Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Radu și Alexandru Mazăre, o primă victorie în încercarea de a scăpa de condamnările la închisoare

Publicat

in

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre – care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de plaje și terenuri din Mamaia și este judecat în mai multe dosare instrumentate de DNA – obține o primă victorie în încercarea de a scăpa de condamnarea primită în dosarul Polaris. Instanța supremă a admis, luni, în principiu contestațiile în anulare formulate de Mazăre și de omul de afaceri Gabriel Strutinsky.

Radu Mazare (foto arhiva)Foto: Agerpres

  • “Admite în principiu contestaţiile în anulare formulate de către contestatorii condamnaţi Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Gabriel-Sorin împotriva deciziei penale nr. 14 din 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători Penal 2-2020, în dosarul nr. 1643/1/2020.
  • Respinge, ca nefondate, cererile de suspendare a executării deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători Penal 2-2020, în dosarul nr. 1643/1/2020″, este decizia instanței supreme.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit pentru 10 octombrie termen pentru soluționarea contestaţiilor în anulare, atunci urmând să fie citați Radu Mazăre și Ştefan Strutinsky.

Tot luni, instanța supremă a admis, în principiu, contestaţia în anulare formulată de către Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, condamnat în luna mai la trei ani de închisoare în dosarul de corupție legat de construirea campusului de locuinţe sociale “Henri Coandă”.

Termenul pentru soluţionarea contestaţiei în anulare a fost fixat pentru 10 octombrie.

Radu Mazăre ispăşeşte în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de plaje și terenuri din Mamaia. De asemenea, el este judecat în mai multe dosare instrumentate de către procurorii DNA.

Dosarul Polaris

În 3 februarie, Radu Mazăre a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 5 ani de închisoare în dosarul “Polaris”, pentru luare de mită și conflict de interese, fiind achitat pentru mai multe infracțiuni. În prima instanță fusese condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare.

În același dosar, în care DNA a acuzat un prejudiciu de 200 milioane lei, omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Polaris în decembrie 2015 pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. În acelaşi dosar, au fost trimiși în judecată fostul deputat Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, precum şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.

DNA mai spune că, în perioada 2008 – 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Conform DNA, şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Tot ce trebuie să ştiţi despre Eurovision 2024 – Cine este favorit, cine sunt prezentatorii, cum se poate urmări concursul

Publicat

in

De

Tot ce trebuie să ştiţi despre Eurovision 2024 – Cine este favorit, cine sunt prezentatorii, cum se poate urmări concursul

Cel mai mare eveniment muzical live din lume, concursul Eurovision, va avea loc în Suedia în a doua săptămână a lunii mai, cu participarea a 37 de ţări.

Aproximativ 100.000 de vizitatori din 89 de ţări sunt aşteptaţi în oraşul gazdă, Malmö, pe parcursul acestei săptămâni pentru cea de-a 68-a ediţie a concursului.

Evenimentul va începe în 7 mai, la ora 19.00 GMT, cu prima semifinală, urmată de o a doua semifinală două zile mai târziu. Marea finală va avea loc sâmbătă, 11 mai, la ora 19.00 GMT.

Unde se desfăşoară concursul

Concursul Eurovision 2024 va avea loc la Malmö, al treilea oraş ca mărime din Suedia, cu o populaţie de 362.000 de locuitori. Oraşul a mai găzduit Eurovisionul în 1992 şi în 2013.

Suedia a găzduit Eurovision de şapte ori în total, numărând şi ediţia din 2024. Stockholm în 1975, 2000 şi 2016, iar Göteborg în 1985.

Locul de desfăşurare a concertelor este Malmö Arena, cu o capacitate de până la 15.500 de locuri.

Cine concurează în prima semifinală

Cipru, Serbia, Lituania, Irlanda, Ucraina, Polonia, Croaţia, Islanda, Slovenia, Finlanda, Moldova, Azerbaidjan, Australia, Portugalia şi Luxemburg.

Cine concurează în a doua semifinală

Malta, Albania, Grecia, Elveţia, Cehia, Austria, Danemarca, Armenia, Letonia, San Marino, Georgia, Belgia, Estonia, Israel, Norvegia şi Ţările de Jos.

Cine participă în marea finală

Primii 10 clasaţi din fiecare semifinală vor participa în finală. Câştigătorul de anul trecut şi naţiunea gazdă, Suedia, este calificată automat în finală, precum şi cele cinci ţări mari contributoare: Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia şi Spania. În total, vor fi 26 de numere în finală.

De ce există „Big Five”

Franţa, Germania, Italia, Spania şi Regatul Unit sunt denumite „Big Five”, adică cele cinci ţări care aduc cea mai mare contribuţie financiară la Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU). Începând cu anul 2000, aceste ţări şi-au asigurat un loc automat în Marea Finală.

Cum se poate urmări concursul

Concursul de cântece va fi transmis de toate cele 37 de ţări participante. De asemenea, va fi transmis în streaming pe YouTube.

Cine este favorit să câştige Eurovision

Casele de pariuri dau Elveţia drept favorită, acordându-i rapperului şi cântăreţului elveţian Nemo Mettler 23% şanse de a câştiga cu piesa “The Code”, potrivit site-ului de fani Eurovisionworld. Melodia este despre călătoria lor de autodescoperire ca non-binari, a declarat Nemo într-un interviu. Elveţia va cânta în prima jumătate a celei de-a doua semifinale, în 9 mai.

Cum funcţionează votul

Telespectatorii de acasă vor determina rezultatul celor două semifinale. Telespectatorii şi juraţii profesionişti votează în marea finală.

Cine sunt prezentatorii

Concursul de cântece va fi prezentat de actriţele suedeze Petra Mede şi Malin Åkerman.

Istoria Eurovisionului

Concursul Eurovision este unul dintre cele mai mari evenimente de televiziune din lume şi are loc anual din 1956. Eurovision prezintă spectacole de muzică live din majoritatea ţărilor europene şi nu numai, inclusiv din Israel şi Australia. Iniţial, a început ca un experiment tehnic pentru televiziunea transnaţională, cu doar şapte ţări concurente: Olanda, Elveţia, Belgia, Germania, Franţa, Luxemburg şi Italia. Spectacolul a ajuns la 162 de milioane de oameni în 2023 prin intermediul pieţelor de servicii publice.

Care sunt ţările care au câştigat cele mai multe concursuri

Suedia şi Irlanda conduc, cu câte şapte victorii fiecare. Franţa, Luxemburg, Regatul Unit şi Olanda au câştigat fiecare de cinci ori, Olanda fiind cea mai recentă dintre cele patru ţări care a câştigat în 2019.

Cine a câştigat anul trecut

Cântăreaţa suedeză Loreen a câştigat pentru a doua oară concursul de anul trecut de la Liverpool cu piesa “Tattoo”. Ea este singura persoană, după irlandezul Johnny Logan, care a câştigat concursul de două ori.

România nu participă anul acesta la Eurovision Song Contest.

Citeste mai mult

NATIONAL

Florin Piersic a fost transferat la Institutul Inimii din Cluj. Actorul fusese operat luni la genunchi

Publicat

in

De

Actorul Florin Piersic a fost transferat la Institutul Inimii din Cluj, după ce luni fusese operat la genunchi. Medicii au decis să-l țină sub supraveghere ținând seama de vârsta înaintată, informează Antena 3, preluată de News.ro.

Actorul Florin PiersicFoto: Inquam Photos / Cristi Vescan

Marele actor Florin Piersic, care a fost operat la genunchi, este în continuare internat în spital. Intervenţia a decurs bine, dar pacientul a fost transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici.

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un stimulator cardiac.

Intervenţia chirurgicală la genunchi, efectuată în cursul zilei de luni la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, a decurs bine, dar pacientul are nevoie de recuperare.

Actorul a fost operat după ce i s-a făcut rău la finalul unui spectacol, iar medicii au constatat că avea o infecţie la un genunchi, infecţie care se pare că s-a extins.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend