Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vești proaste pentru Klaus Iohannis. Turcia a decis să-l sprijine pe Mark Rutte la șefia NATO

Publicat

in

Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, a transmis luni agenţia olandeză de presă ANP, citând diplomaţi de la NATO, potrivit Reuters, scrie AGERPRES.

Turcia era unul din cele patru state membre ale Alianţei care nu îşi anunţaseră încă sprijinul pentru Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg.

Membri precum SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat deja că îl susţin pe Rutte, menţionează Reuters.

Potrivit AFP, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit vineri cu Mark Rutte, sosit la Istanbul pentru a obţine sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

Cu acest prilej, Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei.

‘I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată’, a declarat în faţa jurnaliştilor şeful statului turc, în prezenţa de Rutte.

Erdogan a mai spus că este ‘imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancţiunile, restricţiile şi obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor’.

Președintele Klaus Iohannis și-a lansat în februarie candidatura pentru postul de secretar general NATO, la concurență cu premierul olandez Mark Rutte. Până acum, Iohannis nu a primit susținerea nici unui stat membru NATO, dar a declarat că își menține candidatura și că poartă negocieri. Vineri, Iohannis s-a întâlnit cu vicepreședintele Cevdet Yılmaz, aflat în vizită oficială în România, iar NATO a fost unul dintre subiectele de pe agendă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, se va întâlni cu ministrului pentru afaceri UE al Ungariei, János Bóka

Publicat

in

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, l-a primit ieri pe ministrul pentru afaceri europene al Ungarie, János Bóka, aflat în vizită în România, în perspectiva preluării de către Ungaria a mandatului președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene, la 1 iulie, anunță Rador Radio România.

A fost evocat contextul european și internațional marcat de provocări multiple, precum și perioada de tranziție între două cicluri electorale europene, arată un comunicat de presă.

Ministrul român a subliniat interesul pentru avansarea deciziilor privind politica de extindere a Uniunii Europene în raport cu Ucraina și Republica Moldova, precum și a celor privind aderarea României la Schengen și cu frontierele terestre.

Partea ungară a reconfirmat sprijinul pentru îndeplinirea acestui obiectiv. În ceea ce privește stadiul actual al relațiilor bilaterale româno-ungare au fost evocate atât importanța parteneriatului strategic dintre România și Ungaria, cât și oportunitățile de colaborare sectorială.

Citeste mai mult

NATIONAL

Putin a sosit în China, în prima sa vizită din noul mandat prezidenţial. Delegaţia care îl însoţeşte include 20 de guvernatori regionali

Publicat

in

Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineaţă (ora locală) la Beijing, China fiind prima destinaţie externă a şefului statului rus după realegerea sa şi preluarea celui de-al cincilea mandat, relatează TASS.

Vladimir Putin a ajuns in ChinaFoto: Yue Yuewei / Xinhua News / Profimedia

Putin se va afla în China în cadrul unei vizite de stat. Conform protocolului diplomatic, statutul de vizită de stat este cel mai înalt în gradaţia vizitelor externe.

Potrivit lui Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui pentru afaceri internaţionale, China nu a fost aleasă întâmplător pentru prima deplasare externă a preşedintelui, ci este un răspuns la un gest similar de prietenie făcut anul trecut de liderul chinez Xi Jinping.

Vizita în China se va desfăşura în două etape. Preşedintele rus va vizita Beijingul şi Harbin.

La Beijing, Putin se va întâlni cu omologul său Xi Jinping. Liderii vor purta discuţii oficiale, în format restrâns şi lărgit, precum şi discuţii informale faţă în faţă.

Şeful statului rus este însoţit de o delegaţie reprezentativă, din care fac parte cinci viceprim-miniştri, precum şi şefi ai agenţiilor economice, diplomatice şi de securitate, precum şi şefii Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, al Căilor Ferate Ruse, al Rosatom şi al Roscosmos. În plus, Putin este însoţit de conducerea a 20 de regiuni ruseşti.

CE URMĂREŞTE PUTIN

Kremlinul vrea să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu China.

China şi Rusia au declarat un parteneriat “fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Alegând China pentru prima sa deplasare în străinătate de când a depus jurământul pentru un mandat de şase ani care îl va menţine la putere cel puţin până în 2030, Putin trimite un mesaj lumii despre priorităţile sale şi despre profunzimea relaţiei sale personale cu Xi, scrie Reuters. Într-un interviu acordat agenţiei chineze de ştiri Xinhua, Putin l-a lăudat pe Xi pentru că l-a ajutat să construiască un “parteneriat strategic” cu Rusia bazat pe interese naţionale şi pe o încredere reciprocă profundă. “Nivelul fără precedent al parteneriatului strategic dintre ţările noastre a fost cel care a determinat alegerea Chinei ca fiind primul stat pe care îl voi vizita după preluarea oficială a mandatului de preşedinte al Federaţiei Ruse”, a declarat Putin.

“Vom încerca să stabilim o cooperare mai strânsă în domeniul industriei şi al înaltei tehnologii, al energiei spaţiale şi nucleare paşnice, al inteligenţei artificiale, al surselor de energie regenerabilă şi al altor sectoare inovatoare”, a enumerat Putin.

Putin, în vârstă de 71 de ani, şi Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o seară de gală pentru a celebra 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.

PUTIN VINE LA BEIJING PE URMELE LUI BLINKEN

Statele Unite prezintă China ca fiind cel mai mare concurent al său, iar Rusia ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa statului-naţiune, în timp ce preşedintele american Joe Biden susţine că acest secol va fi definit de o competiţie existenţială între democraţii şi autocraţii. Putin şi Xi împărtăşesc o viziune amplă asupra lumii, care vede Occidentul ca fiind decadent şi în declin, la fel cum China contestă supremaţia SUA în toate domeniile, de la calculul cuantic şi biologia sintetică la spionaj şi puterea militară.

Putin va vizita, de asemenea, Harbin, în nord-estul Chinei, un oraş cu legături puternice cu Rusia. Nu a fost imediat clar dacă Putin va vizita sau nu şi alte capitale din Asia după Beijing.

China şi-a consolidat legăturile comerciale şi militare cu Rusia în ultimii ani, în condiţiile în care Statele Unite şi aliaţii săi au impus sancţiuni împotriva ambelor ţări, în special împotriva Moscovei pentru invazia Ucrainei. Occidentul spune că China a jucat un rol crucial în a ajuta Rusia să reziste sancţiunilor şi a furnizat tehnologie cheie pe care Rusia a folosit-o pe câmpul de luptă din Ucraina.

Dar China, cândva partenerul junior al Moscovei în ierarhia comunistă globală, rămâne de departe cel mai puternic dintre prietenii Rusiei în lume – şi principalul său furnizor de ţiţei. Sosirea lui Putin urmează unei misiuni la Beijing, la sfârşitul lunii trecute, a secretarului de stat american Antony Blinken, în parte pentru a-l avertiza pe principalul diplomat chinez, Wang Yi, în privinţa aprofundării sprijinului militar pentru Rusia.

Consilierul de politică externă de la Kremlin, Iuri Uşakov, a declarat că cei doi lideri vor purta discuţii informale joi seara, la un ceai, şi că vor aborda subiecte legate de Ucraina, Asia, energie şi comerţ. La discuţii vor fi prezenţi şi noul ministru al apărării al lui Putin, Andrei Belousov, precum şi ministrul de externe Serghei Lavrov, secretarul Consiliului de Securitate Serghei Şoigu şi consilierul de politică externă Iuri Uşakov, alături de cei mai puternici directori executivi din Rusia. Nu a fost imediat clar dacă directorul general al Gazprom, Aleksei Miller, va merge în China, întrucât miercuri se afla într-o vizită de lucru în Iran.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend