Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Organizația Trump, judecată la New York pentru fraudă fiscală / Mâna dreaptă a lui Trump, principalul martor

Publicat

in

Procesul pentru fraudă și evaziune fiscală al Trump Organization, afacerea familiei lui Donald Trump, s-a deschis luni la New York, un nou test judiciar pentru fostul președinte care, totuși, nu apare și nu este vizat personal în acest proces, potrivit AFP.

Allen WeisselbergFoto: Seth Wenig / UPI / Profimedia

Donald Trump a reacționat la mijlocul zilei pe rețeaua sa de socializare Truth Social acuzându-i pe adversarii săi politici, democrații președintelui Joe Biden, că duc o „vânătoare de vrăjitoare” cu două săptămâni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului.

Procesul de la Curtea Supremă a statului New York din Manhattan a început dimineața, potrivit mai multor posturi, cu selecția juraților. Aceasta se referă la acuzații de nereguli în contabilitatea companiei începând din 2005 și la faptul că indemnizațiile primite de directorii grupului au fost ascunse de autoritățile fiscale.

Fostul director financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg, în vârstă de 75 de ani, a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției în luna august și a pledat vinovat la 15 capete de acuzare pentru fraudă și evaziune fiscală, implicând venituri nedeclarate în valoare de 1,76 milioane de dolari între 2005 și 2021.

Apartament și două Mercedes / Acord de recunoaștere a vinovăției

Acest prieten apropiat al lui Donald Trump, care nu este urmărit penal, dar care apare în calitate de martor, a recunoscut că a beneficiat de avantaje în natură nedeclarate, în special un apartament într-un cartier de lux din Manhattan, închirierea a două Mercedes-uri pentru el și soția sa, precum și bani pentru vacanțele sale.

El va fi unul dintre martorii cheie în procesul împotriva companiei, care este condusă în prezent de doi dintre fiii fostului președinte – Donald Trump Jr și Eric Trump – și care deține investiții imobiliare, hoteluri și terenuri de golf. Două filiale, Trump Corporation și Trump Payroll Corp, sunt vizate.

Donald Trump a acuzat tabăra democrată că a „torturat și amenințat un director al Trump Organization” timp de ani de zile, referindu-se la Weisselberg, fidelul său.

„Allen Weisselberg a recunoscut în instanță că s-a folosit de poziția sa la Trump Organization pentru a frauda contribuabilii și a se îmbogăți personal”, a declarat în august procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, când fostul director financiar a pledat vinovat.

„Acordul la care s-a ajuns cu instanțele de judecată leagă direct Organizația Trump de o gamă largă de activități criminale”, a adăugat el.

Conform acordului, Weisselberg trebuie să plătească aproape 2 milioane de dolari în taxe, cu penalități și dobânzi, și să depună mărturie la proces.

Până în prezent, el a refuzat întotdeauna să depună mărturie împotriva lui Donald Trump personal.

Trump Organization, care a pledat nevinovată, este acuzată că a ținut conturi paralele, sub supravegherea lui Weisselberg, pentru a ascunde salariile suplimentare pe care el și alți directori le-au primit.

Se așteaptă ca procesul să dureze două săptămâni.

Donald Trump, care nu și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale din 2024, dar nu a făcut un secret din ambițiile sale, nu este el însuși ținta acestui proces, spre deosebire de un alt proces civil.

Această altă investigație, care se referă de asemenea la suspiciuni de fraudă fiscală în cadrul Organizației Trump, este condusă de procurorul general al statului New York, Letitia James.

Aceasta din urmă a anunțat în septembrie că îi acuză pe Donald Trump și pe copiii săi Donald Trump Jr, Ivanka Trump și Eric Trump. Ea cere daune de 250 de milioane de dolari în numele statului New York.

Într-un caz complet diferit, privind asaltul asupra Capitoliului din Washington la 6 ianuarie 2021, cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite este acum convocat să depună mărturie în fața unei comisii parlamentare „în jurul datei de 14 noiembrie”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Fraţii Micula împotriva României: justiția americană le dă dreptate celor doi afaceriști

Publicat

in

O curte federală de apel din Statele Unite a respins cererea statului român de punere în aplicare a deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind despăgubirile pe care le cer frații Micula, conform Profit.ro.

Un verdict din 2013 al Tribunalului Arbitral de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington obliga autorităţile de la Bucureşti să le plătească fraţilor Micula, având cetăţenie suedeză, despăgubiri de peste 356 de milioane de dolari, plus dobânzi, pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea acesteia, prevăzută pentru 2009.

Statul român le-a plătit celor 2 antreprenori, în 2019, peste 912 milioane lei (circa 215 milioane dolari) din despăgubirile dictate de ICSID, rămânând însă de achitat mai mult de 140 milioane dolari, plus dobânzi.

Comisia Europeană a considerat că plata acestor despăgubiri de către România reprezintă ajutor de stat ilegal din perspectiva legislaţiei UE şi a interzis achitarea acestora, poziţie confirmată ulterior, în urmă cu 2 ani, de către CJUE. În baza acestor decizii, statului român i s-a ordonat şi recuperarea sumelor plătite deja.

În schimb, investitorii au deschis mai multe procese, în diferite jurisdicţii, inclusiv în SUA, pentru punerea completă în executare a deciziei ICSID din 2013.

Motivul judecătorilor americani

La procesele din Statele Unite, România a încercat să argumenteze că tribunalele americane nu sunt îndreptăţite să judece speţa, întrucât Tratatul bilateral de protejare reciprocă a investiţiilor dintre România şi Suedia, cu tot cu clauzele privind arbitrarea disputelor la ICSID, a fost declarat invalid din perspectiva legislaţiei UE.

Numai că judecătorii americani au respins argumentul, arătând că disputa cu fraţii Micula datează din 2005, când România nu era încă membră a UE şi, deci, nu i se aplicau normele Uniunii, poziţie reconfirmată acum de o curte federală de apel, conform Profit.ro, care prezintă şi documente ale instanţei.

Citeste mai mult

NATIONAL

Analiză a Băncii Mondiale: Perspectivele economice ale Republicii Moldova s-au deteriorat semnificativ în urma invaziei Rusiei în Ucraina

Publicat

in

Perspectivele economice ale Republicii Moldova s-au deteriorat semnificativ în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Deși economia și-a reluat creșterea în 2023, ritmul a fost lent, însoțit de o creștere a sărăciei alimentată de presiunile inflaționiste. Provocările continue precum războiul din Ucraina, problemele structurale și alegerile iminente continuă să impună constrângeri care afectează semnificativ încrederea consumatorilor și a investitorilor. Constatările se regăsesc în Actualizarea Economică, elaborată de către Banca Mondială, transmite IPN.

Potrivit analizei, asigurarea disponibilității și accesului la resurse energetice rămâne o prioritate pe termen scurt, având în vedere impactul lor potențial asupra gospodăriilor, în special a celor vulnerabile, precum și asupra competitivității și poziției fiscale a țării. Cu toate constrângerile structurale inerente, politicile monetare și fiscale par a fi aliniate în stimularea activității economice.

„Politica fiscală se confruntă cu dubla provocare de a susține veniturile disponibile reale ale gospodăriilor, punând totodată bazele pentru o creștere viitoare. Cu toate acestea, este necesară o abordare prudentă în ceea ce privește construirea de rezerve și gestionarea riscurilor fiscale. Pentru a atinge o dezvoltare durabilă pe termen lung și alinierea la nivelul de venit pe cap de locuitor al UE, Republica Moldova trebuie să se angajeze într-un amplu proces de reforme și să investească în infrastructura care promovează creșterea și este rezistentă la schimbările climatice”, se menționează în Actualizarea Economică.

Potrivit experților Băncii Mondiale, provocările structurale, precum scăderea productivității, discrepanța competențelor pe piața forței de muncă, deficiențele de guvernare și nivelul scăzut al competiției, persistă și necesită reforme pentru a stimula competitivitatea, a elimina barierele în calea adoptării tehnologiilor avansate și a îmbunătăți eficiența piețelor.

„Reformele propuse vizează accelerarea investițiilor publice în infrastructură, implementarea unei strategii de transport multimodal și diversificarea sectorului energetic pentru a reduce dependența de surse limitate de energie. Consolidarea cadrului de parteneriat public-privat, îmbunătățirea strategiilor de achiziții și atragerea investițiilor private sunt cruciale pentru dezvoltare. Schimbările în politicile economice, împreună cu reformele instituționale, inclusiv supunerea întreprinderilor de stat regulilor companiilor private și promovarea concurenței, sunt esențiale pentru a stimula creșterea productivității și a investițiilor”, precizează analiza Băncii Mondiale.

Autorii Actualizării mai menționează că valorificarea integrării în UE poate stimula productivitatea sectorului privat, îmbunătăți competitivitatea și genera mai multe oportunități de angajare, angajând astfel Moldova pe calea creșterii economice pe un termen lung. Eforturile pentru accesarea fondurile UE, în special pentru infrastructură, ar trebui să fie un obiectiv strategic cheie pentru viitor.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend