Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Regizorul canadian John Zaritsky, premiat cu Oscar pentru cel mai bun film documentar, a murit la 79 de ani

Publicat

in

Regizorul canadian John Zaritsky, care a primit Oscarul pentru cel mai bun film documentar în 1983, a murit în urma unei crize cardiace la vârsta de 79 de ani, au anunţat luni mass-media locale, scrie AFP.

El a primit statueta pentru documentarul său “Just Another Missing Kid” despre ancheta asupra dispariţiei unui tânăr canadian în vârstă de 19 ani în timpul unei călătorii între Ottawa şi Colorado, Statele Unite.

Născut în provincia canadiană Ontario, John Zaritsky a murit în urma unei crize cardiace la 30 martie, la Vancouver, în Columbia Britanică (vest), după o carieră de peste 40 de ani, scrie news.ro.

În 2008, difuzarea la un post britanic a unuia dintre documentarele sale, intitulat “Dreptul de a muri”, care arăta sinuciderea asistată a unei persoane afectate de boala Charcot, a provocat un scandal în Marea Britanie şi a relansat dezbaterea dureroasă despre dreptul de a alege moartea.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Doliu în lumea afacerilor din România: a murit ‘părintele’ gigantului Altex

Publicat

in

De

Unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din România post-decembristă, Alexandru Alexandrov, a încetat din viață, după o luptă cu o boală cronică. Alexandrov este ”părintele” gigantului Altex, companie pe care a fondat-o.

Înmormântarea lui Alexandrov va avea loc, joi, 2 mai, de la ora 19.00, rtrupul neînsuflețit fiin depus în capela Cimitirului Petru și Pavel, informează Bugetul.ro.

Alexandru Alexandrov a fost cel care a înființat compania Altex, iar ulterior a fost unul dintre cei mai importanți jucători din industria construcțiilor din România.

content-image

A condus Altex până la intrarea în insolvență

Alex Alexandrov și-a fondat prima afacere în 1991, punând bazele SC Alex SRL, cea mai veche companie privată din Iași în domeniu. Cu toate acestea, după mai multe decenii de activitate, a fost nevoit să ceară intrarea în insolvență în urma crizei economice din perioada 2008-2012.

În timpul acelei perioade dificile, cifra de afaceri a scăzut semnificativ, de la 6,1 milioane de lei în 2007 la doar 1 milion de lei în 2011. Profitul net înregistrat în 2007, de 125.000 de lei, s-a transformat în pierdere netă în 2011, în cuantum de 700.000 de lei. Ca urmare, a fost necesar să reducă numărul angajaților de la 88 la 19.

De-a lungul anilor, compania a avut contracte de construcție sau modernizare cu diverse entități, printre care Primăria Iași, Petrom, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, și Direcția Generală a Vămilor.

Solicitarea de intrare în insolvență a SC Compania pentru Construcții Alex a fost făcută de SC Clima Therm Center SRL și aprobată de instanță în iulie 2012. În același timp, BRD a inițiat un proces separat la Tribunalul din Iași, solicitând aprobarea executării silite a firmei lui Alexandrov pentru suma de 1.505.403 lei, reprezentând un credit neachitat.

Citeste mai mult

NATIONAL

Hidroelectrica reia proiectul hidrocentralelor de pe Jiu, blocat acum șapte ani de mai multe ONG-uri de mediu

Publicat

in

De

Hidroelectrica reia lucrările la amenajarea hidroelectrică de la Bumbești-Livezeni, după ce o hotărâre de Guvern a stabilit că proiectul este de utilitate publică și interes național. Finalizate în proporție de 90%, lucrările au fost oprite în 2017 de Curtea de Apel București, la solicitarea mai multor ONG-uri de mediu.

Pe râul Jiu urmează să fie construite mai multe hidrocentraleFoto: Economica20 | Dreamstime.com

Potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, în perioada 28-30 aprilie a avut loc o vizită de lucru şi discuţii cu autorităţile pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie la Bumbeşti-Livezeni.

  • „În perioada 28-30 aprilie a avut loc o vizită de lucru a secretarului de stat în Ministerul Energiei, Marius Negru, la amenajarea Hidroelectrica de la Bumbeşti-Livezeni, acesta fiind însoţit de Bogdan Badea, CIO Hidroelectrica, de Marius Grecu -Inginer Şef Uzină la Târgu-Jiu, precum şi de alţi reprezentanţi locali ai companiei.
  • Cu prilejul evenimentului, la iniţiativa secretarului de stat Marius Negru, au fost invitaţi la discuţii reprezentanţi ai autorităţilor locale implicate în re-emiterea autorizaţiei de construire pentru amenajarea hidro-energetică Bumbeşti-Livezeni, scopul demersului fiind acela de a pune în acord părţile implicate şi de a accelera procesul de autorizare.
  • Au participat Cosmin Popescu, preşedinte Consiliul Judeţean Gorj, Alexandru Camui, arhitect şef Consiliul Judeţean Gorj, Marin Şerban, director al Administraţiei Parcului Naţional Defileul Jiului, Bogdan Lazie, director direcţia avizări DRDP Timişoara, Gheorghe Enache, consilier Ministerul Energiei, Nica Alexandru şi Lucian Raban – Reţele Banat.”, se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.

În cazul proiectului AHE Bumbeşti-Livezeni, Curtea de Apel Bucureşti a admis în data de 14 decembrie 2017 recursul unor ONG-uri de mediu şi a anulat autorizaţiile de construire emise de consiliile judeţene din Hunedoara şi Gorj, decizia fiind definitivă, deşi lucrările erau realizate deja în proporţie de circa 90%.

Punerea în funcţiune a amenajării este astăzi posibilă în condiţiile declarării proiectului ca fiind de utilitate publică şi interes naţional, printr-o Hotărâre de Guvern emisă în acest an, mai spun reprezentanții Hidroelectrica.

Finalizarea proiectului va asigura injectarea în sistemul energetic național a unei cantităţi de energie electrică curată de circa 259 GWh/an, energie care va acoperi necesarul a peste 85.000 gospodării şi care va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră cu peste 200.000 tone/an.

Citiți și Proiectul hidrocentralelor din Parcul Național Defileul Jiului merge mai departe, Ministerul Energiei vrea să înceapă exproprierile / Expert: Este îngrijorător nu doar pentru mediu, ci și pentru statul de drept

Sursa foto: Dreamstime

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend