Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vaccinat cu 3 doze, în țara în care masca FPP2 este obligatorie, cancelarul Austriei s-a infectat

Publicat

in

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a fost testat pozitiv la infecţia cu coronavirus, a comunicat vineri biroul cancelariei federale, transmite Reuters.

Şeful guvernului se află în autoizolare şi nu prezintă simptome de boală, a precizat sursa.

‘Nu este niciun motiv de îngrijorare, mă simt bine’, a declarat Nehammer, potrivit aceluiaşi comunicat.

Infectarea pare să fi avut loc miercuri seară în urma contactului cu un membru al echipei de securitate care a fost testat pozitiv joi, afirmă cancelaria de la Viena.

Nehammer este vaccinat cu trei doze.

El va lucra de acasă şi nu va participa la nicio întâlnire publică în următoarele câteva zile, scrie agerpres.ro.

Soţia lui Nehammer şi cei trei copii ai lor au primit rezultate negative la testele COVID-19, a mai indicat biroul cancelarului.

Anunţul a venit la o zi după ce Nehammer, un conservator în vârstă de 49 de ani, a anunţat noi măsuri destinate să limiteze propagarea coronavirusului şi a insistat pe planurile de introducere a obligativităţii vaccinării începând din februarie.

Austria a reuşit să reducă numărul de infectări printr-un nou lockdown în noiembrie şi decembrie, dar apariţia variantei Omicron alimentează un nou val de contaminări.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Viktor Orban: Ungaria va crește și mai mult cheltuielile pentru apărare dacă războiul din Ucraina continuă și în 2025

Publicat

in

De

Ungaria va trebui să majoreze și mai mult cheltuielile pentru apărare anul viitor dacă războiul din Ucraina vecină se va prelungi până în 2025, reducând fondurile disponibile pentru alte cheltuieli, a declarat vineri premierul Viktor Orban la postul public de radio, potrivit Reuters.

Viktor OrbanFoto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Invazia rusă în Ucraina în 2022 a declanșat o creștere a cheltuielilor de apărare pe flancul estic al NATO, cea mai mare în Polonia, care și-a majorat cheltuielile de apărare până la 3,9% din produsul intern brut în 2023, aproape dublu față de nivelul din 2014.

Deși se opune cu fermitate sprijinului militar și financiar occidental acordat Ucrainei, din cauza temerilor legate de extinderea conflictului în Europa, Ungaria și-a majorat, de asemenea, puternic cheltuielile pentru apărare, ajungând la 2,43% din PIB anul trecut, mai mult decât recomandarea NATO de 2%.

„Dacă războiul se prelungește până în 2025, atunci nivelul cheltuielilor pentru apărare din 2023-2024 nu va fi suficient și va trebui să fie majorat”, a declarat Orban într-un interviu, adăugând că această măsură ar lăsa mai puține fonduri pentru alte scopuri.

Aflat la putere din 2010, Orban s-a chinuit, de la pandemia COVID-19 încoace, să controleze deficitul bugetar al Ungariei, deficitul fiind în medie de aproape 7% din PIB în ultimii patru ani, cu mult peste nivelurile medii din UE.

Guvernul său a anunțat luna trecută că va amâna investiții în valoare de aproximativ 1% din PIB pentru a reduce deficitul din acest an până la un obiectiv de 4,5% din PIB.

Gabriel Forss, analist al S&P Global Ratings, a declarat marți pentru Reuters că acesta este un pas în direcția bună, dar va fi nevoie de mai mult, probabil după scrutinul pentru Parlamentul European și alegerile locale din iunie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Bubuie anchetele în Germania, după ce românii s-ar da drept ucraineni și cer ajutoare pentru refugiați

Publicat

in

De

Bubuie anchetele în Germania, după ce mai mulți români sau maghiari au cerut ajutoare pentru refugiații din Ucraina, dându-se drept ucraineni. Autoritățile s-au sesizat după ce au observat că solicitanții nu prea vorbesc limba ucraineană, relatează Știri Diaspora, care citează presa germană.

În Baden-Württemberg, au existat tot mai multe cazuri în care presupușii refugiați ucraineni au solicitat beneficii pentru cetățenie. Dar există îndoieli cu privire la naționalitatea lor. Spre deosebire de solicitanții de azil sau de refugiați din alte țări, ucrainenii au în prezent un statut special în Germania – beneficiază de un ajutor de la începutul șederii în această țară. Dar Ministerul Federal de Interne numără acum 5.609 de cazuri suspecte de tentativă de fraudă socială. În Bavaria (2846), Baden-Württemberg (1980), Turingia (697) și Saxonia Inferioară (81) se pare că au existat cazuri în care oamenii au încercat să primească bonificația, deși de fapt nu aveau dreptul la aceasta.

Persoane cu dublă cetățenie ar solicita ajutoare. Mai exact, în majoritatea cazurilor se spune că aceștia sunt români sau maghiari din regiunea de graniță Zakarpattia care au și cetățenie ucraineană. Întrucât persoanele în cauză vorbesc adesea foarte puțin ucraineană, locuind de fapt în alte țări, se pare că autoritățile i-ar fi luat sub o atentă observare.

Românii cer banii ucrainenilor

Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (Bamf) examinează aceste cazuri suspecte și contactează autoritățile ucrainene, române și maghiare.

„Dacă o persoană solicită protecție în Republica Federală, clarificarea naționalității sale este o condiție prealabilă elementară pentru o posibilă acordare a protecției”, a declarat un purtător de cuvânt al Bamf pentru Spiegel. Dacă există cetățenie maghiară sau română, un permis de ședere în sensul protecției temporare nu poate fi eliberat, deoarece cetățenii UE nu sunt acoperiți de această directivă.

Pentru a evita astfel de cazuri de fraudă socială în viitor, secretarul de stat pentru Justiție din Baden-Württemberg, Siegfried Lorek (CDU), a cerut autorităților ucrainene „să lucreze cu atenție atunci când emit documente și să excludă utilizarea abuzivă”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend