Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ultimă oră – Români blocați în Dubai, din cauza inundațiilor: MAE a intrat în alertă (VIDEO)

Publicat

in

Ultimă oră: Români blocați în Dubai, din cauza inundațiilor: MAE a intrat în alertă

Două grupuri de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate din cauza fenomenelor meteorologice extreme sunt blocate în Aeroportul Internațional Dubai, anunță MAE, relatează Mediafax.

„În contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Dubai, are în atenție și monitorizează situația a două grupuri de cetățeni români aflați în Aeroportul Internațional Dubai, ale căror curse aeriene au fost anulate”, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, MAE precizează că reprezentanții Consulatului General al României la Dubai au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile aeroportuare și reprezentanții companiilor aeriene, pentru a se asigura că drepturile cetățenilor români sunt respectate în această situație. De asemenea, reprezentanții oficiului consular mențin dialogul în permanență cu persoanele în cauză și au recomandat să respecte instrucțiunile autorităților emirateze pentru evitarea oricăror riscuri generate de situația cu caracter excepțional existentă pe plan local. În măsura în care arterele rutiere vor fi deblocate și traficul va fi reluat, reprezentanții Consulatului General al României la Dubai se vor deplasa pentru acordarea de asistență consulară la fața locului. „Potrivit informațiilor obținute de la autoritățile emirateze, este preconizată o ameliorare a stării vremii, fiind întreprinse demersuri pentru reoperaționalizarea pistelor Aeroportului Internațional Dubai începând cu ora 17:00 (ora locală). Consulatul General al României la Dubai continuă dialogul cu autoritățile emirateze și cu cetățenii români, acordând asistență consulară, conform competențelor”, se menționează în comunicat.

Unde poate fi cerut ajutorul?

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Dubai: + 971 4 3492970, + 971 4 3492972, + 971 4 3492973, +971 4 3492974, +971 4 3856771, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al consulatului: +971 50 937 4516.

Cel puţin un mort, în urma ploilor abundente şi a inundaţiilor din Emiratele Arabe Unite. Cum se explică fenomenul foarte violent care a afectat regiunea

Oraşul Dubai a fost paralizat, marţi, iar activitatea nu se desfăşura normal nici miercuri, din cauza inundaţiilor provocate de ploi torenţiale record. Emiratele Arabe Unite au înregistrat cele mai abundente precipitaţii de la începutul înregistrărilor, în 1949, potrivit Centrului Naţional de Meteorologie, citat de agenţia de presă de stat Wam, relatează BFMTV, informează News.ro.

Ploile torenţiale au provocat inundaţii puternice, obligând Aeroportul Internaţional din Dubai, unul dintre cele mai aglomerate din lume, să devieze o parte din zborurile sale.

Unele drumuri s-au prăbuşit, zonele rezidenţiale au fost afectate de inundaţii puternice şi mulţi locuitori au relatat că apa li se scurgea în casă prin acoperişuri, uşi şi ferestre.

Presa locală a anunţat că un bărbat în vârstă de 70 de ani a murit marţi dimineaţă, când vehiculul său a fost surprins de o viitură în nordul emiratului Ras Al Khaimah.

Şi alte ţări din Golf au fost afectate de ploi. În Oman, cel puţin 18 persoane au murit începând de duminică în urma inundaţiilor, potrivit autorităţilor. Nouă elevi şi trei adulţi au murit atunci când vehiculele în care se aflau au fost luate de viituri, a anunţat agenţia de presă ONA. Părţi din Qatar şi Bahrain au fost, de asemenea, afectate de ploile torenţiale.

Emiratele Arabe Unite (EAU) au înregistrat un record de precipitaţii, 254 de litri pe metrul pătrat căzând în mai puţin de 24 de ore în Al Ain, un oraş de la graniţa dintre EAU şi Oman, potrivit centrului naţional de meteorologie. Aceasta a fost cea mai mare cantitate de când au început înregistrările în 1949, înainte ca EAU să fie formate în 1971.

Cum se explică?

Fenomenul picăturii reci se află la originea acestor precipitaţii, a explicat miercuri, la BFMTV, hidrologul Emma Haziza. “Este un front de aer care se ridică foarte sus în atmosferă. Există o forfecare între masele de aer foarte calde şi masele de aer foarte reci. Fenomenele sunt violente şi, mai presus de toate, se simte ca şi cum ar cădea cerul”, a explicat ea.

Potrivit Keraunos, o companie specializată în analizarea furtunilor, “aerul rece din partea superioară a interacţionat cu o masă de aer subtropical supraîncărcată cu umiditate, generând o instabilitate puternică şi un context favorabil formării repetate de furtuni cu potenţial ridicat de precipitaţii” în Golful Persic.

Specialiştii de la Centrul Naţional de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite au declarat, de asemenea, pentru agenţia de ştiri Bloomberg, că luni au fost trimise avioane pentru a efectua o operaţiune de însămânţare a norilor. Şapte operaţiuni de însămânţare a norilor ar fi avut loc în zilele de dinaintea furtunii. Această tehnică presupune modificarea structurii unui nor pentru a provoca ploaia. Emiratele Arabe Unite folosesc această tehnică încă din anii ’90 pentru a face faţă aridităţii de pe teritoriul lor. Însă unii experţi spun că eficacitatea însămânţării norilor şi riscurile de mediu asociate nu sunt încă pe deplin lămurite.

În plus, este posibil ca intensitatea ploilor care au căzut în ţările din Golf să fi fost influenţată de încălzirea globală, deşi această legătură nu a fost încă studiată în ceea ce priveşte atribuirea.

Friederike Otto, lector senior în ştiinţa climei la Institutul Grantham din cadrul Imperial College din Londra, a declarat pentru AFP că “este foarte probabil ca ploile mortale şi distructive din Oman şi Dubai să fi fost agravate de schimbările climatice provocate de om”.

Se ştie că încălzirea globală creşte intensitatea şi frecvenţa evenimentelor extreme (secetă, inundaţii etc.).

Activitate perturbată

Dubaiul nu este obişnuit să primească astfel de cantităţi de precipitaţii, iar acest lucru a provocat perturbări considerabile ale serviciilor oraşului. Oamenii au fost sfătuiţi să nu vină la aeroportul din Dubai, cel mai aglomerat din lume din punct de vedere al traficului internaţional, “decât dacă este absolut necesar”.

“Zborurile continuă să aibă întârzieri şi să fie deviate (…) Depundem eforturi mari pentru a restabili operaţiunile cât mai repede posibil, în condiţii foarte dificile”, a declarat un purtător de cuvânt al Aeroportului Dubai.

Emirates, principala companie aeriană din Dubai, a suspendat check-in-ul miercuri din cauza dificultăţii de acces la aeroport pentru personal şi pasageri, pentru că multe drumuri erau blocate şi unele servicii de metrou erau suspendate.

De asemenea, şcolile au rămas închise pentru a doua zi consecutiv, iar unele secţiuni ale autostrăzilor din oraş erau încă inundate.

Amploarea pagubelor nu a fost imediat clară, în timp ce serviciile de urgenţă încercau să facă practicabile drumurile inundate în întreaga ţară, la câteva ore după ce ploaia puternică s-a potolit, la sfârşitul zilei de marţi.

Infrastructură nepregătită

Presa locală şi postările de pe reţelele de socializare au arătat pagube semnificative în întreaga ţară, inclusiv drumuri prăbuşite şi case inundate.

Postările de pe reţelele sociale arătau unele vehicule complet scufundate. Sheikh Zayed Road, o autostradă cu 12 benzi care traversează Dubaiul, a fost parţial inundată, lăsând oamenii blocaţi ore întregi într-un ambuteiaj de kilometri.

Emiratele Arabe Unite nu dispun, în mare parte, de infrastructura de drenaj necesară pentru a face faţă ploilor abundente. Nu este neobişnuit ca drumurile să fie parţial scufundate sub apă în timpul perioadelor prelungite de precipitaţii. De obicei, plouă doar de câteva ori pe an.

Publicaţia Times of Oman a relatat că miercuri sunt aşteptate şi mai multe ploi în Oman.

În Dubai, miercuri, cerul era senin.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Meryl Streep, una dintre cele mai celebre actriţe din istoria cinematografiei, va primi un Palme d’Or onorific

Publicat

in

De

Meryl Streep, una dintre cele mai celebre actriţe din istoria cinematografiei, va putea în curând să îşi adauge un nou premiu la colecţia sa. Vedeta din “Diavolul se îmbracă de la Prada”, care a câştigat deja trei premii Oscar, va primi un Palme d’Or onorific în cadrul ceremoniei de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes, la 14 mai, potrivit Variety, conform news.ro.

Aceasta este marea revenire a lui Meryl Streep pe Croazetă. Actriţa americană nu a mai fost prezentă la Festival din 1989, când a prezentat „A Cry in the Night”, care i-a adus premiul pentru cea mai bună actriţă.

Multe legende ale cinematografiei americane vor fi celebrate la Festivalul de la Cannes. George Lucas, regizorul filmului „Războiul Stelelor”, va primi, de asemenea, un Palme d’Or onorific în cadrul ceremoniei de închidere de sâmbătă, 25 mai. Francis Ford Coppola îşi va prezenta primul său film din ultimii 12 ani, „Megalopolis”.

Studioul Ghibli, care a produs filmele lui Hayao Miyazaki („My Neighbour Totoro”) şi Isao Takahata („Tomb of the Fireflies”), va primi, de asemenea, un Palme d’Or onorific la sfârşitul lunii mai. Anul trecut, alte două legende ale cinematografiei au primit un Palme d’Or onorific: Michael Douglas şi Harrison Ford.

Ceremonia de deschidere de la Cannes, găzduită de Camille Cottin, va fi marcată de prezentarea noului film al lui Quentin Dupieux, „Le Deuxième acte”. Juriul, din care fac parte Omar Sy, Eva Green şi Hirokazu Kore-eda, este prezidat în acest an de Greta Gerwig, regizoarea filmului „Barbie”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Craterul din Slănic este un bloc de cinci etaje. Ar fi trebuit să fie astupat azi-noapte, dar nici urmă de muncitori

Publicat

in

De

E stare de alertă extremă în oraşul Slănic Prahova. Surparea masivă produsă acum o săptămână s-a adâncit şi s-a transformat într-un crater uriaş care a înghiţit un stâlp de electricitate. Groapa are acum 15 metri adâncime, cât un bloc cu cinci etaje. Chiar dacă ieri promisiunea a fost că groapa urmează să fie astupată imediat, azi-noapte nu era nici urmă de muncitori.

E risc maxim de prăbuşire a clădirilor din zonă şi se pregătesc noi evacuări. Încă 16 oameni vor fi obligaţi să plece de acasă, acum, în preajma sărbătorilor. Alţi 42 au fost evacuaţi zilele trecute.

Craterul apărut în urmă cu o săptămână s-a mărit şi a înghiţit, de data asta, un stâlp de electricitate cu totul. Groapa uriaşă e plină cu apă. Oamenii au privit şocaţi cum se surpă pământul în faţa lor, notează observatornews.ro.

Oamenii se tem pentru viața lor

Perimetrul de siguranţă a fost extins aproape 20 de metri în jurul craterului, iar alte 16 persoane au fost evacuate de pompieri din blocul din apropiere. Zona rămâne în continuare cu un risc ridicat și situația este tot mai gravă.

Localnicii au primit mesaje de avertizare RO-Alert, să părăsească sau să evite zona și toţi se tem pentru viaţa lor.

„Această sufuziune îşi lărgeşte marginile, acest lucru făcându-ne să luam decizia de a interveni rapid şi a evacua încă un bloc. Pe cale naturală această zona nu s-a stabilizat. În blocul acesta avem 16 persoane. Vorbim de o evacuare. Au fost rugaţi să părăsească de bună voie apartamentele pe perioada lucrării”, spune prefetul de Prahova, Emil Drăgănescu.

Şi sediul Poliţiei a fost evacuat

Craterul s-a format la nici 100 de metri de sediul poliţiei care a fost deja evacuat. Fisurile noi se îndreaptă spre nordul oraşului. Dacă pământul continuă să se crape, inclusiv sediul ANAF e pus în pericol.

Autoritiăţile au anunţat miercuri primele concluzii în acest caz. Craterul uriaş nu are legătură cu masivul de sare din subteran. Ar fi fost provocat însă de inflitraţii de apă şi de o lucrare la reţeaua de gaze lăsată descoperită multă vreme.

Citește și: Momentul în care un stâlp electric e ‘înghițit’ de craterul de la Slănic Prahova – Alte 16 persoane, evacuate din apartamente

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend