Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Preşedintele Israelului începe miercuri o vizită istorică în Turcia

Publicat

in

Vizita pe care o începe miercuri în Turcia preşedintele israelian Isaac Herzog nu este doar istorică pentru că este prima în ultimii 15 ani, ci şi pentru că ar putea marca un punct de cotitură în relaţiile dintre cele două ţări, care s-au degradat în ultimele două decenii, transmite EFE.

Isaac HerzogFoto: Justin Ng / Avalon / Profimedia

Miercuri, preşedintele Herzog se va întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care va lua cina la complexul prezidenţial din Ankara, iar joi va vizita metropola Istanbul, unde se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti, scrie EFE, citată de Agerpres.

Această vizită vine după mai multe contacte în ultimele luni între preşedintele Erdogan şi mai mulţi lideri israelieni şi în plină invazie rusă în Ucraina, criză în care ambele ţări şi-au menţinut o poziţie moderat-conciliantă.

Deşi această întâlnire este programată de mai bine de o lună, este de aşteptat ca pe ordinea de zi să fie inclus conflictul din Ucraina.

Atât Israelul, cât şi Turcia au indicat că accentul va fi pus pe relaţiile bilaterale şi pe creşterea cooperării în mai multe domenii. Comunicatul Ankarei adaugă că vor fi discutate chestiuni regionale şi internaţionale.

Vizita, prima a unui şef de guvern israelian în Turcia din 2008 şi prima a unui preşedinte din 2007, marchează o apropiere între aceste două puteri regionale care, după câteva decenii de relaţii politice şi economice excelente şi chiar militare, s-au îndepărtat după ce Recep Tayyip Erdogan a denunţat politica israeliană în teritoriile palestiniene.

Ruptura s-a produs în 2010, când trupele israeliene au atacat nava Mavi Marmara, la bordul căreia se aflau activişti turci şi internaţionali şi care încerca să spargă blocada din Fâşia Gaza. În incident au fost ucişi nouă pasageri, iar părţile şi-au expulzat reciproc ambasadorii.

Scuzele publice prezentate în 2013 de prim-ministrul israelian de atunci, Benjamin Netanyahu, au condus la o anumită reconciliere, la acordarea de compensaţii familiilor victimelor atacului şi, în 2016, la revenirea la post a ambasadorilor.

Însă în 2018, Erdogan a denumit genocid uciderea a 60 de palestinieni în timpul protestelor din Gaza provocate de mutarea controversată a ambasadei SUA la Ierusalim, incident care a dus din nou la retragerea ambasadorilor.

Astfel, un proiect de construire a unui gazoduct pentru transportul gazelor naturale către Europa din importantele zăcăminte offshore israeliene a fost îngheţat, iar Israelul s-a apropiat de Grecia, care se confruntă cu Turcia în privinţa explorării zăcămintelor de gaze din Mediterana de Est.

Vizita preşedintelui Herzog ar putea fi un prim pas pentru reluarea discuţiilor pe tema unui gazoduct care să traverseze teritoriul Turciei, un proiect mai fezabil din punct de vedere tehnic decât cel maritim proiectată de Grecia. Acesta reprezintă un aspect deosebit de relevant într-un moment în care Europa încearcă să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc.

Israelul şi Turcia menţin o poziţie neutră faţă de Moscova şi s-au oferit drept mediatori în conflictul din Ucraina.

Turcia organizează joi o întâlnire trilaterală în Antalya. Găzduită de ministrul de externe Mevlut Cavuşoglu, la ea vor participa omologul rus, Serghei Lavrov, şi cel ucrainean, Dmitro Kuleba.

Israelul este, de asemenea, interesat să cultive relaţii bune cu Moscova, care au împiedicat până acum escaladarea tensiunilor în Siria.

Deşi vizita preşedintelui Herzog a fost planificată înainte de începerea războiului în Ucraina, perspectiva viitoarelor probleme cu Rusia ar putea grăbi eforturile de reconciliere ale Turciei, care urmăreşte deja o apropiere de alţi adversari geopolitici, precum Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Arabia Saudită.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Instagram va promova conţinutul original

Publicat

in

De

O nouă schimbare a modului în care funcţionează algoritmul de recomandări al Instagram va aduce mai sus conţinutul original şi va penaliza agregarea conţinutului.

Instagram anunţă că va implementa o nouă modificare de algoritm, despre care spune că este menită să acorde o prioritate mai mare conţinutului original.

În acelaşi timp, algoritmul va promova mai puţin conţinutul preluat sau repostat de conturi care nu au propriul conţinut, ci postează conţinutul altora (agregatoare).

Totodată, compania spune că schimbă modul în care sunt recomandate filmările verticale, numite Reels în cadrul reţelei, pentru a oferi o vizibilitate mai mare conturilor cu mai puţini urmăritori.

Instagram numeşte această modificare din urmă o corecţie necesară pentru a da o şansă de creştere şi conturilor mici.

În mod istoric, recunoaşte compania, algoritmul a favorizat conturile cu mulţi urmăritori şi agregatoarele de conţinut, în defavoarea micilor creatori.

Aceste schimbări ar putea aduce o reducere a vizibilităţii conturilor marilor creatori, crescând în acelaşi timp vizibilitatea conturilor mici.

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Noi bombardamente în Odesa. Cel puțin trei ucraineni au murit

Publicat

in

De

Cel puțin trei ucraineni au murit și alte trei persoane au fost rănite, marți seara, în timpul unui atac rusesc cu rachete. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

UPDATE 1 mai, ora 08.15: Avertismentul lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament de la partenerii săi pentru a le permite trupelor sale să facă faţă trupelor ruseşti care avansează în mai multe sectoare ale liniei frontului, relatează Reuters, informează Agerpres.

Zelenski a menţionat în mod special armamentul furnizat de Statele Unite, afirmând că Ucraina contează pe livrări prompte pentru a distruge logistica rusă.

“Aceste livrări trebuie să se facă simţite în perturbarea logisticii ocupanţilor, făcându-i să se teamă (…) oriunde pe teritoriul ocupat şi de forţa noastră”, a spus el.

SUA au adoptat recent un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari, punând capăt unei perioade de luni de zile de blocaj şi dând speranţe Kievului că stocurile sale de artilerie aproape epuizate vor fi realimentate.

După eşecul contraofensivei sale din vara lui 2023, Ucraina este în defensivă. Rusia a preluat iniţiativa şi câştigă teren în Est, în pofida unor pierderi puternice, de la începutul anului, în faţa unei armate ucrainene care duce lipsă în special de muniţii.

În ultimele zile Moscova a revendicat cucerirea mai multor sate. Luni, armata rusă a anunţat că a ocupat Semenivka, iar cu o zi înainte Novobahmutivka.

UPDATE 1 mai, ora 08.10: Trei morți în Odesa

Cel puțin trei ucraineni au murit și alte trei persoane au fost rănite, marți seara, în timpul unui atac rusesc cu rachete, relatează ukrinform.net, relatează Mediafax.

Trupele ruse au atacat orașul port Odesa, din sudul Ucrainei, cu rachete balistice marți seara.

„Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. Trei persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în atac. Victimele primesc asistența medicală necesară”, a anunțat pe Telegram Oleh Kiper, șeful administrației militare a regiunii, transmite Ukrinform.

El afirmă că „există daune la infrastructura civilă”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend