Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Schimbările sociale și nu violența ar putea explica scăderea diversității genetice masculine în perioada neolitică

Publicat

in

Scăderea remarcabilă a diversității genetice masculine înregistrată în întreaga lume în urmă cu câteva mii de ani poate fi explicată mai mult prin schimbări sociale decât printr-o izbucnire istorică a violenței între grupurile umane, potrivit unui studiu publicat miercuri și citat de AFP.

Cromozomul YFoto: Rostislav Zatonskiy / Alamy / Alamy / Profimedia

Echipa de eco-antropologie de la CNRS, Muséum national d’histoire naturelle (MNHN) și Universitatea Paris Cité sugerează că această scădere a fost rezultatul tranziției către un sistem patrilineal, în care bărbații sunt afiliați la clanurile părinților lor. Acest lucru a dus la scindarea grupurilor și la o disparitate a capacității lor de reproducere.

Episodul care a avut loc în toate populațiile lumii la sfârșitul perioadei neolitice, între 3.000 și 5.000 de ani în urmă, a dus la o scădere bruscă a diversității cromozomului Y, cel responsabil de caracteristicile sexuale masculine.

Acest lucru a fost identificat abia recent prin analiza cromozomilor Y ai bărbaților de astăzi. Raphaëlle Chaix, specialist în antropologie genetică la CNRS și coautor al studiului publicat în Nature Communications, a explicat pentru AFP că această metodă permite „să ne întoarcem în trecut”.

Într-un studiu publicat în 2015, această metodă a permis identificarea unui eveniment „foarte specific bărbaților, un colaps al diversității lor în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, ca și cum la acea vreme nu mai exista decât un bărbat la fiecare 17 femei care participau la reproducere în Europa”, continuă această cercetătoare de la CNRS.

Prăbușirea, care a fost deosebit de gravă în Europa, a afectat și alte regiuni, cum ar fi Orientul Apropiat, Siberia și Africa, pe o scară de timp mai largă.

Studiul, realizat în colaborare cu Léa Guyon, doctorandă în antropologie genetică sub îndrumarea lui Raphaëlle Chaix și Evelyne Heyer, explică acest eveniment printr-o „schimbare în organizarea socială, nu neapărat violentă”.

Această ipoteză contrazice un studiu din 2018, în care „clanurile se ucid între ele, provocând dispariția unei anumite linii genealogice care este asociată cu un anumit cromozom Y”, ceea ce provoacă în cele din urmă o pierdere a diversității pe acest cromozom. Un scenariu bazat pe o pierdere de 15% din masculi pe generație.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Adrian Câciu: „Avem evaziune foarte mare. 32-33 miliarde de euro pierdute anual”

Publicat

in

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat marţi că nivelul evaziunii fiscale în România este foarte mare, ceea ce afectează considerabil încasările la bugetul statului, informează News.ro. ”10% din PIB vi se pare puţin? 32 – 33 de miliarde de euro pe care le piezi în fiecare an”, a spus Câciu în emisiunea România Politică de la Prima News.

Evaziune fiscalaFoto: freepik.com

”Avem evaziune foarte mare. 10% din PIB vi se pare puţin? 32 – 33 de miliarde de euro pe care le piezi în fiecare an”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

Ministrul a precizat că în PNRR este un angajament foarte clar, şi anume că 2,5 puncte procentuale din PIB trebuie realizate din creşterea capacităţii administrative de colectare a statului român.

„Haideţi să ne facem treaba. (…) Dacă digitalizarea ANAF continuă aşa cum a început, eu zic că da”, a spus ministrul, întrebat dacă ne vom încadra în acest procent până la finalul anului.

Ministrul Investiţiilor a mai spus că „dacă nu ai abordare sistemică şi un sistem digital în care omul nu mai are influenţă, până când vei avea acest sistem ANAF-ul va funcţiona în funcţie de persoane”

„Dacă sistemul spune, ăsta este cu risc, ăsta nu e cu risc, acolo trebuie să ajungem”, a completat el, arătând că se referă la subiectivism, pentru că ”realitatea ne spune că evaziunea fiscală rămâne constantă”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Lovitură pentru Simona Halep – Organizatorii turneului ei preferat refuză să o primească

Publicat

in

Organizatorii Roland Garros au anunţat marţi, 14 mai, lista jucătoarelor invitate pe tabloul de calificări, dar şi pe cel principal. Simona Halep nu a primit wild-card-ul pentru cel mai important turneu pe zgură din lume.

Organizatorii au ales şase sportive din Franţa, una din Australia şi una din SUA: Alize Cornet, Fiona Ferro, Elsa Jacquemot, Kristina Mladenovic, Chloe Paquet, Jessika Ponchet, Ajla Tomljanovic şi Sachia Vickery. Pe tabloul calificărilor sunt Iliev, Janicijevic, Leonard, Lew Yan Foon, Lim, Mpetshi Perricard, Rakotomanga Rajaonah, Rouvroy şi Tubello.

Invitaţiile nu sunt o surpiză deoarece Roland Garros practică de ani un sistem în care oferă 6 invitaţii pentru franţuzoaice şi câte una pentru o australiancă şi o americancă.

Roland Garros este programat în perioada 26 mai – 9 iunie 2024. Desfășurat pe zgură, suprafața preferată de Simona Halep, Roland Garros a fost câștigat de două ori de româncă, o dată la junioare, o dată la senioare.

Ultimul meci al Simonei Halep a fost în cadrul Miami Open, unde românca a fost învinsă şi eliminată în prima rundă de către jucătoarea de origine spaniolă, Paula Badosa, scor 6-1, 4-6, 3-6, în data de 19 martie 2024.

Halep va juca mâine la Trophee Clarins. Simona Halep (1.169 WTA, beneficiară a unui wildcard) o va înfrunta pe americanca McCartney Kessler (123 WTA).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend