Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Prietenul lui Pele, dezvăluire emoționantă despre fostul fotbalist: Dacă Pele ar fi fost un alb cu ochii albaştri, ar fi fost acceptat de toţi

Publicat

in

Deteriorarea stării de sănătate a “Regelui” Pele a reînviat curiozitatea pentru liniştitul orăşel Tres Coracoes din statul Minas Gerais, în sud-estul Braziliei, unde s-a născut în urmă cu 82 de ani fostul mare fotbalist, scrie AFP, informează Agerpres.

Fanii legendarului fotbalist cutreieră oraşul cu 75.000 de oameni în căutarea rarelor suveniruri dedicate lui Pele, care s-a născut într-o familie săracă aici, unde şi-a petrecut primii ani din viaţă.

Acum exact o lună, Pele a fost internat la Spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, unde urma, de la sfârşitul anului 2021, o chimioterapie pentru un cancer de colon. Cancerul lui Pele “progresează” şi fostul mare jucător primeşte “un tratament mai intensiv” din cauza unei “insuficienţe renale şi cardiace”, a anunţat, pe 21 decembrie, acest spital.

Tres Coracoes (“trei inimi”) este situat la distanţă egală, circa 250 km, de metropolele Belo Horizonte, Sao Paulo şi Rio de Janeiro, şi este înconjurat de plantaţii de cafea.

Localitatea şi datorează celebritatea unui singur fapt: naşterea, în 1940, a lui Edson Arantes do Nascimento, Pele.

Foarte tânăr, Pele a schimbat oraşul, înainte de a-şi începe în adolescenţă cariera la Santos FC, lângă Sao Paulo, unde se află un muzeu Pele, care prezintă majoritatea suvenirurilor sale.

În Tres Coracoes, agravarea bolii a adus mai mulţi vizitatori la Casa Pele, o replică a primei sale locuinţe, situată pe o stradă abruptă, cu case joase, care îi poartă numele.

“Nu am fost niciodată în această casă, care are deja zece ani. Dar anunţul spitalizării sale m-a făcut să vreau s-o vizitez”, a declarat Neilor Henrique, un vecin în vârstă de 41 de ani

Construită pe baza unor suveniruri ale mamei lui Pele, Celeste Arantes do Nascimento, care are astăzi 100 de ani, casa arată originile modeste ale familiei: minimul necesar de mobilier din lemn, saltele din paie, un radio vechi, un portret înrămat al părinţilor pe un perete.

La câteva sute de metri distanţă, micul muzeu Terra do Rei (“Ţara Regelui”) expune tricouri ale echipei Santos semnate de fostul fotbalist, o minge cu care acesta a jucat şi certificatul său de naştere.

Dar unii fani ai lui Pele sperau să vadă mai mult în oraşul său natal.

Rafael Antunes a ajuns aici în căutarea unor suveniruri dedicate “Regelui”.

“Am găsit puţine urme ale lui în oraş, aproape niciuna”, a spus antreprenorul în vârstă de 43 de ani, puţin impresionat de uriaşa statuie a lui Pele ce se află la intrarea în Tres Coracoes.

“Mi se pare că asta ţine de o anume lipsă de respect pentru rolul pe care l-a jucat pentru fotbal şi pentru ţara noastră”, a spus el despre singurul fotbalist ce a câştigat de trei ori Cupa Mondială.

Fernando Ortiz, prieten al familiei lui Pele, crede că alta este explicaţia.

“Mulţi brazilieni nu suportă să-şi vadă compatrioţii reuşind. Iar când vine vorba de un brazilian de culoare, respingerea este şi mai puternică”, a afirmat acest sexagenar, care se află la originea construirii Casei Pele.

“Din păcate, cred că dacă Pele ar fi fost un alb cu ochii albaştri, ar fi fost acceptat de toţi”, a adăugat el.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Tânar depistat în timp ce se droga pe malul unui lac din Bacău

Publicat

in

De

Un tânăr de 21 de ani a fost depistat, vineri dimineață, de jandarmi, pe malul Lacului de Acumulare Bacău, în timp ce se droga, potrivit mediafax.

„Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău au depistat pe malul Lacului de Acumulare Bacău un bărbat în vârstă de 21 de ani, care avea un comportament ezitant la vederea jandarmilor. În urma controlului corporal, jandarmii au găsită asupra bărbatului o țigaretă confecționată artizanal ce conținea materie vegetală de culoare verzuie cu miros înțepător”, anunță Jandarmeria Bacău.

Tânărul le-a spus jandarmilor că țigareta îi aparţine și conține substanţe interzise, fiind folosită pentru consumul propriu.

„Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău au ridicat în vederea confiscării țigaretă confecționată artizanal ce conținea substanțe interzise, pe care au înaintat-o pentru continuarea cercetărilor către Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu actele de constatare întocmite”, se arată în finalul informării.

Citeste mai mult

NATIONAL

Țeapa virală care se dă în România: O treime din români sunt victime sigure!

Publicat

in

De

Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea obiceiurilor de utilizare a internetului de către populaţia adultă din România, rezultând, printre altele, că aproximativ o treime dintre cei care au răspuns, atunci când fac cumpărături online, nu verifică dacă pagina magazinului este reală şi nu sunt atenţi la recenziile lăsate de alţi cumpărători.

Potrivit unui comunicat al IGPR transmis, vineri, AGERPRES, studiul a avut ca obiectiv şi identificarea vulnerabilităţilor

Un alt scop a fost acela de a sprijini demersurile preventive îndreptate spre creşterea nivelului de conştientizare a utilizatorilor de internet cu privire la ameninţările cibernetice şi la măsurile pe care le pot lua pentru a se proteja, menţionează sursa citată, care adaugă că studiul a avut ca motivaţie datele existente pe plan internaţional, care arată o incidenţă crescută a actelor infracţionale din sfera cibernetică în rândul adulţilor. Cercetarea a urmărit descrierea comportamentelor de utilizare a internetului, cu precădere a celor care reprezintă vulnerabilităţi în ceea ce priveşte siguranţa online, precum şi identificarea celor mai frecvente infracţiuni cu care se confruntă utilizatorii de internet. Astfel, dintre cei care utilizează internetul în mod curent, 84,3% citesc e-mail-uri şi ştiri, iar 80,6% accesează reţelele de socializare, acestea fiind cele mai frecvente activităţi desfăşurate.

Totodată, aproximativ 50% dintre respondenţi cumpără sau vând bunuri şi servicii online, folosesc servicii de online banking, se uită la filme şi seriale sau achită facturi.

88,8% dintre respondenţi consideră că sunt foarte bine sau relativ bine pregătiţi pentru a utiliza internetul în siguranţă, fără a deveni victima unor infracţiuni, însă analiza răspunsurilor arată că nu toţi iau măsurile de siguranţă necesare.

Atunci când fac cumpărături online, aproximativ o treime dintre respondenţi nu sunt atenţi la recenziile lăsate de alţi clienţi/cumpărători, nu verifică dacă pagina magazinului este reală şi nu verifică elementele de siguranţă ale site-ului. De asemenea, studiul arată că majoritatea persoanelor care folosesc internetul zilnic înţeleg riscurile pe care anumite comportamente din mediul online le au, dar minimizează pericolele.

Astfel, aproximativ 14% dintre utilizatori cred că nu este deloc periculos să posteze pe reţelele de socializare fotografii personale sau să se conecteze la reţelele publice de wi-fi, una din zece persoane consideră că nu este deloc periculos să descarce conţinut piratat, iar 8,8% dintre persoanele chestionate ignoră riscurile păstrării parolelor de acces la diferite conturi online în fişier stocate pe dispozitive conectate la internet. Când au fost întrebaţi despre măsurile elementare de siguranţă, 90,1% au afirmat că nu deschid linkuri primite de pe adrese de email necunoscute, 89,9% evită să furnizeze date personale pe diverse site-uri sau prin intermediul reţelelor de socializare (83,2%)

Referitor la măsurile de siguranţă în timpul navigării pe internet, 39,5% dintre utilizatorii care folosesc internetul în fiecare zi nu obişnuiesc să îşi schimbe periodic parolele, iar 42,1% dintre respondenţi recunosc că folosesc aceeaşi parolă pentru mai multe conturi, arată IGPR. Ca o măsură suplimentară de protecţie, doar 27,4% dintre utilizatori folosesc autentificarea în doi paşi, în timp ce 18,9% preferă să folosească servicii care nu îi obligă să implementeze această măsură de siguranţă.

În ceea ce priveşte victimizarea prin intermediul internetului, 40,6% dintre respondenţi au afirmat că nu s-au confruntat cu niciuna dintre situaţiile de victimizare referitoare la postări/comentarii rasiste/instigatoare la ură faţă de alţi oameni, apariţia unor materiale de natură pornografică, încercarea unor persoane de a le determina să le ofere detaliile cardului sau ale contului.

Într-o mare pondere (62,2%), respondenţii studiului au afirmat că în cazul în care ar deveni victima unui atac cibernetic, ar apela la ajutorul poliţiei, fapt care arată că majoritatea persoanelor chestionate au încredere şi înţeleg să sesizeze aceste fapte autorităţilor.

Circa 40% din cei chestionați fac cumpărături pe internet

Astfel, peste 80% dintre respondenţi folosesc internetul pentru informare şi socializare, aproximativ jumătate dintre aceştia utilizează internetul pentru realizarea de achiziţii, internet banking sau achitarea de facturi, iar majoritatea utilizatorilor de internet declară că au o atitudine foarte precaută cu privire la achiziţiile de jocuri sau tranzacţii cu criptomonede.

Cu toate acestea, atunci când au fost rugaţi să îşi evalueze competenţele digitale, nouă din 10 utilizatori apreciază că sunt bine sau foarte bine pregătiţi să folosească internetul în siguranţă.

Totodată, Poliţia Română atrage atenţia asupra faptului că doar patru din 10 internauţi nu schimbă periodic parolele conturilor pe care le gestionează şi folosesc aceeaşi parolă pentru mai multe conturi, un sfert dintre respondenţi utilizează autentificarea în doi paşi doar pentru conturile unde acest lucru este obligatoriu, iar mai mult de o treime nu instalează un antivirus pe dispozitivele pe care le folosesc.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend