Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zelenski are nevoie de ajutorul Noii Zeelande pentru a demina Ucraina – Video

Publicat

in

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că daunele aduse mediului de războiul declanşat de Rusia vor afecta milioane de persoane timp de ani de zile şi a cerut Noii Zeelande să preia conducerea în diplomaţie pentru a ajuta la soluţionarea acestor probleme, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Într-un discurs video adresat parlamentarilor din Noua Zeelandă, Volodimir Zelenski a declarat că atacurile ruseşti au contaminat apele şi pădurile, provocând moarte a mii de vieţuitoare şi a acuzat Rusia de comiterea unui ecocid.

“Zeci de râuri sunt poluate, sute de mine de cărbune sunt inundate, zeci dintre cele mai periculoase întreprinderi, inclusiv cele chimice, au fost distruse de atacurile ruseşti. Toate acestea… vor avea un impact direct asupra a milioane de oameni”, a spus el, referindu-se la scurgerile de substanţe chimice periculoase şi la generată de mine şi muniţie, a spus el.

Preşedintele ucrainean a cerut, de asemenea, comunităţii internaţionale sprijin pentru ca ţara sa să scape de mine şi alte dispozitive neexplodate, despre care a spus că sunt distribuite pe o suprafaţă echivalentă cu cea a Cambodgiei sau a Uruguayului, conform AFP. “Până acum, 174.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean sunt contaminaţi cu mine sau alte dispozitive neexplodate”, a spus preşedintele Zelenski.

Şeful statului ucrainean a îndemnat Noua Zeelandă, un susţinător ferm al Kievului, să conducă eforturile la nivel ONU şi în alte instanţe pentru a restabili securitatea de mediu în Ucraina şi pentru deminare.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a anunţat un ajutor umanitar în valoare de 1,94 milioane de dolari şi l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că războiul din Ucraina “nu este un război uitat”.

De la începutul războiului, Noua Zeelandă a sancţionat peste 1.200 de persoane şi entităţi ruseşti, a furnizat asistenţă în valoare de aproape 40 de milioane de dolari şi a trimis aproximativ 100 de soldaţi în Europa pentru a antrena soldaţi ucraineni.

“Sprijinul nostru pentru Ucraina nu este determinat de geografie. Nu este determinat de istorie, de legături diplomatice sau de relaţii”, a spus Ardern.”Judecata noastră a fost una simplă: Ne-am pus întrebarea: Şi dacă ni se întâmpla nouă?”

“Am auzit apelurile dumneavoastră pentru mai mult sprijin, în special în ceea ce priveşte impactul pe termen lung al războiului, mai ales asupra mediului”, a spus Jacinda Ardern.”Suntem alături de voi în încercarea de obţinere a păcii, dar vom fi alături şi când veţi reconstrui”, a spus premierul neo-zeelandez.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staţionaţi soldaţi americani

Publicat

in

De

Militari ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane, după decizia juntei din Niger de a expulza forţele SUA din ţară, relatează The Guardian.

Membri ai juntei care a dat lovitura de stat din NigerFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un oficial american cu rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că forţele ruseşti nu s-au amestecat cu trupele americane, ci au folosit un hangar separat de la Baza Aeriană 101, care se află lângă aeroportul internaţional Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului, citează News.ro.

Oficialii militari care conduc ţara din vestul Africii au cerut SUA să îşi retragă cei aproape 1.000 de militari din ţară. Până la lovitura de stat de anul trecut, Nigerul a fost un partener cheie pentru lupta Washingtonului împotriva insurgenţilor care au ucis mii de oameni şi au strămutat alte milioane.

Mişcarea armatei ruse a pus trupele americane şi ruseşti în imediată apropiere, într-un moment în care rivalitatea militară şi diplomatică a celor două ţări este tot mai acerbă din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, ridică întrebări cu privire la soarta instalaţiilor americane din ţară după retragere.

„(Situaţia) nu este grozavă, dar pe termen scurt este gestionabilă”, a declarat oficialul american.

Ambasadele Nigeriei şi Rusiei la Washington nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

SUA şi aliaţii lor au fost forţaţi să-şi retragă trupele dintr-o serie de ţări africane după lovituri de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanţeze de guvernele occidentale. Pe lângă iminenta plecare din Niger, trupele americane au părăsit şi Ciadul în ultimele zile, în timp ce forţele franceze au fost date afară din Mali şi Burkina Faso.

În acelaşi timp, Rusia încearcă să consolideze relaţiile cu ţările africane, prezentând Moscova ca o ţară prietenoasă, fără bagaj colonial pe continent. Mali, de exemplu, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi africani ai Rusiei, forţa mercenară a grupului Wagner fiind desfăşurată acolo pentru a lupta împotriva insurgenţilor jihadişti.

După lovitura de stat din Niger, armata americană a mutat o parte din forţele sale de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din oraşul Agadez. Nu este clar ce echipamente militare americane au rămas la Baza Aeriană 101.

SUA au construit Baza Aeriană 201 în centrul Nigerului cheltuind peste 100 de milioane de dolari. Din 2018, aceasta a fost folosită pentru a viza luptătorii Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen, grupare afiliată Statului Islamic şi al-Qaida.

Washingtonul este îngrijorat că militanţii islamişti din regiunea Sahel ar putea să se extindă fără prezenţa forţei şi a capacităţilor de informaţii ale SUA.

Demersul Nigerului de a cere retragerea trupelor americane a venit după o întâlnire la Niamey la jumătatea lunii martie, când înalţi oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea inclusiv cu privire la sosirea aşteptată a forţelor ruseşti şi la rapoartele potrivit cărora Iranul caută materii prime în ţară, inclusiv uraniu.

Deşi mesajul SUA către oficialii nigerieni nu a fost un ultimatum, s-a precizat clar că forţele americane nu se pot afla în aceeaşi bază cu forţele ruseşti. „Ei nu au primit bine acest lucru”, a spus oficialul american citat de Reuters.

Un general american cu două stele a fost trimis în Niger pentru a încerca să organizeze o retragere profesionistă şi responsabilă. Deşi nu a fost luată nicio decizie cu privire la viitorul trupelor americane din Niger, oficialul a declarat că planul este ca acestea să se întoarcă la bazele de origine din Germania ale Comandamentului american pentru Africa, potrivit The Guardian (News.ro)

Citeste mai mult

NATIONAL

Nu vor primi pensia înainte de Paște: un segment important de pensionari care nu se vor bucura de bani înainte de sărbători

Publicat

in

De

Pensiile vor fi virate pe card în intervalul 2-3 mai. De data aceasta, pensionarii au primit banii mai devreme, dat fiind că Paștele cade în această perioadă și bugetarii sunt în concediu între 1 și 6 mai. Cu toate acestea, există o excepție pentru pensionarii militari, care nu beneficiază de această modificare. Această categorie, numărând aproximativ 100.000 de persoane, primește în medie o pensie de 3.500 de lei.

La ce vârstă se pensionează militarii?

De la 56 de ani și trei luni, pentru cei născuți în luna octombrie 1959 și care crește progresiv, conform unei anexe care face parte din lege, până la 60 de ani, pentru cei născuți după luna ianuarie 1970, informează newsweek.

Cât sunt pensiile militare?

Pensia medie brută pentru vechime completă aflată în plata casei de pensii a MApN este de aproximativ 3.500 lei. Aproape 60% din numărul total de pensionari militari au pensiile sub această valoare medie. Doar 6% dintre pensionarii militari au pensii cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei și aproximativ 2,6% depășesc pragul de 10.000 de lei lunar (în marea lor majoritate, foști magistrați militari sau foști aviatori).

Există o serie de români în incapacitate de muncă și care au fost uitați de către Ministerul Muncii. Sutele de mii de români care iau indemnizație sau pensie de handicap. Ei nu o vor primi înainte de Paște și, desigur, înainte de termen.

Acest lucru a stârnit mânia românilor care primesc indemnizația sau pensie de handicap. Ei și-au vărsat supărarea pe forumuri susținând că „perosanele cu handicap nu aduc voturi, de aceea ne ignoră guvernanții”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend