Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Presa argentiniană jubilează: ‘Glorie eternă pentru Albiceleste şi Messi’

Publicat

in

Strigătul din inimă “Suntem campioni mondiali” acoperă întreaga primă pagină a cotidianului sportiv argentinian Olé, temă reluată de întreaga presă din această ţară, care îi aduce în unanimitate omagiu geniului lui Lionel Messi, ghidul selecţionatei Albiceleste, care a cucerit duminică a treia coroană mondială din istoria sa, la loviturile de departajare în faţa Franţei, în finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, notează Agerpres.

Fotografia lui Messi cu trofeul şi cea a întregii echipe argentiniene strigându-şi bucuria la festivităţile de la finalul meciului se regăsesc în toată mass-media şi pe reţelele de socializare, care au palpitat la răsturnările unei “finale epice”, expresia cea mai des utilizată pentru a evoca scorul de 3-3 după prelungiri şi apoi sesiunea de lovituri de departajare.

“Glorie eternă lui Messi”, titrează o cronică din Ole, exprimând sentimentul general din Argentina, care aşteaptă de aproape 20 de ani un titlu mondial cucerit de celebrul său număr 10, care se alătură legendarului Diego Maradona în panteonul zeilor fotbalului.

Messi, “cupa care lipsea din palmaresul său: o dublă şi lacrimi de campion”, subliniază TyC Sports, postul argentinian de televiziune dedicat sportului.

Ziarul madrilen Marca scrie la rândul său: “Asta este Leo, ai Mondialul tău. Şi îl meriţi”. Iar pentru cotidianul argentinian La Nacion, Albiceleste “atinge cerul”.

“Finală de neuitat”, “delir”, “extaz”, “cea mai frumoasă finală din toate timpurile”, scrie presa argentiniană, care savurează deplin al treilea triumf planetar, după cele din 1978, pe teren propriu, şi 1986, în Mexic, cu regretatul Diego Maradona în stare de graţie.

“Fericirea unei ţări”, evocă cotidianul Clarin, rezumând sentimentul a 47 de milioane de argentinieni, care au strigat la dubla lui Messi, golul lui Di Maria, au suferit la tripla lui Mbappe şi s-au extaziat la paradele portarului “Dibu” Martinez, încă o dată decisiv la loviturile de departajare.

Chiar şi în Brazilia, marea rivală a Albiceleste, s-a evocat cu sportivitate victoria “fraţilor” argentinieni. Astfel, cotidianul O Globo a salutat titlul vecinilor săi şi s-a alăturat corului de laude aduse lui Messi: “cel mai bun”‘, care “merită pe deplin” să ridice trofeul Cupei Mondiale.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Praga spune că a fost vizată de mai multe atacuri cibernetice rusești

Publicat

in

De

Ministerul ceh de Externe a declarat vineri că Praga a fost în repetate rânduri ținta unor atacuri cibernetice orchestrate de un grup legat de serviciul de informații militare GRU al Rusiei, potrivit AFP.

Atac ciberneticFoto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com

„Unele instituții cehe au fost ținta unor atacuri cibernetice care au exploatat o vulnerabilitate necunoscută anterior în Microsoft Outlook din 2023”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Referindu-se la „modul de operare și obiectivele acestor atacuri”, ministerul ceh indică grupul rus APT28, cunoscut și sub porecla „Fancy Bear”.

Potrivit ministrului ceh de interne Vit Rakusan, infrastructurile țării au înregistrat „câteva zeci” de atacuri de acest tip.

„Aceste atacuri au fost orchestrate de Federația Rusă și de serviciul său de informații GRU”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său german Nancy Faeser.

„Republica Cehă este o țintă” și este „percepută de Federația Rusă ca o țară inamică”, a adăugat el.

La rândul său, guvernul german a anunțat vineri că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Rusiei, după ce Berlinul a acuzat serviciile de informații rusești că se află în spatele unor atacuri cibernetice, în special împotriva unor membri ai Partidului Social-Democrat german (SPD).

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a adăugat pentru AFP că „a arăta public cu degetul spre un atacator specific este important pentru a proteja interesele naționale”.

Praga, care face parte din UE și NATO, a oferit un ajutor militar și umanitar substanțial Ucrainei de la începutul atacului rusesc asupra țării, în februarie 2022.

La începutul acestei săptămâni, poliția cehă a declarat că a fost nevoită să închidă ancheta privind două explozii la un depozit de muniții din estul țării în 2014, acuzând GRU de orchestrarea lor.

Aceasta a declarat că Rusia a refuzat să coopereze în ancheta privind exploziile, care au ucis doi angajați locali.

Un raport al serviciilor secrete cehe privind această afacere a determinat expulzări în masă de diplomați de ambele părți în 2021.

În martie anul trecut, serviciile de informații cehe au declarat că au descoperit o rețea finanțată de Moscova pentru a răspândi propagandă pro-rusă în Europa, vizând în special Parlamentul European înainte de alegerile europene din iunie.

Grupul se folosea de site-ul de știri Voice of Europe, cu sediul la Praga, pentru a răspândi informații menite să descurajeze UE să trimită ajutor Ucrainei.

foto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com

Citeste mai mult

NATIONAL

Se pregătește creșterea vârstei de pensionare? Eurostat anunță că speranța de viață crește în UE

Publicat

in

De

Speranța de viață a început din nou să crească în Uniunea Europeană, conform celor mai noi date de la Eurostat. Pe baza acestor informații, România ar putea decide creșterea vârstei de pensionare.

Potrivit Eurostat, media de vârstă trece la nivel comunitar de 80 de ani, însă în România este de aproape 75 de ani. Anul record la acest capitol este 2019, când speranța de viață în Uniunea Europeană a fost de 81,3 ani, după care cifrele au scăzut pe fondul pandemiei și au revenit după această perioadă. Astfel, în 2022, speranța de viață a populației comunitare era de 80,6 ani.

Cele mai mari cote se înregistrează în regiunea Madrid din Spania – 85,2 ani, urmată de regiunea Trento din Italia, regiunea Parisului, Franța, și regiunea Stockholm, Suedia – toate peste 84 de ani.

România face parte din țările cu speranță mică de viață

La polul opus, cea mai mică speranță de viață se înregistrează în patru regiuni din Bulgaria și una din Ungaria, iar cifrele variază între 72,3 și 74 de ani. România are o medie de aproximativ 75 de ani, un scor mediu spre mic, cu specificația că jumătatea de vest a țării are o speranță de viață mai mare cu un an decât jumătatea de est, notează Radio România Actualități.

La o analiză între sexe, vedem că femeile din Uniunea Europeană trăiesc cu aproape 5,5 ani mai mult decât bărbații, respectiv 83,3 ani față de 77,9 ani. Cele mai mari diferențe la acest capitol se înregistrează în Letonia, unde femeile trăiesc cu 10 ani mai mult decât bărbații, urmează Estonia, Lituania și, pe locul patru, România. În țara noastră, diferența este de aproape 8 ani în favoarea femeilor.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend