Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Testare Babeş-Papanicolaou gratuită, la mall-ul din Târgu Mureș, de ziua internaţională de luptă împotriva cancerului

Publicat

in

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş organizează, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureş, începând de vineri până duminică, o campanie de testare gratuită Babeş-Papanicolaou la cel mai mare mall din municipiul reşedinţă de judeţ, cu ocazia Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului.

Testarea gratuită a femeilor, în special cele din grupul ţintă 24-29 de ani, are loc în cadrul proiectului “Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” derulat de SCJU şi UMFST Târgu Mureş.

“Caravana mobilă de screening pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 04-06.02.2022 în parcarea celui mai mare centru comercial din Târgu Mureş, Shopping City Târgu Mureş. Invităm femeile din grupul ţintă 24-29 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovării prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de col uterin (…) În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin”, au anunţat organizatorii, într-un comunicat de presă.

Caravana mobilă a fost prezentă în parcarea centrului comercial vineri, în intervalul 15,00-18,00, programul de sâmbătă şi duminică fiind în intervalul 12,00-16,00.

De asemenea, SCJU şi UMFST vor derula, prin acest proiect, acţiuni de informare, educare şi conştientizare asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, astfel încât să crească numărul femeilor care merg regulat la controale medicale.

Acţiunile marchează data de 4 februarie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului cu scopul de implica un număr cât mai mare de persoane care să vorbească despre cancerul de col uterin, obiectivul fiind reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an.

“Dorim să atragem atenţia asupra cancerului, în special a cancerului de col uterin, a importanţei prevenirii, diagnosticului şi tratamentului său şi apreciem implicarea organizaţiilor, comunităţilor şi a tuturor persoanelor, în reducerea impactului global al acestei boli. În ţara noastră mii de femei tinere active în familie şi în societate se îmbolnăvesc de cancer de col uterin, unul din cancerele prevenibile, care a fost eradicat în multe ţări din lume. Vaccinarea anti-HPV protejează tinerele, dar după vârsta de 25 de ani este esenţială testarea periodică pentru menţinerea sănătăţii. Prin acest proiect aducem tinerelor informaţii despre prevenirea acestui cancer, despre modalităţile de testare actuale, despre testul Babeş-Papanicolaou şi oferim gratuitatea tuturor serviciilor medicale de screening”, a declarat managerul de proiect, dr. Cosmina Uzun, din cadrul SCJU Târgu Mureş.

Proiectul urmăreşte creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin prevenţie, depistare timpurie, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

“Fiecare al patrulea deces în România este al unei persoane care a murit de cancer, astfel prevenţia primară rămâne dezideratul major în a limita incidenţa cancerului prin depistarea precoce a factorilor de risc şi controlul cauzelor. În România, cancerul de col uterin este pe locul trei ca pondere din totalul cazurilor noi de cancer şi pe locul doi ca şi rată de mortalitate. Multe dintre aceste cazuri pot fi prevenite prin vaccinare anti HPV şi prin screening-ul şi tratarea leziunilor precanceroase depistate la timp”, a declarat dr. Septimiu Voidăzan, din partea UMFST Târgu Mureş, informează Agerpres.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ucraina: Exporturile de grâu și porumb ar putea scădea cu 25% din iulie 2024

Publicat

in

De

Exporturile de grâu şi porumb ale Ucrainei ar putea scădea cu aproape un sfert în următorul sezon, care va începe în luna iulie 2024, după o recoltă mai mică apărută ca urmare a războiului, a declarat joi adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters.

Dezvăluind pentru prima dată prognozele oficiale pentru sezonul 2024/2025, Taras Vîsoţki a spus că exporturile de grâu ar putea scădea până la 14 milioane de tone, de la 18 milioane de tone în sezonul 2023/2024. De asemenea, exporturile de porumb ar putea scădea până la 20-21 milioane de tone, de la 27 milioane de tone, în timp ce exporturile de orz ar urma să rămână constante la trei milioane de tone, a estimat Taras Vîsoţki, conform Agerpres.

Pe lângă impactul războiului asupra terenului arabil disponibil, recolta de cereale a Ucrainei ar putea să aibă de suferit şi de pe urma frigului în luna mai sau a secetei în perioada mai-iunie.

Vîsoţki a spus că, până acum, starea culturilor de cereale este bună iar Ministerul Agriculturii de la Kiev “nu a înregistrat niciun factor negativ care să afecteze recolta”.

Prognozele referitoare la diminuarea exporturilor vin după ce luna trecută Ministerul Agriculturii de la Kiev a dat publicităţii o serie de estimări care arătau o diminuare a producţiei de cereale. Conform acestor estimări, recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea până la 52 milioane de tone în acest an, de la 58 milioane de tone în 2023, în principal ca urmare a diminuării suprafeţelor însămânţate.

La porumb, suprafeţele însămânţate ar urma să scadă cu 4,5% până la 3,863 milioane de hectare în acest an, de la 4,043 milioane de hectare în 2023. De asemenea, fermierii ucraineni ar putea să reducă suprafeţele însămânţate cu grâu de primăvară şi floarea soarelui dar sunt aşteptaţi să încerce să compenseze prin majorarea suprafeţelor însămânţate cu orz şi soia boabe.

Prognozele Ministerul Agriculturii de la Kiev arată că în acest an Ucraina ar putea recolta 27 milioane de tone de porumb, 19 milioane de tone de grâu şi cinci milioane de tone de orz. Comparativ, în 2023 producţia totală de cereale a Ucrainei s-a ridicat la aproximativ 60 de milioane de tone, dintre care 22,2 milioane de tone de grâu, 30,5 milioane de tone de porumb şi 5,7 milioane de tone de orz.

Prognozele oficiale referitoare la exporturile de cereale ale Ucrainei, dezvăluite joi de Taras Vîsoţki, sunt apropiate de estimările traderilor, care luna trecută prognozau că în sezonul 2024/2025 Ucraina va exporta 13 milioane de tone de grâu, 20,5 milioane de tone de porumb şi două milioane de tone de orz.

Citeste mai mult

NATIONAL

Sturm Graz a câştigat Cupa Austriei

Publicat

in

De

Echipa de fotbal Sturm Graz a câştigat pentru a şaptea oară în istoria sa şi pentru al doilea an la rând Cupa Austriei, după ce a învins-o cu 2-1 pe Rapid Viena în finala disputată miercuri la Klagenfurt.

Rapid Viena a condus după reuşita lui Matthias Seidl din minutul 43. Sturm a egalat la cinci minute după pauză, în urma autogolului lui Leopold Querfeld. Golul care a adus victoria formaţiei pregătite de Christian Ilzer a fost marcat în minutul 81 de Tomi Horvat.

Echipa a obţinut această perfomanţă la exact doi ani de la moartea legendarului tehnician bosniac Ivica Osim, cel care a fost pentru Sturm “antrenorul secolului”, şi la 115 ani de la înfiinţarea clubului, notează site-ul grupării din Graz.

Sturm Graz are şanse mari să reuşească în acest sezon eventul, fiind pe primul loc în campionat, cu 3 puncte mai mult decât RB Salzburg, când au rămas câteva etape.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend