Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Transportatorii români percep puternic lipsa Schengen-ului

Publicat

in

Transportatorii de marfă din România s-au confruntat anul trecut cu pierderi în valoare de 2,55 miliarde euro din cauza nereuşitei privind aderarea la spaţiul Schengen.

Potrivit aprecierilor UNTRR, în 2023 pierderile transportatorilor au crescut, după ce în urmă cu un an acestea însumau încă 2,41 miliarde lei. După cum a declarat Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR, citat de economica.net, “Transportatorii aşteaptă 8-16 ore la trecerea frontierei spre Ungaria, cel mai lung timp de aşteptare – maxima istorică – fiind în urmă cu câţiva ani de 5 zile”.

Conform spuselor lui Dinescu, timpul mediu de aşteptare este la frontiera româno-bulgară de 36 ore, la cea româno-moldavă de 3-9 ore, iar la cea româno-ucraineană de 10-15 zile. După cum a precizat secretarul general, “în martie 2011 am fi avut posibilitatea să aderăm pentru prima oară la spaţiul Schengen. Pierderile noastre acumulate din 2012 însumează 19,1 miliarde euro, sumă care este identică din punct de vedere valoric cu traficul de marfă pe întregul an 2023”.

Anul trecut integrarea României în spaţiul Schengen a eşuat din cauza rezistenţei din partea Austriei.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Se naște o nouă putere statală în domeniul ‘războiului tăcut’

Publicat

in

De

Deşi escaladarea armată pare să fie exclusă în viitorul imediat, un război mai discret continuă să facă ravagii între Israel şi Iran: pe frontul “spaţiului cibernetic”, Israelul lucrează pentru a contracara atacurile iraniene, scrie vineri AFP, conform Agerpres.

Între cei doi duşmani juraţi, “este un război tăcut, care nu se vede”, explică pentru AFP Aviram Atzaba, responsabil cu cooperarea internaţională în cadrul Direcţiei Naţionale de Securitate Cibernetică a Israelului (INCD). Situată într-un cartier bogat din nordul Tel Avivului, această organizaţie plasată sub autoritatea prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu asigură apărarea sistemelor informaţionale ale sectorului civil israelian, explică Atzaba.

Din 7 octombrie 2023, de la începutul războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, a existat o creştere masivă a atacurilor cibernetice venite din Iran, dar şi din partea “împuterniciţilor” acestuia, a spus el, citând în special Hezbollahul libanez şi Hamas. “Încearcă să pirateze tot ce pot, fără a reuşi să provoace vreun prejudiciu real”, dă el asigurări.

Potrivit acestuia, în jur de 800 de atacuri majore au fost dejucate începând cu 7 octombrie. Printre ţintele atacurilor informatice: organizaţiile guvernamentale, armata israeliană şi infrastructura civilă.

Sistemele informatice în cazul a două spitale israeliene au fost, de asemenea, piratate în oraşele Haifa şi Safed (nord), iar datele personale ale pacienţilor au fost dezvăluite.

Inamic redutabil

Iranul a intrat relativ târziu pe frontul “cibernetic”, după două evenimente-cheie, explică profesorul Chuck Freilich, cercetător la Institutul Israelian pentru Studii de Securitate Naţională (INSS), în “Ameninţarea cibernetică iraniană”, un studiu publicat în februarie.

Pe de o parte, revolta postelectorală din Iran din 2009: internetul devine o cutie de rezonanţă şi un instrument de mobilizare. Autorităţile zdrobesc mişcarea cu muniţie reală pe străzi, dar întrerup şi accesul la reţelele de socializare şi site-urile care transmit protestul.

În septembrie 2010, un atac cibernetic foarte sofisticat prin virusul Stuxnet, atribuit de Teheran Israelului şi Statelor Unite, a lovit programul nuclear iranian, ducând la o serie de defecţiuni în flota sa de centrifuge care îmbogăţesc uraniu.

De atunci, Iranul a dezvoltat o adevărată strategie cibernetică şi a dobândit competenţe, notează profesorul Freilich, devenind “unul dintre cele mai active state în acest domeniu”, explică cercetătorul pentru AFP. “Atacurile sale urmăresc să saboteze şi să distrugă infrastructura, dar şi să colecteze date pentru serviciile de informaţii şi să răspândească informaţii false în scopuri propagandistice”. Şi în dezinformare Republica Islamică are cel mai mare succes, continuă el.

Pe de altă parte, Israelul este considerat o “putere cibernetică” majoră, căreia i-au fost atribuite mai multe atacuri notabile asupra ţintelor iraniene, precum, în 2020, o pană informatică ce a paralizat portul Bandar Abbas.

Dar Israelul se confruntă cu un “inamic formidabil” care va continua să se perfecţioneze, în special datorită asistenţei chineze şi ruse, avertizează Freilich.

Mai mult, observă el, populaţia Iranului este de nouă ori mai mare decât cea a Israelului, iar Teheranul antrenează din ce în ce mai mulţi studenţi în tehnologie cibernetică şi tineri soldaţi în războiul cibernetic. “Este îngrijorător pentru viitor”, a adăugat el.

Terorism cibernetic

Dar pentru Aviram Atzaba, numărul de hackeri contează mai puţin decât calitatea tehnologică şi utilizarea acesteia.

“Dezvoltăm de doi ani un dom cibernetic împotriva atacurilor informatice, care funcţionează ca “Iron Dome” (Domul de Fier – n.r.) împotriva rachetelor”, spune el, descriind un sistem de apărare “proactiv” capabil să centralizeze date disipate pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra ameninţării şi a răspunde la aceasta într-o manieră coordonată şi cuprinzătoare.

“Scanere analizează continuu spaţiul cibernetic israelian pentru a detecta vulnerabilităţi şi pentru a informa în permanenţă actorii din apărarea cibernetică despre modalităţile de a le atenua”, descrie Aviram Atzaba.  “Anumite caracteristici ale domului cibernetic sunt deja operaţionale”, subliniază el.

Potrivit acestuia, forţa Israelului constă în cooperarea dintre diferiţi actori: instituţii guvernamentale şi de securitate, companii private de tehnologie şi securitate informatică, universităţi şi institute de cercetare. Dar şi cu unii hackeri israelieni.  “Lucrăm mână în mână”, dă el asigurări.

În plus, “colaborăm strâns cu multe ţări”, în special cu Franţa şi Statele Unite, spune el, deoarece “toate statele se confruntă cu terorismul cibernetic”.

“Este nevoie de o reţea pentru a combate o reţea”, conchide el.

Citeste mai mult

NATIONAL

Yoga pentru căței a fost interzisă în Italia

Publicat

in

De

Ministerul Sănătății din Italia a interzis utilizarea cățeilor pentru activități de bunăstare „asistate de animale”, inclusive yoga, pentru a proteja sănătatea și bunăstarea animalelor, conform Mediafax.

La finalul lunii aprilie, ministerul a anunțat că numai câinii adulți pot fi folosiți pentru activități de bunăstare „asistate de animale”, inclusiv yoga, după ce ar fi fost informat despre organizații care „contactează direct crescătorii de câini” pentru a folosi temporar căței pentru sesiuni de yoga, scrie The Guardian.

Grupurile de apărare a drepturilor animalelor au cerut o interdicție după ce rapoartele din presa italiană au dezvăluit presupuse rele tratamente aplicate cățeilor. Piera Rosati, președintele unei asociații de protecție a animalelor, a declarat că acești căței au fost exploatați în scopuri comerciale.

„Yoga, cel puțin în teorie, nu ar trebui să fie doar o practică de exerciții fizice, ci și una spirituală, în căutarea armoniei cu universul”, a spus ea. „Dar această armonie și bunăstare nu sunt acordate cățeilor care sunt folosiți ca obiecte pentru a face afaceri”, a adăugat aceasta.

Replica managerilor

„Această măsură nu are niciun sens. Nimeni nu a venit vreodată să verifice ce se întâmplă de fapt în timpul unui curs. Va avea un impact asupra multor oameni – avem peste 80 de angajați și din 29 aprilie nu am lucrat. Încercarea de a face acest lucru cu câinii adulți este mult mai complex”, a spus un manager care organizează astfel de activități.

Yoga pentru căței, cunoscută și sub numele de „doga”, a devenit din ce în ce mai populară în întreaga lume, susținătorii ei spunând că prezența animalelor sporește sentimentul de calm care însoțește exercițiul. Cățeii se plimbă liberi prin studiouri și sunt acolo pentru a oferi îmbrățișări, mai degrabă decât pentru a executa mișcări de yoga.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend