Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Video | Operaţiune a poliţiei române, spaniole şi germane cu Europol: A fost arestat liderul bandei de motociclişti Hell’s Angels pentru tentativă de omor

Publicat

in

Video | Operaţiune a poliţiei române, spaniole şi germane cu Europol: A fost arestat liderul bandei de motociclişti Hell’s Angels pentru tentativă de omor

Poliţia naţională iberică l-a arestat în Spania pe liderul bandei de motociclişti MC Comanches pentru tentativă de omor. Operaţiunea a avut loc sub egida Europol, bărbatul fiind considerat o ţintă importantă şi avea un mandat european de arestare emis de autorităţile române pentru tentativă de omor. El fusese anterior membru al bandei Hell Angels.

Agenţi ai Poliţiei Naţionale, într-o operaţiune comună cu BKA din Germania şi Poliţia Română coordonată de Europol, l-au arestat pe actualul lider în Spania al bandei de motociclişti MC Comanches în oraşul Benalmádena, Malaga. Bărbatul arestat, Daniel Damalski, considerat de Europol ca fiind o ţintă de mare valoare, avea un mandat european de arestare emis de autorităţile române pentru tentativă de omor şi a fost considerat anterior liderul bandei Hell Angels.

Conform Poliţiei Spaniole, au fost efectuate două intrări şi percheziţii în Benalmádena (Malaga), la reşedinţa sa obişnuită şi la o firmă recent creată dedicată închirierii de vehicule, în care au fost confiscate o armă de foc, 32 de cartuşe, arme albe şi documente false.

Ancheta a început în timp ce ofiţerii investigau implicarea bandei de motociclişti MC Comanches în legătură cu transportul rutier de substanţe narcotice din Spania către Europa Centrală şi de Nord.

În timpul anchetei, la sfârşitul anului trecut, agenţii l-au arestat în Marbella pe unul dintre liderii MC Comanches, deoarece acesta avea un mandat european de arestare şi predare din partea autorităţilor germane, după ce au considerat că avea legături directe cu traficul de droguri între Spania şi nordul Europei. Investigaţiile ulterioare au dezvăluit că, odată arestat şi predat în Germania, bărbatul arestat îl lăsase pe liderul bandei de motociclişti să se ocupe de gestionarea afacerii ilicite.

Odată identificat noul lider al structurii infracţionale, s-a descoperit că liderul MC Comanches era, de asemenea, căutat de autorităţile române pentru tentativă de omor.

Cercetările agenţilor, în colaborare cu poliţia germană şi română – coordonate de Europol – au dus la descoperirea faptului că fugarul ar putea locui în provincia Malaga. Ulterior, agenţii au reuşit să stabilească reşedinţa suspectului în Benalmádena (Malaga), de unde, potrivit anchetatorilor, acesta ar fi coordonat transportul şi distribuţia de substanţe narcotice în Europa Centrală şi de Nord cu ajutorul unor camionete.

Pentru a efectua arestarea, din cauza caracterului periculos al suspectului, a fost necesară intervenţia agenţilor din cadrul Grupurilor Operaţionale Speciale de Securitate, care au efectuat ulterior două percheziţii, una la reşedinţa obişnuită a acestuia şi cealaltă la atelierul de vehicule.

Loading

NATIONAL

Situație fără precedent: BEC lasă vacante două posturi de senator, Piedone rămâne în afara Parlamentului

Publicat

in

Biroul Electoral Central tranșează într-o manieră neașteptată situația funcțiilor de senator din Giurgiu și Ialomița. Pentru că Partidul Oamenilor Tineri (POT), căruia i s-ar fi cuvenit cele două posturi, nu a avut candidați la Senat în cele două județe, BEC interpretează legea în sensul rămânerii vacante a funcțiilor.

Inițial, președintele AEP, Toni Greblă, afirma că mandatele vor fi trase la sorți, în temeiul art. 94 alin. (8) litera c) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

„Eu spun ce zice legea. În momentul în care, la redistribuire – pentru că este vorba de redistribuirea mandatelor aici, nu este vorba de mandate întregi – unui anume competitor politic, pe redistribuire, repet, i-ar mai reveni un mandat şi acea formaţiune n-are competitor desemnat, deci a desemnat mai puţini candidaţi decât să i-ar fi permis legea să obţină, atunci acel mandat, care nu poate să aparţină POT pentru că, efectiv, nu are candidat, va fi tras la sorţi dintre toate celelalte partide care au trecut pragul de 5%. Şi, deci, între celelalte şase formaţiuni politice va fi organizată, la sediul Biroului Electoral Central, o tragere la sorţi şi acel mandat va reveni celui care va atrage lozul câştigător”, a precizat Toni Greblă.

Biroul Electoral Central a interpretat însă diferit textul de lege, stabilind că madatele trebuie să rămână neatribuite, în condițiile în care POT nu are candidați, precizează surse din cadrul BEC pentru stiripesurse.ro.

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, a fost primul pe lista PSD pentru Senat în Giurgiu. În urma deciziei BEC, care poate fi contestată la ÎCCJ, acesta rămâne în afara Parlamentului.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Meteoritul’ politic Georgescu, deslușit de un fost șef SRI: ‘Oamenii nu sunt ilogici’

Publicat

in

Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig (revenit recent în PNL), a sesizat discrepanța apărută între partidele considerate clasice și ceea ce își dorește cu adevărat electoratul de la politicieni. „Oamenii nu sunt ilogici”, avertizează Hellvig în privința celor care și-au exprimat opțiunea politică prin vot. „Oamenii vor reprezentanți cu personalitate, chiar dacă aceasta poate părea exotică”, adaugă fostul șef al SRI, cu referire indirectă la candidatul independent Călin Georgescu.

„Ca vechi proaspăt liberal, cred că avem de învățat câte ceva din ultimele zile. Un rezumat subiectiv al unei săptămâni care ne-a furnizat o sumă de realități obiective.

1. Leadership-ul “pe vechi”, cu prezidiu intangibil, nu mai atrage pe nimeni. Oamenii vor reprezentanți cu personalitate, chiar dacă aceasta poate părea exotică.

2. Oamenii nu se mai tem de subiectele grele. Ba chiar și le doresc. Jocul plictisitor, la offside, nu animă nicio tribună. Doar arată lipsa de idei a managerului, frica sa de asumare a prospețimii. Jocul bun și curajos și efortul generos primesc aplauze chiar și în cazul unei înfrângeri.

3. Electoratul de azi este foarte diferit de modelele vechi pe care au mers marile partide. De fapt, un partid cu adevărat mare își menține linia, dar își împrospătează constant punctele de contact cu problemele adevărate. Relevanța nu e dată de brand, ci de adecvare.

4. Oamenii nu sunt ilogici doar pentru că nu îi înțelegem noi. I-am fi înțeles dacă am fi fost noi mai realiști. Cum nu am reușit, rezultă că nouă ne-a lipsit ceva important.

5. Suntem acum în situația de a fi invitați la negocieri. Asta dacă vom fi considerați frecventabili. E cazul să acceptăm cu demnitate postura și să spunem deschis cine suntem și ce valori avem.

6. Dacă ne vom arăta dispuși să construim, mai degrabă decât să ne dăm ochii peste cap, partenerii ne vor percepe ca atare. Vocația pozitivă se vede de la distanță.

7. În jocul geopolitic la scară mare, a fi indecis este adesea cea mai periculoasă postură. Dacă vom avea curajul de a ne arăta răspicat pro-Europa, pro-vest, pro-democrație nu este sigur că vom face parte din calculul politic al săptămânii. Dar ne vom recâștiga respectul liberalilor și vom putea construi pe termen lung pentru toți românii”, a spus Hellvig, în analiza sa, pe X.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Apartenența la NATO întărește credibilitatea României în plan internațional’ – Luminiţa Odobescu

Publicat

in

Apartenența României la NATO oferă țării cele mai puternice garanții de securitate pe care le-a avut vreodată, a afirmat, ieri, ministrul de externe, Luminița Odobescu în discursul susținut la reuniunea miniștrilor de Externe aliați, la Bruxelles.

Ea a amintit că peste 5000 de soldați aliați sunt în România pentru descurajare și întărirea apărării, iar un efect benefic al prezenței trupelor străine pe teritoriul nostru e dinamizarea economiilor locale din zonele unde aceste trupe sunt staționate.

Șefa diplomației române a mai menționat că apartenența la NATO întărește credibilitatea României în plan internațional, inclusiv pe piețele financiare, se arată într-un comunicat.

La Bruxelles, statele Alianței discută, printre altele, despre acțiunile de destabilizare sabotajele sau atacurile cibernetice ale Rusiei în statele NATO. În marja reuniunii are loc și consiliul NATO -Ucraina.

Secretarul general al Alianței, Marc Rutte a spus ieri că situația de pe frontul ucrainean este dificilă și că aliații își majorează ajutorul militar.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Depozitarul Central va distribui sumele de bani aferente cuponului 4 pentru titlurile de stat emise în cadrul Fidelis

Publicat

in

Depozitarul Central distribuie, începând de miercuri, sumele de bani aferente cuponului 4 pentru titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor (simbol R2512AE), relatează agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă, emitentul va plăti deţinătorilor de titluri de stat sumele de bani aferente cuponului 4 utilizând serviciul naţional lansat de către Depozitarul Central. Valoarea dobânzii aferente fiecărui titlu de stat este de 1,85 euro.

Deţinătorii de titluri de stat care beneficiază de sumele de bani sunt cei înregistraţi în registrul deţinătorilor emitentului, la data de 25 noiembrie 2024.

Deţinătorii de titluri de stat îşi pot încasa sumele de bani aferente cuponului 4 în conturile de fonduri dedicate ale Participanţilor la sistemul Depozitarului Central, deschise pe platforma T2S.

Începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil distribuirii dividendelor şi a oricăror alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare, distribuirea dividendelor se efectuează prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare decontare şi registru.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

China impune noi restricții în privința exporturilor către SUA. Tensiunile comerciale escaladează

Publicat

in

China a interzis marţi exporturile de galliu, germaniu şi antimoniu către Statele Unite, intensificând disputele comerciale după ce Washingtonul a impus noi restricţii asupra sectorului chinez de semiconductori, transmite Reuters.

Decizia vine în contextul unor tensiuni crescânde între cele mai mari economii ale lumii, cu doar câteva săptămâni înainte ca Donald Trump să preia funcţia de preşedinte, potrivit news.ro.

Ministerul Comerţului din China a justificat această mişcare invocând preocupări legate de securitatea naţională. Directiva impune şi o supraveghere mai strictă a utilizării grafitului în produsele exportate către SUA.

Minerale esenţiale în industrie şi apărare

Galliumul şi germaniul sunt vitale pentru producţia de semiconductori şi tehnologii cu aplicaţii militare, precum tehnologia cu infraroşu şi bateriile pentru vehicule electrice. Antimoniul, esenţial pentru muniţie şi echipamente optice militare, reprezintă o altă resursă cheie vizată de aceste restricţii.

China controlează majoritatea producţiei globale de aceste minerale: 98,8% din gallium rafinat şi 59,2% din germaniul rafinat, potrivit datelor de la Project Blue.

Decizia chineză vine pe fondul unei noi serii de măsuri restrictive impuse de SUA asupra exporturilor de tehnologie către China, inclusiv asupra a 140 de companii, precum Naura Technology Group.

Răspunsul SUA şi efectele globale

Casa Albă a declarat că analizează impactul acestor restricţii şi va lua ”măsurile necesare” pentru a diversifica lanţurile de aprovizionare.

Oficialii americani şi experţii din industrie avertizează că aceste interdicţii vor creşte preţurile şi vor accelera căutarea de noi surse de minerale critice în afara Chinei.

Preţurile antimoniului au crescut deja semnificativ, iar companii precum Perpetua Resources, care dezvoltă un zăcământ de antimoniu în Idaho, susţin că SUA trebuie să-şi asigure independenţa faţă de resursele critice chineze.

”Un război comercial fără câştigători”

Analiştii avertizează că acest conflict comercial ar putea avea consecinţe negative pentru ambele părţi. Peter Arkell, preşedintele Asociaţiei Globale a Mineritului din China, a declarat că restricţiile reciproce vor afecta lanţurile globale de aprovizionare şi competitivitatea industriei.

Această măsură reprezintă o nouă etapă într-un război comercial ce pare să escaladeze fără perspective clare de rezolvare.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Sărbătorile zilei din 4 decembrie 2024 – Sf. Mare Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin

Publicat

in

Sărbătorile zilei din 4 decembrie 2024 – Sf. Mare Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin

Ortodoxe

Sf. Mare Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin

Greco-catolice

Sf. m. Varvara; Sf. Ioan Damaschinul

Romano-catolice

Ss. Ioan Damaschin, pr. înv.; Varvara, fc. m.; Fer. Adolf Kolping

Sfânta Mare Muceniţă Varvara este pomenită în calendarul creştin ortodox la 4 decembrie.

Sfânta Varvara a fost fiica unui aristocrat roman, pe nume Dioscor, şi a trăit în timpul împăratului roman Maximian Daia (305-311), în cetatea Iliopoli.

Tatăl său a zidit pentru ea, fiind foarte frumoasă, un loc înalt pe care a ridicat case frumoase în care fiica sa să locuiască şi să nu fie văzută.

În palatul său, Sfânta Varvara, privind spre cer şi luând seama la strălucirea soarelui, la alergarea lunii şi la frumuseţea stelelor, le întreba pe însoţitoarele sale: „Cine le-a făcut pe acestea?”. La fel, căutând şi la frumuseţea de pe pământ, la verdeaţa câmpului, la pomi, la grădini, la munţi şi la ape, întreba: „A cui mână a zidit toate acestea?”.

Aşa Sfânta Varvara a cunoscut singură pe adevăratul Dumnezeu şi a început să-i dispreţuiască pe zei, închipuirile lor considerându-le drept lucruri făcute de mâini omeneşti. Ea căuta adeseori spre cer, ziua şi noaptea, şi din zidiri se sârguia să îl cunoască pe Ziditor.

„Sfânta Varvara, luminată fiind cu botezul, mai mult s-a aprins cu dragostea lui Dumnezeu şi se îndeletnicea în post şi în rugăciuni, ziua şi noaptea, slujind Domnului său, căruia i s-a făcut mireasă”. (Vieţile Sfinţilor)

Tatăl său, când a văzut că Sfânta Varvara rămâne credincioasă acelui Dumnezeu în Treime închinat, Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh, a predat-o autorităţilor romane, care dezlănţuiseră prigoana împotriva creştinilor.

După ce a fost mult chinuită, a fost purtată în batjocura mulţimii prin cetate, găsindu-şi sfârşitul chiar în mâinile tatălui său, care a ucis-o cu sabia. Mergând spre locul de osândă, Sfânta Muceniţă Varvara s-a rugat lui Dumnezeu pentru cei care o vor pomeni-o şi îşi vor aduce aminte de pătimirile sale cele multe şi cumplite, ca ei să nu sufere de boală năpraznică şi moartea neaşteptată să nu-i răpească.

* Sfântul Cuvios Ioan Damaschin s-a născut în Damasc, la începutul celei de-a doua jumătăţi a secolului VII, într-o familie nobilă şi bogată care conducea administraţia fiscală a Siriei.

După capitularea Damascului în faţa arabilor, la 4 septembrie 635, familia Sfântului Ioan a rămas în sfera conducătoare a statului, acum ocupată de către califii arabi.

Sfântul Ioan a avut aşadar parte de o educaţie aleasă pe care a primit-o alături de fratele său adoptiv, Cosma.

În urma morţii tatălui său, Sfântul Ioan a ocupat mai departe dregătoria rezervată familiei sale. După declanşarea prigoanei împotriva creştinilor, care nu mai puteau să ocupe funcţii înalte în stat, Sfântul Ioan a ales să-şi păstreze credinţa sacrificând rangul şi situaţia socială pentru Mântuitorul Hristos.

Şi-a împărţit averea la săraci şi la biserici, a dat libertate robilor săi şi s-a retras împreună cu fratele său la Mănăstirea Sfântului Sava.

Patriarhul Ioan V al Ierusalimului (706-735 sau 745), pentru a-l avea mai aproape, l-a hirotonit preot şi l-a însărcinat să predice în Biserica Învierii din Ierusalim.

Sfântul Ioan Damaschin s-a făcut cunoscut prin marea sa înţelepciune. Este autor de lucrări prin care condamnă iconoclasmul (lupta împotriva icoanelor), susţinut de Leon Isaurul (717-740).

Se ştie că în urma unor intrigi pornite din Constantinopol de către iconoclaşti, Sfântului Ioan Damaschin i-a fost tăiată mâna dreaptă.

„Deci s-a tăiat dreapta lui Ioan; dreapta aceea care făcea puterea celor dreptcredincioşi, pentru Dumnezeu; dreapta aceea care, prin scrisorile sale, mustra pe cei ce ocărăsc pe Domnul şi în loc de a o întinde în cerneala cu care scria, pentru cinstirea sfintelor icoane, s-a udat chiar cu sângele său”. (Vieţile Sfinţilor)

După tăiere, mâna a fost spânzurat-o în târg, în mijlocul cetăţii. Spre seară, slăbind de durere, Sfântul Ioan a cerut mâna sa tăiată să o îngroape.

Cu mâna tăiată, Sfântul Ioan s-a aşezat înaintea icoanei Maicii Domnului, o zestre de mare preţ a familiei sale şi a început a se ruga să fie vindecat.

După rugăciune îndelungată, Sfântul Ioan a adormit şi a avut un vis în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a uitat la el, cu ochi milostivi şi luminoşi, zicând: „Iată mâna ta este sănătoasă”.

Când s-a trezit din somn, Sfântul Ioan a văzut că mâna sa era nevătămată.

În semn de recunoştinţă pentru minunea făcută de Maica Domnului prin icoana sa, Sfântul Ioan Damaschin a lipit pe icoană o mână din argint, o „jertfă” care dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.

Această icoană a Maicii Domnului mai este cunoscută sub numele de Icoana Maicii Domnului „cu trei mâini” sau Icoana Maicii Domnului „Trihirussa”.

Icoana originală se află în Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos.

Sfântul Ioan Damaschin, pe lângă istoria luptei sale împotriva iconoclaştilor, este cunoscut şi ca dogmatist şi imnograf. Este autorul unei scrieri cuprinsă în volumul al IV-lea al „Filocaliei”, intitulată „Cuvânt minunat şi de suflet folositor”. Lucrarea sa rezumă principalele aspecte ale vieţii ascetice.

Sfântul Ioan Damaschin a trecut la cele veşnice la Mănăstirea Sfântul Sava, în anul 749. (surse: Vieţile Sfinţilor – paginiortodoxe.tripod.com; Dogmatica – Introducere; Sf. Ioan Damaschin, Traducere de pr. D. Fecioru, 1993; https://doxologia.ro)

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend