Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Scandal la Filarmonica Banatul: Justiția a suspendat concursul pentru un nou director după ce fostul șef s-a adresat instanței / Primarul Fritz l-a numit interimar pe Andriș, deși postul era dorit și de mezzosoprana Twarowska, solistă a Operei din Viena

Publicat

in

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, l-a numit, interimar, pe Ovidiu Andriş, directorul unei asociaţii care organizează evenimente culturale, în funcţia de manager al Filarmonicii Banatul din Timişoara, după ce mandatul actualului director, Ioan Gârboni, s-a încheiat transmite News.ro. Postul de director interimar al Filarmonicii Banatul era dorit și de mezzosoprana Aura Twarowska, solistă a Operei din Viena.

Concursul pentru un nou director este suspendat de justiție după ce Gârboni, care conducea Banatul din 2006 a contestat în instanță modul în care i-a fost încheiat contractul de management.

Cine este Ovidiu Andriș, noul șef interimar al Filarmonicii Banatul

Ovidiu Andriș este fondator și președinte al Trib’Art (Tribul Artistic), asociație din Timișoara ce derulează proiecte culturale locale, naționale și internaționale, scrie Debanat.ro.

Toboșarul Ovidiu Andriș este timișorean și absolvent al liceului de muzica Ion Vidu din Timișoara, licențiat cu distincția Summa cum laude la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și a obținut diploma de masterat la Academia de Orchestră a Filarmonicii de Stat din același oraș.

În 2017 a fondat Trib’Art, cunoscută drept Tribul Artistic – asociație din Timișoara ce derulează proiecte culturale locale, naționale și internaționale. În completarea studiilor, a obținut certificări de management cultural din partea Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală și a Cursului Internațional de Management Cultural SuCarMus (Sustainable Career in the Music Sector).

”Din poziția de manager cultural, Ovidiu Andriș a coordonat proiecte representative pentru domeniul muzical-educațional, precum Romanian Chamber Orchestra, unul dintre cele mai importante proiecte dedicate muzicii clasice din România, unic prin structura ansamblului – reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii)”, a transmis Primăria Timișoara.

Mezzosoprana Aura Twarowska a concurat şi ea pe acest post

“Am fost sunată de primarul Fritz, care mi-a comunicat că nu sunt opţiunea sa pentru postul de director interimar al Filarmonicii Banatul. Probabil, studiile şi cariera mea nu sunt suficiente, în opinia domniei sale”, a declarat Aura Twarowska.

Dr. drd. ec. Aura Twarowska este licenţiată în Muzică la Universitatea de Vest din Timişoara şi în Ştiinţe Economice (UIS Timisoara), are studii post-universitare de Management Cultural (AMGD Cluj-Napoca), Studii Aprofundate de Muzică (Bucureşti), este doctor în Muzică (UNM Bucureşti) şi doctorand în Management (UVT).

Şi-a început cariera de muzician profesionist ca angajată a Filarmonicii Banatul Timişoara (între 1986 şi 1993), sub bagheta maestrului Diodor Nicoară şi în directoratul maestrului Remus Georgescu.

Colaborările şi turneele internaţionale i-au facilitat întâlnirea cu teatrele europene, toate acestea conducând la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena, în anul 2007. De-a lungul timpului a cântat pe importante scene ale lumii, sub bagheta unor dirijori de renume.

Gârboni a primit o notă prea mică pentru a rămâne la conducerea Filarmonicii

În luna mai, o comisie alcătuită la dispoziţia primarului Timişoarei, Dominic Fritz, a analizat contractul de management al lui Ioan Coriolan Gârboni, directorului Filarmonicii Banatul, instituţie aflată în subordonarea municipalităţii, iar nota primită de acesta nu îi permitea să obţină un nou contract pe acest post.

Decizia a fost contestată de Gârboni, la primărie, dar contestaţia respectivă a fost respinsă. Gârboni conducea Filarmonica din anul 2006. Tot atunci, Gârboni a fost suspendat de pe acest post, iar Primăria Timişoara a încercat să organizeze un concurs pentru postul de director al Filarmonicii Banatul, la care s-au înscris cinci candidaţi. Printre aceştia s-a numărat şi Ovidiu Andriş, însă dosarul său a fost respins pe motiv că nu avea experienţă de minim cinci ani în domeniul studiilor şi nici trei ani experienţă managerială în instituţii de cultură, aşa cum se cerea, potrivit legii.

Între timp, Ioan Gârboni s-a adresat instanţei de judecată. Judecatorii au stabilit că este ilegală aprobarea acestei evaluări şi au decis suspendarea concursului iniţiat de Primăria Timişoara, care a rămas la faza analizării proiectelor de management ale candidaţilor.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Procurorii lui Kovesi dau chix în Bulgaria: un proces EPPO s-a ‘împiedicat’ din start

Publicat

in

Parchetul European (EPPO) nu se poate lăuda cu multe procese în instanță în Bulgaria, însă şi cele demarate au un start fals, scrie agenția de presă de stat bulgară, Sega, conform Rador Radio România.

Sursa citată oferă drept exemplu un proces pentru abuz cu fonduri europene, intentat la Tribunalul Sofia, la începutul acestui an. La data de 19 aprilie, judecătoarea Hristinka Koleva a sistat procesul judiciar și l-a returnat la Parchetul European pentru eliminarea încălcărilor de procedură.

Instanța precizează în hotărâre sa că nu există probe pe coperta procesului în numele cui a fost emisă semnătura electronică calificată la care se face referire în rechizitoriu și dacă numai inculpatul G.P a avut dreptul de a lucra cu aceasta. În afară de asta, în rechizitoriul pentru fondurile dobândite ilegal de la inculpat, procurorul a scris cu cifre suma de 390.027,00 de leva, dar şi – trei sute nouăzeci de leva și douăzeci și șapte de stotinki – în litere. Acest lucru duce la ambiguitate, explică judecătoarea Koleva.

Potrivit instanței, nu s-a clarificat nici pentru cine s-a primit creditul de finanțare – dacă pentru persoana juridică „T.D”. Ltd sau pentru filiala sa din satul Goleț, așa cum se arată în rechizitoriu.

Avocatul a susținut anterior că omisiunile procuraturii nu lasă să se înțeleagă de ce anume este acuzat GP și acest lucru îi încalcă dreptul la apărare. Din procesul-verbal al procesului mai rezultă că s-a discutat şi o eventuală înțelegere, însă apărarea a ținut ca G.P să fie exonerat de răspundere penală și pedepsit doar administrativ cu amendă. Potrivit apărării, acțiunile semnalate de procuratură nu au produs pagube materiale.

Raport subțire

Conform raportului pe anul 2023 al Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, EPPO nu a obținut nicio sentinţă de condamnare în Bulgaria.

De asemenea, nu au fost impuse măsuri de protecție asupra unor bunuri – executări silite și sechestre, la solicitarea Parchetului European din Bulgaria.

Până la sfârșitul lunii februarie, patru procese ale Parchetului European din Bulgaria sunt în faza judiciară.

Citeste mai mult

NATIONAL

Formula 1: Ferrari nu se oprește la Hamilton – Încă două transferuri de la Mercedes

Publicat

in

​La trei luni după ce și-a asigurat spectaculosul transfer al lui Lewis Hamilton, Ferrari anunță că alți doi angajaţi de la Mercedes se vor alătura echipei italiene de la 1 octombrie.

Monopostul FerrariFoto: HIRANO Jay / Shutterstock Editorial / Profimedia

Loïc Serra și Jérôme d’Ambrosio, de la Mercedes la Ferrari

Astfel, Ferrari a anunţat recrutarea inginerului francez Loïc Serra și a fostului pilot belgian Jérôme d’Ambrosio.

Serra va fi responsabil de ingineria performanţelor şasiului, raportându-i lui Enrico Cardile. D’Ambrosio va deveni director adjunct al echipei şi, în acelaşi timp, va conduce Scuderia Ferrari Driver Academy, programul companiei pentru tinerii piloţi.

Născut în Belgia în 1985, D’Ambrosio a fost un pilot de curse de succes până în 2020. Acesta se poate lăuda cu o victorie în GP2 Series, trei în Formula E, dar și 20 de participări în Mari Premii de Formula 1 între 2011 și 2012 (pentru Virgin Racing și Lotus).

Înainte de a se alătura echipei Mercedes în 2023 în calitate de director al programului de dezvoltare a piloților, D’Ambrosio a fost director de echipă pentru Venturi Racing în Formula E.

Inginerul Adrian Newey, următoarea țintă pentru Ferrari

Ferrari, a doua în campionatul din 2024 după Red Bull, speră acum să îl atragă pe Adrian Newey, cel mai de succes inginer din istoria F1.

De numele lui Newey se leagă cele mai importante rezultate reușite de Red Bull în Formula 1, inginerul englez stând la baza monoposturilor care i-au ajutat pe Sebastian Vettel (de patru ori campion mondial) și Max Verstappen (este mare favorit să-și treacă în CV titlul cu numărul patru în acest sezon) să triumfe în Marele Circ.

Britanicul în vârstă de 65 de ani a anunţat la sfârşitul lunii aprilie că va părăsi Red Bull la începutul anului 2025, după aproape 20 de ani petrecuţi la echipa austriacă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend