Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO O anchetă BBC arată cum ajung ilegal deșeurile din Marea Britanie în România / Tanczos Barna: Există acest fenomen

Publicat

in

O investigație a BBC a scos la iveală cum deșeurile britanice sunt transportate ilegal în România și aruncate. Autoritățile române spun că transporturile, etichetate drept bunuri second-hand, erau într-adevăr doar niște gunoaie fără valoare destinate depozitului.

Din această așa-numită infracțiune a deșeurilor pot fi obținute milioane – pentru că este mai ieftin să trimiteți gunoiul în străinătate și să-l arunci, decât să plătești pentru a-l elimina în mod corespunzător acasă, spune BBC.

Jurnalistul BBC Angus Crawford merge pe un câmp unde se ard seară de seară deșeuri de toate felurile și rămâne uimit de praful negru rezultat care acoperă pământul.

Administratorii gropilor de gunoi nu recunosc că e vorba de gunoi adus din străinătate, iar un secretar de stat dă vina pe autoritățile britanice care ar trebui să se străduiască mai mult fiindcă ”România face ce poate”. Autoritățile recunosc că cele mai multe deșeuri aduse din străinătate ajung în preajma Capitalei.

Guvernul României a cerut Marii Britanii să facă mai mult pentru a elimina acest comerț ilegal.

Urmărește ancheta lui Angus Crawford de la BBC din România:

Ministrul Mediului, despre deşeurile trimise din alte state în România: Există acest fenomen, nu-l neagă nimeni. Putem spune că există o crimă organizată în acest domeniu / Ministrul anunţă schimbări legislative

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat joi seară, la Antena 3, că autorităţile române vor adopta o Hotărâre de Guvern care va limita numărul de puncte de trecere a frontierei care vor putea fi tranzitate de către mijloace de transport încărcate cu deşeuri reciclabile, el arătând că, potrivit legislaţiei, alt tip de deşeuri nu poate face obiectul exporturilor sau importurilor între statele UE.

Conform ministrului Mediului, în România se aduc cantităţi de deşeuri reciclabile şi din România se exportă astfel de deşeuri, existând, la nivelul Uniunii Europene, o Directivă care obligă statele membre să permită comerţul cu astfel de materiale.

“În România problema apare în momentul în care aceste cantităţi nu sunt urmărite pe traseu şi nu avem o trasabilitate clară a acestora şi nu ştim dacă ajung la reciclare, dacă ajung la o companie autorizată să desfăşoare o activitate legală de reciclare a materialelor respective. (…) Dinainte să pice guvernul precedent am avut Hotărâre de Guvern pregătită cu cele 15 puncte de trecere a frontierei care se stabilesc pentru a fi limitat numărul acestora, unde poate intra material reciclabil în România, pentru reciclare, pentru că deşeu în sensul adevărat al cuvântului nu are voie să plece din niciun stat membru în alt stat membru, pot pleca doar cantităţi de materiale reciclabile”, a declarat Tanczos Barna, joi seară, la Antena 3.

El a menţionat că, pe lângă limitarea numărului de puncte de trecere a frontierei pe unde pot intra materiale reciclabile, Hotărârea de Guvern care urmează a fi adoptată va stabili trasabilitatea obligatorie de la graniţă până la locul unde se va face reciclarea, pentru a elimina posibilitatea ca autocamioanele încărcate cu deşeuri să se poată deplasa fără GPS. Administraţia Fondului pentru Mediu va fi instituţia care va urmări cantităţile care intră şi se va asigura că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deşeurile ar trebui să ajungă.

Conform ministrului, în ciuda legislaţiei, se întâmplă ca unele firme să încerce să introducă în România alte tipuri de deşeuri. În acest context, de la începutul acestui an s-au făcut peste 2.400 de controale ale Gărzii de Mediu pe tema deşeurilor care intră în ţară, iar peste 140 de transporturi au fost întoarse de la graniţă, existând dosare penale deschise şi persoane deferite justiţiei în aceste dosare.

“Există acţiuni concertate ale autorităţilor pentru a opri acest fenomen. (…) Există acest fenomen, nu-l neagă nimeni, este o luptă continuă împotriva celor care fac asemenea ilegalităţi. Putem spune că există o crimă organizată în acest domeniu”, a afirmat ministrul Mediului.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un urangutan rănit a fost văzut în timp ce folosea o plantă ca să-și trateze o rană: ‘După o lună era complet vindecat’

Publicat

in

De

Un urangutan de Sumatra din Indonezia s-a automedicat folosind o pastă făcută din plante pentru a-şi vindeca o rană mare pe obraz, spun oamenii de ştiinţă, scrie BBC, potrivit news.ro.

Este pentru prima dată când o creatură din sălbăticie a fost înregistrată tratându-şi o rană cu ajutorul unei plante medicinale.

După ce cercetătorii l-au văzut pe Rakus aplicându-şi cataplasma din plante pe faţă, rana s-a închis şi s-a vindecat într-o lună.

Ce spun cercetătorii

Oamenii de ştiinţă spun că acest comportament ar putea proveni de la un strămoş comun al oamenilor şi al maimuţelor mari.

“Ei sunt cele mai apropiate rude ale noastre şi acest lucru indică din nou asemănările pe care le avem cu ei. Suntem mai mult asemănători decât diferiţi”, a declarat biologul dr. Isabella Laumer, biolog la institutul Max Planck din Germania şi autorul principal al cercetării.

O echipă de cercetători din Parcul Naţional Gunung Leuser, Indonezia, l-a observat pe Rakus cu o rană mare pe obraz în iunie 2022.

Ei cred că a fost rănit în urma unei lupte cu urangutani masculi rivali, deoarece a scos strigăte puternice numite “strigăte lungi” în zilele dinainte de a vedea rana.

Echipa l-a văzut apoi pe Rakus mestecând tulpina şi frunzele unei plante numite Akar Kuning – o plantă antiinflamatoare şi antibacteriană care este, de asemenea, folosită la nivel local pentru a trata malaria şi diabetul.

El a aplicat în mod repetat lichidul pe obraz timp de şapte minute. Apoi, Rakus şi-a pus frunzele mestecate pe rană până când aceasta a fost acoperită complet. A continuat să se hrănească cu planta timp de peste 30 de minute.

Pasta şi frunzele par să-şi fi făcut apoi efectul magic – cercetătorii nu au văzut niciun semn de infecţie, iar rana s-a închis în cinci zile.

După o lună era complet vindecat

După o lună, Rakus era complet vindecat.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că Rakus ştia că aplică un medicament, deoarece urangutanii mănâncă foarte rar această plantă specială şi din cauza duratei tratamentului.

“A aplicat în mod repetat pasta, iar mai târziu a aplicat şi mai multă materie vegetală solidă. Întregul proces a durat într-adevăr o perioadă de timp considerabilă – de aceea credem că a aplicat-o în mod intenţionat”, explică dr. Laumer.

De asemenea, cercetătorii l-au văzut pe Rakus odihnindu-se mult mai mult decât de obicei – mai mult de jumătate din zi – ceea ce sugerează că încerca să se recupereze după accidentare.

Oamenii de ştiinţă erau deja conştienţi de faptul că maimuţele mari foloseau medicamente pentru a încerca să se vindece.

În anii 1960, biologul Jane Goodall a văzut frunze întregi în fecalele cimpanzeilor, iar alţii au documentat că au văzut maimuţe mari înghiţind frunze cu proprietăţi medicinale.

Dar nu au văzut niciodată un animal sălbatic aplicând o plantă pe o rană.

Dr. Laumer spune că este posibil să fi fost prima dată când Rakus a făcut acest tip de tratament.

“S-ar putea ca el să îşi fi atins accidental rana cu degetul pe care avea planta. Şi apoi, pentru că planta are substanţe analgezice destul de puternice, s-ar putea să fi simţit o uşurare imediată a durerii, ceea ce l-a făcut să o aplice din nou şi din nou”, spune ea. Sau ar fi putut să fi învăţat metoda urmărind alţi urangutani din grupul său.

Cercetătorii vor urmări și alţi urangutani

Cercetătorii vor urmări acum îndeaproape şi alţi urangutani pentru a vedea dacă pot depista aceleaşi abilităţi medicale de care a dat dovadă Rakus. “Cred că în următorii ani vom descoperi şi mai multe comportamente şi mai multe abilităţi care sunt foarte asemănătoare cu cele umane”, sugerează ea.

Cercetarea a fost publicată în revista ştiinţifică Scientific Reports.

Citeste mai mult

NATIONAL

Nicușor Dan nu exclude o lebădă neagră în campania electorală, dar nici retragerea lui Piedone

Publicat

in

De

Primarul Nicușor Dan a afirmat, joi seară, la Digi24, că Piedone este principalul său contracandidat, dar că nu exclude retragerea acestuia din cursa pentru Primăria Capitalei.

Întrebat dacă mai consideră că lupta pentru Capitală se dă între el și Piedone, Nicușor Dan a spus: „Rămân la această…dacă nu se retrage, mai are timp. Mai degrabă aș zice că nu se va retrage, dar nu exclud această variantă. Eu am făcut un sondaj pe care l-am prezentat și am luat în calcul și scenariul în care candidează Piedone și Firea din partea PSD-PNL și seamănă mult cu acest ultim sondaj în care Piedone e cu 7-10 procente în fața lui Firea. Și voluntarii care au mers să strângă semnături pentru campanie mi-au spus că intuiția lor este că Piedone are mai multe șanse decât Firea”.

Nicușor Dan a fost întrebat și despre o posibilă lovitură de campanie care să strice ordinea de acum. „Nu cred, dacă e ceva împotriva mea, lucruri pe care eu le-aș fi făcut sunt publice. Dacă e despre alți candidați, nu pot să știu”.

Lupta între două mari bazine electorale

Întrebat dacă e surprins că Gabriela Firea e pe primele locuri în sondaje, Nicușor Dan a spus: „Nu, pentru că noi avem un PSD care a avut mereu 30% în București. Dânsa e populară cu anumite categorii sociale, doar că acum își împarte bazinul electoral cu Piedone, care a țintit niște categorii sociale, a avut o campanie pe rețele sociale”.

„Tot timpul în București am avut o luptă PSD – antiPSD. În 2020 am avut cele două mari partide de dreapta care au ale candidat unic și așa am câștigat noi. În 2016 am avut un singur candidat pe partea stângă și a câștigat Firea. Depinde care dintre bazinele astea se motivează mai bine și vine la alegeri”, a mai spus Nicușor Dan.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend