Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România va trece la ora de vară: ora 3.00 devine ora 4.00

Publicat

in

Românii vor trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară, astfel că toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte. În singura zi din an cu 23 de ore vom dormi mai puțin, pentru că ora 3.00 devine ora 4.00.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, pentru că România trece la ora de vară. Astfel, pe lângă faptul că dormim mai puțin, ziua de 27 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Vezi și: Emmanuel Macron bate cu pumnul în masă: Vrea ca Uniunea Europeană să se rupă militar de SUA

CFR Călători anunță că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 26/27 martie. la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă, potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Oamenii de știință au descoperit o posibilă „pepinieră” de rechini ciocan în Galapagos

Publicat

in

De

O echipă de cercetători a descoperit o potențială zonă de reproducere a rechinilor ciocan în largul unei insule din arhipelagul ecuadorian Galapagos, în ceea ce ar fi o observație „foarte rară”, a anunțat joi parcul național într-un comunicat, potrivit Reuters.

Rechinul ciocan (Sphyrna zygaena)Foto: KEN KEIFER / CATERS NEWS / Caters News / Profimedia

Așa-numita „pepinieră” ar fi primul loc de reproducere a rechinilor ciocan neted (Sphyrna zygaena) în Galapagos, dacă se confirmă, a precizat parcul.

Rechinul ciocan neted este una dintre cele nouă specii cunoscute de rechin ciocan. Acesta este considerat „vulnerabil” pe lista de specii amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Oamenii de știință dintr-o expediție Greenpeace au vizitat Rezervația Marină Galapagos în urmă cu câteva săptămâni, observând o tânără femelă de rechin ciocan în largul Insulei Isabela, cea mai mare insulă din Galapagos, și marcând-o.

Cercetătorii vor continua să monitorizeze rechinul pentru a confirma că se afla într-o zonă de reproducere.

Insulele Galapagos, cu fauna lor unică, au fost esențiale pentru teoria evoluției lui Charles Darwin. Aici trăiesc multe specii care nu se găsesc în altă parte, cum ar fi broaștele țestoase gigantice și iguanele marine.

Multe dintre ele sunt, de asemenea, în pericol de dispariție.

Citeste mai mult

NATIONAL

Conference League: Ploaie de goluri și o mare surpriză în manșa tur a semifinalelor

Publicat

in

De

Olympiacos Pireu a furnizat surpriza zilei de joi în competițiile UEFA, formația din Grecia impunându-se cu 4-2 în fața echipei Aston Villa, la Birmingham, în manșa tur a semifinalelor Conference League. Tot joi, Fiorentina a câștigat în prelungiri meciul cu Club Brugge, scor 3-2.

Olympiacos PireuFoto: Andrew Yates / imago sportfotodienst / Profimedia

>> Europa League: Bayer Leverkusen, cu un pas în finală / Remiză între Marseille și Atalanta

Aston Villa vs Olympiacos 2-4 și Fiorentina – Club Brugge 3-2, în turul semifinalelor Conference League

Meciul de pe Villa Park a început cum nu se putea mai rău pentru gazde: Olympiacos a punctat de două ori prin El Kaabi (’16, ’29).

Trupa lui Unai Emery n-a renunțat la luptă, a redus din diferență prin Watkins (’45+1) și a egalat prin Diaby (’52).

Deși părea că Aston Villa și-a revenit și va obține un rezultat pozitiv pentru retur, Olympiacos a mai lovit de două ori până la final. Marocanul El Kaabi i-a readus pe oaspeți în avantaj (’56, penalty), iar Hezze (’67) a stabilit scorul final.

Douglas Luiz (Aston Villa) a trimis în bară din penalty (’84), iar ultima reprezentată a Angliei este aproape de eliminarea din cupele europene.

Pe Stadio Artemio Franchi din Florența, gazdele au deschis scorul prin Sottil (‘5), dar Vanaken (’17, penalty) a egalat pentru oaspeți.

Fiorentina a condus la pauză după reușita lui Belotti (’37), însă Club Brugge a mai marcat o dată prin Thiago (’63), la doar două minute după ce rămăsese în inferioritate numerică (Onyedika a primit două cartonașe galbene).

Echipa viola, antrenată de Vincenzo Italiano, s-a impus după golul înscris de Nzola (’90+1).

Manşa retur a semifinalelor se dispută pe 8 mai (la Bruges) şi pe 9 mai (la Pireu).

Finala Conference League va avea loc în data de 29 mai, pe Agia Sophia Stadium din Atena (Grecia).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend