Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Imagini inedite: Un cerb a fost filmat în Munții Rodnei

Publicat

in

Imagini inedite oferite de camerele cu senzori din Munții Rodnei. A fost surprins un cerb superb, potrivit mediafax.ro.

Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei postează imagini cu un cerb surprins zilele trecute de o cameră cu senzori de mișcare.

Cerbul este un mamifer erbivor din categoria rumegătoare, paricopitate (Artiodactyla). Familia Cervidae cuprinde circa 49 de specii, din care se mai pot aminti căprioara, renul și elanul. Caracteristice pentru cerb sunt coarnele ramificate care, de obicei, cresc numai la masculi și culoarea brun-roșcată, cu un accentuat dimorfism sexual.

Cerbii masculi sunt mai mari decât ciutele (femelele) și, spre deosebire de acestea, prezintă coarne caduce.

Masculii au greutăți cuprinse între 180 – 300 kg, iar ciutele între 80 – 150 kg.

Masculii pierd coarnele la începutul fiecărei luni martie, fenomen care se întinde, în funcție de vârsta și vigurozitatea fiecăruia dintre cerbi, chiar până în luna mai.

La iezi, atunci când împlinesc vârsta de 1 an, în luna mai, începe creșterea primului rând de coarne, creștere care se termină în septembrie. Aceste coarne sunt, de regulă, sulițe lungi de 20–30 cm, fără rozete.

Longevitatea cerbului este apreciată la circa 18-20 ani, însă în natură cerbii ajung rar la această vârstă. La vârsta de 12-14 ani cerbii ajung la maturitate. Vârsta exemplarelor vii se apreciază în funcție de aspectul exterior și trofeu, iar cea a animalelor împușcate după uzura danturii.

În perioada împerecherii masculul mugește, bocănește sau boncăluiește. Speriat, are un brăhnit nazal, ca de altfel și femela. Cerbii au mirosul dezvoltat, auzul bun, însă văzul este slab. Cerbul poate observa mai mult mișcarea decât figura omului. Se poate apropia de om până la aproximativ 15 metri fără a-l observa.

Cerbul se adăpostește în zonele cu păduri întinse, care cuprind porțiuni de poieni sau luminișuri cu izvoare, care le oferă liniște și posedă surse de hrană. Este întâlnit și la câmpie, destul de des, acoperind, cel puțin teoretic, întreg arealul dintre zona alpină și malul mării.

Hrana este deficitară pentru cerb în perioada iernii, ca de altfel pentru toate cervidele. Iarna hrana cerbului se compune din lujeri (tulpină sau porțiune de tulpină subțire la plantele erbacee și ramură tânără de 1-2 ani la plantele lemnoase), muguri și uneori scoarță de copac, frunze verzi rămase sub zăpadă, diferite frunze și ierburi uscate, precum și plante verzi din terenurile cultivate agricol. Ghinda și jirul constituie hrana de bază. Acceptă și reacționează bine la hrana administrată complementar de om: fân, frunzare (frunze uscate servind ca așternut sau nutreț pentru vite), suculente (nutrețuri provenite din plante cu tuberculi și din rădăcinoase) și concentrate.

Lupul este dușmanul natural cel mai de temut al cerbului. Pagube mai reduse fac și râsul și ursul. Mai nou, câinii hoinari sălbăticiți tind să înlocuiască lupul, mai ales în prădarea vițeilor.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

‘Universul lui Salvador Dalí’, cea mai mare expoziţie dedicată celebrului artist, găzduită de ARCUB, se prelungeşte până la 1 septembrie

Publicat

in

De

Expoziţia „Universul lui Salvador Dalí”, ce prezintă o varietate impresionantă de obiecte de artă ale celebrului artist la ARCUB – Hanul Gabroveni, se prelungeşte până la 1 septembrie, ca urmare a succesului de public. Programată iniţial pentru perioada 13 decembrie 2023 – 12 mai 2024, expoziţia organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu HADRAN Events, oferă şansa unică de a explora profunzimile şi excentricităţile geniului Salvador Dalí prin sculpturi în bronz şi sticlă, litografii, gravuri, ilustraţii de carte, miniaturi din aur incrustate cu pietre preţioase, mobilier suprarealist ce poartă amprenta inconfundabilului artist, informează news.ro.

Potrivit organizatorilor, zeci de mii de vizitatori au păşit pragul spaţiilor expoziţionale ale Hanului Gabroveni în cele 5 luni de la deschidere şi au intrat în lumea fabuloasă a unuia dintre cei mai reprezentativi artişti suprarealişti. Până la 1 septembrie, familii, studenţi, turişti, grupuri de copii, iubitori de artă pot admira celebrele ceasuri moi care câştigă eterna luptă cu timpul, reinterpretări ale feminităţii, concretizate în sculpturi în bronz, precum Venus girafă sau Omagiu lui Terpsichore, versiuni daliniene ale legendelor biblice, precum Sfântul Gheorghe şi dragonul, sau lucrări ambigue, deformate, precum Manechin indonezian şi Premoniţia sertarelor – propunerile lui Dalí de a interpreta arta prin intermediul subconştientului.

Un univers unde frontierele dintre realitate şi vis se estompează, expoziţia forţează privitorul să descifreze mesajele ascunse ale artistului şi să-şi pună întrebări despre rolul pe care îl joacă obiectele în construirea şi deconstruirea realităţii: îngeri suprarealişti, fluturi şi alte simboluri daliniene – furnici, ouă, sertare, melci – redau imagini distorsionate, din adâncurile subconştientului, materializate în experimentele lui Dalí cu diverse forme de expresie şi materiale (aur, bronz, sticlă Daum).

Obiectele de artă expuse redau o parte din personalitatea excentricului Salvador Dalí şi interesele sale multiple: religie, literatură, muzică, mitologie, filozofie, precum şi relaţia profundă cu soţia sa, Gala.

Seriile de ilustraţii “Poeme secrete”, “Moise şi monoteismul”, “Bestiarul lui La Fontaine”, “După 50 de ani de suprarealism”, “Cucerirea cosmosului” sau “Fantasme şi obiecte ale viitorului” sunt doar câteva dintre obiectele Salvador Dalí care ilustrează vasta cultură a celebrului artist, precum şi maniera sa unică de a explica şi transpune realităţi din propria viaţă.

Sculpturile-bijuterii din cadrul expoziţiei ilustrează, în acelaşi timp, fascinaţia lui Dalí pentru metale preţioase şi imensa lui creativitate şi inspiraţie: Alice în Ţara Minunilor, Îngerul triumfător, Unicorn reiterează obsesiile artistului într-o îmbinare armonioasă a aurului cu pietre preţioase şi simboluri daliniene.

Experienţă artistică revelatoare şi educativă, totodată, expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” oferă informaţii detaliate despre viaţa şi cariera artistului, corelate cu momente semnificative din istoria curentului artistic suprarealist, informaţii esenţiale pentru a interpreta şi contextualiza obiectele de artă expuse.

Expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată până la 1 septembrie 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. Accesul în spaţiul expoziţional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53. În perioada 1-6 mai, pe parcursul zilelor libere legale şi al sărbătorilor pascale, expoziţia rămâne deschisă, iar programul de vizitare rămâne neschimbat.

Biletele pentru expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB pot fi achiziţionate, la preţuri variabile, în funcţie de categorie, de pe arcub.ro, universuldali.ro, entertix.ro şi de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53).

Copiii cu vârsta sub 6 ani, însoţiţi de un adult, beneficiază de acces gratuit. Studenţii (cu vârsta de până în 26 de ani) şi pensionarii beneficiază de tarif redus.

Vizitatorii pot beneficia de ghid audio, ce conţine explicaţii detaliate referitoare la obiectele expuse, şi experienţă VR, o plimbare virtuală printre personaje şi simboluri desprinse din picturile daliniene. Atât experienţa VR, cât şi ghidul audio pot fi achiziţionate prin pachetele de bilete disponibile, dar şi separat, online şi fizic, direct în locaţie, la costul de 10 lei, respectiv 15 lei.

Pot fi organizate tururi ghidate pentru grupuri şcolare de minimum 20 de copii, iar rezervările se pot face la adresa de e-mail contact@universuldali.ro. Pot fi organizate, de asemenea, şi evenimente corporate în cadrul expoziţiei, ce includ tururi private ale expoziţiei şi/sau concerte, conferinţe etc. Detalii legate de organizarea unor astfel de evenimente sunt disponibile pe site-ul universuldali.ro.

Citeste mai mult

NATIONAL

Guvernul lui Giorgia Meloni va prezenta înaintea alegerilor europarlamentare facilități fiscale și plăți în numerar către italieni

Publicat

in

De

Guvernul italian va prezenta marți un pachet economic axat pe facilități fiscale pentru companiile care fac angajări, executivul de la Roma urmând să ofere și un bonus în numerar de până la 100 de euro persoanelor cu venituri mici, relatează Reuters.

Giorgia MeloniFoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Măsurile, care ar putea pune presiuni suplimentare pe finanțele publice italiene, sunt propuse cu o lună înainte de alegerile europarlamentare care vor testa popularitatea coaliției de dreapta condusă de Giorgia Meloni, prima femeie prim-ministru din istoria Italiei.

Anul trecut Italia a avut cel mai mare deficit bugetar raportat la PIB din Europa iar guvernul lui Meloni estimează că datoria publică, deja a doua cea mai mare din zona Euro, va crește și mai mult până în 2026.

Unul dintre stimulentele pregătite de guvernul lui Meloni este menit să încurajeze angajatorii să angajeze cu contracte individuale de muncă pe termen nedefinitv femei sau persoane cu vârsta de sub 35 de ani. În acest sens, firmele vor fi scutite timp de doi ani de plata contribuțiilor sociale pentru noii angajați din această categorie.

Măsura face parte dintr-o ordonanță de guvern mai largă care are obiectivul de a accelera cheltuirea fondurilor de coeziune, care pentru Italia se ridică la 75 de miliarde de euro, atât din fonduri europene, cât și alocări din bugetul italian.

Guvernul lui Meloni vrea să motiveze firmele să facă angajări

O ordonanță separată permite companiilor să își reducă veniturile impozabile cu până la 130% din costurile avute cu noii angajați permanenți, cu condiția ca forța lor de muncă totală să crească în comparație cu anul trecut. Această măsură va fi valabilă doar pentru 2024.

Guvernul lui Meloni a anunțat că dorește să introducă această măsură încă de anul trecut, însă nu a adoptat-o încă.

Ministerul italian al finanțelor estimează că măsura ar urma să coste în jur de 1,3 miliarde de euro și că ea va putea fi acoperită prin înlăturarea unor facilități fiscale acordate băncilor și a altor companii care operează majorări de capital.

Aceste măsuri vin în contextul în care, deși rata șomajului a scăzut aproape constant în Italia în ultimul deceniu, ea rămâne una dintre cele mai ridicate din UE iar în rândul tinerilor ea este mult mai mare decât în cazul populației în ansamblul său.

O măsură separată vizează familiile care au cel puțin un copil și care au un venit anual cumulat de maxim 28.000 de euro anual. Guvernul italian vrea să acorde acestora o primă în numerar de până la 100 de euro începând cu anul viitor.

Executivul lui Meloni a declarat anterior că această măsură poate fi finanțată printr-o înțelegere cu cei care fac evaziune fiscală, guvernul propunându-le anularea pedepselor dacă își declară veniturile și sunt de acord să plătească sumele datorate statului.

Italia încearcă să scoată la lumină economia gri

Încă de când a venit la putere cu 18 luni în urmă Meloni a încercat să ajungă la o înțelegere cu evazioniștii, o abordare despre care criticii măsurii afirmă că încurajează de fapt pe termen lung evaziunea și duce la scăderea veniturilor.

La fel ca în Grecia și alte țări din sudul Europei, evaziunea fiscală este o problemă adânc înrădăcinată în Italia, guverne succesive de la Roma nereușind să combată fenomenul depunerii unor declarații fiscale false sau acceptării unor plăți fără acte.

Guvernul lui Meloni a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că intenționează să intensifice lupta împotriva evaziunii, urmând să îi „vâneze” inclusiv pe rețelele de socializare pe cei suspectați de neplata taxelor și impozitelor.

Este așteptat ca pachetul care urmează să fie prezentat marți de guvernul ei să majoreze de la 5% la 10% impozitul pe primele de performanță acordate angajaților. Această măsură criticată de mediul de afaceri ar urma să intre în vigoare de la începutul anului viitor.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend