Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Serie A: Torino vs Juventus – „Derby della Mole”, primul derby al Italiei

Publicat

in

Torino – Juventus, meci contând pentru etapa a 10-a din campionatul Italiei, este programat, sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 19:00, pe „Stadio Olimpico”, şi va fi transmis în direct de Digi Sport 2, Prima Sport 3 şi Orange Sport 3.

Minge de fotbalFoto: Chagnard Guillaume/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Torino – Juventus sau „Derby della Mole” este meciul care împarte în două oraşul de la poalele Alpilor: numele vine de la Mole Antonelliana, un reper major și simbolul arhitectural al capitalei piemonteze.

Torino – Juventus este primul derby al fotbalului italian şi cea mai veche întâlnire în curs între două echipe cu sediul în acelaşi oraş.

Torino se află exact la jumătatea clasamentului, cu 11 puncte strânse în cele nouă meciuri de până acum, dar „I Granata” vin după o remiză şi trei înfrângeri în ultimele patru etape din Serie A, egalul fiind bifat chiar în etapa precedentă, 1-1 acasă cu Empoli.

Golgheterul echipei antrenate de croatul Ivan Juric este conaţionalul acestuia, Nikola Vlasic (împrumutat de la West Ham United), cu trei reuşite.

Juventus ocupă locul 8, cu 13 puncte strânse în cele nouă etape, şi trece printr-unul din cele mai proaste momente din istorie: în ultimele cinci meciuri de campionat, „Bătrâna Doamnă” a câştigat unul singur (3-0 acasă cu Bologna), a remizat în două (1-1 pe terenul Fiorentinei şi 2-2 la Torino cu Salernitana) şi a pierdut de alte două ori (0-1 cu Monza şi 0-2 cu Milan, ambele în deplasare).

În plus, la mijlocul săptămânii, a pierdut cu 0-2 în Israel meciul din UEFA Champions League cu Maccabi Haifa şi este ca şi eliminată din competiţie încă din faza grupelor.

Golgheterul echipei antrenate de Massimiliano Allegri este sârbul Dusan Vlahovic, care a marcat de cinci ori în acest sezon de Serie A.

Cele două echipe s-au întâlnit de 154 de ori în Serie A: Juventus a câştigat 74 de partide, Torino s-a impus în 35, iar 45 de meciuri s-au încheiat la egalitate.

În stagiunea precedentă, Juventus a câştigat disputa cu Torino în meciul de pe „Stadio Olimpico”, scor 1-0, iar în retur a fost egal, 1-1.

Altfel, de menţionat că nu a existat niciun rezultat de 0-0 în „Derby della Mole” în ultimii 13 ani şi că ultima victorie a lui Torino în faţa lui Juventus datează din 2015.

Superbet oferă cota 1,40 pentru cel puţin două goluri marcate în meciul Torino – Juventus.

Torino vs Juventus
Cotă 1.40

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ne-am dorit un aer mai curat, dar se pare că vom plăti scump: scăderea poluării va genera temperaturi greu de îndurat / 2 ipoteze

Publicat

in

De

Noile rapoarte sugerează că valurile de căldură din Europa vor fi mult mai mari decât se preconiza anterior. Vinovatul de data aceasta?Aerul mai curat. Potrivit unei noi cercetări prezentate în cadrul Uniunii Europene de Geoștiințe, dacă nu se ia în considerare scăderea poluării aerului, modelele nu vor putea prezice în mod fiabil valurile de căldură din timpul verii, scrie bgr.com.

În schimb, cercetătorii implicați spun că aerul mai curat va permite o “încălzire exacerbată în timpul verii” în întreaga Europă de Vest. Acest lucru este extrem de îngrijorător, deoarece mulți europeni se bazează pe aceste modele pentru a-i ajuta să determine cum ar trebui să planifice viitorul.

Prin faptul că nu iau în considerare toate datele, modelele permit șansa de a vedea valuri de căldură din ce în ce mai mari în timpul verii, care creează probleme pentru cetățenii nepregătiți. Dominik Schumacher și ceilalți participanți la studiu spun că, atunci când au analizat încălzirea observată pe timp de vară în Europa din 1980 până în 2022, au observat că modelele regionale au subestimat încălzirea reală cu mai mult de 1 grad Celsius în medie.

Subestimarea valurilor de căldură și riscurile asociate

content-image

Modelele globale s-au descurcat mai bine, subestimând media doar cu 0,5 grade Celsius în general. Cu toate acestea, subestimarea acestor valuri de căldură are potențialul de a-i lăsa pe mulți nepregătiți și de a-i expune la riscuri din cauza căldurii crescute. Am văzut deja rapoarte potrivit cărora multe state americane vor avea veri mai călduroase în acest an, o tendință care se menține de mai mulți ani, pe măsură ce schimbările climatice continuă să afecteze planeta noastră.

Putem doar spera că aceste rapoarte au luat deja în considerare circulația mai curată a aerului, despre care acești cercetători cred că este prezentată greșit în modelele pe care se bazează Europa. Dacă nu au făcut acest lucru, atunci ar putea însemna valuri de căldură mai mari în diferite părți ale lumii.

Chiar dacă ați început deja să vă pregătiți pentru vară pe baza modelelor actuale, ar putea să nu fie o idee rea să vă pregătiți puțin mai mult, în cazul în care lucrurile devin mai calde decât arată modelele actuale. Cercetătorii spun că modelele regionale din Europa vor fi acum modificate pentru a lua în considerare scăderea poluării atmosferice. Dar acest lucru va dura ceva timp.

Poluarea care reflectă lumina

Fiind suspendate în aer, particulele poluante reflectă lumina solară în spațiu, fapt care tinde să reducă încălzirea globală. Dioxidul de sulf (SO2) este una dintre numeroasele particule în suspensie responsabile de scăderea temperaturilor globale.

„Dioxidul de sulf este un gaz care, ca atare, nu face nimic. Dar suferă transformări chimice în atmosferă și se transformă în sulfați, pe care îi găsim sub formă de particule de câteva zecimi de micrometru. Aceste particule sunt cele care vor interacționa cu radiațiile solare și le vor reflecta în toate direcțiile, dar în special spre spațiu”, explică Olivier Boucher.

Dacă arderea carbonului este cea mai mare sursă sintetică de dioxid de sulf, vulcanii reprezintă cea mai comună origine naturală a acestuia. În 1991, trezirea vulcanului Pinatubo din Filipine, considerat ca fiind unul dintre evenimentele vulcanice cele mai importante ale secolului al XX-lea, a degajat între 15 și 20 de milioane de tone de dioxid de sulf. O explozie de aerosoli care, în mod paradoxal, a răcit planeta cu aproximativ 0,5 grade timp de un an.

„În timpul acestei erupții, particulele au fost trimise până la 20 de kilometri altitudine, în stratosferă, acolo unde nu există nori sau precipitații. În astfel de caz, ele pot rămâne în suspensie pentru un timp îndelungat”, spune Olivier Boucher.

Pe de altă parte, durata de viață a particulelor poluante legate de activitățile umane este foarte scurtă și „efectul poluării atmosferice, în ceea ce privește scăderea temperaturilor, rămâne localizat, în special deasupra marilor orașe”, precizează Cathy Clerbaux, potrivit rfi.fr.

Citeste mai mult

NATIONAL

Formula 1: Max Verstappen, pole position la Miami – Dezamăgire la Mercedes

Publicat

in

De

Max Verstappen (campionul mondial en-titre) a fost cel mai rapid în calificările pentru Marele Premiu de Formula 1 din Miami, pilotul olandez urmând să plece de pe prima poziție a grilei de start în cursa de duminică.

Max VerstappenFoto: Independent Photo Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

>> Formula 1: Max Verstappen, învingător în cursa sprint de la Miami

Max Verstappen, al șaptelea pole-position consecutiv – Lewis Hamilton, abia al optulea

Verstappen a continuat dominația și în calificările de pe circuitul din Miami, olandezul oprind cronometrul la 1:27.241 (al șaptelea său pole consecutiv).

Campionul en-titre a fost urmat pe podium de cei doi piloți de la Ferrari, Charles Leclerc (+0.141) și Carlos Sainz (+0.214).

Lewis Hamilton a fost abia al optulea, imediat după coechiperul său George Russell.

Marele Premiu din Miami, clasamentul calificărilor

Duminică, 5 mai

Cursa: 23:00 (ora României)

  • Transmisie tv: Antena 3 CNN

Clasamentul piloților

1 Max Verstappen – RedBull 118 puncte

2 Sergio Perez – RedBull 91

3 Charles Leclerc – Ferarri 83

4 Carlos Sainz – Ferrari 73

5 Lando Norris – McLaren 58

6 Oscar Piastri – McLaren 41

7 George Russell – Mercedes 33

8 Fernando Alonso – Aston Martin 31

9 Lewis Hamilton – Mercedes 19

10 Lance Stroll – Aston Martin 9

11 Yuki Tsunoda – RB 8

12 Oliver Bearman – Ferrari 6

13 Nico Hulkenberg – Haas 6

14 Daniel Ricciardo – RB 5

15 Kevin Magnussen – Haas 1

16 Alexander Albon – Williams 0

17 Esteban Ocon – Alpine 0

18 Zhou Guanyu – Kick Sauber 0

19 Pierre Gasly – Alpine 0

20 Valtteri Bottas – Kick Sauber 0

21 Logan Sargeant – Williams 0

Clasamentul constructorilor

1 RedBull 209 puncte

2 Ferrari 162

3 McLaren 99

4 Mercedes 52

5 Aston Martin 40

6 RB 13

7 Haas 7

8 Williams 0

9 Alpine 0

10 Kick Sauber 0

Circuitul de la Miami

  • Primul Grand Prix: 2022
  • Lungimea circuitului: 5.412 km
  • Recordul pe tur: 1:29.708 (Max Verstappen în 2023)
  • Numărul total de tururi: 57
  • Lungime totală: 308,326 km
  • Circuitul de la Miami are trei zone de DRS (sistemul menit să favorizeze depășirile în F1).

Ce a fost în 2023 la Marele Premiu de la Miami

Sergio Perez (RedBull) a plecat din pole position, dar victoria în Marele Premiu din Miami i-a revenit lui Max Verstappen. Olandezul a fost urmat de coechipierul Sergio Perez și de Fernando Alonso (Aston Martin).

Cel mai rapid tur de circuit a fost realizat de Max Verstappen: 1:29.708, în turul 56.

Cum arată sezonul 2024 din Formula 1

1) MP din Bahrain / 2 martie / Câștigător Max Verstappen

2) MP din Arabia Saudită / 9 martie / Câștigător Max Verstappen

3) MP din Australia / 24 martie /Câștigător Carlos Sainz

4) MP din Japonia / 7 aprilie / Câștigător Max Verstappen

5) MP din China / 21 aprilie / Câștigător Max Verstappen

6) MP din Miami / 5 mai / Miami International Autodrome

7) MP din Emilia Romagna / 19 mai / Imola

8) MP din Monaco / 26 mai / Monaco

9) MP din Canada / 9 iunie / Gilles Villeneuve, Monteal

10) MP din Spania / 23 iunie / Barcelona, Montmelo

11) MP din Austria / 30 iunie / Spielberg

12) MP din Marea Britanie / 7 iulie / Silverstone

13) MP din Ungaria / 21 iulie / Hungaroring

14) MP din Belgia / 28 iulie / Spa-Francorchamps

15) MP din Olanda / 25 august / Zandvoort

16) MP din Italia / 1 septembrie / Monza

17) MP din Azerbaidjan / 15 septembrie / Baku

18) MP din Singapore / 22 septembrie / Marina Bay

19) MP din SUA / 20 octombrie / Texas, Austin

20) MP din Mexic / 27 octombrie / Autodromo Hermanos Rodriguez

21) MP din Sao Paulo / 3 noiembrie / Interlagos

22) MP din Las Vegas / 23 noiembrie / Las Vegas Strip Circuit

23) MP din Qatar / 1 decembrie / Lusail

24) MP din Abu Dhabi / 8 decembrie / Yas Marina.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend