Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vaccinul Johnson & Johnson, încă un efect advers trecut pe prospect / “Poate duce la un risc crescut de apariție a unei afecțiuni neurologice” (FDA)

Publicat

in

Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) a SUA intenționează să treacă ca avetisment pe prospect că vaccinul contra coronavirusului Johnson & Johnson poate duce la un risc crescut de apariție a unei afecțiuni neurologice rare, cunoscută sub numele de sindrom Guillain-Barré, un alt obstacol pentru un vaccin care a fost în mare parte exclus în Statele Unite, potrivit New York Times.

Deși autoritățile de reglementare au constatat că șansele de a dezvolta afecțiunea sunt scăzute, acestea par a fi de trei până la cinci ori mai mari în rândul beneficiarilor vaccinului Johnson & Johnson decât în ​​rândul populației din Statele Unite, potrivit surselor familiare cu decizia.

Oficialii federali au identificat aproximativ 100 de cazuri suspecte de boală Guillain-Barré în rândul beneficiarilor vaccinării cu Johnson & Johnson printr-un sistem federal de monitorizare care se bazează pe pacienți și furnizorii de servicii medicale pentru a raporta efectele adverse ale vaccinurilor. Rapoartele sunt considerate preliminare. Majoritatea persoanelor care dezvoltă afecțiunea se recuperează.

„Nu este surprinzător să găsim aceste tipuri de evenimente adverse asociate cu vaccinarea”, a declarat dr. Luciana Borio. Datele colectate până acum de F.D.A., a adăugat ea, au sugerat că beneficiile vaccinului „continuă să depășească cu mult riscurile”.

Rapoartele bazei de date indică faptul că simptomele Guillain-Barré s-au dezvoltat în decurs de aproximativ trei săptămâni de la vaccinare. Un bărbat vaccinat în vârstă de 57 de ani din Delaware, care a suferit atât un infarct, cât și un accident vascular cerebral în ultimii patru ani, a murit la începutul lunii aprilie, după ce a fost vaccinat și a dezvoltat sindromul Guillain-Barré, potrivit unui raport.

Se așteaptă ca administrația Biden să anunțe noul avertisment încă de marți. F.D.A. a concluzionat că beneficiile vaccinului în prevenirea bolilor severe sau a decesului cauzate de coronavirus depășesc cu mult riscul, dar intenționează să includă condițiile în prospect. Autoritățile de reglementare europene ar putea urma în curând exemplul. Nu s-a găsit nicio legătură între sindromul Guillain-Barré și vaccinurile coronavirus dezvoltate de Pfizer-BioNTech sau Moderna, ceilalți doi producători autorizați la nivel federal. Aceștia se bazează pe o tehnologie diferită.

Aproape 13 milioane de oameni din Statele Unite au primit vaccinul Johnson & Johnson. Chiar dacă necesită o singură doză, vaccinul Johnson & Johnson a fost marginalizat în SUA din cauza întârzierilor de producție și de o pauză de 10 zile impusă de autorități, în timp ce anchetatorii au studiat dacă a fost legat de o tulburare rară, dar gravă de coagulare a sângelui la femei. Această anchetă a dus, de asemenea, la un avertisment adăugat pe prospect.

Alex Gorsky, directorul executiv al Johnson & Johnson, a declarat luna trecută că încă mai are speranța că vaccinul, care a fost utilizat până în prezent în 27 de țări, va contribui la blocarea pandemiei în lume. Compania a promis până la 400 de milioane de doze Uniunii Africane. În mod separat, Covax, programul global de partajare a vaccinurilor, ar trebui să primească sute de milioane de doze.

Studiile au arătat că doza de Johnson & Johnson protejează oamenii împotriva variantelor de virusuri mai contagioase, inclusiv varianta Delta, și este extrem de eficientă în prevenirea Covid-19 severă, spitalizări și moarte.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume trage semnalul de alarmă: Industria se confruntă cu un moment foarte greu

Publicat

in

De

Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume trage semnalul de alarmă: Industria se confruntă cu un moment foarte greu

Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume spune că industria se confruntă cu unul dintre cele mai grele momente din istorie. Specialiștii vorbesc despre „furtuna perfectă”. Schimbărilor climatice, creșterea prețurilor, dobânzilor și inflația puternică au produs efecte în ultimele luni.

Doi ani consecutivi de caniculă în Spania au redus recoltele de ulei de măsline. Totul a culminat cu o creștere a prețurilor fără precedent, care i-a susprins chiar și pe specialiști.

Ratele ridicate ale dobânzilor și inflația au produs și ele efecte în ultimele luni

„Ne confruntăm cu unul dintre cele mai dificile momente din istoria sectorului”, a declarat Miguel Angel Guzman, director de vânzări la Deoleo, pentru CNBC prin e-mail.

Deoleo din Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume. De asemenea, Spania acoperă mai mult de 40% din producția mondială de ulei de măsline.

Ratele ridicate ale dobânzilor și inflația au produs și ele efecte în ultimele luni.

„Inflația puternică, împreună cu ratele ridicate ale dobânzilor și prognozele nefavorabile ale recoltei de ulei de măsline (în termeni de cantitate și calitate din cauza ciclului de secetă) au determinat creșterea considerabilă a prețurilor”, a mai explicat Guzman.

Specialiștii mai spun că sectorul are nevoie de o transformare profundă pentru a trece cu bine peste criză.

Citeste mai mult

NATIONAL

Un urangutan rănit a fost văzut în timp ce folosea o plantă ca să-și trateze o rană: ‘După o lună era complet vindecat’

Publicat

in

De

Un urangutan de Sumatra din Indonezia s-a automedicat folosind o pastă făcută din plante pentru a-şi vindeca o rană mare pe obraz, spun oamenii de ştiinţă, scrie BBC, potrivit news.ro.

Este pentru prima dată când o creatură din sălbăticie a fost înregistrată tratându-şi o rană cu ajutorul unei plante medicinale.

După ce cercetătorii l-au văzut pe Rakus aplicându-şi cataplasma din plante pe faţă, rana s-a închis şi s-a vindecat într-o lună.

Ce spun cercetătorii

Oamenii de ştiinţă spun că acest comportament ar putea proveni de la un strămoş comun al oamenilor şi al maimuţelor mari.

“Ei sunt cele mai apropiate rude ale noastre şi acest lucru indică din nou asemănările pe care le avem cu ei. Suntem mai mult asemănători decât diferiţi”, a declarat biologul dr. Isabella Laumer, biolog la institutul Max Planck din Germania şi autorul principal al cercetării.

O echipă de cercetători din Parcul Naţional Gunung Leuser, Indonezia, l-a observat pe Rakus cu o rană mare pe obraz în iunie 2022.

Ei cred că a fost rănit în urma unei lupte cu urangutani masculi rivali, deoarece a scos strigăte puternice numite “strigăte lungi” în zilele dinainte de a vedea rana.

Echipa l-a văzut apoi pe Rakus mestecând tulpina şi frunzele unei plante numite Akar Kuning – o plantă antiinflamatoare şi antibacteriană care este, de asemenea, folosită la nivel local pentru a trata malaria şi diabetul.

El a aplicat în mod repetat lichidul pe obraz timp de şapte minute. Apoi, Rakus şi-a pus frunzele mestecate pe rană până când aceasta a fost acoperită complet. A continuat să se hrănească cu planta timp de peste 30 de minute.

Pasta şi frunzele par să-şi fi făcut apoi efectul magic – cercetătorii nu au văzut niciun semn de infecţie, iar rana s-a închis în cinci zile.

După o lună era complet vindecat

După o lună, Rakus era complet vindecat.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că Rakus ştia că aplică un medicament, deoarece urangutanii mănâncă foarte rar această plantă specială şi din cauza duratei tratamentului.

“A aplicat în mod repetat pasta, iar mai târziu a aplicat şi mai multă materie vegetală solidă. Întregul proces a durat într-adevăr o perioadă de timp considerabilă – de aceea credem că a aplicat-o în mod intenţionat”, explică dr. Laumer.

De asemenea, cercetătorii l-au văzut pe Rakus odihnindu-se mult mai mult decât de obicei – mai mult de jumătate din zi – ceea ce sugerează că încerca să se recupereze după accidentare.

Oamenii de ştiinţă erau deja conştienţi de faptul că maimuţele mari foloseau medicamente pentru a încerca să se vindece.

În anii 1960, biologul Jane Goodall a văzut frunze întregi în fecalele cimpanzeilor, iar alţii au documentat că au văzut maimuţe mari înghiţind frunze cu proprietăţi medicinale.

Dar nu au văzut niciodată un animal sălbatic aplicând o plantă pe o rană.

Dr. Laumer spune că este posibil să fi fost prima dată când Rakus a făcut acest tip de tratament.

“S-ar putea ca el să îşi fi atins accidental rana cu degetul pe care avea planta. Şi apoi, pentru că planta are substanţe analgezice destul de puternice, s-ar putea să fi simţit o uşurare imediată a durerii, ceea ce l-a făcut să o aplice din nou şi din nou”, spune ea. Sau ar fi putut să fi învăţat metoda urmărind alţi urangutani din grupul său.

Cercetătorii vor urmări și alţi urangutani

Cercetătorii vor urmări acum îndeaproape şi alţi urangutani pentru a vedea dacă pot depista aceleaşi abilităţi medicale de care a dat dovadă Rakus. “Cred că în următorii ani vom descoperi şi mai multe comportamente şi mai multe abilităţi care sunt foarte asemănătoare cu cele umane”, sugerează ea.

Cercetarea a fost publicată în revista ştiinţifică Scientific Reports.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend