Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De la ospețele cu miel și vin pelin, până la copacii împodobiți – Tradiții și obiceiuri de 1 Mai și Armindeni

Publicat

in

Ziua de 1 Mai este cunoscută drept ziua muncii, însă în trecut avea numele popular de Arminden (Armindeni). Tot „arminden” era numit uneori și un copac curățat de crengi și împodobit cu spice de grâu. În prima zi de mai se petrecea la pădure cu miel fript, cu caș și cu vin pelin. Cum erau alungate spiritele rele? Cum se petrecea în Transilvania?

Decoratiuni de 1 MaiFoto: Shutterstock

Ziua ospețelor câmpenești cu miel la proțap, vin pelin și caș

Armindenul era ziua dedicată zeului vegetației, protector al vitelor, cailor, holdelor semănate, al viilor și livezilor. Era sărbătorit pe 1 mai în Transilvania, Banat, Bucovina și Moldova și pe 23 aprilie în Muntenia și Oltenia. În Țara Lăpușului este celebrat la Rusalii.

Se țineau în Muntenia ospețe câmpenești cu miei la proțap, vin „cât cuprinde” și lăutari. În Transilvania se organizau – și încă se mai țin în unele locuri – așa-numite maialuri, sărbători în aer liber, cu muzică, jocuri, băutură, mâncare și dans.

În Moldova și Muntenia se organizau petreceri (la iarbă verde, în pădure, la câmp, în vii sau livezi) unde se mânca miel fript „haiducește” și se bea vin roșu amestecat cu pelin.

Pelinul, de care auzim rar în prezent, era o plantă extrem de importantă pentru oameni care locuiau pe teritoriile României de azi acum 150-200 de ani. Era folosit la descântece, se credea că un om care a plecat de acasă poate fi readus înapoi, la fel, se credea că pelinul alungă boala și purifică locuința și gospodăria. Adesea era pus în vin (se credea că înnoiește sângele), iar la Rusalii și la alte sărbători, frunze de pelin se purtau la pălărie, în sân și în buzunare. Se punea uneori și în haine sau pe podeaua caselor.

„Românii din Bucovina, Moldova şi cei din Muntenia îndatinează de a frige la Arminden sau Arminder un miel, a se duce apoi în pădure, într-o dumbravă, luncă, la vie, sau şi în grădină unde este iarbă verde, a se pune acolo la umbra unui copac şi, mâncând friptura de miel, a bea vin pelin, sau dacă nu este de acesta, atunci vin de celălalt, punând în el pelin verde. Unii aduc cu ei şi lăutari de le cântă şi astfel petrec apoi până către seară, când se întorc în sat cântând şi bând, împodobindu-se pe la pălării cu flori de liliac, dacă e înflorit, şi cu pelin verde”, scrie Fl S Marian, citat de Radu Anton Roman.

„Pelinul e, pe româneşte, numele absintului. În loc să boteze planta în alcool, ca Pernot sau, ca italienii, s-o asocieze cu alte plante pentru a face vermut, românul a tratat buruiana cu mai multă blândeţe şi, domesticind-o, a obţinut o băutură mai puţin savantă, dar mai blajină”, scrie Radu Anton Roman.

Există, în cartea de bucate a lui Radu Anton Roman, o prăjitură de armindeni la care aluatul este umplut cu miez măcinat de nucă și cu zahăr pudră, dar și cu stafide.

Un fragment dintr-o poezie de Nicolae Beldiceanu (1844-1896) despre ospățul de Armindeni:

Jos, sub nucul aromatic, toţi la umbră se aşază,

Cobza, naiul şi vioara pe Arminden îl serbează;

De voiţi o primăvară cu flori albe de la rai,

După datinele ţării să cinstim pe întâi Mai;

Şi de vreţi coşare pline şi de vreţi pline hambare,

Luna roadelor iubite o primiţi voios, cu vin;

Iar de vreţi în poloboace să nu prindă vinul floare,

Faceţi cum făceau străbunii: la Arminden beţi pelin!

Maialurile din Transilvania

Trebuie spus că se țin și în prezent, mai ales în Transilvania așa-numite maialuri, practic sărbători în aer liber, cu muzică, jocuri, mâncare și dans, organizate la început de mai, în special de elevi.

„Maifestul la sași sau Maialul la români este o veche sărbătoare de primăvară, care a apărut în Transilvania pe filieră germană, odată cu sașii stabiliți aici. De-a lungul timpului, sărbătoarea a fost adoptată și de români și maghiari.

Există date despre celebrarea Maialului în special în secolul XIX – începutul secolului XX, cu precădere în mediul școlar, ca serbări ale elevilor. Maialul era sărbătorit mai mult la oraș, prin parade și petreceri ale tinerilor de la școlile și liceele germane”, scrie Mihaela Kloos-Ilea pe blogul „Povești Săsești”.

Maialul, Majalis la sași sau „Maifest-ul” are loc de regulă la începutul lunii mai. Făcând parte din seria de ritualuri și ceremonii dedicate primăverii, era adesea suprapus peste ziua de 1 mai. În Transilvania de altădată, Maialul era sărbătoarea prin care în special elevii celebrau frumusețea primăverii. Se sărbătorea cu dansuri pe muzică de fanfară ce aveau loc de obicei în păduri sau la iarbă verde la marginea localităților.

Prăjina fermecată care ne apără de rele

Crengile de stejar, fag sau plop puse de tineri la porțile fetelor sau ale sătenilor mai de vază în noaptea de Sf Gheorghe sau de 1 Mai aveau ca scop lupta cu forțele răului.

Iată ce scrie Ion Ghinoiu despre Armindeni:

  • „Obiceiurile specifice acestei zile sunt: Împodobirea cu ramuri verzi, substitut al zeului vegetației a stâlpilor porților și caselor, a intrărilor în adăposturile vitelor pentru protecția oamenilor și animalelor de spiritele malefice: împlântarea în curțile caselor, în mijlocul satelor, la stânele oilor, în țarină a unei prăjini înalte cu ramuri verzi în vârf sau chiar a unui arbore întreg, curățat până spre vârf de crengi. În Moldova se organizau petreceri câmpenești unde se mânca miel fript și se bea vin roșu amestecat cu pelin pentru schimbarea sângelui și pentru apărarea oamenilor și animalelor de boli”.

Erau vremuri grele când, într-o gospodărie, vitele se îmbolnăveau, sau dacă erau distruse de grindină câmpurile cultivate. Oamenii rămâneau fără suficientă mâncare dacă se întâmplau aceste lucruri.

Luna mai, a cincea din an, este luna înfloririi plantelor și luna în care vegetația devine exuberantă. Denumirile populare sunt Florar, Florariu, Frunzar sau Pratar (din latină, pratum, pajiște). Timpul devine călduros și precipitațiile sunt abundente. „Mai e Rai!”, spunea o vorbă populară.

Și în martie sau aprilie sunt multe sărbători ale primăverii, dar în luna mai vremea este mult mai caldă și natura este înverzită. Totul arată în jur mult mai frumos față de 15 sau 20 martie.

Interesant, în unele locuri Armindeniul era considerat ca fiind începutul verii și era și limită calendaristică pentru semănatul porumbului. Alții semănau primele cuiburi de castraveți și de fasole.

Așadar, arminden era numit uneori și un copac curățat de crengi și împodobit cu spice de grâu. În unele sate tinerii plecau în pădure și tăiau cel mai înalt copac (brad sau fag), pe care îl puteau aduce pe umeri. Îl curățau de crengi, dar la vârf îi lăsau câteva, pe care le împodobeau. Armindenul era ridicat, până la prânz, în centrul satului. Pe tulpină se puneau cununi de flori și spice de grâu. Urma o întrecere a tinerilor care se adunau și puneau uneori pariuri, câștigând cel ce putea să se urce până sus.

În unele zone este împodobit în noaptea de dinainte de Sf Gheorghe, în altele de Rusalii.

De ce împodobesc oamenii porțile cu „stâlpări de arminden” (crengi înfrunzite de fag, stejar, mesteacăn sau salcie)? O explicație ține de trecerea lui Isus Hristos prin lume și de faptul că o creangă verde a fost pusă, ca semn, la poarta casei Lui, de către cei care voiau să-l piardă.

„Pomul de mai” era, de obicei, doborât după seceriș, iar cu ramurile lui se încingea cuptorul în care se coace prima pâine din noua recoltă.

„În ziua de Armindeni (Sf Irimia), de 1 mai, să bei vin roșu, că se înnoiește sângele”, scria Artur Gorovei, la 1915.

Narcisa Știucă explică în cartea „Spirala sărbătorilor – Rosturi, tâlcuri și deslușiri” că gesturile de împodobire sunt mult mai vechi. În unele zone, flăcăii dăruiau ramuri verzi fetelor pe care le îndrăgeau, în alte locuri darul se îndrepta către sătenii ce se bucurau de un prestigiu deosebit.

Armindenul este zi de răgaz: pentru că se intră într-o nouă etapă vegetațională, oamenii ar trebui să se odihnească „pentru odihna pământului”.

„Cele mai evidente accente se pun însă pe voia bună, armonia și valențele stimulative pe care le aduce sărbătorirea în sine – să te speli pe mâini și pe față cu roua care cade peste noapte pe flori și pe ierburi, să mănânci caș alb și să bei vin-pelin pe iarbă verde, în fine, să ții sărbătoarea fiindcă, în caz contrar, vei zace un an întreg – sunt prescripțiile magico-rituale care o definesc”.

De unde vine numele Arminden

Numele arminden vine, fie din slavonă, „Jeremiinǔ dǐnǐ” „ziua sfântului Ieremia”, sărbătorită la 1 Mai, sau, susțin unele surse, din maghiară, „ármingyin”. Proorocul Ieremia este o figură importantă din Vechiul Testament, a trăit acum 26 de secole și a fost supranumit „profetul plângerii” pentru că a îndurat anii decăderii Ierusalimului și perioada de robie a evreilor sub dominația babilonienilor. Ziua care îl comemorează este și una a speranței, dar și a sacrificiilor, și una a bucuriei, dar și a examinării unor semne care-ți pot arăta cum va fi viitorul.

1 Mai în Europa și în istorie

Iată ce spune Gh F Ciaușanu:

„De multe ori nici nu se lucrează la 1 mai: se face blau, cum zic nemții, blauer montag. (…) Acest frumos obicei de a serba păngânește venirea primăverii îl au și germanii: ”Maibaum”, și francezii, „arbre de mai”. La cei din Lesbos (Grecia), în seara de 1 Mai, merg fetele cântând și culeg flori de câmp. Când se întorc, fac cununi pe care le atârnă noaptea la ferestre și la uși. Dimineața, fiecare casă se arată ochilor plăcut împodobită cu flori, cele mai multe roșii, cu spice și cu crenguțe. În coroane se pune și urzică și usturoi: urzici pentru a bășica pe duhul necurat care ar da să intre în casă: usturoi, pentru a feri de deochi. Femeile și fetele pun pe cap cununi de flori”.

Tinerii duceau și în satele din Franța la final de Ev Mediu crăci verzi de arbori pe 1 mai și le puneau în fața casei și la început de mai era prilej de mari sărbători și fetele puneau ramuri cu frunze care erau împodobite cu panglici colorate. Uneori crenguțele erau puse pe horn.

„La germani, în noaptea sfintei Walpurgii, (Walpurgisnacht), 30 aprilie – 1 mai, te asurzește vuietul împușcăturilor în văzduh, sfârâitul și vâjâitul pietrelor repezite din praștii, peste ogoare și chiuitul celor care cutreieră prin țarini (țarina este un câmp cultivat, ogor, arătură n. r.).

În seara aceasta, se înfig pe grămezile de gunoaie – locuri care la toate popoarele erau destinate duhurilor necurate – ramuri de soc, spini, mărăcini mesteacăn, pentru ca hainele vrăjitoarelor să se prindă în ele. Înainte de răsăritul soarelui, femeile se duc și adună rouă de pe spicele de grâu, apoi merg, tăcând, acasă, fără a se uita împrejur spală cu ea capul vacii, pentru a fi ferite de vrăji și pentru ca laptele să fie mănos.

În Bulgaria, fiecare casă este împodobită mai ales cu crengi de păr. Tot așa împodobesc țăranii și leaurile lor (acareturile n. r.). Apoi ies cu toții la câmp, beau lapte și se stropesc cu roua dimineții pentru a fi sănătoși peste an” (Ciaușanu).

Romanii aveau o celebră sărbătoare a vegetației numită Ambarvalia, care se ținea în primăvară, dar și în vară, iar la această sărbătoare se sacrifica o scroafă și o oaie și se făcea o procesiune împrejurul câmpurilor. Etnograful Gh F Ciaușanu face o frumoasă comparație cu sărbătorile creștine de primăvară:

„Sărbătoarea aceasta câmpenească a fost atât de bine înrădăcinată în populațiunile apusului încât creștinismul, care s-a pus ca un lustru peste culoarea firească a lemnului, a trebuit să cedeze, în mare parte, practicelor superstițioase. O procesiune, în frunte cu preotul, merge la Înălțarea Domnului prin sămănături, făcând patru popasuri în care se citește câte o bucată din cele patru Evanghelii. Tot cu prilejul acestei procesiuni se citește și o binecuvântare a timpurilor și sunt stropiți cu aghiazmă și oamenii și vitele. Ni se pare că vechiul rol al fraților arvali este jucat astăzi, tot cu aceeași dibăcie, de preotul romano – catolic”.

Loading

NATIONAL

Ion Cristoiu, după ce Elon Musk a făcut salutul nazist: ‘Îmi dați voie să leșin?! E mai mult decât să-mi fac cruce…Aoleu, te-a demascat Digi’

Publicat

in

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a stârnit o mulțime de indignări online după ce a făcut un gest „ciudat” în timpul discursului său de luni de la Capitol One Arena pentru a sărbători inaugurarea mandatului președintelui Donald Trump. Ion Cristoiu a comentat, în stilul caracteristic, toată controversa iscată în jurul acestui gest făcut de Elon Musk. „Bine v-am găsit! Îmi dați voie să leșin?! E mai mult decât să-mi fac cruce…”, și-a început comentariul Ion Cristoiu.

  • „Așa arată o victorie”, le-a spus, de la tribună, Elon Musk fanilor lui Trump. „Iar aceasta nu e o victorie obișnuită. Este un moment de răscruce în istoria civilizației umane. Știți, sunt alegeri care vin și trec. Alte alegeri sunt importante, altele nu. Dar acestea au fost niște alegeri care chiar au contat. Și vreau să vă mulțumesc pentru că ați făcut posibil acest lucru. Mulțumesc”, a spus Elon Musk, citat de CNN.

@ioncristoiu #gîndurileluicristoiu ♬ sunet original – ioncristoiu

„Musk, aoleo, te-a demascat Digi! Aoleo, bă, l-au demascat! L-a demascat Digi pe Musk. E fascist. Ca și Călin Georgescu. Și Simion. Bă, ăștia au fost peste tot numai fasciști, naziști! Pe vremuri, era la Scânteia un domn, Nicolae Corbu, care lucra acolo din anii ’50. Atunci, scriai numai așa – «imperialiștii americani», „mârșavii fasciști»” «naziștii», «exploatatorii». Și ăsta, în ultimii ani ai lui Ceaușescu, nu mai era șef, dar mergea pe culoare și așa striga «Jos imperialiștii americani», «Trăiască Uniunea Sovietică», «Lupta de clasă se ascute». Așa o să ajungă ăștia de la Digi, acolo unde e ăla cu bretele. Băi, oameni buni, băi, Digi, din provincia uitată a lumii, România!”, a fost reacția lui Ion Cristoiu pe TikTok.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

ARBDD: Măsuri pentru reducerea pagubelor produse de șacali în Delta Dunării

Publicat

in

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) recomandă populaţiei şi crescătorilor de animale din Deltă şi zonele limitrofe o serie de măsuri pentru reducerea pagubelor produse de şacali. potrivit reprezentanţilor ARBDD, limitarea numărului de şacali se face prin limitarea accesului la hrană, adică la animale domestice moarte, bolnave, rănite ori vii, şi nu prin extragere sau împuşcare, care sunt „neeficiente şi conduc la creşterea numărului de şacali”

Recomandările ARBDD au fost date în baza unui studiu ştiinţific efectuat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea şi avizului favorabil al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române în privinţa şacalilor din Delta Dunării şi a pagubelor produse de aceştia.

Astfel printre măsurile recomandate de ARBDD se numără însoţirea turmelor, cirezilor şi ciurdelor de către una sau mai multe persoane cu ajutorul câinilor cu jujeu, construirea de oboare pentru ocrotirea animalelor pe perioada nopţii sau a fătărilor, precum şi în alte perioade când atacurile şacalilor se înteţesc menţinerea şi supravegherea animalelor gestante (vite, oi, capre etc.) în zone împrejmuite ori păzite, precum şi a viţeilor, realizarea de împrejmuiri cu gard electric (sub care şacalii nu pot săpa), reglementat de ARBDD, potrivit news.ro.

„Sub nicio formă localnicii să nu arunce animalele domestice (care mor în interiorul localităţilor) la marginea localităţilor ori în sălbăticie şi sub nicio formă prestatorii din turism şi alimentaţie (restaurante) să nu arunce resturile alimentare (rezultate în urma prelucrării ori a hranei neconsumate) la marginea localităţilor ori în sălbăticie. Crescătorii de animale să îşi procure câini de talie mare (obligatoriu cu jujeu în afara localităţilor), iar oierii, în special, să procure măgari ori alte specii (permise) care natural au caracter de apărare a turmelor”, menţionează ARBDD într-o informare de presă

De asemenea, în cazul animalelor domestice împrejmuite cu garduri mici (care nu pot împiedica şacalii ori alte animale domestice ori sălbatice să pătrundă) este recomandată folosirea diferitelor dispozitive luminoase,atacurile şacalilor fiind mult mai rare în această situaţie, iar crescătorii de păsări domestice să construiască adăposturi închise pe timpul nopţii şi care să nu permită accesul şacalilor sau altor animale (precum dihori, vulpi, câini etc)

„Limitarea numărului de şacali se face prin limitarea accesului la hrană (animale domestice moarte, bolnave, rănite ori vii), şi nu prin măsurile de extragere/împuşcare/măsuri ilegale (sunt neeficiente, conduc la creşterea numărului de şacali)”, precizează ARBDD.

Reprezentanţii Administraţiei îi sfătuiesc pe oamenii Deltei Dunării ca, în cazul unei pagube, să solicite urgent de către ARBDD şi Primărie constatarea, consemnarea, recoltarea de probe şi evaluarea pagubelor şi le recomandă să colaboreze mai eficient cu medicii veterinari pentru a învăţa cum să trateze animalele ori să ceară tratament.

ARBDD insistă pe conştientizarea faptului că „lipsa prădătorilor carnivori conduce la creşterea pierderilor pentru crescătorii de animale (proliferarea erbivorelor, deci scăderea cantitativă şi calitativă a zonelor de hrănire pentru animalele domestice)”.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este o instituţie publică înfiinţată în 1990 cu scopul de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes naţional al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, pentru conservarea sa şi refacerea habitatelor degradate, în corelaţie cu activităţile economice ale populaţiei locale sau limitrofe, atribuţii conferite prin Legea 82/1993, modificată şi completată ulterior.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia anunţă că a doborât 55 de rachete ucrainene care vizau ținte militare și energetice

Publicat

in

Rusia anunţă marţi că a doborât, în noaptea de luni spre marţi, 55 de drone ucrainene care au vizat un depozit de petrol aflat în flăcări de mai multe zile în urma unui atac asemănător şi la care a fost provocat un nou incendiu, relatează AFP, conform news.ro.

”În noaptea care a trecut, sistemele apărării antiaeriene au interceptat şi distrus 55 de drone aeriene ucrainene” în şase regiuni ruse, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Şase drone au fost doborâte în regiunea Voronej (vest), la frontiera cu Ucraina, precizează ministerul.

Căderea unei drone în incinta unui depozit de petrol a provocat un ”nou incendiu”, după ce a aceeaşi instalaţie a fost atinsă într-un atac ucrainean asemnănător, anunţă pe Telegram guvernatorul regional Aleksandr Gusev.

Potrivit guvernatorului, atacul ucrainean ”nu s-a soldat cu răniţi” şi ”nu există ameninţări la adesa populaţiei” locale.

”Pompierii şi serviciile de intervenţie îşi vor relua eforturile pentru a controla focul imediat ce acesta nu va mai fi periculos”, anunţă el.

Ucraina atacă cu regularitate ţinte militare şi instalaţii energetice în Rusia, ripostând unor atacuri zilnice ale Kremlinului care-i îndoliază teritoriul din februarie 2022.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Paul Pogba spune că are mai multe oferte, dar vrea să joace la o echipă de Liga Campionilor

Publicat

in

Liber de la plecarea sa de la Juventus şi autorizat să revină la fotbalul competiţional în martie, ca urmare a încheierii suspendării sale pentru dopaj, Paul Pogba nu este pregătit să accepte orice ofertă. Mijlocaşul este ambiţios şi vrea să joace în Liga Campionilor.

Paul Pogba (31 de ani) a vorbit despre viitorul său în timpul unei discuţii live pe Twitch cu streamerul francez AmineMaTue, conform News.ro.

„Există propuneri, unele interesante, iar altele nu atât de interesante… Rusia…au existat propuneri, dar nu acesta este obiectivul. Eu am alte obiective. Un club care joacă în Liga Campionilor? Nu văd de ce nu. Dacă vine o ofertă, bineînţeles, de ce nu?. Întotdeauna ne dorim să fim la primele cluburi. După aceea nu depinde de mine, depinde de multe alte lucruri”, a spus Pogba.

Suspendat timp de patru ani pentru dopaj după ce a fost depistat pozitiv la testosteron în august 2023, Paul Pogba şi-a văzut redusă sancţiunea la 18 luni de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în octombrie anul trecut.

Mijlocaşul va putea juca din nou din martie 2025 şi se antrenează deja din această lună.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia aplică metoda folosită și în România pentru a tulbura serios alegerile din Germania

Publicat

in

O campanie de dezinformare rusă încearcă să încurajeze formaţiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) să submineze partidele tradiţionale din această ţară şi să răspândească îngrijorări cu privire la situaţia economică înainte de alegerile din 23 februarie, trage un semnal de alarmă, luni, un think-tank german, citat de Reuters.

Grupul de reflecţie CeMAS afirmă că a depistat luna trecută sute de postări în limba germană pe platforma de socializare X, ceea ce demonstrează că ar fi, potrivit acestuia, tipare ale campaniei ruse de dezinformare Doppelgaenger împotriva Occidentului, pe care autorităţile germane, americane şi franceze au denunţat-o anterior, potrivit agerpres.ro.

Campania, iniţiată după invazia Rusiei în Ucraina în 2022 pentru a submina sprijinul occidental pentru Kiev, difuzează linkuri către pagini false ale unor media occidentale pentru a transmite informaţii false, conform unui raport al Ministerului german de Externe publicat în iunie.

Rusia neagă în mod constant implicarea în campanii de dezinformare împotriva Occidentului.

În ultimele săptămâni, postările germane pe platforma X au blamat Partidul Verzilor pentru dificultăţile economice ale Germaniei, l-au criticat pe cancelarul Olaf Scholz pentru sprijinul acordat Ucrainei, i-au făcut pe conservatori nedemni de încredere, dar s-au pronunţat în favoarea AfD, constată CeMAS.

Postările monitorizate au direcţionat către linkuri ale unor pagini false ale unor media germane sau la articole de pe cele autentice care le susţineau discursuri, sau pur şi simplu la imagini. Amplificate de reţelele de conturi false, acestea au avut peste 2,8 milioane de vizualizări, a precizat CeMAS.

Raportul survine cu o lună înaintea alegerilor pe care se aşteaptă să le câştige conservatorii din opoziţie. Cu toate acestea, AfD, care se plasează pe locul doi în sondaje, ar putea face aritmetica formării unei coaliţii – şi în general a guvernării – mult mai dificilă dacă va putea influenţa minoritatea de blocare a deciziilor în parlament.

În decembrie, AfD, partid antiimigraţie, a câştigat sprijinul patronului X, Elon Musk, care luna aceasta a găzduit pe platforma sa şi o discuţie în direct cu Alice Weidel, candidata acestui partid la funcţia de cancelar.

Un sondaj publicat sâmbătă de institutul INSA îi creditează pe conservatori cu 29%, iar pe AfD cu 21% – de două ori mai mult decât în alegerile din 2021. Social-democraţii lui Scholz se situează pe locul al treilea, cu 16%, iar Verzii îi urmează cu 13%.

Agenţia germană de informaţii interne, BfV, a anunţat în noiembrie că a înfiinţat un grup operativ pentru a contracara orice încercare a unui stat străin de a influenţa alegerile federale.

Germania este al doilea mare susţinător financiar şi militar al Ucrainei, încercând să o ajute să respingă invazia pe scară largă a Rusiei, declanşată în urmă cu aproape trei ani.

Aceasta a dus la o creştere bruscă a „comportamentului agresiv” al Moscovei faţă de Germania şi alţi aliaţi ai Ucrainei, potrivit BfV.

Departamentul de Justiţie al SUA a declarat anul trecut că operaţiunea rusească Doppelganger este orchestrată de guvernul rus prin intermediul unui grup de agenţii de marketing ruseşti.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Anca Alexandrescu a răbufnit, după ce a aflat că ‘fiul’ ei o denigrează de pe contul ‘celebrei’ Raisa: ‘Am făcut ce trebuia să fac!’

Publicat

in

Anca Alexandrescu a dat-o afară din emisiune pe celebra Raisa de pe TikTok, după ce aceasta a lansat acuzații grave fără a aduce însă niciun fel de probă. Mai mult, întrebată despre postările care făceau referire la persoana sa și la postul Realitatea, Raisa a spus că nu ea ar fi postat acele lucruri. După emisiune, Anca Alexandrescu a răbufnit și susține că ‘fiul’ ei, un bărbat cu care nu are nicio legătură, dar care susține pe rețelele sociale că jurnalista ar fi mama sa, ar fi cel care scrie pe conturile Raisei.

Anca Alexandrescu, moderatorul emisiunii ”Culisele statului paralel” i-a arătat câteva postări care erau făcute chiar împotriva ei, pe care aceasta le neagă că le-ar fi scris. În cele din urmă, Simona Fica, cea care postează  sub numele de Rasia, sau Raisa Ekaterina Ivatenko, a fost dată afară din emisiune.

Dialogul incendiar între cele două poate fi urmărit AICI.

După emisiune, Anca Alexandrescu a afirmat că cel care ar posta acuzațiile la adresa sa, de pe conturile Raisei, ar fi un impostor, care se dă drept fiul ei:  „Vă aduceți aminte când v-am arătat acest impostor care se dă drept fiul meu? Ei bine, el este cel care o ajută pe Raisa cu postările pe TikTok! Vai, ce coincidență!”, a scris Alexandrescu pe pagina sa.

Aceasta susține că a descoperit legătura dintre cei doi chiar din telefonul Raisei.

„Când i-am cerut să verific dacă a vorbit cu generalul Chelaru, am văzut apelurile cu acest personaj! Am întrebat-o: oare să nu fi văzut ce am postat eu despre el, dacă mă urmărește? În plus, a mai făcut și alte postări împotriva mea și a Realității! Chiar și când l-au luat pe Coldea la DNA!’, a mai spus Anca Alexandrescu.

„Am făcut ce trebuia să fac! Am arătat adevărul! Cei care vor continua să mă jignească vor primi block instant!”, a încheiat Alexandrescu mesajul.

content-image

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend