Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Prejudiciu de zeci de milioane de euro – Argesul pe primul loc la defrisarile ilegale

Publicat

in

Greenpeace România a publicat, luni dimineața, un raport privind activitățile ilegale de tăriere a pădurilor în perioada 2013-2014. Cifrele rezultate din raport sunt uriașe, peste 231 de milioane de lei prejudiciu la nivelul țării.

Prejudiciul cauzat de tăierile ilegale de pădure din România a înregistrat, în intervalul 2013-2014, o valoare de aproximativ 52,1 milioane de euro (aproape 231 milioane de lei), iar 79% din totalul sumei a fost cuantificată în județele Cluj, Alba și Maramureș, unde au dispărut cele mai mari cantități de lemn, relevă un raport Greenpeace România, publicat luni.

Potrivit cercetării, în perioada analizată, au fost înregistrate 45.509 de cazuri de tăieri ilegale de pădure, echivalentul unei medii de 62 de cazuri/zi, în creștere de la 28 de cazuri/zi consemnate între anii 2009-2011, respectiv 50 de cazuri/zi, la nivelul anului 2012. Autoritățile au identificat, astfel, la nivel național, o cantitate de 1.011.892 metri cubi, asociată acestor cazuri de tăieri ilegale, adică 22 metri cubi/caz, în creștere de la 120.836 metri cubi în

Județele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt: Argeș (5.851 cazuri, 12,85% din totalul cazurilor la nivel național), Bacău (3.538 cazuri, 7,77%) și Mureș (3.351 cazuri, 7,36%. De altfel, județul Argeș a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale identificate de către autorități și în perioada 2009-2011, respectiv 6.458 de cazuri.

‘În legătură cu reducerea fenomenului de tăieri ilegale, acesta ar putea fi redus prin aplicarea de pedepse mai aspre (inclusiv încadrarea ca infracțiune a sustragerii de material lemnos, indiferent de cantitate — în momentul de față, conform legii, dacă valoarea prejudiciului este de până la de 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă fapta este considerată contravenție, nu infracțiune, și se pedepsește cu amendă). De asemenea, este necesară o mai bună colaborare între instituțiile cu atribuții de control (Poliție, Garda Forestieră, Jandarmerie) și alocarea de personal suplimentar pentru o mai bună acoperire a fondului forestier, a zonelor izolate, dar și în vederea organizării unui sistem permanent de pază (și pe durata nopții). Ar fi foarte util ca personalul cu atribuții în constatarea și investigarea delictelor silvice din Jandarmerie și Poliție să beneficieze de pregătire de specialitate. La reducerea fenomenului tăierilor ilegale poate contribui și îmbunătățirea Radarului Pădurilor, prin transparentizarea informațiilor și accesul public la amenajamentele silvice’, notează Greenpeace România.

Programul “Radarul pădurilor” a fost lansat în toamna anului trecut și este bazat pe un software instalat pe telefoane mobile prin care poate fi urmărită trasabilitatea lemnului. Acest software este instalat pe un smartphone înainte ca lemnul să plece din pădure, iar sistemul generează un cod unic, care este trecut pe avizul de însoțire a lemnului. Orice intrare în sistemul de urmărire a circulației lemnului va lăsa urme și nu va putea fi folosit de două ori același aviz.

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

ARGEȘ | Tânăr prins în flagrant furând bijuterii din aur dintr-o mașină parcată în centrul orașului

Publicat

in

De

În cursul zilei de 26 aprilie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Pitești au fost sesizați, de către un cetățean, că un tânăr încearcă ușile de la autoturisme parcate pe bld. I.C. Brătianu din municipiul Pitești.

Imediat, o echipă civilă formată din trei polițiști s-a deplasat în zona indicată, observând un tânăr ce corespundea descrierii, care, prin deschiderea subtilă a portierei dreapta spate, la momentul asigurării (încuierii) unui autoturism de către proprietar, s-a urcat în autoturism după ce conducătorul acestuia s-a îndepărtat, fiind surprins la momentul ieșirii din autovehicul, de către polițiști.

La momentul depistării, cel în cauză a încercat să arunce un lănțișor din aur, pe care anterior și-l însușise din habitaclul mașinii.

Tânărul în cauză, de 21 de ani, din Topoloveni, a fost condus la sediul poliției, pentru audiere.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că, anterior, cel în cauză ar fi săvârșit o altă faptă, în mod similar, sustrăgând un portofel dintr-un alt autoturism parcat în aceeași zonă.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, în forma continuă (două acte materiale), sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

După administrarea probatoriului și parcurgerea etapelor procesuale, tânărul de 21 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi, 27 aprilie, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Citeste mai mult

ACTUAL

Argeșeni prinși cu mașinile pline cu lemne fără acte – AMENZI și MARFA CONFISCATĂ

Publicat

in

De

În ziua de 25 aprilie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică Argeș au finalizat verificările cu privire la respectarea condițiilor de transport material lemnos de către mai multe persoane.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6.000 de lei, conform Legii 171/2010R privind contravențiile silvice, totodată fiind confiscată și o cantitate de material lemnos.

Astfel, după finalizarea verificărilor, polițiștii au stabilit că un bărbat de 38 de ani, din Berevoești, a transportat, în baza aceluiași aviz de însoțire, cu o autoutilitară, cantitatea de 2,96 mc material lemnos.

Ca urmare a abaterii constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform Legii 171/2010R, fiind aplicată și măsura complementară de confiscare valorică a cantității de 2,96 mc material lemnos, cu o valoare de aproximativ 800 de lei.

De asemenea, polișiștii au stabilit din verificări că patru bărbați, respectiv un bărbat de 37 de ani, din Nucșoara, un bărbat de 53 de ani, din Mihăești, un bărbat de 43 de ani, din Micești și un bărbat de 29 de ani, din Mioarele, au transportat material lemnos cu autoutilitare, efectuând fotografii asupra mijlocului de transport, pe care le-au încărcat în sistemul SUMAL 2.0, fără a se putea distinge încărcătura transportată.

Ca urmare a abaterilor constatate, fiecare dintre cei patru bărbați a fost sancționat cu amendă în valoare de câte 1.000 de lei, conform Legii 171/2010R.

Polițiștii vor efectua în continuare verificări privind respectarea prevederilor legale din domeniu, pentru combaterea exploatării și valorificării ilegale a materialului lemnos.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend