Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia s-ar putea folosi de negocierile de pace ca de o perdea de fum pentru a se regrupa

Publicat

in

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a avertizat că discuţiile de pace între Ucraina şi Rusia ar putea servi Kremlinului drept o “perdea de fum” pentru regruparea trupelor în vederea continuării ofensivei, relatează sâmbătă DPA citată de Agerpres.

Liz TrussFoto: Rob Pinney / AFP / Profimedia

Rămâne la latitudinea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să decidă modul în care ţara sa să abordeze discuţiile de pace cu Moscova, a spus ea.

Într-un interviu pentru The Times, Liz Truss a declarat că îi este teamă că negocierile – despre care s-a spus că au făcut unele progrese – să fi fost doar o “perdea de fum”. Premierul britanic Boris Johnson a promis la Conferinţa conservatorilor scoţieni din Aberdeen că va trimite mai multe arme defensive în Ucraina după ce a vorbit vineri cu Zelenski.

El a afirmat că este “mai convins ca oricând” că aventura militară a preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina va eşua. Johnson urmează să se adreseze Forumul de primăvară al conservatorilor de la Blackpool sâmbătă, unde va aborda probabil din nou conflictul din Ucraina.

Şeful serviciului militar britanic de informaţii militare, Jim Hockenhull, consideră că Putin duce acum un “război de uzură” după ce aşteptările iniţiale privind un conflict rapid s-au spulberat.

Kremlinul este constrâns să-şi schimbe tacticile, recurgând la utilizarea “iresponsabilă şi fără discernământ” a puterii de foc, ceea ce va duce inevitabil la mai multe victime civile, a apreciat Jim Hockenhull. Dacă şi-ar fi dorit serios să poarte discuţii de pace cu Ucraina, Moscova nu ar folosi astfel de metode, consideră şi şefa diplomaţiei britanice.

“Dacă o ţară este serioasă cu privire la negocieri, ea nu bombardează fără discernământ civili în ziua aceea”, a declarat Liz Truss pentru The Times. Ea s-a arătat “foarte sceptică” faţă de negocierile între cele două ţări, adăugând că “ceea ce am văzut nu este decât o încercare de a crea spaţiu pentru regruparea ruşilor”.

“Nu vedem nicio retragere serioasă de trupe ruse sau vreo propunere serioasă pe masă”, a afirmat Liz Truss, potrivit căreia “ruşi au minţit, minţit şi minţit”. “Mă tem că negocierile este o altă tentativă de a crea o diversiune şi o perdea de fum”, a insistat ea.

“Desigur, Ucraina, ca naţiune suverană, este pe deplin îndreptăţită să desfăşoare orice proces de negociere pe care îl consideră potrivit”, a menţionat totodată şefa diplomaţiei britanice.

Oficialii occidentali au avertizat că ruşii dispun de stocuri “enorme” de muniţie de artilerie, ceea ce înseamnă că ar putea continua bombardamentele timp de mai multe săptămâni. Dar, după mai bine de trei săptămâni de campanie, este clar că Kremlinul încă nu şi-a atins niciunul dintre obiectivele sale iniţiale, apreciază la rândul său generalul Hockenhull.

Moscova “a fost surprinsă de amploarea şi îndârjirea rezistenţei ucrainene şi a fost dată peste cap de problemele apărute”, le-a spus el jurnaliştilor. “Operaţiunile ruse s-au schimbat. Rusia urmăreşte acum o strategie de uzură. Acest lucru va implica utilizarea iresponsabilă şi fără discernământ a puterii de foc”, a subliniat şeful serviciului militar de informaţii britanic, adăugând că aceasta va duce la creşterea de pierderi umane în rândul civililor, la disfuncţionalităţi la nivelul infrastructurii ucrainene şi la aprofundarea crizei umanitare.

Eforturilor Londrei de ajutorare a refugiaţilor ucraineni s-a alăturat şi fostul prim-ministru britanic David Cameron, care anunţat vineri că este la volanul unei furgonete cu provizii în drum spre graniţa dintre Polonia şi Ucraina.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Un apropiat al lui Ramzan Kadîrov și-a dat demisia subit / Magomed Daudov zicea în 2022 că poate invada și Berlinul, dacă Putin le dă permisiunea

Publicat

in

Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kadîrov, Magomed Daudov, a demisionat miercuri în mod neașteptat din funcția de președinte al parlamentului, creând un post vacant în elita republicii într-un moment în care sănătatea lui Kadîrov este atentă urmărită, relatează Reuters.

Ramzan Kadirov si Magomed Daudov, supranumit Lord, in 2019Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Magomed Daudov era considerat pe scară largă drept unul dintre cei mai influenți politicieni din regiunea de sud a Rusiei. Nu a dat niciun motiv pentru plecarea sa.

„După o întâlnire cu șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, am decis să demisionez din funcția de președinte al parlamentului Republicii Cecene”, a spus Dudov, potrivit televiziunii cecene.

Daudov, cunoscut drept „Lord” / „Domnul”, este un fost insurgent care a luptat pentru independența cecenă față de Rusia, dar ulterior și-a schimbat partea și a primit medalia Erou al Rusiei. El ocupa funcția de parlamentar din 2015.

Separațiștii ceceni au încercat să se desprindă de Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991 în două războaie care au adus distrugeri grele și victime. Kadîrov, președinte din 2007, a primit o mare marjă de libertate de către președintele rus Vladimir Putin pentru a conduce regiunea în principal musulmană ca feud personal, în schimbul menținerii acesteia stabilă și loială.

Ziarul independent Novaya Gazeta a scris luna trecută că liderul cecen suferă de necroză pancreatică, o boală care nu poate fi tratată.

Kadîrov a respins în mod repetat informațiile că nu se simte bine. În ziua în care a apărut articolul, astfel că și de acea dată a postat videoclipuri cu el la sală, pentru a infirma că este bolnav.

În iulie 2022, Magomed Daudov spunea că dacă Putin nu îi oprește, kadîroviții vor continua până vor ajunge la Berlin, după ce cuceresc Republica Populară Donețk, Nikolaev, Herson, Odesa.

„Inshallah, ar trebui să nu existe nicio îndoială, Republica Populară Donețk, Nikolaev, Herson, Odesa, până ne oprește Vladimir Vladimirovici Putin, Inshallah, vom ajunge la Berlin. Vom câștiga fără îndoială”, spunea el atunci.

Kadîrov conduce forţe paramilitare considerabile care, deşi fac parte în mod oficial din structurile de securitate ruseşti, îi sunt personal loiale. În timpul unei vizite la Kremlin, în luna martie, liderul cecen i-a spus lui Putin că forţele sale din Ucraina vor ajuta Rusia „să lupte până la finalul victorios”.

Citeste mai mult

NATIONAL

fanatik.ro: Cele trei asasinate politice care au cutremurat istoria României. Cine sunt premierii care au avut parte de un sfârșit sângeros

Publicat

in

​Istoria modernă a României a fost marcată de o serie de asasinate politice, planificate fie pentru îndepărtarea adversarilor politcici, fie în numele unor ideologii extremiste.

Asasinate politice în RomâniaFoto: Freepik

Cel care a deschis seria asasinatelor istorice în care premierii României și-au pierdut viața a fost conservatorul Barbu Catargiu, desemnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza să conducă primul Guvern unit după întregirea Principatelor Române. Citește mai mult pe fanatik.ro

Image by frimufilms on Freepik

Articol susținut de fanatik.ro

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend