Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Crimeea, vizată într-un ”atac cu dronă”, anunţă guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev

Publicat

in

Peninsula ucraineană Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, a fost vizată într-un atac cu dronă, marţi, iar forţele ruse se aflau ”în alertă”, anunţă autorităţile instalate de către Kremlin, relatează AFP., citată de News.ro.

Atac in CrimeeaFoto: Captura video

”Are loc un atac cu drone”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii administrative Sevastopol din Crimeea instalat de către Moscova Mihail Razvojaiev.

”Forţele noastre de apărare aeriană sunt pe cale să acţioneze în acest moment”, anunţă el.

El precizează că două drone au fost deja ”dobborâte”.

Mihail Razvojaiev acuză că nicio infrastructură civilă nu a fost avariată şi le cere locuitorilor ”să rămână calmi”.

Flota rusă la Marea Neagră, cu sediul în portul Sevastopol, în Crimeea, a fost atacată într-un atac ”masiv” cu drone, a acuzat ocupaţia.

Acest atac, care a avariat cel puţin o navă, a determinat Moscova să se retragă o scurtă perioadă de timp din Acordul istoric de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar Kievul are ambiţia să o recucerească.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Situația de pe frontul ucrainean se schimbă dramatic: forțele armate rusești avansează violent într-o zonă strategică / Atacuri în rafală ale rușilor (analiști)

Publicat

in

De

Analiștii DeepState susțin că forțele armate rusești reușesc să avanseze pe linia frontului din Ucraina, relatează presa ucraineană. De asemenea, cinci persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP, potrivit News.ro.

Situația din Donețk e schimbată serios, forțele armate rusești reușind să avanseze în apropierea mai multor așezări.

„Inamicul a avansat în Arkhangelske, lângă Novooleksandrivka, la sud de Pervomaiske”, se arată în raport.

content-image

Ajutorul american

Președintele american Joe Biden a semnat pe 24 aprilie un proiect de lege care prevede alocarea a zeci de miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina. Departamentul american al Apărării a menționat că un nou ajutor american ar putea ajunge foarte repede pe teritoriul ucrainean. Experții au avertizat că rușii ar putea încerca să profite de timpul pe care îl au înainte de sosirea ajutorului din partea Statelor Unite pentru ucraineni pentru a merge mai departe.

Rusia turează motoarele

Pe măsură ce apărătorii ucraineni și aliații Ucrainei prezintă mai multe slăbiciuni, forțele ruse profită și avansează în regiunea Donețk. Rușii și-au început asaltul asupra Chasiv Yar, în timp ce un atac complementar, de flancare, se împinge încet de la Avdiivka ocupată, în încercarea de a tăia drumul de aprovizionare de la Kramatorsk la Kostiantynivka. Chasiv Yar este foaierul Kostiantynivka, un oraș mai mare care a servit ca un important teren militar ucrainean. „Intenția lor este să se apropie de principalele noduri de tranzit și, prin urmare, să facă apărarea Donețkului  dificil de susținut din punct de vedere sistemic”, a spus Michael Kofman, un savant în domeniul militar la Carnegie Endowment cu sediul în DC pentru Kyiv Independent.

În ultimele zile, această forță a trecut de apărarea ucraineană, depășind Ocheretyne, un sat din prima linie din regiunea Donețk. Ucrainenii asediați s-au retras din mai multe sate din apropiere pe 28 aprilie, în timp ce Rusia a continuat presiunea. Vă reamintim că Rusia a capturat Avdiivka în februarie, după o operațiune istovitoare de patru luni. Moscova a continuat ofensiva, bazându-se pe capacitatea sa de a reface forțele în principal prin recrutarea de noi soldați.

Cinci morţi şi 20 de răniţi în atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucraine

Cinci persoane au fost ucise, inclusiv un bărbat şi fiica sa, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP, potrivit News.ro.

Doi civili care se aflau într-o maşină au fost ucişi de o bombă aeriană ghidată lansată de forţe ruse în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a anunţat miercuri guvernatorul Oleg Sînegubov.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 38 de ani şi tatăl său, a anunţat Parchetul General ucrainean.

”Ruşii au atacat (miercuri), la ora (locală) 10.00 (şi ora României) o maşină şi o casă la Zolociv”, un sat situat la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Rusi, cu ”bombe aeriene ghidate”, a acuzat Oleg Sînegubov.

Alte 13 persoane au fost rănite, inclusiv un copil în vârstă de 11 ani, a anunţat el pe Telegram.

Altă femeie în vârstă de 67 de ani a murit din cauza rănilor, mai târziu, în urma unui bombardament asupra satului Leliukivka, în aceeaşi regiune, a anunţat guvernatorul.

Regiunea Harkov, situată la frontiera cu Rusia, a cărei cea mai mare partea a fost ocupată de armata Moscovei la începutul invaziei, în februarie 2022, înaintea unei prime contraofensive ucrainene, în toamna lui 2022, este vizată aproape constant.

Rusia a folosit în ultimele luni bombe aeriene ghidate noi şi puternice, cu consiecinţe devastatoare.

Forţele ruse deţin iniţiativa în Harkov, în urma eşecului unei mari contraofensive ucrainene în vara lui 2023.

Alt atac rus s-a soldat cu doi morţi şi şase răniţi la Guirnîk, o localitate mică situată la aproximativ 15 kilometri de linia frontului în regiunea Doneţk (est), a anunţat pe Telegram guvernatorul Vadim Filaşkin.

Tiruri de artilerie şi un atac rus cu dronă au rănit patru persoane la Niukopol, în partea central-estică a Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Serghii Lîsak.

El a anunţat că trupe ruse au atacat oraşul cu lansatoare de rachetă de tip ”Uragan” şi a postat imagini cu o casă incendiată.

Citeste mai mult

NATIONAL

Pe șantierul Facultății de Construcții din București nu sunt respectate regulile protecției în construcții

Publicat

in

De

​În România, s-au înregistrat 800 de accidente și 38 de oameni au murit din cauză că nu au purtat echipamente de protecție, potrivit datelor oficiale. Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) se află în plin șantier în București, mai multe clădiri ale sale urmând să fie consolidate. Ce s-a întâmplat pe șantier după ce HotNews.ro a semnalat situația autorităților.

Muncitori fără echipamente de protectieFoto: Hotnews

Lucrările de la Universitatea Tehnică de Contrucții din cartierul Lacul Tei, începute în urmă cu circa un an, sunt complexe, sunt dărâmate ziduri pentru a fi consolidată structura de rezistență, sunt construite noi etaje și ridicate mansarde.

Pe acest șantier se află mulți muncitori, de la firme de construcții diferite. HotNews.ro a monitorizat șantierul, de-a lungul mai multor săptămâni. Imaginile pe care le publicăm arată că mare parte dintre oameni lucrează la înălțime fără echipamente de protecție.

799 de accidente și 38 de morți sunt consecința nepurtării echipamentului individual de Protecție în ultimii 5 ani. Acestea sunt doar cazurile aflate în baza de date a Inspecției Muncii, conform unui răspuns al instituției pentru HotNews.ro.

Cum umblă muncitorii pe acoperișuri fără ham și cască de protecție

Imaginile realizate de Hotnews.ro arată, de pildă, cum pe acoperișul unei mansarde proaspăt ridicate, lucrează muncitori fără niciun fel de protecție, fără cască, fără frânghie, fără ham. Zi de zi, imaginea a fost aceeași: oameni muncind la înălțime fără echipamente de protecție.

Într-o altă zi, câțiva muncitori au urcat în haine de stradă, în pantaloni scurți și pantofi sport, pe acoperișul unei clădiri ale cărei ziduri au fost dărâmate, pentru a descoperi stâlpii vechi de rezistență.

Facultatea de Construcții spune că predă studenților săi ”cursuri de securitate în muncă”

HotNews.ro a transmis către Universitatea de Construcții imagini de pe propriul său șantier. Cu persoane care muncesc la înălțime, fără echipamente de protecție, pe șantierele din curtea sa, solicitând un punct de vedere. Universitatea Tehnică de Construcții a răspuns că nu este responsabilitatea sa protecția muncitorilor.

“Având în vedere că UTCB derulează contracte de lucrări de consolidare, reparații capitale, mansardare și supraetajare la trei dintre clădirile situate în B-dul Lacul Tei 122-124, vă comunicăm că responsabilitatea pentru angajații pe aceste șantiere aparține constructorilor”, a răspuns UTCB.

Întrebată dacă în programa sa de învățământ, UTCB are cursuri de securitate în muncă, în construcții, instituția a răspuns: “În ceea ce privește programa studenților, vă comunicăm că sunt efectuate cursuri de specialitate de SSM (n.red. Securitate și Sănătate în Muncă) la ambele cicluri de studii (licență și master)”.

Firmele de construcții Rom Service și Rotary nu comentează

HotNews.ro a identificat două dintre firmele de contrucții care lucrează pe șantier: Rom Service Construct și Rotary Construcții.

Le-am contactat. Inițial, reprezentanții companiei de construcții Rom Service Construct au afirmat că unele dintre imaginile transmise de HotNews.ro nu sunt de pe șantierul lor. Ulterior, după trasnmiterea altor fotografii, nu au mai răspuns.

Intersant este că, de câteva zile, în urma demersurilor HotNews.ro, una dintre firme a început să își trimită muncitorii pe șantier cu echipamente de protecție.

Inspecția Muncii trimite controlul pe șantierele UTCB

Imaginile au fost transmise și Inspectoratului Muncii, cu rugămintea de a comenta.

“În ceea ce privește situația semnalată de dvs cu referire la organizarea șantierului care vizează consolidarea și extinderea clădirilor Universității Tehnice de Construcții București, vă informăm că inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă București vor efectua un control de specialitate conform atribuțiilor prevăzute în Legea 108/1999 privind înființarea și organizarea Inspecției Muncii, cu modificările și completările ulterioare, urmând să trimită Inspecției Muncii o informare cu privire la rezultatele verificărilor”, a răspuns Inspecția Muncii.

Conform Inspecției Muncii, una dintre cauzele fenomenului care rănește și omoară oameni este de natură financiară. Pentru a face economii și pentru a înregistra costuri mai scăzute, angajatorii nu achiziționează echipamentele necesare protecției muncitorilor, consideră Inspecția Muncii, într-un răspuns pentru redacție.

În ultimele zile, după ce HotNews.ro a întrebat atât Facultatea de Construcții, cât și firmele în cauză și Inspecția Muncii, muncitorii au apărut pe schelele clădirilor Facultății de Construcții purtând echipamente de protecție.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend