Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un oficial din Ministerul Educației recunoaște că școala online nu este eficientă: ‘Pierderile vor fi mult prea mari’

Publicat

in

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Kallós Zoltán a declarat, joi, că, în cazul în care pandemia de coronavirus va dura prea mult, pierderile înregistrate de copiii care participă la cursuri exclusiv online vor fi “mult prea mari”, relatează Agerpres.

El a afirmat, în cadrul unei şedinţe organizate la Botoşani, cu prilejul lansării campaniei naţionale de promovare “Vaccinare şi testare pentru învăţare!”, că principalele probleme pe care le vor avea elevii ca urmare a neparticipării la cursuri cu prezenţă fizică la şcoală vor fi cele de socializare.

“Noi cu toţii ne dorim să ne întoarcem cu elevii cu prezenţă fizică în sălile de clasă. De ce? Pentru că noi ştim cât de mult ne lipseşte acel contact vizual. (…) Nimic nu poate înlocui întâlnirile cu prezenţă fizică şi ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, ca acea distanţare fizică despre care se vorbeşte în media să nu se transforme în distanţare socială, pentru că, dacă mai ţine mult această perioadă în care copiii vor fi doar online la şcoală, din păcate pierderile vor fi mult prea mari şi eu cred că, în primul şi primul rând, aceşti copii vor avea probleme de socializare. Acestea sunt, cred eu, cele mai mari probleme”, a precizat secretarul de stat.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: ‘Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural’

Acesta şi-a manifestat susţinerea faţă de campania care promovează vaccinarea, arătând că revenirea la şcoală poate avea loc doar după imunizarea în masă a populaţiei.

“Cu toţii ne dorim ca acest învăţământ online să nu ne mai ocupe, să zic aşa, tot timpul, să ne putem întoarce cât mai curând în sălile de clase, la învăţământul cu prezenţa fizică. Pentru aceasta ar trebui să ajungem să obţinem acea imunizare de masă cât mai repede şi pentru aceasta trebuie să ne vaccinăm într-un număr cât mai mare. Eu mă bucur că toţi partenerii noştri care au semnat acel acord de parteneriat la nivel naţional şi-au trimis reprezentanţii la aceste întâlniri din judeţe şi consider că vom munci împreună în această campanie, pentru că, vă spun sincer, este mult mai uşor pentru reprezentanţii elevilor să îi convingă pe colegii lor, să le spună cât de importantă este această vaccinare, le este mult mai uşor reprezentanţilor sindicatelor să îi convingă pe colegii noştri, pe colegii mei membri de sindicat despre importanţa vaccinării şi, la rândul lor, şi părinţii trebuie să îşi aducă aportul la această vaccinare”, a afirmat Kallós Zoltán.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Consiliul Naţional al Rectorilor, Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Uniunea Studenţilor din România, Uniunea Naţională a Studenţilor din România, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi şi Organizaţia “Salvaţi Copiii”, a lansat Campania Naţională “Vaccinare şi testare pentru învăţare!”. Potrivit oficialilor Ministerului Educaţiei, principiul de bază al acestei campanii de promovare este acela conform căruia educaţia te învaţă să te protejezi de opinii neconsolidate, de prejudecăţi, de ştiri false şi de manipulare.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Datoria guvernamentală a fost în februarie 2024 de 52,4% din PIB (Ministerul Finanţelor)

Publicat

in

De

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în februarie 2024, până la 841,292 miliarde lei, de la 801,687 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor MF).

Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,4%, de la 49,9% în ianuarie.

În a doua lună a anului, datoria pe termen mediu şi lung s-a majorat la 786,851 miliarde de lei, de la 759,95 miliarde de lei în ianuarie, iar cea pe termen scurt a crescut la 54,441 miliarde lei, de la 41,737 miliarde de lei în luna precedentă.

Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 687,897 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 140,163 miliarde de lei.

Datoria în moneda naţională se ridica la valoarea de 397,022 miliarde lei, cea în euro la 359,333 miliarde de lei echivalent, iar datoria în dolari americani la 83,635 miliarde echivalent lei. De asemenea, datoria administraţiei publice centrale ajunsese, în februarie 2024, la 820,105 miliarde de lei, în urcare de la 780,874 miliarde lei, în ianuarie, din care 765,7 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în lei (380,146 miliarde de lei) şi în euro (355,023 miliarde de lei, echivalent).

Datoria administraţiei publice locale a urcat la 21,187 miliarde de lei, de la 20,813 miliarde de lei, în luna anterioară, din care 21,149 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Totodată, datoria internă a administraţiei publice se cifra, în februarie 2024, la 406,344 miliarde de lei (25,2% din PIB), din care 390,038 miliarde de lei datorie a administraţiei centrale şi 16,305 miliarde de lei datoria administraţiei locale.

Conform datelor MF, datoria externă a administraţiei publice era de 434,948 miliarde de lei (27,1% din PIB), din care 430,066 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,882 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale.

Citeste mai mult

NATIONAL

„Victorie seismică” a laburiștilor britanici într-un scrutin-test care dă fiori conservatorilor, înaintea alegerilor generale de anul acesta

Publicat

in

De

Partidul Laburist britanic a câștigat un mandat parlamentar în nordul Angliei, provocând o pierdere importantă conservatorilor aflați la guvernare, într-un scrutin test care a avut loc joi și care anunță vești proaste pentru premierul Rishi Sunak. Alte victorii laburiste sunt așteptate în urma alegerile locale care au avut loc în aceeași zi, scrie Reuters.

Liderul laburist britanic Keir Starmer, într-o vizită de campanie Foto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Alegătorii au votat joi pentru mai bine de 2.000 de mandate ale consiliilor locale din Anglia și pentru câteva fotolii importante de primari, inclusiv în capitala Londra.

Blackpool South a fost singurul colegiu parlamentar pus în joc, după ce actualul deputat conservator, ales în 2019, a demisionat din cauza unui scandal legat de activitatea de lobby.

Candidatul laburist Chris Webb a câștigat alegerile din Blackpool cu 10.825 de voturi, la o diferență uriașă față de contracandidatul conservator, care s-a clasat pe locul al doilea, cu 3.218 voturi.

Răsturnarea de 26% în favoarea laburiștilor față de rezultatul din 2019 a fost a treia cea mai mare din istoria alegerilor parțiale postbelice, a explicat expertul în sondaje John Curtice.

Înfrângerea din Blackpool și primele semne ale altor pierderi suferite la nivelul consiliilor locale nu fac decât să sporească speranțele laburiștilor pentru o victorie zdrobitoare asupra conservatorilor lui Sunak la alegerile naționale care vor avea în a doua parte a acestui an.

„Această victorie seismică în Blackpool South este cel mai important rezultat de astăzi”, a declarat Keir Starmer, liderul laburist, care încearcă să pună capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare.

„Aceasta este singura competiție în care alegătorii au avut șansa de a trimite un mesaj direct conservatorilor lui Rishi Sunak, iar acest mesaj este un vot copleșitor pentru schimbare”, a spus el.

Rezultatele slabe ale conservatorilor

Conservatorii lui Sunak se află la aproximativ 20 de puncte procentuale în spatele laburiștilor în majoritatea sondajelor de opinie pentru alegerile naționale, pe care Sunak intenționează să le convoace în a doua jumătate a anului.

Expertul în sondaje John Curtice a declarat că, pe baza rezultatelor de până acum, conservatorii s-ar putea confrunta cu cele mai slabe rezultate la alegerile locale din ultimii 40 de ani.

Primele 500 de rezultate din cele peste 2.600 de consilii locale au arătat că laburiștii au înregistrat câștiguri în detrimentul conservatorilor – în conformitate cu previziunile ministrului de finanțe Jeremy Hunt, care a prezis pierderi semnificative pentru partidul de guvernământ.

Conservatorii au profitat totuși de rezultatele bune dintr-un consiliu din sud-estul țării, pe care Starmer îl transformase într-o țintă cheie.

„Deși este o noapte grea pentru Partidul Conservator, este clar că nu există absolut nicio dragoste pentru Keir Starmer”, a declarat un purtător de cuvânt al conservatorilor.

Alegerile locale nu reflectă întotdeauna modul în care oamenii vor vota într-o competiție națională. Dar, spun analiștii, înfrângere grea ar putea declanșa o mișcare în partid împotriva lui Sunak.

Amploarea pierderilor va deveni mai clară după apariția rezultatelor a două alegeri pentru primării, în care conservatorii speră să arate că încă mai pot păstra teren în centrul și nord-estul Angliei.

Rezultatul alegerilor pentru primăria din Tees Valley este așteptat vineri, în timp ce primarul din West Midlands va fi anunțat sâmbătă.

Rezultatul din Londra, unde se așteaptă ca actualul primar laburist Sadiq Khan să câștige un nou mandat, este de asemenea așteptat sâmbătă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend