Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sfaturile FMI date autorităților ți se pot adresa și ție de fapt. Iată de ce

Publicat

in

​Fondul Monetar Internațional (FMI) a oferit câteva „sfaturi” autorităților despre ce trebuie făcut în continuare pentru a o duce bine și a crește sănătos. Dacă ne uităm pe câteva dintre ele și am privi FMI ca pe un consilier financiar personal, unele ni s-ar aplica și nouă, persoanelor fizice. Folosind un exercițiu de imaginație, am ales câteva idei ce atrag atenția și le-am adaptat pentru noi.

1. Dacă îți va merge bine, ar fi bine să economisești! Datorii, dacă ai, ar trebui să începi să le achiți!

*FMI recomandă autorităților, în comunicatul de la final de misiune, ca veniturile suplimentare rezultate din redresarea economică ce a ajutat perspectiva fiscală ar trebui economisite.

Atunci când ne merge bine, din punct de vedere al locului de muncă și salariilor, ar trebui să economisim. Banii astfel strânși ne pot ajuta în perioadele mai nefericite, un accident, pierderea locului de muncă etc. Situațiile pot fi diverse.

A avea un airbag financiar e un lucru foarte bun pentru oricine.

Dacă ai datorii, la bănci sau prieteni, ar fi bine să începi să le plătești economisind bani. Nu te mai îndatora.

2. Investește în tine!

*FMI: Îmbunătățirea și accelerarea proceselor de administrare a investițiilor publice vor fi esențiale pentru creșterea cantității și a calității infrastructurii publice, inclusiv a infrastructurii de transport, aprovizionare cu apă și acces la servicii digitale.

(În cazul statului, investițiile în infrastructură ar ajuta la venituri mai mari în viitor, având în vedere că mai multe companii vor dori să vină să investească. Anumite zone, care acum sunt izolate investițional, vor fi accesibile pentru acestea. În final se va ajunge la bunăstare și mai mulți angajați în zonele nedezvoltate în acest moment)

Pentru persoanele fizice, luând ideea, ne putem gândi la: investiții în „infrastructura proprie”, adică în creier.

Investiția în creier poate însemna studiu și cursuri. Eventual dobândirea unor abilități noi ce-ți poate asigura un trai mai bun și o muncă pe care ți-o dorești și care te pasionează.

Oportunitățile sunt multe și trebuie să decizi ce dorești să faci, având în vedere că pe piața muncii a reapărut criza forței de muncă și companiile au nevoie de angajați pregătiți. Te poți specializa în alt domeniu, dacă nu-ți place munca actuală.


3. Cu banii câștigați din salariu, fă alți bani!


*FMI recomandă: Lărgirea bazei de impozitare și eliminarea portițelor legislative ar contribui la realizarea unei distribuiri mai echitabile a poverii fiscale.

(Se referă, de fapt (nu o spune direct), la eliminarea facilităților din economie, atât pe zona impozitării persoanelor fizice (IT, construcții, cercetare), cât și a companiilor (avem un prag foarte înalt pentru micro și probabil o scădere ar fi o idee avută în vedere). Cu alte cuvinte, mai multe venituri la buget).

Păstrând parțial ideea și construind pe lângă, poți mări veniturile personale (pe lângă salariu) investind în diferite instrumente care aduc bani, în timp ce limitezi cheltuielile pe produse care nu-ți folosesc, gen un televizor nou, deși cel actual are doar câțiva ani (e o gamă întreagă de produse în care firmele au băgat multă publicitate pentru a ne atrage atenția și a le cumpăra – trebuie ignorate).

Investiții în diverse instrumente care aduc venituri: aici ne gândim la acțiuni, obligațiuni direct pe bursă, ETF-uri, fonduri de investiții (diverse clase). Pentru toate acestea este bine să studiezi puțin înainte de a face pasul. Dar banii investiți în diferite instrumente financiare pot aduce venituri bune, cu un risc asociat, bineînțeles. De aceea, înainte de a face pasul este bine să înveți puțin despre ele.

Trebuie să ai un mix de investiții: nu toate ouăle în același coș.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

George Simion explică filmulețul jenant în care era complet ignorat la metrou: O domnișoară mi-a rupt ziarul în față

Publicat

in

Liderul AUR, George Simion, a explicat cel mai jenant filmuleț apărut cu el în spațiul public. Acum câteva zile, Simion apărarea într-o filmare la stația de metrou din Dristor, unde încerca să împartă ziare cu promisiunile electorale ale AUR. Nimeni nu a oprit să discute cu Simion, cel puțin pe durata clipului. Președintele AUR spune că la mijloc e vorba de o mare manipulare.

“La metrou Dristor eram și treceau oamenii pe lângă mine! În București nu sunt suficient de popular pentru metroul bucureștean. Că toți acești oameni care veneau deja primiseră, mai aveam 20 de colegi în spate. Ne-am obișnuit cu bula de manipulări, sunt semnalați oamenii care nu ar lua ziare de la mine. Aș încuraja și alți lideri de partid să coboare la metrou. Scopul nostru a fost să distribuim ziare. Din 25 de oameni, 20 erau indiferenți, nu voiau să audă nimic, patru ne erau favorabili, unul era din bula USR. A venit o domnișoară, a luat un ziar și ni l-a rupt în față. I-am spus să stea liniștită, că mai avem ziare. Au ajuns să ne urască, noi susținem familia tradițională, creștinismul, iar aceste valori sunt anti-mainstream. Valorile noastre sunt europene și stau la temelia bătrânului continent Europa. O să avem o problemă dacă nu ținem cont de acest surent. În Vestul Europei sunt aduși migranți și încep să se ciocnească civilizațiile vechi”, a spus Simion la Euronews.

Citeste mai mult

NATIONAL

Blinken îndeamnă Ucraina „să nu devină ca Rusia”

Publicat

in

Secretarul de stat american Anthony Blinken, aflat marţi în vizită la Kiev, a subliniat că Ucraina nu trebuie doar să învingă Rusia, ci şi să lupte împotriva corupţiei din interiorul ţării, pentru a evita „să devină ca Rusia”, relatează publicația Ukrainskaia Pravda, citată de News.ro.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

Într-un discurs rostit la Institutul Politehnic Igor Sikorsko din Kiev, Blinken le-a cerut autorităţilor ucrainene să continue reformele, astfel încât acestea să fie nu doar adoptate, ci şi implementate şi să aibă un impact tangibil asupra vieţii oamenilor. „Acest lucru înseamnă eradicarea flagelului corupţiei odată pentru totdeauna. Victoria Ucrainei pe câmpul de luptă o va împiedica să devină parte a Rusiei. Victoria în războiul împotriva corupţiei nu va permite Ucrainei să devină ca Rusia”, a subliniat secretarul de stat american.

El a afirmat că Vladimir Putin încearcă să se folosească de corupţie pentru a semăna discordie în Ucraina şi, în ciuda realizărilor semnificative în lupta împotriva acesteia, „opt din zece ucraineni încă mai cred că există legi scrise pentru elite şi legi pentru ceilalţi”.

„Apărarea Ucrainei împotriva corupţiei trebuie să fie la fel de puternică precum apărarea sa militară”, a insistat Blinken, dând ca exemple instanţele independente, presa liberă, instituţii anticorupţie şi alegerile libere şi corecte.

În timpul vizitei sale la Kiev, Antony Blinken a avut întâlniri cu preşedintele Volodimir Zelenski, cu premierul Denîs Şmîhal şi cu ministrul de externe Dmitro Kuleba.

Blinken este primul oficial american de rang înalt care vine în Ucraina după ce Congresul american a adoptat luna trecută un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari, după o întârziere de câteva luni, timp în care Rusia a obţinut un avantaj pe câmpul de luptă.

Ucraina, mai vulnerabilă la atacurile Rusiei din cauza întârzierii din Congresul SUA

În discursul politic rostit la Institutul Politehnic Igor Sikorski din Kiev, Blinken a recunoscut că întârzierea armelor americane a făcut Ucraina mai vulnerabilă la atacurile Rusiei, dar a declarat că Kievul poate conta pe sprijinul neclintit al Washingtonului, deoarece poporul american a înţeles că Rusia nu se va opri în Ucraina. „Putin intensifică încă o ofensivă împotriva Ucrainei la Harkov şi în tot estul ţării, trimiţând val după val soldaţi ruşi, drone iraniene, artilerie nord-coreeană şi tancuri, rachete şi avioane de luptă construite cu maşini şi piese furnizate de China”, a declarat Blinken.

„Suntem alături de voi astăzi. Şi vom rămâne alături de voi până când securitatea Ucrainei, suveranitatea, capacitatea sa de a-şi alege propria cale vor fi garantate”, a spus el, potrivit Reuters.

Blinken a sosit la Kiev cu trenul, marţi dimineaţa devreme, într-o vizită surpriză, care are loc la câteva zile după ce Rusia a lansat o incursiune terestră în nordul regiunii Harkov, deschizând un nou front şi obligând Kievul să-şi relocheze soldaţii.

Cel mai mare deficit al Ucrainei – apărarea antiaeriană

În cadrul întâlnirii sale cu preşedintele ucrainean Zelenski, Blinken a încercat să îl asigure că ajutorul american va curge de-acum în mod constant. „Ştim că este o perioadă dificilă. Dar ştim, de asemenea, că, pe termen scurt, asistenţa este acum pe drum, o parte din ea a ajuns deja şi va ajunge şi mai multă”, a declarat el în declaraţiile comune cu Zelenski. „Iar acest lucru va face o diferenţă reală împotriva agresiunii ruseşti în curs de desfăşurare pe câmpul de luptă”, a adăugat secretarul american de stat.

Zelenski, adresându-se lui Blinken în limba engleză, a declarat că “cel mai mare deficit” pentru Ucraina îl reprezintă apărarea antiaeriană, în condiţiile în care Rusia desfăşoară din martie atacuri aeriene cu rază lungă de acţiune care au lovit instalaţiile electrice şi au provocat pene de curent. „Într-adevăr, avem nevoie astăzi de două sisteme Patriot pentru Harkov, pentru regiunea Harkov, pentru că acolo oamenii sunt atacaţi. Civili, luptători, toţi sunt sub rachetele ruseşti”, a spus Zelenski.

Perspectivele Ucrainei în NATO

În timp ce NATO, condusă de SUA, nu este probabil să admită Ucraina prea curând, membrii individuali încheie acorduri bilaterale de securitate cu Kievul. Discuţiile pentru un acord SUA-Ucraina sunt „în faza finală” şi se vor încheia înainte de summitul NATO din iulie de la Washington, a declarat un oficial american de rang înalt.

Kievul spune că aranjamentele bilaterale de securitate ar trebui să conţină angajamente importante şi concrete, dar acordurile nu vor înlocui în niciun caz obiectivul său strategic de a adera la NATO.

Aceste acorduri bilaterale de securitate, a spus Blinken, vor fi elemente care vor consolida „puntea” Ucrainei către NATO. „Când vom organiza summitul de la Washington din iulie, vom lua măsuri tangibile pentru a spori rolul NATO în construirea unei forţe ucrainene rezistente şi capabile, în susţinerea reformelor sale în curs şi într-o mai bună integrare a Ucrainei în alianţă”, a precizat Blinken. „Toate acestea vor asigura că, în momentul în care condiţiile sunt îndeplinite, iar aliaţii sunt de acord, invitarea şi aderarea Ucrainei la Alianţă vor fi rapide şi fără probleme”, a punctat el.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend