Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Ucrainenii l-au eliberat și pe „Adik”, câinele eroilor de la Azovstal, după ce rușii l-au făcut cadou lui Ramzan Kadîrov

Publicat

in

Ucraina a anunțat că a obținut și eliberarea lui Adik, câinele eroilor de la uzina Azovstal, din captivitatea rusească după ce acesta fusese făcut cadou liderului cecen Ramzan Kadîrov după căderea orașului Mariupol în luna mai.

AdikFoto: Twitter – Anton Geraschenko

Anunțul a fost făcut sâmbătă de Anton Gherașenko, unul dintre consilierii ministrului ucrainean de Interne Denis Monastîrski.

Gherașenko a fost unul dintre cei care în luna iunie a relatat pe baza imaginilor apărute în mass-media rusă că forțele de ocupație i l-au făcut cadou pe Adik, un pit bull terrier american, lui Kadîrov după predarea ultimilor luptători ucraineni din uzina Azovstal.

Oficialul ucrainean nota în iunie că Adik a fost recunoscut de rudele unuia dintre militarii ucraineni care încă se aflau în captivitate în momentul respectiv.

Ucraina a anunțat sâmbătă că a făcut un nou schimb de prizonieri cu Rusia, șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak, precizând într-un comunicat distribuit pe Telegram că 140 de soldaţi s-au întors acasă.

TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a anunțat la rândul ei că armata rusă şi-a recuperat 82 de combatanţi.

Ucraina a obținut pentru prima dată eliberarea unor militari capturați la uzina Azovstal pe 22 septembrie, într-un schimb de prizonieri în care l-a predat Moscovei pe oligarhul Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Printre cei eliberați atunci s-au numărat și comandanți ai Regimentului Azov, care riscau 20 de ani de închisoare în Rusia după ce Curtea Supremă de la Moscova a declarat unitatea militară drept „organizație teroristă” în luna august.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Sindicatele de Cultură și Presă atrag atenția: Mare parte din jurnaliştii care slujesc adevărul şi dreptul cetăţeanului la corectă informare sunt prost plătiţi

Publicat

in

De

În România, condiţia jurnalistului este fragilă, expusă presiunilor. Mare parte din jurnaliştii care slujesc adevărul şi dreptul cetăţeanului la corectă informare sunt prost plătiţi, atrage atenţia, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, Federaţia Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia”, conform news.ro.

CulturMedia atrage atenţia că dreptul la exprimare şi accesul cetăţenilor la informaţie sunt esenţiale pentru o societate sănătoasă şi civilizată.

Pe lângă provocările la care e supusă presa la nivel international, respectiv lipsa de protecţie în zonele de conflict sau efectul toxic al folosirii inteligenţei artificiale ca sursă sau mijloc de informare, în România condiţia jurnalistului este fragilă, expusă presiunilor.

Mare parte din jurnaliştii care slujesc adevărul şi dreptul cetăţeanului la corectă informare sunt prost plătiţi, au contracte de muncă ce nu reflectă efortul depus ori se află sub presiunea directă sau indirectă a factorului politic.

Potrivit CulturMedia, cele trei instituţii media publice: Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Televiziunea Română şi Radio România au fost transformate, prin modificările legilor de funcţionare, în entităţi aflate la mâna politicului şi dependente financiar de acesta. Astfel că misiunea jurnaliştilor de a căuta şi ajunge la adevăr e câteodată un act de eroism. Cu toate acestea, cele trei rămân un reper de echidistanţă şi profesionalism.

Şi colegii din presa privată sunt expuşi, remuneraţi insuficient şi împiedicaţi să se sindicalizeze, de cele mai multe ori prin contractele lor de muncă sau regulamente ce conţin predominant obligaţii şi minoritar drepturi.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” face apel la guvernanţi şi la toţi oamenii politici să asigure un cadru sigur, civilizat şi motivant jurnaliştilor, prin modificarea legislaţiei şi conectarea celor trei instituţii publice direct la finanţarea de la cetăţean, aşa cum se întâmplă în toată Europa, şi nu prin intermediul politicului, ca în România.

CulturMedia subliniază că, alături de dreptul la informare, cetăţeanul trebuie să aibă acces la educaţie şi cultură, iar aceste lucruri trebuie să se întâmple prin implicarea reală a decidenţilor, aleşi de cetăţeni. În context, CulturMedia semnalează încă o dată situaţia umilitoare în care se găsesc angajaţii muzeelor şi bibliotecilor, amânaţi fără termen de guvernanţi cărora le place să participe şi să îşi facă imagine la evenimente culturale, fără a arăta respect faţă de cei care muncesc în aceste domenii.

Citeste mai mult

NATIONAL

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 135 miliarde lei, în martie

Publicat

in

De

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 135 miliarde lei, la finalul lunii martie 2024, în creştere cu 30,7% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023, potrivit statisticii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

“Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 93,5% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează în raport.

Potrivit sursei citate, contribuţiile încasate în luna martie 2024 au fost în valoare de 1,46 miliarde de lei, în timp ce contribuţia medie a fost 359 de lei.

La finalul lunii martie, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 88,259 miliarde de lei, respectiv 65,4%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 33,658 miliarde de lei (24,9%), iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 6,488 miliarde de lei (4,8% din total active). Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.195.012 de participanţi în martie 2024. În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend