Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primarul din Târgu Cărbunești despre spitalul cu 500 de angajați, unde managerul a anunțat că salariile au adus falimentul: „Nu știu cine vă spune lucrurile astea… E campanie electorală”

Publicat

in

​Cu fondul de plată a personalului reprezentând 85% din buget, cu salarii medii brute de 10.600 de lei pe lună, cu „sporuri foarte mari”, potrivit șefei Casei de Sănătate, spitalul orășenesc din Târgu Cărbunești are datorii de 1,2 milioane de euro la furnizori. Managerul a anunțat angajații că sunt, practic, în faliment „pentru că noi consumăm mult mai mult decât încasăm”. Ce spune primăria în subordinea căreia este spitalul.

Dănuț Birău, primarul orașului Târgu CărbuneștiFoto: Primăria Târgu Cărbunești

Directorul Sorin Mehedințu a făcut apel la Consiliul Local, după ce spitalul Orășenesc din Târgu Cărbunești, pe care-l manageriază, a ajuns într-o situație pe care el a declarat-o drept „una de faliment”.

HotNews.ro a stat de vorbă cu primarul din Târgu Cărbunești, Dănuț Birău (PSD). Primarul susține că nu știe nimic despre problemele financiare ale spitalului cu 343 de paturi din orașul pe care îl conduce.

Politicianul pune discuțiile despre problemele din spital pe seama campaniei electorale din această perioadă: „Nu știu cine vă spune lucrurile astea de acolo… Acum e o perioadă în care e campanie electorală, domnul fost manager al spitalului este candidat la primărie și încearcă… A început campania și este o perioadă urâtă. Și când era fostul manager, tot așa, 98% mergea pe salarii”, adaugă primarul Birău.

Lupta PSD-PNL

Când spune „fostul manager”, primarul Birău se referă la contracandidatul său, Constantin Târziu. Târziu a fost manager al spitalului, investigat pentru mită și este acum candidatul PNL la Primăria din Târgu Cărbunești.

Dănuț Birău susține că preferă să vorbească despre investițiile făcute în spital, care țin de Primărie. El afirmă că în decembrie anul trecut s-a făcut recepția ambulatoriului, care a avut finanțare din fonduri europene, iar în jurul Paștelui se va face recepția unui nou corp construit pentru secțiile de Cardiologie, Pneumologie și Medicină internă, finanțat de Compania Națională de Investiții cu 7,5 milioane de lei.

Primarul Birău: „Ați văzut vreun spital închis în țara asta?”

Primarul mai așteaptă acum aprobarea unei finanțări pentru extinderea secțiilor de Chirurgie și Psihiatrie, de la Compania Națională de Investiții: „Dar durează în jur de 2-3 ani ca să îți dea buget”.

L-am întrebat pe Dănuț Birău și ce se întâmplă cu toate aceste investiții într-un spital care, din spusele managerului, este în pragul falimentului: „Spitalul nu se va închide! Câțiva medici au intrat în politică și vor să îl susțină pe fostul manager. Dar nu se va închide. Este spital de urgență, deservește peste 80.000 de oameni – o treime din populația județului Gorj – și nu o să se închidă. Ați văzut vreun spital închis în țara asta?”.

Spitalul din Târgu Cărbunești / Sursă foto: Google Street View

În pandemie, salariile din spitale au crescut și în alte țări

Creșterea costurilor generale, și ale celor cu personalul, în spitalul din Târgu Cărbunești au avut loc în pandemie, a explicat pentru cititorii HotNews Amalia Făgaș, șefa Casei Județene de Sănătate.

„S-au făcut angajări în perioada Covid. Iar sporurile sunt mari în continuare și de aceea personalul medical nu acceptă transferurile”, a spus Făgaș.

Din cei 500 de angajați, aproximativ 60 sunt medici, conform informațiilor de pe siteul oficial al spitalului.

Fenomenul creșterilor costurilor medicale în pandemie a fost unul global. Un studiu realizat pe 3.214 spitale din SUA a arătat că, în perioada Covid, spitalele au fost nevoite să crească salariile ”adăugând de obicei 50% sau mai mult la tariful orar al unui angajat mediu”.

În SUA, fondul de salarii reprezintă 35%-45% din bugetul spitalelor

Conform statisticilor disponibile pentru un număr de peste 3.000 de spitale din SUA, spitalele cheltuiesc între 35% și 45% din bugetul total cu salariile. Depinde de mai mulți factori, unui dintre aceștia fiind dimensiunea spitalului, conform unui alt studiu: „Cheltuielile salariale au reprezentat o parte mai mică din totalul cheltuielilor de funcționare pentru aceste spitale mari 35% pentru spitalele cu peste 250 de paturi, comparativ cu 42% pentru spitalele cu 25 de paturi sau mai puțin”.

În cazul României, având în vedere că bugetele sunt mult mai mici, iar intenția legiuitorului a fost să creeze modelul unor salarii competitive internațional, ponderea salariilor este mult mai mare, spre 70%, conform informațiilor din sistem și verificărilor HotNews la un număr limitat de spitale. În situația Spitalului Orășenesc din Târgu Cărbunești, ponderea cheltuielilor cu personalul în totalul bugetului este de 85%.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

România a devenit un jucător important în regiune: de ce aleg marile companii grecești să investească în țara noastră

Publicat

in

Extinderea în străinătate este un element ce caracterizează majoritatea companiilor de succes, în special pe cele de pe piețe precum Grecia, care au anumite limite. Companiile grecești se orientează spre a activa în afara granițelor, iar destinațiile principale sunt Cipru și România.  Companiile grecești activează pe aceste două piețe, în principal, din două motive. În primul rând pentru că există într-adevăr în ADN-ul lor dorința de a-și extinde domeniul de activitate. Cu alte cuvinte, companiile respective cred cu adevărat în perspectivele pe care le oferă activarea lor în afara Greciei, deoarece își imaginează o poziție de jucător internațional. Prin urmare, de cele mai multe ori, acțiunile lor se bazează pe un plan clar, atent pregătit și implementat în timp. O altă situație este cea în care companiile după ce – mai ales – în perioada crizei economice din Grecia s-au confruntat cu dificultăți semnificative, au decis să caute „pământul făgăduinței” în altă parte, în special pe piețele din apropiere.

Două piețe care s-au remarcat în preferințele companiilor grecești sunt, fără îndoială, Cipru și România. Două țări cu caracteristici diferite, dar având numitorul comun că nu au fost doar „paradisuri sigure” în vremuri dificile pentru mediul de afaceri grecesc, ci și un teren propice pentru dezvoltarea companiilor care au avut încredere în aceste piețe.

Caracteristicile României

La polul opus, piața românească este diferită în primul rând ca mărime, fiind de două ori mai mare decât cea grecească. Fie și numai această caracteristică arată că și provocările cu care se confruntă o companie elenă care dorește să activeze în această țară sunt mai mari. În plus, deși s-a angajat să adopte pe deplin euro, moneda sa oficială este leul (cu un curs de la 1 euro la 5 lei).

În ciuda diferențelor specifice, România rămâne la fel de atractivă, întrucât în ​​ultimii ani s-a transformat într-o destinație de investiții plină de oportunități, și mai ales la un preț accesibil. De asemenea, ca țară înregistrează o dezvoltare semnificativă, dispunând de toate elementele necesare pentru a primi investiții valoroase, oferind în același timp și o impozitare mai scăzută.

Prin urmare, în ultimii ani mediul de afaceri grecesc și-a „întins aripile” spre România, inițial într-o încercare de a scăpa de criza economică din Grecia și apoi ca o deschidere către o piață de două ori mai mare, ca populație, decât cea a Greciei și cu perspective excelente.

Relevant, dar și o dovadă a relațiilor strânse dintre cele două țări balcanice este faptul că România se numără printre cele mai importante 10 destinații de export pentru produsele grecești. 2022 a fost chiar un an record pentru exporturile grecești, care au stabilit un nou maxim istoric, ajungând la 1,8 miliarde de euro. Principalele categorii de exporturi grecești includ: produse pentru industria construcțiilor, produse petroliere, produse pentru industria chimică, produse pentru industria de mase plastice, calculatoare, jucării pentru copii, fructe proaspete și măsline preparate.

Investițiile grecești și-au făcut simțită prezența în România și este de semnalat faptul că  până în decembrie 2022 la Registrul Național al Comerțului din România erau înregistrate aproximativ 8.400 de companii grecești. Totuși trebuie remarcat că acest număr nu este suficient în sine pentru a trage concluzii complete, deoarece, pe de o parte, atunci când o companie își încetează activitatea, aceasta nu este radiată din registru, iar pe de altă parte, există multe companii grecești care își declară sediul în Cipru și Luxemburg. Cu toate acestea, pe baza datelor pe care le avem la dispoziție, Grecia ocupă poziția a 8-a în lista principalelor țări investitoare, înregistrând o creștere atât a capitalului investit, cât și a numărului de companii înființate.

Poate cel mai important reprezentant al mediului de afaceri grecesc în România este PPC, care a achiziționat ENEL România, printr-o mișcare care face parte din alegerea sa strategică de a deveni un jucător regional în domeniul energiei. În plus, magazinele Jumbo sunt lider pe piața din țară, unde activează prin Jumbo EC.R. S.R.L, o societate cu raspundere limitata cu sediul în București, România. Șeful companiei Jumbo, Apostolos Vakakis, caracterizase în urmă cu câțiva ani această țară din sud-estul Europei drept „noua Grecie”. În prezent, în România funcționează 16 magazine Jumbo, ale căror venituri reprezintă peste 20% din cifra de afaceri a grupului. În 2022 cifra de afaceri a fost de 200 de milioane de euro, iar compania intenționează să opereze încă 9 magazine până în 2026, astfel încât să dispună de o rețea de 25 de magazine fizice. 2023 a fost un an foarte important, deoarece a început să funcționeze și magazinul electronic.

În sfârșit, o prezență semnificativă are și Hellenic Dairies (Olympus), întrucât compania fraților Sarantis este prezentă în România de mulți ani, și anume a început în 1999, odată cu achiziția societății Tyrom și înființarea primei fabrici în această țară. Un alt pas mare a fost făcut în 2011, când la Brașov a început să funcționeze o nouă fabrică de lapte. Acțiunile întreprinse până atunci, dar și cele care au urmat dovedesc că piața românească este o alegere strategică pentru Olympus, întrucât în ​​ultimul deceniu a realizat investiții de peste 150 de milioane de euro. De altfel, aceste investiții nu se opresc aici, întrucât, până la sfârșitul anului 2024, urmează să devină pe deplin operațional noul centru logistic al grupului de la Brașov, investiția ajungând la 40 de milioane de euro.

Caracteristicile Ciprului

Ciprul este o piață mică, dar familiară, întrucât prezintă în mare măsură caracteristici comune cu cea din Grecia, cele două țări fiind legate, pe lângă legăturile istorice puternice, și prin relații excelente îndelungate la nivel instituțional, administrativ și economic.

În plus, în multe cazuri companiile grecești erau deja cunoscute, așa că nu au avut nevoie să se „prezinte” publicului consumator. Nu întâmplător, în 2022, de exemplu, exporturile grecești în Cipru au depășit 2,5 miliarde de euro. În plus, faptul că limba este comună, a permis companiilor grecești să nu schimbe aproape nimic.

De asemenea, nu trebuie să uităm că timp de mulți ani Ciprul a fost extrem de atractiv atât pentru avantajele sale fiscale, cât și pentru stabilitatea care l-a caracterizat, cum ar fi creșterea economică, creșterea consumului privat, cadrul fiscal și mai puțină birocrație.

În timpul crizei economice, exodul către insula Afroditei a fost masiv, întrucât Ciprul, în ciuda dificultăților prin care a trecut la rândul lui, avea o economie într-o stare mult mai bună decât a Greciei. În acest moment există peste 1.500 de companii din Grecia care activează în Cipru. Însă, în afară de perioada crizei, Ciprul, datorită caracteristicilor prezentate mai sus, este de multe ori mai degrabă o piață „de probă” pentru companiile grecești care doresc să facă primul pas dincolo de granițele Greciei. Adică, în esență, este o mișcare cu risc scăzut, care permite contactul cu toate acele elemente care includ o acțiune similară pe altă piețe. Prin urmare, dacă proiectul are succes, se dă „undă verde” investițiilor și în alte țări.

În acest moment, mediul de afaceri grecesc este lider pe piața cipriotă, prin prezența unor nume importante din sectoare precum alimentație, îmbrăcăminte și încălțăminte, comerț cu amănuntul, comerț general, companii petroliere, sectorul financiar și al asigurărilor.

Este tot mai evident că atât piața cipriotă, cât și cea românească sunt destinații populare pentru afacerile grecești, chiar și astăzi când economia greacă și-a revenit și se află pe o traiectorie de creștere semnificativă, ceea ce, desigur, favorizează și activitățile de afaceri.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

Citeste mai mult

NATIONAL

Un cunoscut jurnalist român a fost condamnat la închisoare pentru sex cu minori instituţionalizaţi

Publicat

in

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi de Judecătoria Târgovişte.

Decizia nu este una definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Instanţa l-a condamnat la doi ani de închisoare pentru fiecare dintre cei doi minori şi a contopit pedeapsa la doi ani şi 8 luni.

content-image

“Condamnă pe inculpatul Buga Marius-Ionuţ, (…) ocupaţie – reporter, fără antecedente penale, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor (…) Condamnă pe inculpatul Buga Marius-Ionuţ, (…) ocupaţie – reporter, fără antecedente penale, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor (…) Constată că faptele deduse judecăţii sunt concurente. (…) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 (doi) ani închisoare la care se adaugă sporul de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită (24 luni /3 = 8 luni) urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare, ce se va executa în regim de detenţie”, se arată în decizia instanţei.

De asemenea, instanţa a decis şi pedeapsa complementară a interzicerii pe o perioadă de doi ani a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

La data când au fost comise faptele, Buga era corespondent ProTV

Buga este obligat de instanţă să plătească celor doi minori daune morale de câte 10.000 de lei.

Instanţa a mai dispus înscrierea inculpatului Buga Marius Ionuţ în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

La data când au fost comise faptele, Buga era corespondent ProTV. Reprezentanţii televiziunii au anunţat imediat după ce jurnalistul a fost reţinut că au aflat cu surprindere despre investigaţie.

“Condamnăm cu tărie orice acţiune imorală (…). Protecţia minorilor este extrem de importantă pentru fiecare dintre noi!”, se menţionează într-un comunicat transmis de postul tv la acel moment.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend