Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Olaf Scholz, peviziune sumbră: Războiul din Ucraina ar putea continua mai mulţi ani

Publicat

in

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Nimeni nu ar putea spune dacă acest război nu va dura încă 5 ani, de exemplu, a spus cancelarul german.

El a apărat sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina. În plus, diplomaţia trebuie cultivată, a adăugat el.

De la începutul războiului însă, preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat semne de mişcare, a spus el. O pace dictată este inacceptabilă, a subliniat Scholz. “Nu trebuie să i se permită să scape cu asta”, a mai spus cancelarul german.

Scholz a fost vineri seară invitatul unui panel de discuţii organizat de ziarul Freie Presse cu titlul “Germania sub presiune. Cum poate acţiona coaliţia de guvernare în noile condiţii?”.

Potrivit informaţiilor furnizate de organizatori, dezbaterea a fost urmărită de circa 200 de cititori ai ziarului şi de alţi invitaţi. Discuţia a fost transmisă şi live pe internet.A

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Carla Bruni este anchetată că a sprijinit schema infracțională de finanțare a campaniei soțului său, Nicolas Sarkozy, cu fonduri din Libia

Publicat

in

De

Carla Bruni-Sarkozy a fost chemată joi să dea declarații în fața procurorilor francezi în legătură cu posibilul său rol în schimbarea depoziţiei intermediarului franco-libanez Ziad Takieddine, care, la sfârşitul lui 2020, şi-a retras brusc acuzaţiile la adresa lui Nicolas Sarkozy, după ce fusese principalul său acuzator în dosarul privind fondurile libiene, relatează AFP citată de Agerpres.

Carla Bruni-SarkozyFoto: JACOVIDES-MOREAU / Bestimage / Profimedia

Ea are calitatea de suspect în ancheta în care procurorii francezi suspectează că mai multe persoane din anturajului lui Nicolas Sarkozy, președinte între 2007-2012, au orchestrat această retractare, în scopul de a modifica cursul investigaţiilor.

Nicolas Sarkozy, care contestă faptele, a fost el însuşi inculpat la începutul lui octombrie în acest dosar, pentru influenţarea martorilor şi participare la o grupare în vederea comiterii infracţiunii de fraudă organizată.

Carla Bruni-Sarkozy, care s-a căsătorit cu Nicolas Sarkozy în 2008, a fost audiată drept simplu martor în iunie 2023 în această anchetă, însă unele elemente l-au determinat pe magistratul însărcinat cu ancheta să-i schimbe calitatea în cea de suspect.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, magistratul analizează în special posibila dorinţă de disimulare de către Carla Bruni-Sarkozy a contactelor cu Michele “Mimi” Marchand, jurnalistă şi patroană de tabloide, inculpată de asemenea în acest dosar.

Potrivit acestei surse, manechinul ar fi şters toate mesajele schimbate cu Marchand în ziua inculpării acesteia din urmă, pe 5 iunie 2021.

Carla Bruni-Sarkozy ar fi ajutat-o apoi pe Michele Marchand şi pe paparazzo Sebastien Valiela să obţină un test PCR la mijlocul lui octombrie 2020 care să le permită să plece în Liban pentru a realiza interviul ce va duce la retractarea lui Takieddine.

În acest dosar, sunt deja 11 protagonişti, între care Bruni-Sarkozy, care sunt suspectaţi că au participat, în momente şi grade diverse, la această operaţiune.

Citeste mai mult

NATIONAL

Nouă candidaturi validate pentru Primăria Capitalei. Cine sunt candidații

Publicat

in

De

Biroul Electoral al municipiului București a anunțat joi că a validat nouă candidaturi pentru funcţia de primar general. Dincolo de politicieni cunoscuți precum Gabriela Firea, Sebastian Burduja, Nicușor Dan, Diana Șoșoacă sau Cristian Popescu Piedone au intrat în cursa electorală și nume mai puțin cunoscute.

depunera canddiatura Biroul electoral municipal, Sebastian Burduja PNLFoto: Inquam Photos / George Călin

Biroul Electoral a admis candidaturile pentru funcţia de primar general al Capitalei depuse de: Gabriela Firea – PSD, Sebastian Burduja – PNL, Nicuşor Dan – independent, Cristian Victor Popescu Piedone – PUSL, Diana Şoşoacă Iovanovici – S.O.S. România, Dorin Iacob – Partidul Alternativa Dreaptă, Mihai Adrian Enache – AUR, Alexandru Pânişoară – Partidul Ecologist Român (PER), Filip Constantin Titian – independent. Au fost respinse două candidaturi. Este vorba despre Dorel Constantin Onaca din partea PRM şi Vasile Iuştiuc, independent.

Pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB), au fost admise listele de candidaţi depuse de PNL, Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei), Partidul Ecologist Român (PER), S.O.S. România, PUSL – Partidul Umanist Social Liberal şi AUR.

Au fost admise în parte listele de candidaţi depuse pentru CGMB de către PSD (Cătălin Bulgariu are domiciliul în Ilfov, nu în Bucureşti), Partidul REPER şi Partidul Alternativa Dreaptă – AD.

Cine sunt cei nouă candidați la primăria București

Gabriela Firea, candidatul PSD, la Primăria Capitalei are 53 de ani și este senator PSD și președinte al organizației PSD București. Gabriela Firea și-a exprimat dorința de a intra în cursa pentru primăria Capitalei încă de anul trecut, însă președintele PSD, Marcel Ciolacu, a evitat să-i susțină candidatura motivând procentele scăzute în sondaje. După eșecul nominalizării independentului Cătălin Cîrstoiu, Marcel Ciolacu a apelat la Gabriela Firea de a-și asuma candidatura din partea PSD la Capitală.

Gabriela Firea a fost, în perioada iunie 2016 – octombrie 2020, primar general al Capitalei. În timpul mandatului de primar, Firea a luat mai multe decizii controversate, printre care înființarea celor 20 de companii municipale care au dublat administrația publică.

Înainte de a fi primar general și a se implica în politică, Gabriela Firea a fost jurnalist, fiind cunoscută publicului pentru emisiunile moderate la TVR, Antena 3 și Antena 1. Este căsătorită cu primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, și au împreună doi copii.

Sebastian Burduja, candidatul PNL, are 38 de ani și este în prezent ministru al Energiei și președinte al PNL București. Burduja a fost propus de PNL candidat la Primăria Capitalei după ce Coaliția PSD-PNL a fost nevoită să-l retragă pe medicul Cătălin Cîrstoiu.

Burduja a intrat în politica românească în 2016, odată cu înființarea Partidului Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, ratând însă intrarea în Parlament. În 2019, PACT a fost asimilat de PNL, iar Burduja a devenit președintele PNL sector 1. A candidat pentru un mandat de deputat în 2020 pe lista PNL iar în 2022, în Guvernul Nicolae Ciucă, a fost numit ministru al Digitalizării.

Nicuşor Dan, candidatul Alianței Dreapta Unită, are 54 de ani, este de profesie matematician și este actualul primar al Capitalei. Nicușor Dan candidează pentru un nou mandat din partea Alianței Dreapta Unită. A fost fondatorul şi fostul preşedinte al USR și a candidat în 2020 susținut de PNL și USR-PLUS. Cu doctorat în matematică, în Franța, el este fondatorul asociației Salvați Bucureștiul, care militează pentru respectarea legii în dezvoltarea urbană a Bucureștiului.

După patru ani la Primăria Capitalei, Nicușor Dan a reușit să blocheze haosul în dezvoltarea imobiliară sau reabilitarea liniilor de tramvai, dar are și multe promisiuni neîndeplinite.

Mihai Adrian Enache, candidatul AUR, a fost până în martie 2023 director executiv al Direcției de Dezvoltare din Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță. Potrivit CV-ului postat de candidat pe propriul site, Enache are 36 de ani, este membru AUR iar la capitolul educație are trecute două facultăți și un masterat. În interiorul AUR a coordonat Spitalul Mobil AUR.

Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL, are 61 de ani și este în prezent primarul Sectorului 5. Piedone a finalizat liceul la vârsta de 32 de ani, iar în 1994 s-a înscris în PSD și, sub sigla partidului, a devenit consilier general și inspector la Primăria Sectorului 5. De asemenea, a fost primar al Sectorului 4 din București s-a înscris în Partidul Conservator (partidul la Dan Voiculescu), apoi a trecut pentru câteva luni la UNPR-ul condus de Gabriel Oprea. A revenit ulterior în partidul lui Dan Voiculescu, actualul PUSL.

Piedone a fost votat de două ori primar al Sectorului 4 și și-a dat demisia după tragendia din Clubul Colectiv, produsă pe 30 octombrie 2015. În septembrie 2020, a devenit noul primar al sectorului 5.

În 2022, Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul privind incendiul din clubul Colectiv și a fost pus în libertate în 21 iunie 2023, după ce a fost achitat de instanța supremă. În iunie 2023, Piedone şi-a reluat mandatul de primar al Sectorului 5.

Piedone e acuzat de conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, care îi impută că și-a numit ginerele în comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale.

Diana Şoşoacă Iovanovici, candidatul S.O.S. România, este președinta partidului și senatoare. A fost aleasă în 2020 senator din partea AUR, dar a fost exclusă din partid la câteva luni de la preluarea mandatului.

Șoșoacă a devenit cunoscută prin acțiunile în care a militat împotriva măsurilor anti-COVID. Ea a atras atenția în scandalul pelerinajului de Sf. Andrei. A fost avocata Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care a dat în judecată autoritățile pentru a ridica restricțiile.

La sfârșitul anului 2023, Diana Șoșoacă a înregistrat o creștere în sondaje de peste 5% procente pe baza discursurilor anti-sistem.

Dorin Iacob, candidat din partea Partidului Alternativa Dreaptă, are 64 de ani. Fost ofițer SRI în perioada lui Virgil Măgureanu, se recomandă rept analist politic. Potrivit G4 media, el a fost mâna dreaptă și șef de cabinet al lui Virgil Măgureanu, primul șef al SRI. A înființat alături de acesta un partid care a fuzionat ulterior cu PD-ul condus pe atunci de Traian Băsescu.

Dorin Iacob a fost printre politicienii care au constituit (în 2003) Alianța Dreptate și Adevăr DA. A făcut parte din conducerea restrânsă a Alianței pentru campania pentru alegerile prezidențiale, câștigate ulterior de Traian Băsescu. După alegerile prezidențiale din 2005, Dorin Iacob s-a retras din activitatea politică și s-a dedicat, în special, afacerilor și consultanței politice.

În 2009, a sprijinit candidatura lui Mircea Geoană la Președinția României și apoi s-a implicat în susținerea Victor Ponta la alegerile din 2014.

Alexandru Pânişoară, candidatul Partidului Ecologist Român (PER), este arhitect de meserie și fost membru PNL. Potrivit HotNews.ro, Alexandru Pânișoară este urbanist licențiat la UAIM București și absolvent al Masterului „Dreptul Urbanismului și al planificării teritoriale” la Facultatea de Drept, Universitatea București. Acesta este și președinte al Asociației pentru Dreptul Urbanismului, care s-a remarcat în ultimul an prin faptul că a atacat în instanță hotărârile Consiliului General prin care au fost suspendate cele 5 PUZ-uri de Sector care betonau sute de hectare de spațiu verde și permiteau construirea de blocuri între case. Însă a pierdut toate procesele.

În septembrie 2021, numele lui Pânișoară a apărut într-un scandal din PNL. Mai exact, acesta, în calitate de mebru al PNL Sector 1, a contestat candidatura lui Florin Cîţu la şefia partidului, pe motiv că încalcă principiile şi valorile formaţiunii. PNL Sector 1 a anunțat public atunci că se delimitează de această inițiativă.

Filip Constantin Titian are 61 de ani și este de profesie medic neurochirurg. În 2020 a candidat independent la Primăria Sectorului 4.

Campania electorală va începe în 10 mai și se va încheia pe 8 iunie, la ora 7,00.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend