Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Scandalulul în care e implicat șeful AEP bubuie în coaliție: Ionuț Stroe cere PSD să intervină urgent

Publicat

in

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a afirmat că aşteptările liberalilor în legătură cu acuzaţiile aduse preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, sunt legate de o reacţie din partea PSD. El a menţionat că această situaţie ar putea fi discutată într-o şedinţă a coaliţiei care va avea loc marţi.

„Noi, liberalii, am fost tot timpul consecvenţi în abordarea acestor cazuri, vom considera că oamenii care sunt acuzaţi pentru situaţii de genul celei de faţă trebuie să corecteze acest lucru părăsind funcţia. România are instituţii abilitate în zona Justiţiei să cerceteze aceste speţe”, a declarat Ionuţ Stroe, luni la Digi 24. Întrebat dacă aşteaptă demisia şefului AEP, Ionuţ Stroe a răspuns: „Preşedintele AEP şi-a recunoscut public la un post de televiziune conflictul de interese în care s-a găsit.”.

„E absolut normal să existe o anchetă care să-şi urmeze calea legală, indiferent de susţinerea politică pe care o are în coaliţie sau din partea PSD sau cine l-a propus acolo. Justiţia va veni cu un verdict. (…) Lucrul acesta se rezolvă în zona partidului care l-a susţinut pentru această funcţie politică. Mai degrabă, aşteptările noastre sunt legate de o reacţie din partea PSD. Este absolut normal în condiţiile în care recunoşti public un conflict de interese în care te găseşti să laşi justiţia să îşi urmeze calea şi să lămurească acest caz. Poate cel care este acuzat să facă lucrul acesta mult înainte unei decizii în zona justiţiei”, a completat purtătorul de cuvânt al PNL.

De asemenea, la şedinţa de marţi a coaliţiei de guvernare ar putea fi discutată şi situaţia şefului AEP. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, pe care îl acuză de folosire a funcţiei pentru favorizarea cumnatei sale. Constantin Mituleţu-Buică a declarat, luni pentru News.ro, că nu are motiv să demisioneze din funcţie sau să fie schimbat de la şefia AEP deoarece a respectat legea, atât pe cea civilă, cât şi pe cea penală. Referitor la acuzaţiile pe care i le aduce ANI, el a precizat că angajarea cumnatei sale a fost una „legală şi morală”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Miracolul care are loc an de an la Mormântul lui Iisus. Cum se aprinde Sfânta Lumină la Ierusalim

Publicat

in

De

Pogorârea Sfintei Lumini este considerată o mare minune care se petrece în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în sâmbăta dinaintea Paștelui.

Sfântul Mormânt al Mântuitorului se află în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, fiind situat în mijlocul rotondei.

Aici, an de an, la Paștele Ortodox, se întâmplă o mare minune a ortodoxiei, anume focul care se aprinde deasupra Sfântului Mormânt.

Sfântul Mormânt este împărțit în două. În vestibul, numit Paraclisul Îngerului, se poate vedea un fragment din stânca Mântuitorului.

Din vestibul, printr-o portiţă îngustă şi joasă, se intră în camera propriu-zisă a Mormântului, unde se află stânca pe care a stat trupul lui Iisus, de vineri seara până în zorii zilei de duminică, notează doxologia.ro.

Se fac verificări ca să nu existe nicio sursă de foc în interior

În Vinerea Mare, imediat după Prohod, Mormântul este verificat de un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel.

Aceștia se asigură că în interior nu există nicio sursă de foc, apoi îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormântul Domnului.

Ulterior, ușa Sfântului Mormânt se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Pogorârea Sfintei Lumini

Pogorârea Sfintei Lumini are loc, în fiecare an, în Sâmbăta Mare, aceasta fiind oferită pelerinilor aflați în Biserica Sfântului Mormânt de către Patriarhul Ierusalimului.

content-image

Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Patriarhul Ierusalimului dezbracă veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb.

Acesta intră în Sfântul Mormânt ținând în mâini patru mănunchiuri formate din 33 de lumânări, adică numărul anilor trăiți de Iisus pe pământ.

Patriarhul îngenunchează și rostește rugăciuni

Patriarhul este însoțit un reprezentant al armenilor, care are rolul de a-l supraveghea, însă acesta va rămâne în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt. Aflat în Sfântul Mormânt, Patriarhul îngenunchează și rostește mai multe rugăciuni.

După un timp, credincioșii aflați în Biserică observă o lumină puternică, sub forma unui fulger care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată pe piatra din interiorul Mormântului.

Timp de câteva minute, focul aprins poate fi atins, deoarece acesta nu arde. Patriarhul strânge cu mâinile vata aprinsă și apoi o pune în două cupe de aur.

O cupă este dusă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena. La final, acesta iese din Mormântul Domnului și le oferă pelerinilor Sfânta Lumină, strigând de trei ori: “Veniți de luați Lumină!”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Politicile monetare divergente ale UE și SUA riscă să creeze probleme în zona euro – economist

Publicat

in

De

Perspectiva ca Banca Centrală Europeană (BCE) să se îndepărteze de Rezerva Federală în privinţa reducerii dobânzii de referinţă va fi probabil ”deosebit de negativă” pentru zona euro, potrivit unui economist citat de CNBC, transmite News.ro.

plată cu euroFoto: Photo 7239331 © Alain Lacroix | Dreamstime.com

BCE pare pe cale să reducă ratele dobânzilor în iunie, cu excepţia oricăror surprize majore, iar datele recente privind inflaţia au susţinut de atunci argumentele pentru o reducere iminentă a costurilor îndatorării.

Între timp, banca centrală a Statelor Unite a menţinut ratele dobânzilor constante, miercuri, Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă pentru stabilirea ratelor invocând ”lipsa de progrese suplimentare” în încetinirea inflaţiei la ţinta de 2%.

Rezerva Federală a declarat că nu se aşteaptă să reducă dobânzile până când nu va dobândi ”o încredere mai mare” că inflaţia revine în mod sustenabil către nivelul ţintă, reiterând limbajul folosit după reuniunile din martie şi ianuarie.

Astfel, BCE pare să fie pe cale să reducă ratele dobânzilor înaintea Fed. „Problema reducerii dobânzilor în acest moment este că BCE consideră de la sine înţeleasă puterea monedei euro. Iar dacă încep să reducă dobânzile înainte de Rezerva Federală, asta dă, practic, lumii un semnal că euro trebuie să slăbească”, a declarat Daniel Lacalle, economist-şef la Tressis Gestion.

„Şi dacă euro slăbeşte, factura importurilor din zona euro va creşte, ceea ce face şi mai dificilă creşterea zonei euro”.

Lacalle a spus că o reducere a ratei dobânzii cheie a BCE în iunie nu va determina companiile germane, franceze sau spaniole să ia mai mult credit „pentru că o reducere mică a dobânzii nu este motorul cererii de credite”.

Cererea de credit se referă la apetitul pentru împrumuturi de afaceri şi de consum. El a adăugat: „Ceea ce face ca cererea de credit să fie interesantă sau să crească, este faptul că [există] oportunităţi economice şi de investiţii şi acestea sunt înfrânate de reglementări şi de politica energetică greşită a zonei euro”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend