc, a anunţat vineri Ministerul sirian al Apărării, notează AFP, citat de AGERPRES.

Joi seară, “inamicul israelian a lansat lovituri aeriene dinspre Platoul Golan sirian ocupat, vizând un sit din apropierea Damascului (…) rănind opt soldaţi”, a indicat ministerul într-un comunicat.

Israelul rareori comentează loviturile individuale, dar repetă în mod regulat că nu va permite inamicului său jurat, Iranul, să-şi sporească prezenţa în Siria.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care are dispune de o vastă reţea de surse în Siria, a raportat că Israelul a lovit o clădire guvernamentală în zona rurală la periferia Damascului, folosită din 2014 de Hezbollahul libanez pro-iranian.

Armata israeliană a efectuat sute de lovituri în Siria de la izbucnirea războiului civil acolo în 2011, vizând în principal poziţii militare şi luptători pro-iranieni

Numărul de lovituri a crescut de la declanşarea războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie, când mişcarea islamistă palestiniană a lansat un atac mortal fără precedent împotriva Israelului.

Pe 19 aprilie, atacuri israeliene au vizat o poziţie a armatei siriene în sudul ţării, potrivit guvernului sirian şi OSDO.

Pe 13 aprilie, Iranul a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului, cu 350 de drone şi rachete, dintre care majoritatea au fost interceptate cu ajutorul Statelor Unite şi al altor ţări. Teheranul a declarat că a acţionat în “legitimă apărare” după atacul mortal, atribuit Israelului, care a distrus consulatul său la Damasc pe 1 aprilie.

Războiul din Siria a făcut peste 500.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate de la izbucnirea lui în martie 2011.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend