Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vin vremuri grele! Ce am putea învăţa din ce am văzut că s-a petrecut în Afganistan?

Publicat

in

Asistăm la începutul prăbuşirii imperiului american. Ce am putea învăţa din ce am văzut că s-a petrecut în Afganistan? Că SUA nu cunosc mentalităţile popoarelor, că sunt varză, amatoristici la prognoze în ciuda oceanului bănesc pe care-l au la dispoziţie, că-s autosuficienţi şi îşi părăsesc partenerii aflaţi la necaz. Numai naivii mai au cum să creadă în cuvântul lor. Cum m-am bucurat că ruşii au luat-o în freză în Afganistan, acum mă bucur că a sosit timpul americanilor acolo. Țin cu oamenii care-și apără pământurile, nu cu imperiile. N-am de ce să acord credit tâlharilor, imperiile fiind tâlhăria oficializată. Reeditarea episodului retragerii ruşinoase din Saigon la Kabul este un punct peste care n-ai cum să treci. Este şi altceva de învăţat- niciun imperiu nu rezistă, în timp, în faţa unui popor cu determinare.

URSS a fost înfrântă de afgani în 1989, iar după 3 ani a capotat. După cum merg lucrurile, nu e nevoie de 10 ani până o să fie scos din priză imperiul Unchiului Sam. Şi-o să cadă în principal din vina lor, prin implozie, din pricina orgoliului nemăsurat şi a distrugerii fundamentului pe care şi-au clădit structura statală, cu baze în creştinism, în normalitate şi în credinţa că oricine are şansa să devină orice, dacă munceşte şi are aptitudini, celebrul “vis american”.

Dacă nu ni se aprind beculeţele, nu-i exclus să avem probleme imense în viitor. După felul cum ne tratează, prin ingerinţele sfidătoare în politica noastră internă, este vădit că americanii nu dau mai nimic pe noi. Desigur, nu-s excepţia, aşa procedează şi nemţii şi francezii şi alţii. Dar americanii sunt partenerul nostru strategic… Pe ce strategii de securitate te poţi baza, când aliatul te dispreţuieşte şi este el însuşi în vrie, fiind în stare să te lase singur la orice oră? Învăţaţi să discerneţi dincolo de propagandă, nu vă autoiluzionaţi.

Vin vremuri grele. De nevoie, că e costisitor ori nu, n-avem altă soluţie decât să ne refacem armata. Şi să jucăm la mai multe mâini, doar după busola interesului naţional. Pe principiul cât îmi dai, atât îţi dau. Nimic în plus. Cu exluderea slugărniciei. Ochii pe Ungaria şi Polonia. Dacă noi nu ne respectăm, alţii chiar n-au de ce.

un comentariu de Alexandru Petria, scriitor

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Imagini din satelit cu momentul atacului ucrainean asupra aerodromului Djankoi din Crimeea ocupată

Publicat

in

De

Radio Europa Liberă a publicat imagini din satelit ale companiei Planet Labs care arată consecințele atacurilor cu rachete ale Forțelor Armate ucrainene asupra aerodromului militar rus Djankoi din Crimeea ocupată temporar, în noaptea de 29-30 aprilie.

un sistem S-400 Triumph distrus la aeroddromul Djankoi din Crimeea pe 17 aprilieFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Proiectul de jurnalism de investiagații al Europa Liberă, Schemes, a remarcat că satelitul a înregistrat cel mai probabil pagubele produse sistemulului rusesc de apărare aeriană S-300/S-400, care constă din lansatoare și radare.

„Judecând după fotografiile din satelit, unul dintre sistemele S-300/S-400 a fost lovit, în timp ce celelalte au fost redistribuite din zonă”, au spus jurnaliștii.

Oficialii ruși au declarat marți, pe 30 aprilie, că Ucraina a atacat Crimeea cu rachete ATACMS produse de SUA, în încercarea de a străpunge apărarea antiaeriană rusă a peninsulei anexate, dar că șase au fost doborâte.

„Zece vehicule aeriene ucrainene fără pilot, șase rachete tactice ATACMS fabricate de Statele Unite și două bombe „Hammer” fabricate de Franța au fost doborâte de apărarea antiaeriană”, a spus ministerul.

Statele Unite au dat undă verde Forțele Armate ale Ucrainei să lovească ținte din pensinula Crimeea cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune care au fost transferate recent Kievului, au declarat oficiali de rang înalt ai Pentagonului pentru New York Times. notează The Moscow Times.

Potrivit NYT, Ucraina a primit versiunea ATACMS cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Anterior, NYT a relatat că Statele Unite au transferat în secret peste 100 de rachete ATACMS în Ucraina. Armata ucraineană a folosit deja unele dintre ele, în special în timpul atacului din Crimeea din 17 aprilie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat un atac asupra aerodromului Djankoi, dar nu a precizat ce arme au folosit trupele sale.

Citește și:

VIDEO Drone ucrainene au lovit două rafinării și un aerodrom militar din Krasnodar. Moscova susține că a respins atacul

Citeste mai mult

NATIONAL

Au venit rezultatele preliminare în cazul fetiței de 4 ani din Călărași, care a decedat după consumul de pește la grătar: Ce substanțe conținea alimentul

Publicat

in

De

Primele analize efectuate asupra cărnii de pește care a ucis-o pe fetița de 15 ani din Călărași, au dezvăluit mari probleme. Carnea era plină de o substanță toxică, despre care se presupune că i-a cauzat și decesul.

În urma investigațiilor legate de decesul tragic al fetiței în vârstă de 4 ani, din Călărași, care a survenit după ce a consumat carne de pește la grătar, pregătită de familie, au fost obținute primele rezultate. Conform acestora, mâncarea congelată conținea o concentrație ridicată de bacterii dăunătoare. În acest moment, nu este clar cu ce anume era contaminat peștele, însă rezultatele finale sunt așteptate să fie disponibile până la sfârșitul zilei de vineri.

Inspectorii sanitari au prelevat mai multe mostre din toate alimentele

Inspectorii sanitari au prelevat mai multe mostre din toate alimentele, atât din gospodărie, cât și din magazinul de unde au fost achiziționate produsele, după decesul cutremurător al copilei în zilele precedente.

Conform rezultatelor preliminare, se pare că atât peștele, cât și micii consumați de fetiță erau contaminați. Mai exact, în carnea respectivă s-au găsit niveluri mai ridicate decât cele normale ale unei substanțe toxice.

Momentan, se consideră că fetița a suferit de o toxiinfecție alimentară. Cu toate acestea, rezultatele finale vor fi disponibile mâine, când vom ști cu certitudine dacă decesul a fost provocat într-adevăr de o toxiinfecție sau de o substanță mai periculoasă.

Este important să subliniem că fetița și-a simțit rău acasă, după ce a consumat pește, iar primele simptome au fost specifice unei toxiinfecții. Tragedia a fost amplificată de faptul că bunica copilei a decedat la aflarea veștii despre moartea nepoatei sale. Aceasta suferea de probleme cardiace, ceea ce a complicat și mai mult situația familială deja tragică, scrie romaniatv.net.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend