Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Topul alimentelor care ne strică silueta și ne "spală" vitaminele din organism

Publicat

in

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Avertismentul lansat din SUA care pune Europa pe jar: Moldova devine următoarea țintă a Rusiei

Publicat

in

De

După câteva luni de tergiversări, Congresul SUA a aprobat marți ajutorul destinat luptei Ucrainei împotriva agresiunii militare rusești. Dar scopurile expansioniste ale lui Vladimir Putin nu se opresc în această țară.

În Republica Moldova, situată între o Ucraină greu încercată și România, interferența Rusiei este în creștere. Și, potrivit ministrului de externe Mihai Popșoi, fără mai mult ajutor occidental, acest mic stat european ar putea cădea sub controlul Moscovei, comentează jurnalistul american Josh Rogin într-un articol de opinie publicat în The Washington Post.

Mihai Popșoi (37 de ani), ministrul de externe al Republicii Moldova, a efectuat recent o vizită la Washington pentru a le reaminti oficialilor din administrația Biden și congresmenilor că războiul din Ucraina nu este doar despre Ucraina. De la lansarea invaziei ruse la scară largă, pe 24 februarie 2022, cetățenii Republicii Moldova se confruntă cu o instabilitate și o anxietate fără precedent. Putin amenință securitatea Republicii Moldova, caută să-i sugrume economia și să-i submineze democrația, eforturi care urmăresc înlocuirea conducerii pro-occidentale de la Chișinău cu un nou guvern, în solda Kremlinului.

În timp ce Republica Moldova, condusă de președinta pro-europeană Maia Sandu, se luptă să combată amestecul Rusiei și să construiască legături cu Occidentul, ea știe că poate supraviețui ca democrație doar dacă Ucraina nu cade pradă Rusiei, afirmă jurnalistul american, citându-l pe șeful diplomației de la Chișinău. Singurul zid care se află între Republica Moldova și un atac rusesc este armata ucraineană.

„Nu se pune problema dacă Rusia dorește să invadeze, ci doar dacă poate”, spune Mihai Popșoi. „Doamne ferește, dacă rușii s-ar simți încurajați, în mod evident că Republica Moldova ar fi următoarea (țintă – n.r.).”, adaugă el.

Deocamdată, Rusia nu bombardează Republica Moldova, ci poartă împotriva ei un război hibrid prin care folosește toate mijloacele disponibile de pârghie și interferență pentru a-și impune voința. Moscova a încercat să orchestreze o lovitură de stat, a scos în stradă protestatari falși anti-guvernamentali, a inundat micul stat cu dezinformare și a canalizat bani ilegali către partidele pro-ruse din opoziție.

S-a înființat un nou bloc electoral în Rusia

În weekendul trecut, Moscova a găzduit o conferință pentru partidele pro-ruse din Republica Moldova, prilej cu care s-a anunțat înființarea unui nou bloc electoral, „Victoria/Pobeda”. Blocul este condus de miliardarul moldovean născut în Israel Ilan Șor, care a fost condamnat în 2017 pentru „furtul miliardului”. În 2022, guvernul american l-a sancționat pe Șor din cauza colaborării acestuia cu „oligarhi corupți și entități de la Moscova” cu obiectivul de a „provoca tulburări politice în Republica Moldova” și de a submina demersurile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană (UE). De altfel, noul bloc electoral și-a propus să desemneze un candidat unic la alegerile prezidențiale și să boicoteze referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE, ambele scrutine fiind programate pe 20 octombrie anul acesta.

Potrivit lui Popșoi, demersurile de aderare a Republicii Moldova la UE îl irită cel mai mult pe Putin. „Rușii folosesc procesul nostru democratic împotriva noastră. Ei încearcă să instaleze un regim autoritar pro-rus care să imite modelul rus de guvernare, pentru a înjunghia Ucraina pe la spate”, avertizează șeful diplomației moldovene.

Între timp, guvernul pro-occidental al Republicii Moldova a luat măsuri pentru a reduce dependența de energia rusească și pentru a contracara interferența Moscovei. Datorită unor investiții americane și europene, Republica Moldova și-a redus dependența de gazul rusesc.

Totuși, Statele Unite și partenerii lor trebuie să facă mult mai mult. În semn de solidaritate, președintele Biden ar trebui să o invite pe Sandu la Casa Albă. Republica Moldova are nevoie de mai multe investiții străine în infrastructura sa, astfel încât să poată deveni un hub pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei. De asemenea, are nevoie de ajutor pentru a face față progreselor tehnologice ale Rusiei, cum ar fi deepfake-urile și alte instrumente alimentate de inteligență artificială, care amplifică campaniile de dezinformare ale Kremlinului. „Republica Moldova este o placă turnantă pentru războiul hibrid rusesc”, subliniază Popșoi.

Unii republicani susțin că Ucraina nu are nicio șansă să câștige războiul cu Rusia și că ajutorul acordat de SUA nu face decât să prelungească conflictul. Această opinie, susținută mai ales de senatorul J.D. Vance (Ohio), ignoră impactul pe care l-ar avea înfrângerea Ucrainei asupra vecinilor săi, asupra restului regiunii și asupra SUA, notează jurnalistul american.

„Putin are ambiții imperialiste; el nu neagă acest lucru. El vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică”, afirmă Mihai Popșoi, avertizând că „toate democrațiile vor avea probleme” dacă Rusia nu va fi oprită în Ucraina.

Citeste mai mult

NATIONAL

O pereche de urși panda va fi trimisă în SUA pentru o cooperare de 10 ani în protejarea speciei

Publicat

in

De

O pereche de urşi panda gigant va fi trimisă la grădina zoologică din San Diego, în Statele Unite, marcând începerea unei perioade de cooperare de 10 ani pentru protecţia acestei specii, convenită prin semnarea unui acord în acest sens, a anunţat sâmbătă Asociaţia pentru conservarea vieţii sălbatice din China (CWCA).

Yun Chuan, mascul, şi Xin Bao, femelă, au fost selectaţi de la China Conservation and Research Center for the Giant Panda (CCRCGP) şi vor fi însoţiţi de crescători şi veterinari experimentaţi în Statele Unite, conform Agerpres.

CCRCGP a desfăşurat o cooperare în domeniul cercetării ştiinţifice cu Grădina Zoologică din San Diego timp de peste 25 de ani, cu rezultate fructuoase în ceea ce priveşte protecţia, reproducerea, controlul bolilor urşilor panda uriaşi şi educaţia publică aferentă.

În mai 2019, doi urşi panda giganţi s-au întors în China după ce au stat ani de zile la Grădina Zoologică din San Diego.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend