Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Scandal uriaș! Mai mulți artiști care au cântat la festivalul finanțat de CJ Timiș acuză că nu au fost plătiți

Publicat

in

Scandal monstru în Timiș! Mai mulți artiști care au participat la Codru Festival, un festival finanțat din bani publici, acuză că nu și-au primit onorariile de la organizatori! Festivalul Codru a fost organizat de o firmă care îi aparține lui Victor Bălăniuc, despre care presa locală scrie că e membru PNL Timiș! Tot prin filiera PNL Timiș au venit și banii pentru finanțarea Codru Festival, căci banii au fost alocați de CJ Timiș, condus de Alin Nica, demis recent de la șefia PNL Timiș!

Concret, artiștii acuză că nu au fost plătiți și că gunoiul e ținut sub preș, fiind vorba de firma unui cunoscut liberal din Timiș:

Iată ce acuză Codin Orășeanu, unul din artișii care au pus muzică la Festivalul Codru, care a fost finanțat de CJ Timiș și în 2024, cu suma de 190 de mii de lei!

“Țeapa de la Festivalul Codru din Timișoara.

De obicei nu spun nimic despre țepe luate în zona de muzică din respect pentru întreaga scenă. Mă gândesc că după ce că activăm într-o zonă care este atât de slab dezvoltată, cu multe hibe și neajunsuri, o țeapă pe care mi-o iau eu e ca apa – trece. Sper mereu că tipul acesta de promoteri vor dispărea sau timpul îi va cerne.

Cu toate acestea, ce se întâmplă la festivalul CODRU e de domeniul fantasticului. Povestea e simplă. Am fost anul trecut, am pus muzică și până azi nu am primit niciun ban. Pe parcursul anului explicațiile au fost ”nu i-am primit de la Primăria Municipiului Timișoara” sau ”nu i-am primit de la Consiliu” sau de la X, sau de la Y. Dacă aș fi fost eu singurul, mai ziceam că, na, sunt eu lovit de ghinion. Dar e vorba de o întreagă scenă din festival care nu și-a primit banii. Alte scene i-au primit. Probabil s-a plătit în funcție de cine putea face damage mai mare din punct de vedere al PR-ului. Scena unde am pus eu, mai mică, retrasă, community based, probabil nu reprezenta niciun pericol de PR. Mai mult, probabil gândul a fost ”nu vor spune nimic, știu că altfel nu îi mai chemăm”.

Și, din nou, aș fi lăsat lucrurile să treacă, dar azi mi-a trimis cineva un link unde am văzut că organizatorii festivalului au anunțat o ediție nouă. M-am uitat, m-am minunat, am mai făcut lucruri, dar totuși nu am reușit să las să treacă.

Acțiunea mă deranjează din perspectiva unui om care este pasionat de scena de muzică. Cu gândul la zecile de promoteri care au pierdut mulți bani, care încă pierd, dar mereu achită fee-urile la timp, care respectă artistul, care vorbesc cu el dacă e o problemă, care fac eforturi să asigure un spațiu safe pentru artist și public, care înțeleg să protejeze și să sprijine, nu pot să las să treacă acțiunea organizatorilor de la festivalul Codru ca și când nu s-a întâmplat.

Mai mult, în momentul în care pe parcursul unui an organizatorul plătește fee-urile discriminator, în funcție de nume, sau anvergura artistului nu dă dovadă decât de un caracter de vechi ciocoi. Niciun artist, niciodată, nu ar trebui să stea cu pălăria în mână pentru drepturile bănești care i se cuvin. Înțeleg că, la fel ca în Animal Farm, sintagma toți suntem egali, dar unii sunt mai egali decât alții, e încă valabilă. Cu toate acestea, încă găsesc în mine dorința și energia de a vedea lucrurile acestea schimbate. Încă sper că, la un moment dat, artiștii, indiferent de statut se vor solidariza în apăra și a păstra o scenă profesională și profesionalizată.

Scopul postului nu este de a decapita pe nimeni cu sabia dreptății și nici de a arăta cum sabia lui Damocles stă să cadă peste capul oricui greșește.

Prin acest post îmi doresc ca organizatorii festivalului Codru să își ceară scuze artiștilor pe care nu i-au plătit aproape un an de zile și către care nu au comunicat nicio informație în materie de termene de plată. Și, în același timp, sper ca ei să învețe ceva din această experiență iar pe viitor să își onoreze promisiunile sau să gândească dinainte de a organiza ceva dacă pot acoperi o eventuală pierdere”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului și a murit: tragedie cumplită, sâmbătă dimineața, în județul Neamț

Publicat

in

De

Un bărbat de 60 de ani, din județul Iași, s-a aruncat, sâmbătă dimineața, în fața trenului și a murit, informează Mediafax.

Un accident feroviar s-a produs, sâmbătă, în localitatea Săbăoani, județul Neamț. Trenul Regio care circula pe ruta Bacău- Iași a accidentat un bărbat în vârstă de 60 de ani, din județul Iași.

Echipajul medical sosit la fața locului a declarat decesul bărbatului.

Se fac cercetări pentru ucidere din culpă.

Surse din anchetă spun că bărbatul s-a aruncat în fața trenului.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un Coran a fost ars la Malmo înainte de începerea Eurovision

Publicat

in

De

Un bărbat şi o femeie au dat foc vineri unei copii a Coranului în oraşul suedez Malmö, cu o zi înainte să înceapă festivităţile legate de cunoscutul concurs muzical Eurovision, informează dpa și Agerpres.

Copie a Coranului arsă în Malmo (Suedia)Foto: Johan Nilsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un clip video în care apar două persoane dând foc cărţii sfinte a islamului a fost transmis în direct pe platforma TikTok.

Un drapel palestinian a fost ars în timpul acţiunii care a avut loc în centrul oraşului Malmö, nu departe de cele două locuri în care se va desfăşura concursul Eurovision.

Poliţia suedeză a fost criticată pentru că a permis arderea Coranului atât de aproape de locul în care va avea loc un eveniment important.

Arderile Coranului în Danemarca şi Suedia anul trecut au dus la reacţii de furie şi uneori proteste violente în ţări cu majoritate musulmană, dar în Suedia astfel de acţiuni intră sub incidenţa legislaţiei privind libertatea de exprimare şi sunt legale.

Timp de o săptămână începând de sâmbătă, în oraşul din sudul Suediei vor avea loc numeroase concerte şi petreceri, culminând cu marea finală de pe 11 mai.

La Eurovision au fost anunțate mai multe proteste

Un total de peste 100.000 de vizitatori sunt aşteptaţi în Malmö pentru festivităţile care vor avea loc săptămâna viitoare.

Pe lângă evenimente muzicale, au fost anunţate mai multe acţiuni de protest în legătură cu războiul din Gaza, demonstraţii atât pro-palestiniene, cât şi pro-israeliene.

Joi, Consiliul de Securitate Naţională al Israelului a înăsprit avertismentele de călătorie pentru oraşul suedez, israelienii care plănuiesc o vizită la Malmö fiind sfătuiţi să îşi reconsidere planurile.

Artişti suedezi au cerut ca Israelul să fie exclus de la Eurovision ca urmare a războiului din Gaza. Organizatorii au respins această cerere.

Chiar dacă Israelul nu este o ţară europeană, i se permite participarea la Eurovision deoarece radiodifuziunea publică din Israel este membră a Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU).

Eurovision Song Contest este cel mai mare spectacol muzical din lume.

După victoria cântăreţei suedeze Loreen anul trecut, concursul are loc în Suedia anul acesta.

Pe 7 şi 9 mai vor avea loc semifinalele în care 11 din cele 37 ţările participante vor fi eliminate, urmând ca la finală să participe reprezentanţii a 26 de ţări.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend