Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Președintele palestinian face apel la SUA să oprească ofensiva asupra Rafah. Casa Albă transmite că Israel a accepta să asculte părerile SUA înainte de a acționa

Publicat

in

​Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că SUA este singura țară care poate împiedica Israelul să atace Rafah, orașul din sudul Gazei unde se refugiază peste un milion de oameni, relatează BBC. În tot acest timp, Casa Albă a transmis Israelul a fost de acord să asculte preocupările și gândurile SUA înainte de a lansa o invazie, potrivit Reuters.

Civili palestinieni lângă o clădire distrusă de un bombardament israelian în RafahFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Abbas, care conduce Autoritatea Palestiniană care guvernează părți din Cisiordania, a spus că orice atac i-ar putea face pe palestinieni să fugă din Gaza. Autoritatea Palestiană nu este prezentă în Gaza, care este guvernată din 2007 de Hamas.

Sâmbătă, ministrul de externe al Israelului a declarat că Israelul ar putea suspenda incursiunea dacă ar exista un acord privind eliberarea ostaticilor.

„Eliberarea ostaticilor este prioritatea principală pentru noi”, a spus Israel Katz.

Negocierile mediate de Egipt și Qatar au stagnat în mare măsură din cauza decalajelor dintre pozițiile israeliene și cele ale grupării Hamas, dar duminică Hamas a declarat că va trimite reprezentanți la Cairo pentru a da un răspuns la cea mai recentă propunere.

Hamas dorește încheierea permanentă a războiului și retragerea tuturor trupelor israeliene din Gaza, în timp ce Israelul insistă ca Hamas să fie distrus și toți ostaticii eliberați.

Cu ocazia unui discurs susținut duminică la Forumul Economic Mondial din Arabia Saudită, Abbas a cerut SUA să intervină.

„Ceea ce se va întâmpla în următoarele câteva zile depinde de ceea ce Israelul va face cu operațiunea asupra Rafah, deoarece toți palestinienii din Gaza sunt adunați acolo”, a spus el.

El a adăugat că doar o „mică lovitură” asupra orașului Rafah va forța populația palestiniană să părăsească Fâșia Gaza. „Cea mai mare catastrofă din istoria poporului palestinian poate să aibă loc atunci”, a spus Abbas.

Egiptul și alte state arabe au declarat anterior că un aflux de refugiați palestinieni care fug de război ar fi inacceptabil, deoarece ar echivala cu expulzarea palestinienilor de pe pământul lor.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să sosească la Riad duminică seară și să poarte discuții cu Mahmoud Abbas.

SUA au spus în repetate rânduri că nu pot sprijini o operațiune militară israeliană la scară largă la Rafah fără a vedea un plan credibil pentru a ține civilii departe de pericol.

Poziția Statelor Unite

Duminică, purtătorul de cuvânt pentru securitate națională a Casei Albe, John Kirby, a declarat pentru ABC că Israelul a fost de acord să asculte preocupările și gândurile SUA înainte de a intra în Rafah.

„Ne-au asigurat că nu vor intra în Rafah până când nu vom avea ocazia să le împărtășim cu adevărat perspectivele și preocupările noastre”, a spus Kirby pentru ABC.

Washingtonul a spus că nu ar putea sprijini o operațiune Rafah fără un plan umanitar adecvat și credibil.

Israelul a aprobat planul ofensivei

Între timp, armata israeliană a declarat că șeful său Herzi Halevi a aprobat planurile de a continua războiul, presa israeliană spunând că acest lucru se referă la operațiunea asupra Rafah.

Mai mult de jumătate din populația din Gaza se află în Rafah și condițiile din orașul supraaglomerat sunt deja îngrozitoare, oamenii strămutați de acolo spunând pentru BBC că se confruntă cu o penurie de alimente, apă și medicamente.

Imaginile din satelit au arătat că se construiesc noi tabere de corturi lângă coasta Gazei, la vest de Rafah și orașul Khan Younis puțin mai la nord, care a fost lăsat în mare parte în ruine. Relatările din presă spun că corturile trebuie să găzduiască persoanele strămutate din Rafah.

Războiul actual a început când Hamas a atacat comunitățile israeliene din apropierea Gazei, ucigând aproximativ 1.200 de oameni, în principal civili, și luând aproximativ 250 de ostatici. Campania ulterioară a Israelului de bombardamente aeriene și operațiuni terestre în Gaza a ucis 34.454 de persoane, majoritatea civili, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas.

De-a lungul celor șase luni de război, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au intrat și au preluat controlul asupra întregii zone de nord a Gazei, inclusiv a orașului Gaza și a celei mai mari zone din centrul și sudul Gazei, inclusiv Khan Younis.

De atunci, ei s-au retras din aproape toate acele zone, dar trupele rămân staționate pe drumul construit de Israel care desparte nordul și sudul Gazei.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

EXCLUSIV Angajații ASF, la un pas de grevă: Noua conducere a schimbat regulile și poate lua prime, în timp ce restul salariaților încă nu

Publicat

in

Cei peste 500 de angajați ai ASF sunt în prag de grevă după scăderea veniturilor prin eliminarea primelor din Contractul Colectiv de Muncă (CCM), prin care luau și 15 salarii pe an, contract care nu a fost încă reînnoit. Pe de altă parte, noua conducere ASF, în frunte cu Alexandru Petrescu, a schimbat regulile și își poate stabili singură sistemul de premiere, fără a mai fi negociat cu Sindicatul și stabilit în CCM, cum se întâmpla înainte. Pentru a nu fi deschis conflictul colectiv de muncă s-a cerut intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Vot pe buget si noua conducere ASFFoto: Inquam Photos / George Călin

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se autofinanțează din taxele impuse firmelor care activează în sectoarele de capital, asigurări și pensii private, deci indirect din banii tuturor celor care au asigurări, pensii private ori investesc la bursă.

Noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în frunte cu Alexandru Petrescu, numită de PSD-PNL la sfârșitul anului trecut, a schimbat Regulamentul privind regimul și principiile aferente remunerării personalului din cadrul instituției, document publicat luni în Monitorul Oficial.

Conducerea ASF va avea un sistem de premiere separat de restul angajaților

Cei opt noi membri ai Consiliului ASF au aprobat în data de 26 aprilie 2024 un nou Regulament care îl abrogă pe cel din anul 2016, stabilit când ASF era condusă de Mișu Negrițoiu.

Principala modificare este separarea sistemului de premiere pentru membrii Consiliului ASF, numiți de Parlament și plătiți conform legii de funcționare a ASF, de restul angajaților.

Astfel, dacă în Regulamentul din 2016 prin personalul ASF se înțelegea: „membrii Consiliului ASF și salariații ASF”, în noul Regulament prin personal se înțelege doar salariații, iar sistemul de premiere a fost modificat pe măsură.

Astfel, art 36 din noul regulament prevede:

  • (1) Sistemul de premiere a personalului se negociază cu Sindicatul ASF și este prevăzut în CCM negociat la nivelul ASF
  • (2) Sistemul de premiere a membrilor Consiliului ASF se stabilește prin hotărâre a Consiliului ASF.

În regulamentul anterior (art. 40-41), personalul ASF viza atât salariații, cât și membrii Consiliului ASF, iar sistemul de premiere se negocia cu Sindicatul ASF și era prevăzut în CCM.

În plus, era prevăzut că „primele se acordă în condițiile respectării procedurilor și reglementărilor interne incidente care sunt supuse consultării cu Sindicatul ASF”

Prin această schimbare, Consiliul ASF poate să-și acorde prime fără să mai negocize acest sistem cu Sindicatul și fără să aibă nevoie de Contract Colectiv de Muncă, contract care a expirat de ceva timp. Altfel spus membrii conducerii ASF își pot acorda prime, salariații încă nu.

În prag de grevă: ITM a convocat la conciliere cele două părți vineri 17 mai

Acesta este motivul pentru care Sindicatul ASF a cerut intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) București, așa cum cere legea dialogului social, înainte de a declanșa conflictul colectiv de muncă.

  • „Prin noul Regulament, membrii Consiliului își pot acorda prime, chiar dacă nu există CCM și chiar dacă au tăiat sistemul de beneficii pentru salariați.
  • Toți salariații sunt supărați că sunt pedepsiți pe nedrept (pentru ca noua conducere să-și mențină capitalul de imagine) pentru greșelile unui cerc restrâns din sectorul asigurări în cazul Euroins și City Insurance.
  • În condițiile în care, autoritatea are aceleași atribuții (autorizare, reglementare, supraveghere) cu cele ale BNR”, a declarat pentru HotNews.ro un angajat ASF care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Sub protecția anonimatului, surse din ASF au precizat pentru HotNews.ro că Sindicatul ASF a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă București, instituție abilitată să concilieze conflictele colective de muncă.

Situația este foarte complicată în cadrul autorității, în condițiile în care 3 din cei 5 membri ai Biroului executiv al Sindicatului ASF, printre care și președintele de Sindicat și-au dat recent demisia.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, ITM București a transmis recent un răspuns și a convocat la conciliere cele două părți vineri, 17 mai, la sediul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

  • „Momentan sunt numite echipe de dialog. Cel mai probabil nu se va ajunge la consens și se va deschide procedura conflictului colectiv de muncă”, a declarat pentru HotNews.ro o altă sursă din ASF.

HotNews.ro a solicitat un punct de vedere conducerii ASF cu privire la motivele acestor modificări din Regulamentul de remunerare și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Cum s-a evaporat o parte din al 15-lea salariu pentru angajații ASF, la finalul anului trecut

Cei peste 500 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au încasat în luna decembrie a anului trecut doar o parte din cel de-al 15 salariu, stipulat ca primă de final de an în Contractul Colectiv de Muncă.

Printr-un act adițional, semnat de noul președinte al ASF, Alexandru Petrescu, aceștia au încasat câte 5.000 de lei brut, urmând ca diferența să fie acordată după ce încetează aplicabilitatea legii 296/2023, au precizat atunci pentru HotNews.ro surse din cadrul autorității.

Pe fondul scandalului iscat de salariile și primele uriașe care se dau în ASF, în ciuda falimentelor RCA, dar și a schimbării noii conduceri, angajații acestei autorități nu și-au mai primit integral anul trecut cel de-al 15 salariu, stipulat în Contractul Colectiv de Muncă sub forma unei prime de final de an.

Amintim că dincolo de cele 12 salarii, cei 512 angajați ai ASF mai pot încasa într-un an încă 3 salarii integrale sub forma a trei prime stipulate în Contractul Colectiv de Muncă: prima de performanță pentru anul anterior, prima de Ziua ASF și prima de final de an, potrivit dezvăluirilor făcute de către deputatul USR, Claudiu Năsui.

Angajații ASF au primit în decembrie câte 3.000 de lei net din cel de-al 15 salariu. Diferența – după ce trece legea 296/2023

Primele 2 prime au fost încasate în luna septembrie a anului trecut, în ciuda celor două mari falimente RCA – de la City Insurance și Euroins, în timp ce al 15-lea salariu (prima de final de an) a rămas în sarcina noii conduceri ASF, numite în luna decembrie de Parlament.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, Alexandru Petrescu, noul președinte propus de PSD la conducerea acestei autorități, nu a vrut să plătească această primă și, în urma negocierii cu Sindicatul ASF, a agreat și semnat un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă, prin care s-a plătit doar o parte din această primă.

Astfel, la finele lunii decembrie a anului trecut, toți angajații ASF au fost notificați prin e-mail despre acest acord, după cum au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse, și au încasat doar 5.000 de lei brut (cc. 3.000 de lei net).

Plata diferenței între această sumă și salariul brut lunar se va efectua de îndată după încetarea aplicabilității măsurilor financiar-fiscale, cu impact pentru bugetul ASF prevăzute de legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, se arată în mesajul primit atunci de angajații ASF.

Plata integrală a primei anuale ar fi însemnat un efort financiar de circa 10 milioane de lei din bugetul ASF

Potrivit surselor HotNews.ro, în cadrul negocierilor, reprezentanții conducerii ASF au propus varianta ca prima anuală să fie în proporție de 20% din salariul fiecărui angajat, dar la propunerea Sindicatului ASF s-a decis ca tot personalul să primească această sumă fixă de 5.000 de lei brut, având în vedere că mulți salariați au salarii mai mici decât cei cu funcții de conducere și s-ar fi creat discrepanțe mari.

Plata integrală a primei anuale către toți angajații ar fi presupus un efort financiar de aproximativ 10 milioane de lei din bugetul ASF, au mai precizat sursele HotNews.ro.

Amintim că la data de 11 decembrie 2023, ASF avea 512 angajați, iar valoarea salariului mediu lunar net în luna noiembrie 2023 a fost de 11.876 de lei, conform informațiilor oficiale ale ASF.

Nicu Marcu, fostul președintele ASF, a încasat din această funcție un salariu de 989.925 lei în 2022, în creștere față de 748.324 lei în 2021 și în creștere față de 391.563 din 2020.

Citeste mai mult

NATIONAL

Prețul panourilor fotovoltaice a scăzut la un minim istoric / De ce nu este neapărat o veste bună

Publicat

in

Prețul panourilor fotovoltaice la nivel mondial se află acum la un minim istoric, spune Mirel Jarnea, manager la LONGi. Însă acest lucru poate afecta calitatea echipamentelor.

Panouri fotovoltaiceFoto: AGERPRES

„Prețul panourilor nu mai are unde să scadă, este la un minim istoric, la costurile de producție. Aceasta se întâmplă pentru că principalul producător de panouri, China, a miza pe o cantitate mare de export într-un timp foarte scurt, care nu s-a întâmplat, s-au construit foarte multe facilități de producție, iar capacitățile de producție din China au început să se canibalizeze între ele”, a spus Mirel Jarnea, business development manager pentru România al companiei chineze LONGi, cel mai mare producător de panouri solare din lume.

Pentru ca o fabrică să fie productivă, ea trebuie să ruleze 98% din producție, 24 de ore din 24.

Pentru a face asta, normal că trebuie să iei comenzi, a completat Jarnea.

„Anul acesta și anul viitor vor fi foarte interesanți. Prognoza noastră este că 50% din producătorii de panouri fotovoltaice la nivel global vor dispărea, fie vor da faliment, fie vor fi înghițiți de alte companii mai mari.

Compania pe care o reprezint va rezista, pentru că stăm pe cash foarte mult, dar nu știm ce se va întâmpla cu ceilalți”, a arătat el, în cadrul conferinței Energy Revolution.

UE a pierdut startul pentru a realiza fabrici de panouri pe teritoriul său. SUA ne-au luat-o înainte

Jarnea a menționat că recent, cele mai mari companii din lume au făcut un apel către statul chinez pentru a interveni asupra acestor prețuri scăzute.

„Ele nu mai sunt benefice nimănui, pentru că ele vin cu o tehnologie mai slabă, care afectează calitatea produselor și, pe termen lung, nu se știe ce se va întâmpla cu ele”.

În ceea ce privește realizarea unor fabrici de panouri pe teritoriul UE, din acest punct de vedere Statele Unite ne-au luat-o înainte.

„Au venit câțiva jucători mari, s-au asociat cu jucători locali și deja au deschis fabrici în America”, a continuat reprezentantul LONGi.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend