Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România devine alternativa în regiune: Creștere uriașă a investițiilor străine directe în 2022

Publicat

in

Investiţiile străine directe au crescut cu 34% în primele patru luni ale acestui an, la 3,149 miliarde de euro, comparativ cu 2,35 miliarde euro în perioada similară din 2021, conform datelor Băncii Naţionale a României citate de Agerpres.

“Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 3.149 milioane euro (comparativ cu 2.350 milioane euro în perioada ianuarie – aprilie 2021), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3.031 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 118 milioane euro”, se menţionează în comunicat.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele patru luni din 2022, cu 27,8%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 2.186 de unităţi, acestea având un capital social subscris în sumă totală de 14,008 milioane de dolari, cu 31,1% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-aprilie 2021, de 20,326 milioane de dolari.

În aprilie 2022, au fost înmatriculate 546 firme cu participare străină la capitalul social. În funcţie de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (23,81%), comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (19,23% din total) şi transport, depozitare şi comunicaţii (18,32%).

La finele lunii aprilie 2022, în România existau 239.033 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 66,42 miliarde de dolari.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Programe speciale de Paşti, la TVR – Denia Prohodului, în direct de la Patriarhia Română

Publicat

in

De

Programe speciale de Paşti, la TVR – Denia Prohodului, în direct de la Patriarhia Română, documentarul „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”, „Andrei Rubliov”, de Andrei Tarkovski

Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme artistice tematice, ediţii speciale ale unor programe apreciate de public, dialoguri esenţiale, prezentări de locuri încărcate de spiritualitate, dar şi show-uri cu cântec, bucurie şi voie bună, se regăsesc în oferta televiziunii publice de Paşti.

În Vinerea Mare, de la ora 18.00, TVR 1 difuzează Denia Prohodului, în direct de la Patriarhia Română, iar de la ora 23.00, sub genericul „Lumină din lumină” telespectatorii pot urmări un concert emoţionant de pricesne şi cântece pascale.

Sâmbătă, la ora 21.00 , TVR 1 programează filmul artistic „Maria din Nazaret” (partea a II-a), urmat de o ediţie specială a emisiunii „Universul credinţei” (ora 23.00), care include un interviu cu Pr. Bogdan Tătaru Cazaban şi Slujba Învierii Domnului, în direct de la Patriarhia Română.

În prima zi de Paşte, duminică, de la ora 12.10, emisiunea „Tezaur Folcloric” invită publicul să petreacă „Împreună de Sfintele Paşti”, alături de artişti precum Liviu Olteanu, Alexandru Pal, Roxana Reche, Polina Gheorghe şi Taraful din Greceşti.

Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba aduc, de la ora 14.30, „Gala umorului” – cu mari actori ai Generaţiei de Aur, iar de la ora 17.00, Cristian Tabără şi Cristina Şoloc prezintă un episod special al emisiunii „Exclusiv în România” – „Suflet ucrainean, duh ortodox în Botoşani”. De la ora 18.00, o putem urmări pe Paula Seling în concertul său „Aniversar 25”.

Seara, de la ora 21.00, Iuliana Tudor dă startul „Petrecerii… cu cântec”, un show de divertisment care îl are ca invitat principal pe Nicolae Furdui Iancu.

Distracţia continuă la TVR 1, luni, de la ora 13.00 (partea I) şi de la 14.45 (partea a II-a), cu Iuliana Tudor amfitrion „La masa de Paşti”.

TVR 2: Liturghie de la Catedrala Sf. Iosif, interviuri despre tainele credinţei, divertisment

Vineri, de la ora 21.45, documentarul „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”, regizat de Nicolae Mărgineanu, prezintă personalitatea unică a părintelui care atrăgea mii de credincioşi dornici să-i asculte învăţăturile în vremurile în care regimul comunist l-a vânat constant (reluare sâmbătă, ora 13.30).

Sâmbătă, de la ora 10.00, invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic dejun cu un campion”, Pr. Prof. Univ. Dr. Emanoil Băbuş, cercetător şi scriitor, vine cu destăinuiri nu doar despre tainele credinţei, ci şi despre provocările lumii contemporane.

Tot sâmbătă, de la ora 15.00, Marina Almăşan şi Dan Helciug prezintă o ediţie specială „Rivalii”.

De la ora 23.45, în Sâmbăta Mare, în emisiunea „Adevăr şi curaj”, TVR 2 transmite un interviu realizat de Rafael Udrişte cu Pr. Damaschin Grigoriatul de la mănăstirea Grigoriu (Sf. Munte Athos), iar duminică, 5 mai, de la ora 08.00, sub genericul „Repere sacre”, Sfânta Liturghie de la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti.

În sfintele zile de Paşti, duminică (ora 14.40) şi luni (ora 20.00), TVR 2 difuzează „Drag de România noastră 2!”, cu Paul Surugiu Fuego, alături de celebra Orchestră a Fraţilor Advahov şi de invitaţi remarcabili.

TVR 3: Liturghii, în direct, de la Blaj şi Cluj, tradiţii, spiritualitate

Începând de joi, TVR 3 transmite, sub genericul „Lumină din Lumină”, oficiile liturgice greco – catolice şi ortodoxe, care au loc în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, respectiv la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj.

În emisiunea „Vine Cluju’ pe la noi!”, prezentată de Sergiu Vitalian Vaida, pe 5 şi 6 mai, la ora 13.30, telespectatorii pot descoperi tradiţii pascale autentice şi pot asculta melodii de voie bună.

Duminică, „Meseriaşii” spun poveştile oului încondeiat de la 16.30, iar de la ora 19.05, TVR 3 transmite documentarul „Rugă pentru bisericile de lemn din Vaslui”.

De la ora 17.30, „Caravana TVR 3” poposeşte în inima etnofolclorică a Bucovinei, la Mănăstirea Humor, Fundu Moldovei şi Ciocăneşti, unde oamenii locului vorbesc despre tradiţii, spiritualitate şi ofertele turistice ale zonei.

Seara, de la ora 22.00, telespectatorii sunt invitaţi la concertul extraordinar „Origini”, susţinut de Nicolae Botgros şi Orchestra Lăutarii din Chişinău.

Documentare, concerte, dialoguri esenţiale şi filmul „Andrei Rubliov”, la TVR Cultural

Vineri, de la ora 16.55, este difuzat tulburătorul „Recviem” al lui Mozart pus în scenă, în premieră, în antica Arenă din Verona, în 2020, când a fost închinat victimelor Coronavirusului.

Sâmbătă, de la ora 13.30, la „Adevăr şi curaj”, realizatorul Rafael Udrişte propune un dialog cu Părintele Gheorghe Holbea, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, despre petrecerea Sărbătorilor Pascale într-o lume aflată sub imperiul consumerismului, al marketingului şi al reţelelor de socializare.

De la ora 17.00, ediţia „Omul şi Timpul” filmată la Aiud arată cum petreceau deţinuţii politici Sărbătorile Pascale în închisori, în anii 50, iar de la ora 20.00, filmul „Andrei Rubliov”, în regia lui Andrei Tarkovski, ilustrează imaginea Rusiei secolului XV, în care oamenii sunt nevoiţi să înfrunte invaziile tătare, luptele dintre cnejii rivali, foametea, tortura şi munca grea, având drept unic sprijin credinţa în Dumnezeu. În această perioadă turbulentă îşi realizează operele Andrei Rubliov, pictorul de icoane. Filmul a fost distins cu Premiul FIPRESCI, la Festivalul de la Cannes 1969.

TVR INFO difuzează, pe lângă cele mai importante ştiri, o serie de filme documentare: „Marile mistere ale omenirii” (5 mai, ora 11.00) „Armenia-fructele Raiului” (5 mai, ora 16.00), „Irlanda- plimbare prin tărâmuri celtice” (5 mai, ora 17.00), „Biodiversitatea în pericol: soluţiile (5 mai, ora 19.00), „Elisabeta a II-a şi Charles: mamă şi fiu” (5 mai, ora 21.00). În Vinerea Mare, la ora 21.00, Cătălin Ştefănescu ne propune să explorăm întrebări esenţiale legate de credinţă şi societatea contemporană, în ediţia specială „Ce mai înseamnă credinţa azi?”.

Românii din afara graniţelor pot urmări, la TVR Internaţional şi TVR Moldova, programe preluate de la TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi TVR Cultural, dar şi emisiuni proprii, realizate în spiritul sărbătorii pascale: pe 3 mai, ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii „Terasa urbană”, în care artistul Kyrie Mendel ne invită să trăim clipe de inspiraţie, împreună cu artişti valoroşi, personalităţi culturale importante, care au făcut carieră internaţională, iar luni 6 mai, de la ora 21.00, avem „Tradiţii de Paşte”, cu Tatiana Slivca, o ediţie domnească într-o zi împărătească.

Citeste mai mult

NATIONAL

Situația de pe frontul ucrainean se schimbă dramatic: forțele armate rusești avansează violent într-o zonă strategică / Atacuri în rafală ale rușilor (analiști)

Publicat

in

De

Analiștii DeepState susțin că forțele armate rusești reușesc să avanseze pe linia frontului din Ucraina, relatează presa ucraineană. De asemenea, cinci persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP, potrivit News.ro.

Situația din Donețk e schimbată serios, forțele armate rusești reușind să avanseze în apropierea mai multor așezări.

„Inamicul a avansat în Arkhangelske, lângă Novooleksandrivka, la sud de Pervomaiske”, se arată în raport.

content-image

Ajutorul american

Președintele american Joe Biden a semnat pe 24 aprilie un proiect de lege care prevede alocarea a zeci de miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina. Departamentul american al Apărării a menționat că un nou ajutor american ar putea ajunge foarte repede pe teritoriul ucrainean. Experții au avertizat că rușii ar putea încerca să profite de timpul pe care îl au înainte de sosirea ajutorului din partea Statelor Unite pentru ucraineni pentru a merge mai departe.

Rusia turează motoarele

Pe măsură ce apărătorii ucraineni și aliații Ucrainei prezintă mai multe slăbiciuni, forțele ruse profită și avansează în regiunea Donețk. Rușii și-au început asaltul asupra Chasiv Yar, în timp ce un atac complementar, de flancare, se împinge încet de la Avdiivka ocupată, în încercarea de a tăia drumul de aprovizionare de la Kramatorsk la Kostiantynivka. Chasiv Yar este foaierul Kostiantynivka, un oraș mai mare care a servit ca un important teren militar ucrainean. „Intenția lor este să se apropie de principalele noduri de tranzit și, prin urmare, să facă apărarea Donețkului  dificil de susținut din punct de vedere sistemic”, a spus Michael Kofman, un savant în domeniul militar la Carnegie Endowment cu sediul în DC pentru Kyiv Independent.

În ultimele zile, această forță a trecut de apărarea ucraineană, depășind Ocheretyne, un sat din prima linie din regiunea Donețk. Ucrainenii asediați s-au retras din mai multe sate din apropiere pe 28 aprilie, în timp ce Rusia a continuat presiunea. Vă reamintim că Rusia a capturat Avdiivka în februarie, după o operațiune istovitoare de patru luni. Moscova a continuat ofensiva, bazându-se pe capacitatea sa de a reface forțele în principal prin recrutarea de noi soldați.

Cinci morţi şi 20 de răniţi în atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucraine

Cinci persoane au fost ucise, inclusiv un bărbat şi fiica sa, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP, potrivit News.ro.

Doi civili care se aflau într-o maşină au fost ucişi de o bombă aeriană ghidată lansată de forţe ruse în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a anunţat miercuri guvernatorul Oleg Sînegubov.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 38 de ani şi tatăl său, a anunţat Parchetul General ucrainean.

”Ruşii au atacat (miercuri), la ora (locală) 10.00 (şi ora României) o maşină şi o casă la Zolociv”, un sat situat la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Rusi, cu ”bombe aeriene ghidate”, a acuzat Oleg Sînegubov.

Alte 13 persoane au fost rănite, inclusiv un copil în vârstă de 11 ani, a anunţat el pe Telegram.

Altă femeie în vârstă de 67 de ani a murit din cauza rănilor, mai târziu, în urma unui bombardament asupra satului Leliukivka, în aceeaşi regiune, a anunţat guvernatorul.

Regiunea Harkov, situată la frontiera cu Rusia, a cărei cea mai mare partea a fost ocupată de armata Moscovei la începutul invaziei, în februarie 2022, înaintea unei prime contraofensive ucrainene, în toamna lui 2022, este vizată aproape constant.

Rusia a folosit în ultimele luni bombe aeriene ghidate noi şi puternice, cu consiecinţe devastatoare.

Forţele ruse deţin iniţiativa în Harkov, în urma eşecului unei mari contraofensive ucrainene în vara lui 2023.

Alt atac rus s-a soldat cu doi morţi şi şase răniţi la Guirnîk, o localitate mică situată la aproximativ 15 kilometri de linia frontului în regiunea Doneţk (est), a anunţat pe Telegram guvernatorul Vadim Filaşkin.

Tiruri de artilerie şi un atac rus cu dronă au rănit patru persoane la Niukopol, în partea central-estică a Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Serghii Lîsak.

El a anunţat că trupe ruse au atacat oraşul cu lansatoare de rachetă de tip ”Uragan” şi a postat imagini cu o casă incendiată.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend