Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia explică cum a fost posibilă cea mai mare lovitură ucrainenană, de la începutul războiului: ce au putut să facă soldații ruși

Publicat

in

Rusia susţine că atacul ucrainean cu rachete HIMARS care a ucis cel puţin 89 de soldaţi ruşi la Makiivka, în regiunea ocupată Doneţk, a avut loc pentru că soldaţii îşi foloseau telefoanele mobile în noaptea de Anul Nou, relatează BBC.

Folosirea de către soldaţi a telefoanelor interzise a permis inamicului să îşi localizeze ţinta, a declarat armata rusă, informează News.ro.

Ucraina a lovit la puţin timp după Anul Nou o şcoală profesională din Makiivka transformată în cazarmă pentru soldaţii ruşi, majoritatea fiind recruţi.

Deşi numărul persoanelor ucise nu poate fi verificat independent, cei 89 de morţi anunţaţi marţi de Moscova – un bilanţ actualizat de la 63 de morţi, câţi fuseseră anunţaţi luni  – reprezintă cel mai mare bilanţ al pierderilor recunoscute de Rusia în acest război.

Ucraina susţine însă că numărul victimelor ar fi mult mai mare, afirmând că 400 de soldaţi au fost ucişi în atac şi alţi 300 au fost răniţi, deşi a spus ulterior că aceste cifre sunt în curs de verificare.

Rusia a declarat că la ora locală 00:01, în noaptea de Anul Nou, au fost trase şase rachete Himars, de fabricaţie americană, asupra şcolii din Makiivka, două rachete fiind doborâte de apărarea antiaeriană. Comandantul adjunct al regimentului, locotenent-colonelul Baciurin, se numără printre cei ucişi, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat postat pe Telegram marţi seara târziu.

Comunicatul mai spune că o comisie investighează circumstanţele incidentului, dar este “deja evident” că principala cauză a atacului a fost prezenţa şi “utilizarea în masă” a telefoanelor mobile de către trupele aflate în raza de acţiune a armelor ucrainene, în ciuda faptului că acest lucru era interzis. “Acest factor a permis inamicului să localizeze şi să determine coordonatele locaţiei personalului militar pentru un atac cu rachete”, susţine Ministerul rus al Apărării.

Oficialii găsiţi vinovaţi în cadrul anchetei vor fi aduşi în faţa justiţiei şi se iau măsuri pentru a preveni evenimente similare în viitor, mai spune comunicatul ministerului condus de Serghei Şoigu.

Şcoala profesională din Makiivka era plină de recruţi în acel moment – bărbaţi care se numărau printre cei 300.000 de oameni chemaţi la război în cadrul mobilizării parţiale ordonate în septembrie de Vladimir Putin. În plus, în apropierea locului era depozitată şi muniţia, care a explodat la rândul ei în momentul atacului, amplificând amploarea distrugerilor.

Unii comentatori şi politicieni ruşi au acuzat armata de incompetenţă, spunând că trupele nu ar fi trebuit să fie cazate într-un loc atât de vulnerabil. Pavel Gubarev, fost oficial de rang înalt al conducerii proruse din Doneţk, a declarat că decizia de a găzdui un număr mare de soldaţi într-o singură clădire a fost o “neglijenţă criminală”.

“Dacă nimeni nu este pedepsit pentru acest lucru, atunci situaţia se va înrăutăţi”, a avertizat el.

Vicepreşedintele consiliului local din Moscova, Andrei Medvedev, a declarat că era de prevăzut că vor fi învinuiţi soldaţii, şi nu comandantul care a luat decizia iniţială de a caza atât de mulţi oameni într-un singur loc.

Vladimir Putin a semnat marţi un decret prin care familiile soldaţilor din Garda Naţională care au fost ucişi în timpul serviciului vor primi 5 milioane de ruble (69.000 de dolari).

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Mesajul de Paște al lui Piedone: O invitație la bucurie și reflecție în sărbătoarea Învierii

Publicat

in

De

Candidatul la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone transmite credincioșilor un mesaj de Paște, inspirat din versurile lui Alexandru Vlahuță.

În mesajul său, Piedone a citat versuri din creația lui Vlahuță, care evocă puterea vindecătoare și mântuitoare a lui Iisus Hristos.

„Dragi prieteni, astăzi în sfânta zi de Paști vă spun din tot sufletul: Hristos a Înviat! Astăzi în sfânta zi de Paști când cerurile sunt deschise, când oamenii sunt oameni, uită de necazuri, se gândesc la viitor, la copii, la nepoții lor, când astăzi sfânta zi de Paște ne unește pe toți fiecare cu familia lui stând la sfânta masă în zi de Paști vă transmit tuturor sărbători fericite, lumină în suflet și bunul Dumnezeu să vă călăuzească viața”, a transmis Piedone într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook.

Mesajul integral aici:

Citeste mai mult

NATIONAL

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani pentru mai puțin de 12 ani. Calculul raportat la speranța de viață din România

Publicat

in

De

România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat, de 76,6 ani. Asta înseamnă că un român cotizează la pensie 35 de ani și primește bani doar pentru 11 ani și 6 luni.

Vârsta standard de pensionare este 65 de ani, în țara noastră. Ca să primească pensie minimă, un român trebuie sa cotizeze 15 ani. În prezent, pensia minimă este 1.281 lei.

Stagiul complet de cotizare este 35 de ani. Dintr-un salariu minim 25% din bani merg către fondul de pensii. Asta înseamnă ca statul oprește lună de lună 775 lei.

Românii primesc la pensie nici jumătate din cât au cotizat

Dintr-un salariu mediu, statul oprește aproximativ 2.000 lei lună de lună. În prezent, pensia minimă este 1.281 lei, iar pensia medie este 2.125 lei. Analiștii apreciază că românii ajung să primească după ce ies la pensie nici jumătate din cât au cotizat.

”Paradoxul este că, atunci când intră în perioada de pensionare, media beneficiilor acordate unui cetățean român reprezintă doar 40%-50% din venitul pe care îl obținea anterior”, susțin specialiștii, citați de Antena 3 CNN.

Cât cotizăm la pensii lună de lună

VÂRSTA DE PENSIONARE: 65 ANI

– stagiu complet de cotizare: 35 ani

– stagiul minim: 15 ani

– salariul minim: 3.300 lei brut

– cotizatie la pensie: 775 lei

– salariu mediu: 7.990 lei brut

– cotizație pensie: 1.998 lei

– pensia minimă: 1.281 lei

– pensia medie: 2.125 lei

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend