Conecteaza-te cu noi

OPINII

Votez DNA, dar care DNA? O dilemă actualizată cu Morar și Codruța – VORBA LUI TURCESCU

Publicat

in

Pe 18 martie 2015, adică acum mai bine de un an de zile (!) scriam textul de mai jos pe blogul personal, turcescu.ro. Îl reproduc astăzi aproape integral, singurele modificări aduse fiind legate de mici corecții de natură temporală sau condiționate de spațiul tipografic avut la dispoziție. E important pentru a sublinia faptul că preocuparea legată de rolul SRI în anchetele penale nu e, așa cum cred unii, de dată recentă și nu s-a declanșat odată cu decizia CCR privind (ne)constituționalitatea articolului 142 din Codul de Procedură Penală.

”Eu votez DNA!”, titlul unei cărți avându-l ca autor pe amicul Cristian Ghinea, a devenit în ultimii ani un refren public. Îl auzim de fiecare dată când un nume ”greu” e prins în anchetele procurorilor anticorupție și seamănă cu uralele unor tribune care au așteptat pâna în ultimul minut de prelungiri ca echipa favorita să înscrie golul victoriei. Adevărul e că până în 2004 nimeni nu și-ar fi putut închipui că e posibil să vedem ceea ce se întâmplă de câțiva ani încoace: nume mari, oameni grei, inși considerați intangibili sau protejați de sistemul politic ori relațional ies încătușați din sediul DNA sau sunt duși în cătușe la arest. Unii dintre ei au ajuns deja după gratii, alții au fost acolo și între timp au și ieșit. Pare că DNA a devenit o instituție eficientă și temută deopotrivă- o arată și cota de încredere din sondaje- și atunci, cum să nu votezi DNA?!
Nu mă pricep precum alți colegi de breasla să dau premii sau să fac bezele procurorilor. Dar am o pasiune aparte pentru a reciti știri și declarații din istoria recenta în încercarea de a întelege unele întâmplări a căror semnificație mi-a rămas neclară. Așa se face că în căutarile mele descopăr, din când în când, amănunte sau nuanțe pe care nu le-am băgat în seamă în urmă cu ceva timp, dar care capătă deodată o altă dimensiune.
În cartea „Eu votez DNA!” scrisă de Cristian Ghinea și apărută la Humanitas acum câțiva ani, sunt publicate interviuri cu adevăratele vedete ale luptei anticorupție de la acea vreme. Cel mai sonor nume este al lui Daniel Morar. Ani de zile, toți cei care și astăzi aplaudă rezultatele luptei anti-corupție purtată de procurori au făcut din Daniel Morar un simbol al acestei cruciade. Și pe buna dreptate. Fără Daniel Morar și Monica Macovei probabil că n-am fi văzut niciodată după gratii personaje precum Adrian Năstase sau Dan Voiculescu. Au fost „tatăl” și „mama” DNA. În treacăt fie spus, din sintagma „mama DNA”, doamna Macovei și-a făcut în alegerile prezidențiale din 2014 și slogan de campanie.

Dar nu despre Monica Macovei vreau să vorbesc, ci despre Daniel Morar. Și eu, ca mulți alți jurnaliști, am scris și am vorbit de-a lungul anilor în termeni elogioși despre munca fostului șef DNA. Pentru că mi se părea reconfortant și dătător de speranță în primul rând, să văd că, în sfârșit, corupții României sunt puși cu botul pe labe. Apoi, Daniel Morar a (fost) plecat de la DNA și a ajuns la CCR. Poate ne aducem aminte și în ce condiții. La conducerea DNA a ajuns doamna Kovesi și atenția publică acordată până atunci „tatălui” DNA a basculat spre „mama adoptiva” a instituției anti-corupție. Transferul s-a facut chiar cu multă simpatie: dacă Daniel Morar de la DNA era numit „Morar” în spațiul public, pentru doamna Kovesi s-a preferat apelativul „Codruța” în contextul discuțiilor informale sau de pe rețelele de socializare. Mulți dintre colegii jurnaliști și-au mutat atenția, firesc am putea spune, către noua șefă a Direcției Naționale Anticorupție. Despre Daniel Morar nu s-a mai vorbit apăsat decât în vremea conflictului declanșat de fostul șef al SRI, George Maior, cu judecătorii CCR pe tema „legilor Big Brother”. Am remarcat atunci o stridență: vehemența cu care Sorina Matei îi cerea lui Daniel Morar să demisioneze de la CCR dacă și Maior plecase din scaunul de director al SRI. Mărturisesc că rămâne pentru mine o enigma de ce era așa de supărată Sorina Matei pe Daniel Morar câtă vreme cu doar câțiva ani mai devreme făcea parte din grupul celor ce aplaudau la scenă deschisă acțiunile DNA conduse la acea vreme de același Morar.
În paralel cu monitorizarea activității DNA sub conducerea Laurei Codruța Kovesi eu am continuat să-l „urmăresc” și pe Daniel Morar chiar și retras la CCR. L-am și sunat de câteva ori încercând să obțin un interviu televizat. I-am facut și propunerea de a-mi acorda ocazia unui dialog care să fie publicat pe acest blog. N-a refuzat, dar nici n-a acceptat. De fiecare data mi-a spus politicos că… ne mai auzim! O fi fost vreo formă de refuz politicos sau poate nu considera că e momentul să reapară în spațiul public, habar n-am. Am descoperit însă că domnul Morar nu a intrat în silenzio stampa. Cu surprindere, dar și cu mare atenție, am citit un interviu acordat de el unei publicații cvasi- anonime sau, mă rog, ca să nu jignesc pe cineva, având o expunere publică limitata. Textul a aparut pe 16 decembrie 2014 în Revista Română de drept al Afacerilor. În acest interviu, din care reproduc câteva pasaje mai jos, Daniel Morar face niște declarații senzaționale! Vă invit să citiți spicuirile, apoi revin cu câteva comentarii:

”Munca pe care echipa mea și eu am început-o în anul 2005 își găsește finalizarea în 2010, 2011, 2012, 2013, 2014… Important este că, la finalizarea mandatului meu, în 2012, am lăsat în urmă o instituție eficientă și credibilă,perceputa ca atare. Hotarârile definitive de condamnare, pronunțate de judecători, valideaza munca de bună calitate a echipei din cadrul D.N.A. De asemenea, am ferit instituția de orice fel de intruziune ori influență a oamenilor politici, a oamenilor de afaceri influenți ori a serviciilor de informații. Am avut orgoliul de a prezerva instituția ca una cu adevărat independentă, fondată din procurori-magistrați, în adevăratul înțeles al termenului. (…) Dacă D.N.A.-ul funcționează la fel de eficient și în prezent, nu se poate ști decât peste câțiva ani. Așa cum am explicat mai sus, validarea muncii procurorilor o realizează judecătorii prin hotarârile pe care le pronunță, iar aceasta durează, fiind vorba de dosare complexe, un număr de ani. Abia după pronunțarea hotărârilor definitive vom ști dacă munca de azi a procurorilor D.N.A. este una profesionistă, de buna calitate, dacă se bazează pe probe și pe o buna cunoaștere și interpretare a legii. Până în acest moment, hotărârile definitive de condamnare pronunțate în dosarele de mare corupție privesc dosare instrumentate de vechea echipă a D.N.A. Spun „vechea”, pentru că o parte semnificativă a procurorilor care au făcut din D.N.A. o instituție eficientă au plecat din instituție după numirea noii echipe de conducere, în anul 2013”.
Nu știu dacă sunt prea multe de adăugat. Dar numai cine nu vrea nu vede că „tatal” DNA ia distanță față de ceea ce se întâmpla acum în instituția pe care a tutelat-o. Auzisem prin târg despre conflictul dintre Morar și Kovesi care era de notorietate în perioada în care erau împărțiți unul la DNA și celălalt la Parchetul General, însă acest interviu ne arată clar că între cei doi a fost mai mult decât un conflict al orgoliilor. De fapt, pozițiile lor antagonice aveau ca punct de plecare modalitatea de realizare a dosarelor. Sigur, în mandatul Kovesi la DNA procurorii lucreză având în față un altfel de Cod Penal și oricând „viteza” cu care se desfășoară astăzi anchetele poate fi justificată prin condițiile de lucru oferite anchetatorilor anti-corupție de noul cadru legislativ. Dar sunt convins totodată că și Daniel Morar, fostul șef DNA, astăzi judecător CCR, trăiește încă pe lumea asta și știe și el foarte bine modificările aduse legislației. În același timp, așa cum ați văzut în interviul de mai sus, Morar nu ezita să ridice mari semne de întrebare în legatura cu activitatea „noului DNA”, pus chiar în antiteză cu „vechea echipa”. De ce o face? „Simte” Morar că e ceva în neregulă în activitatea „noului DNA” ? Încotro bate când spune: „am avut orgoliul de a prezerva instituția ca una cu adevărat independentă, fondată din procurori-magistrați, în adevăratul înțeles al termenului”?

Dincolo de disputele tehnice sau de conspirațiile care leagă DNA de SRI și chiar de unii judecători de la Înalta Curte întrebarea mea e una simplă: eu votez DNA, dar care DNA? DNA- Morar sau a DNA- Codruța? Din această dilemă cum vom putea ieși?

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Am trăit s-o văd și pe-asta: UN AGARICI ÎN FRUNTEA PREFECTURII ARGEȘ

Publicat

in

De

Plecarea voluntară a lui Radu Perianu, cel mai slab prefect din istoria județului, direct către eșafodul electoral unde va fi spînzurat politic de Mânzână și compania, m-a bucurat enorm. Gândeam, ca prostu-n curtea Prefecturii, că inlocuitorul său decis de PNL va fi un tip cerebral, cu experiență în administrație, legislație, comunicare sau măcar în retrocedări haotice, vânzări de păduri și arii protejate controlate de toți prombergerii ghidonați de la Munchen care visează “ieloustoane” românești care să producă bănet pentru alții…. Aflu cu stupoare că noul prefect e unul de vreo 28 ani, jurist cică, cu mai multi ani de maturitate pierduți pe bază de salariu prin preajma lui Radu Perianu decât prin coclaurile administrative ale județului. Pe scurt spus, că tot vorbeam mai sus de păduri, un agarici în fruntea Prefecturii. Iar agariciul se numește Dragos Predescu. Vai și-amar unde a ajuns județul ăsta… Mă mut în Teleorman dar, nu, nu… Mai astept și mă rog să vină mai repede 9 iunie, mă rog să vină naiba mai repede PSD să preia total frâiele județului și să elimine agariciul de acolo.

Și să nu credeți că sunt singurul care gandește așa. Nu! Și asta pentru că numirea lui Dragoș Predescu ca prefect al județului Argeș a stârnit deja un val de controverse. Legăturile sale strânse cu fostul prefect și partidul său au alimentat acuzații de nepotism și lipsă de transparență în procesul de numire. Un agarici! Experiența limitată a lui Predescu, atât în administrație publică, cât și în afaceri, îl face nepregătit pentru o funcție atât de importantă într-un județ măcinat de probleme.

Există în mentalul românesc o idee care circulă de mai mulţi ani, după care alegătorii ar avea datoria civică de a merge la vot şi de a alege între două rele, unul mai mare şi altul mai mic. Eu, unul, decât o pădure galbenă dominată de agarici, mai bine aleg una roșie plină de… gălbiori.

Citeste mai mult

OPINII

ATENȚIE! PNL Argeș vinde iluzii electorale periculoase: revitalizarea fostelor fabrici comuniste

Publicat

in

Am rămas mască după ce am vazut neghiobia găștii de specialiști liberali conduși de habarnistul Coteț și înfumuratul Cosmin Petrescu, o neghiobie numită “Pitesti Tech City”, in fapt un copy paste după un proiect de prin Ardeal. Eh, dar am rămas mut când am citit despre noua găselniță a aceleiași găști de incompetenți care au ambalat subiectul anterior si cel al parcurilor industriale într-un nou produs electoral menit să zgândăre orgoliul și melancolismul nostalgicilor epocii de mult apuse.

Pe scurt, campania electorală a PNL Argeș, etapa a II-a, mizează pe o nostalgie periculoasă: revitalizarea fostelor fabrici comuniste. Această promisiune, deși tentantă pentru cei care își amintesc de o epocă apusă, este nerealistă și riscă să deturneze atenția de la soluții viabile pentru economia județului aflat într-un balansoar economic extrem de periculos.

Iată, în opinia mea, motivele pentru care revitalizarea fabricilor comuniste nu este viabilă:

1. Lipsa pieței: Multe dintre fabricile comuniste produceau bunuri care fie nu mai sunt cerute pe piața actuală, fie nu pot face față concurenței acerbe dominată de produsele chinezești. O revigorare a producției ar necesita o reorientare completă, implicând costuri și riscuri semnificative.

1. Lipsa rentabilității: Majoritatea fabricilor comuniste erau ineficiente și prost gestionate. Costurile de producție erau ridicate, iar calitatea produselor era adesea slabă. În economia globală de astăzi, este imposibil ca aceste fabrici să concureze cu producători moderni și eficienți. Oamenii vor produse moderne, de calitate, la prețuri competitive. Fostele fabrici comuniste nu pot produce asemenea produse. De exemplu Aro Câmpulung, poate fi repornită în condițiile in care marii colosi ai industriei auto capituleaza in fata invaziei chinezești?

3. Lipsa forței de muncă: Multe dintre fostele fabrici comuniste se află în zone incluse intr-un anumit lanț demografic si geografic bine gândit, ce-i drept, acum 50 ani. Un fel de rețea care, in aceste vremuri nu mai functionează lasând fostele fabrici izolate în zone unde populația este îmbătrânită și nu există forță de muncă calificată. Este dificil de atras tinerii către aceste zone și de a-i convinge să lucreze în fabricile vechi, fie și in meserii noi.

4. Costuri de reconversie: Transformarea fostelor fabrici comuniste în unități de producție moderne ar necesita investiții masive. Costurile de reconversie ar fi prohibitive, iar rentabilitatea investiției este incertă.

5. Impactul asupra mediului: Multe dintre fostele fabrici comuniste au poluat semnificativ mediul. Reabilitarea lor ar necesita investiții suplimentare pentru a le aduce la standardele moderne de protecție a mediului.

2. Tehnologie învechită: Echipamentele din fabricile comuniste sunt depășite moral și fizic. Investițiile masive în modernizare ar fi necesare pentru a le face competitive pe piața globală dar succesul nu va fi nicidecum garantat. De exemplu, fosta fabrică de porțelan care nu ar putea supravietui decat daca ar aduce muncitori din Asia ca sa lucreze 8 ore pe un castron cu orez pentru a putea transforma caolinul in portelan de calitate la preturi competitive.

3. Forță de muncă: Industria comunistă se baza pe o forță de muncă numeroasă, dar slab calificată. Pregătirea personalului pentru a opera utilaje moderne ar necesita programe de recalificare costisitoare și de lungă durată. Este mare nevoie de tineri dar… unde sunt tinerii dintr-un județ îmbătrânit?

4. Lipsa capitalului: Investițiile necesare pentru revitalizarea fabricilor comuniste sunt enorme. Este nerealist să se aștepte ca statul sau sectorul privat să acopere costurile exorbitante. Au mai fost incercari iar rezultatul au fost veritabile găuri negre.

5. Impactul asupra mediului: Multe dintre fabricile comuniste au un impact negativ semnificativ asupra mediului. Modernizarea lor ar trebui să țină cont de standardele actuale de protecție a mediului, implicând costuri suplimentare.

Ar mai fi multe de spus dar ma opresc aici și spun doar atât: promisiunea PNL Argeș de a revitaliza fabricile comuniste este o iluzie periculoasă. În loc să investească în resurse apuse, ar fi mai prudent să se concentreze pe atragerea de noi investitori, pe stimularea antreprenoriatului local și pe dezvoltarea de competențe relevante pentru piața muncii actuale.

Nostalgia pentru trecut nu trebuie să ne orbească la realitatea prezentului. Argeș are nevoie de o viziune economică realistă și sustenabilă, nu de promisiuni iluzorii bazate pe o epocă apusă.

Electoratul ar trebui să fie critic și să ceară explicații concrete găștii de specialiști liberali conduși de habarnistul Coteț și înfumuratul Cosmin Petrescu iar când îi prindeți prin cartierele, străzile, ulițele voastre îndrugând gogoașa cu revitalizarea, aadresați-le câteva întrebări. Cum ar fi: Cum va fi identificată piața pentru produsele fabricate în fabricile revitalizate? Care sunt sursele de finanțare pentru investițiile masive necesare? Cum vor fi recalificate forța de muncă și adaptate la noile tehnologii? Care vor fi măsurile luate pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului?

Așa că habarnistul Coteț și înfumuratul Cosmin Petrescu ar trebui să se trezeasca din aroma infectă a gogoșilor eectorale liberale și să înțeleagă o chestiune simplă, de bun simț, dar care prinde al dracului de mult la electoratul argeșean al anului 2024: doar o abordare realistă și transparentă poate asigura un viitor prosper pentru Argeș. Nostalgia nu este o soluție.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend