Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Putin recunoaște tacit că Rusia nu a fost pe deplin pregătită pentru invadarea Ucrainei. Liderul de la Kremlin cere eficientizarea comunicării și a producției de echipamente militare

Publicat

in

Președintele Vladimir Putin a cerut marți un proces decizional eficientizat în campania militară a Rusiei în Ucraina, adresându-se Consiliului de Coordonare, un consiliu nou înființat menit să abordeze nevoile armatei și să sporească sprijinul pentru o invazie aflată acum la a noua lună, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Putin a înființat noul consiliu săptămâna trecută, în timp ce a impus legea marțială în patru regiuni parțial ocupate ale Ucrainei, pe care le-a declarat parte a Rusiei, unde forțele sale au suferit mai multe înfrângeri.

Putin cere eficientizarea comunicării și a producției de echipamente militare

Comentariile sale și ale unora dintre membrii consiliului au echivalat cu o recunoaștere tacită a faptului că Rusia nu a fost pe deplin pregătită pentru rezistența pe care a întâlnit-o în Ucraina, a cărei capitală Kiev nu a reușit să o apuce la începutul războiului din februarie.

Putin a spus că este necesară o coordonare sporită a instituțiilor guvernamentale și a regiunilor pentru a gestiona activitatea guvernului de a produce mai multe echipamente pentru forțele sale și de a le oferi un sprijin medical și logistic mai bun, deși nu a explicat în detaliu cum va funcționa acest lucru.

„Am discutat de multe ori cu mulți dintre voi problemele legate de necesitatea actualizării tuturor lucrărilor pentru îmbunătățirea procedurilor administrative”, a declarat Putin în cadrul Consiliului, format din membri ai guvernului și lideri regionali.

„Reforma administrativă este imposibilă fără o coordonare mai largă între toate departamentele: blocul economic, blocul de securitate, regiuni”.

Chiar înainte ca Putin să înceapă luna trecută „mobilizarea parțială” a sute de mii de bărbați pentru campania din Ucraina, soldații se plângeau pe rețelele de socializare că sunt îngrozitor de subechipați. Mulți au fost nevoiți să-și cumpere propriile echipamente de protecție, de exemplu.

Președintele noului consiliu, premierul Mihail Mișustin, i-a spus lui Putin: „Trebuie să intensificăm munca pentru a crește producția de echipamente de protecție individuală.

„Este necesar să includem toate capacitățile industriei ușoare, inclusiv ale întreprinderilor mici, pentru producția de echipamente militare… Trebuie să ne asigurăm că apărătorii noștri nu duc lipsă de echipamente”.

Mulți ruși mobilizați trebuie să își cumpere propriile veste antiglonț

Mulți rezerviști ruși chemați să lupte în Ucraina sunt probabil nevoiți să își cumpere propriile veste antiglonț – iar prețurile acestora au crescut vertiginos, arăta o evaluare a serviciilor de informații britanice de pe 15 octombrie.

Ministerul britanic al apărării susținea că cantitatea medie de echipament personal pe care Rusia o furnizează rezerviștilor săi mobilizați este “aproape sigur mai mică decât cea deja slabă furnizată trupelor desfășurate anterior”.

”Mulți rezerviști sunt probabil nevoiți să își achiziționeze propriile veste antiglonț, în special vesta modernă 6B45, care ar trebui să fie distribuită în general unităților de luptă ca parte a programului de echipament personal Ratnik.

Ministerul britanic al apărării a declarat că o vestă antiglonț s-a vândut pe site-urile rusești de cumpărături online la prețul de 40.000 de ruble (aproximativ 640 de dolari sau 570 de lire sterline), în creștere de la aproximativ 12.000 de ruble, cât era în aprilie.

Într-o înregistrare video, rușii se arătau uluiți de o vestă antiglonț folosită de trupele ucrainene, despre care au spus că le-a provocat un sentiment „neplăcut și dezamăgitor”.

„E un sentiment cam neplăcut… placa asta este impenetrabilă. Placa oponentului nostru nu e penetrabilă, dintr-un anumit motiv, nu înțeleg”, spune soldatul rus care se apucă apoi să disece placa care se pune de obicei în interiorul unei veste anti-glonț.

„Sunt șocat, nici măcar o îndoitură, absolut nimic”, spune militarul după ce îndepărtează stratul de spumă protector.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Burduja pune tunurile pe Nicușor Dan: Nu răspunde la telefon, atitudine arogantă, PNL i-a dat un cec în alb

Publicat

in

De

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a declarat joi, la Digi24, că Nicușor Dan a dezamăgit liberalii care l-au susținut în 2020 să obțină mandatul de primar general pentru că în patru ani „nu a făcut ce a promis și nu a schimbat orașul”.

„Nu doar l-am votat, i-am făcut și campanie, a fost decizia PNL să promovăm o alternativă, din păcate a fost o dezamăgire deși trei ani și jumătate a avut sprijin necondiționat în Consiliul General. Bucureștiul avea nevoie de o schimbare pentru că nu administrația de atunci nu livrare o schimbare. Nu se simte acum că s-a schimbat în bine Bucureștiul.

I-am dat un cec în alb lui Nicușor Dan, a avut toate premisele pentru a reuși, ne-am dat seama că nu poate să schimbe orașul în bine. Pentru noi era bine să putem spune că a fost un primar excepțional, eu ca cetățean am considerat că am această obligație să prezint bucureștenilor o alternativă de dreapta, autentică, liberală. Tocmai că am fost de bună credință, i-am votat practic toate proiectele. Știți bine că la un moment dat PNL i-a înaintat un decalog și a răspuns într-un mod pe care nu l-am considerat convingător, e public. Peste 70% au spus că Nicușor nu merită susținerea PNL”, a declarat Burduja.

„O să-i atac pe toți că nu au făcut ce trebuia pentru oraș”

Burduja spune despre Nicușor Dan că, deși e un activist civic foarte bune, nu a livrat performanțe.

„Eu nu atac pe Nicușor Dan sau pe Gabriela Firea. Eu sunt o alternativă de schimbare a Bucureștiului. Dacă o luați așa, o să-i atac pe toți că nu au făcut ce trebuia pentru oraș, nu au creat locuri de muncă pe măsura valorii economice a Bucureștiului. Când vine vorba de calitatea administrației suntem ultimii. Primarii și-au bătut joc de acest oraș. Domnul Nicușor Dan e un activist civic foarte bun, dar nu a livrat performanțe, nu are un proiect european accesat, să-l fi scris, să fi obținut bani și să-l fi implementat. Nu este un primar performant și nu e un atac la persoană. Suntem datori să le spunem bucureștenilor adevărul”, a mai spus șeful PNL București.

„Nu răspunde la telefon”

BBurduja îl acuză pe Nicușor Dan că nu este un om de echipă și că refuză dialogul, deși, susține el, ca „primar trebuie să ai o dezbatere”.

„Eu sunt un om de dialog și de echipă, toți știu asta. Dar ai nevoie de doi pentru tango. Domnul Nicușor Dan nu e om de dialog, nici de echipă. Nu răspunde la telefon, nu-mi răspunde nici mie, nici domnului Ciprian Ciucu. Problema e această atitudine incorectă, i-aș spune arogantă – ești în democrație, ești primar trebuie să ai o dezbatere. Dânsul nu e om de dreapta și vă dau un exemplu – în fiecare lună bucureștenii plătesc facultății de drept pentru Nicușor Dan refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă. Ca om de dreapta nu poți să încalci proprietatea privată”, a mai spus liberalul.

Citeste mai mult

NATIONAL

Şeful diplomaţiei britanice la Kiev: anunț mare pentru nevoile militare ale Ucrainei

Publicat

in

De

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a vizitat joi Kievul şi a anunţat intenţia Regatului Unit de a-şi reuni partenerii luna viitoare pentru a strânge fonduri cu scopul de a răspunde nevoilor militare ale Ucrainei, au anunţat serviciile sale, notează AFP, citat de AGERPRES.

Vizita lui David Cameron a avut loc la o săptămână după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunţat un ajutor suplimentar de 500 de milioane de lire sterline (584 de milioane de euro) pentru a ajunge la trei miliarde de lire pe an (3,5 miliarde de euro), precum şi furnizarea de noi muniţii.

Acestea includ bombe ghidate cu precizie, rachete de apărare aeriană şi echipamente pentru 100 de echipe mobile de apărare aeriană pentru a permite Ucrainei să doboare drone şi rachete ruseşti, potrivit diplomaţiei britanice.

La Kiev, David Cameron s-a întâlnit printre alţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Denis Şmîhal şi omologul său Dmitro Kuleba, potrivit Ministerului britanic de Externe.

content-image

Mai multe contribuţii la Fondul Internaţional pentru Ucraina

El a anunţat în special intenţia Regatului Unit de a reuni partenerii săi internaţionali luna viitoare pentru a strânge mai multe contribuţii la Fondul Internaţional pentru Ucraina (IFU, administrat de Regatul Unit) pentru a răspunde nevoilor Kievului în materie de armament în faţa invaziei ruse.

De la crearea sa în 2022, fondul, care reuneşte Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Danemarca, Suedia şi Lituania, cu contribuţii din Islanda, Australia şi Noua Zeelandă, a strâns până acum 900 de milioane de lire sterline în angajamente.

“Ucraina se apără cu înverşunare împotriva invaziei ilegale a Rusiei, transformând în ani un război despre care Putin credea că va dura câteva zile”, a declarat David Cameron, potrivit unui comunicat.

“Dar acest război este provocarea generaţiei noastre, iar Ucraina nu poate face faţă singură”, a adăugat el, subliniind necesitatea de a face în aşa fel încât ţara să dispună de ceea ce “are nevoie pentru a câştiga”.

“Prin finanţarea noastră militară multianuală, furnizarea de arme şi sprijinul vital pentru protejarea şi repararea infrastructurii energetice a Ucrainei, Regatul Unit este alături de Ucraina” şi va face acest lucru “atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat el.

În plus, şeful diplomaţiei britanice a anunţat începerea negocierilor cu Ucraina pentru un vast parteneriat de o sută de ani privind cooperarea în comerţ, securitate, dar şi subiecte precum ştiinţă, cultură sau educaţie, menţionat de premierul britanic Rishi Sunak în cursul unei vizite surpriză la Kiev în ianuarie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend